Vizuál

Kiállítás érzékeny embereknek

2009.07.24. 18:39
Ajánlom
Bő két hét múlva nyitja meg kapuit a Messiások – a modern művészet remekei a megváltásról című kiállítását a MODEM.

A Debrecen belvárosában található  MODEM az egyik legfontosabb művészeti központ Magyarországon, amely időről időre az érdeklődés homlokterébe kerül nagyszabású kiállításaival. Augusztus 13-án egy olyan tárlat nyílik Debrecenben, amely a korábbiaknál is jelentősebb vállalkozás. Több mint nyolcvan helyről érkeznek ide féltve őrzött művek, Párizstól New Yorkig. Gulyás Gábort, az intézmény igazgatóját (aki egyben a kiállítás kurátora) a leendő tárlatról kérdeztük.

- Honnan jött a kiállítás ötlete? 

Gulyás Gábor: - Nagyon szeretem azokat a festményeket, amelyek a perspektíva alkalmazása előtti időből valók. Úgy két évvel ezelőtt középkori műveket nézegettem egy múzeumban, amikor eszembe jutott, milyen érdekes lenne számba venni, hogy mire jutott a modern és kortárs művészet azzal a témával, amely évszázadokon át megkerülhetetlen volt: a megváltás lehetőségének kérdésével. Azt szokták mondani, hogy a modernitásban a művészet felszabadult a vallási témák uralma alól. Ez egyrészt igaz, másrészt viszont sokkal bonyolultabb ez az ügy, mint amilyennek elsőre látszik. Nemcsak azért, mert transzcendencia nélkül nincs művészet, hanem azért is, mert a klasszikus vallásos témák azáltal, hogy szekularizálódtak, nem lettek kevéssé fontosak. Épp ellenkezőleg. Persze tudom, hogy a legtöbb ember számára az evangéliumi történetek avíttas mesék, de én csak a saját nézőpontomból tudtam ezt a kiállítást kitalálni. Számomra Jézus Krisztus nagyon is kortárs. 

- Ez azt jelenti, hogy vallásos kiállítás lesz? 

Gulyás Gábor: - A szó  eredeti értelmében semmiképpen. A kiállításon egy olyan világ jelenik meg - mások mellett Picasso, Chagall vagy Warhol művei révén -, ami profán, nyers és könyörtelen. De ezek nyomán megteremtődhet valamiféle katartikus áhítat. Ezt szeretném. Azt a fajta ájtatosságot nem szeretem, amit a köznyelv vallásosságként ír le. 

- Nem tart attól, hogy a kiállítás mind a vallásos, mind a nem-vallásos ítészek körében felzúdulást válthat ki? 

Gulyás Gábor: - Nem. Természetesen fontos a közönség reakciója, és ha valaki ezt írásban, érvelő módon jeleníti meg - ahogyan elvileg a kritikus teszi -, az érdekes is. Soha nem zavart, ha másoknak eltért a véleményük az enyémtől, ilyesmitől tehát nem tartok. 

- Hány művet láthat a közönség? 

Gulyás Gábor: - Nagyon sokat: kétszáznál is többet. Ezek rendkívül sok helyről érkeznek. Arra számítok, hogy érdekes és izgalmas dialógusok jönnek létre az egymás mellé kerülő alkotások között.

Tervezik-e a tárlat utaztatását? 

Nincs rá  lehetőség. Ez egy egyedi kiállítás, amilyen korábban még nem volt - és arra sincs mód, hogy máshová elvigyük. Több mint száz szerződést kellene módosítanunk, ami gyakorlatilag lehetetlen. 

- Van-e olyan kiállítási tárgy, amely speciális bánásmódot igényel? 

Gulyás Gábor: - A művek túlnyomó többsége ilyen. A festményeket és a grafikai munkákat például klimatizált, speciális ládákban szállítjuk, minden egyes esetben külön beállítjuk a ráeső fény erősségét és a levegő páratartalmát. Mindezt szemrevételezik a műveket kísérő kurírok is, akik nagy számban jönnek Európa legkülönfélébb helyeiről és a tengeren túlról.

Elképzelései szerint milyen gondolatokkal távoznak majd a látogatók?

