Vizuál

Ki lesz az év szinkronhangja?

2021.08.09. 11:50
Ajánlom
Augusztus 15-ig várják a közönség szavazatait a Szinkronszemle 2021 szervezői, a Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDosz) Szinkron Alapszervezete tagjai. A magyar szinkron rajongói több kategóriában is szavazhatnak kedvenceikre. 

A szinkronrendezők az idén 21 szinkronizált alkotást - 9 filmet és 12 sorozatot -, valamint 43 szinkronizáló színésznőt és színészt jelöltek a SziA által rendezett Szinkronszemle 2021 eseményére. 

Az online közönségszavazáson a nézők négy kategóriában választhatják ki  kedvenceiket. Az online közönségszavazás a SziA honlapján érhető el augusztus 15-ig. A közönségszavazáson és a nyereményjátékon résztvevők között 2 db páros belépőt sorsolnak ki a díjátadó gálára.

Az eredményhirdetésre a Szinkronszemle 2021 záróeseményén, a Szinkronünnep és Díjátadó Gálán kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban, 2021. szeptember 5-én.

A vidám, zenés ünnepi rendezvényen a közönségszavazatokon túl, hattagú szakmai zsűri értékelése és online szakmai szavazás alapján jutalmazzák majd a művészi, szakmai teljesítményeket, a bravúros és minőségi szinkronizálási megoldásokat. Az idén 14 kategóriában vehetnek majd át szakmai díjakat az arra érdemes művészek, alkotók, szakemberek. Elismerést kapnak a szinkronizálás folyamatában kimagasló teljesítményt nyújtó stúdiók, szinkronrendezők, gyártásvezetők, vágók, hangmérnökök és dramaturgok is.

A  gálán a SzíDoSz (Színházi Dolgozók Szakszervezete) elnökségével egyetértésben életműdíjjal hét művészt tüntetnek ki, akik az elmúlt évtizedekben kiváló munkájukkal maradandót alkottak a szinkronizálás területén.

A vörös szőnyeges eseményen a díjakat neves személyiségek, alkotók és hírességek adják át. Néhány név azok közül, akik az idén örömmel vállalták a díjátadó szerepét: Földessy Margit, Szacsvay László, Kökényessy Ági, Reviczky Gábor, Stohl András, Náray Erika, Kulka János, Pogány Judit és még sokan mások.

Ősszel  kettős díjátadóra készülnek a szervezők, hiszen az elmúlt évben a járvány miatt elmaradt a díjátadó, ezért az Online Farsangi Szinkronszemle és a 2021-es esemény díjait egyszerre adják át a nyerteseknek.

Az est műsorvezetője Jáksó László lesz, a gála rendezője Papp Dániel. A gála forgatókönyvét Szalkai-Lőrincz Ágnes és Kovács András Péter (KAP) írja.

A SziA meggyőződése, hogy az évente megrendezésre kerülő Szinkronszemle, valamint a  Szinkronünnep és Díjátadó Gála hozzájárul a szinkroniparban dolgozók megbecsüléséhez és kiemeli a magyar szinkron értékeit.

 

Fejléckép: illusztráció / Fotó: Pexels

Az utolsó utáni perc – A magyar szinkron ügye a Kult50-ben

Kapcsolódó

Az utolsó utáni perc – A magyar szinkron ügye a Kult50-ben

„Ez az utolsó utáni perc, nincs több lyuk a nadrágszíjunkon” – hangzott el 2019 júniusában a budapesti Katona József Színházban tartott sajtótájékoztatón, ahol az oly gyakran hiányolt összefogásnak lehettünk szemtanúi. A Bosszúállók című film szinkronhangjait adó színészek csapata úgy döntött, kiáltványban tiltakozik a szinkronstúdiók kizsákmányoló magatartása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Földi paradicsom még sohasem volt ennyire undorító

Minden idők egyik legjobb holokausztfilmjét készítette el Jonathan Glazer, aki Érdekvédelmi terület című filmjében egy olyan, önmagából kifordult, torz világot tár a szemünk elé, amelyben az együttérzés számít bűnnek.
Vizuál ajánló

Ismerje meg az épületet, ahol Kossuth Lajos elmondta híres beszédét!

Március 16-án Forradalmi események a „Tündérpalotában” címmel ünnepi épülettörténeti sétán vehetünk részt Dr. Csorba László történész vezetésével, amely során megismerhetjük Pesti Vigadó és az 1848/49-es forradalom közös történetét.
Vizuál vadász györgy

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Vizuál gyász

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.