Írtam néhány eligazító, információs szöveget, de azért igyekeztem tág teret hagyni az értelmezéseknek. Az egyik legnagyobb kihívás a rendezés során annak kitalálása volt, hogy miképpen lehet lebontani a megváltás témájára rárakódott merev és sztereotip ismereteket. Persze azoknál, akikben van némi nyitottság. Akadnak, akiknek majdnem mindegy, hogy mit látnak, mert mindenről ugyanaz jut az eszükbe - velük nincs mit tenni. De úgy gondolom, hogy a látogatóink túlnyomó többsége érzékeny ember. Ez a kiállítás nekik szól. 

Messiások - A nyugati ember és a megváltás gondolata

MODEM (Debrecen)

Nyitva: augusztus 13-tól december 31-ig

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Emléktáblát avattak a 120 éve született Latabár Kálmán egykori lakóhelyén

1902. november 24-én született a 20. század egyik legkarakteresebb magyar színésze, Latabár Kálmán, akit Max Reinhardt is kora egyik legjobb alkotójának tartott. A komédia koronázatlan királyának egykori lakóhelyén emléktáblát helyeztek el, és ma este bemutatják a róla írt drámát a Spinoza Színházban.
Klasszikus

„A kürt nagyon emocionális hangszer” – Beszélgetés Fröschl Éva Lillával

Első női rézfúvósként kapott Junior Prima Díjat a kürtművész Fröschl Éva Lilla az MVM Zrt. támogatásával. Már berlini tanulmányai közben játszott a Deutsche Oper, illetve a Komische Oper zenekarában, jelenleg pedig a Bajor Állami Operánál tölti próbaévét.
Zenés színház

Kristīne Opolais Carmenként debütál Szentmargitbányán

A világhírű énekesnő csatlakozik azon szopránokhoz, akik a hagyományosan mezzoszopránok által megformált Bizet-hősnő bőrébe bújnak. A Carmen premierjére 2023. július 12-én kerül sor a Szentmargitbányai Kőfejtőben.
Vizuál

Szellemidézés a mezőszemerei kertek alján – Hamarosan nyílik Bukta Imre új kiállítása

Külön erre az alkalomra festett képek, installációk és videómunkák fogadják a látogatókat Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című átfogó tárlatán, amely kétségkívül az év kiállítása. A több mint ezer négyzetméter alapterületű Godot Kortárs Művészeti Intézetben (GICA) rendezett tárlat november 27-én nyílik.
Plusz

Dinyés Dániel kapja az Art is Business Fidelio-díját

Idén negyedik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől. A Fidelio – Kulturális mecénás elismerés idei nyertese: Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál beszámoló

Szellemidézés a mezőszemerei kertek alján – Hamarosan nyílik Bukta Imre új kiállítása

Külön erre az alkalomra festett képek, installációk és videómunkák fogadják a látogatókat Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című átfogó tárlatán, amely kétségkívül az év kiállítása. A több mint ezer négyzetméter alapterületű Godot Kortárs Művészeti Intézetben (GICA) rendezett tárlat november 27-én nyílik.
Vizuál ajánló

Tichy Gyula műveiből nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

Először látható önálló tárlat a magyar szimbolizmus egyik kevésbé ismert alakjának műveiből. A mintegy nyolcvan festményt, metszetet és grafikát felvonultató kiállítást eredetileg a művész halálának centenáriumán, 2020-ban tervezték bemutatni.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Vihar-varázslat

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az ukrajnai háború juttatta eszébe azt a különleges felhőt, amelyet a Sziget fesztiválon fotózott egy közelgő vihar előtt.
Vizuál ajánló

Vietnámi-magyar romantikus filmmel ünnepelhetünk jövőre Valentin-napon

Szűcs Dóra filmje felidézi a hetvenes évek Budapestjének különleges hangulatát, valamint elrepíti a nézőt az akkori, illetve a mai Vietnámba is. Az almafa virága című alkotás főszerepében Nari Nguyen és Koltai-Nagy Balázs látható. A film teasere a cikkben!
Vizuál ajánló

November végi melankólia – Újra átélhetjük nagyvásznon Tarr Béla filmjeit

Retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a Cirko-Gejzír a magyar kortárs filmművészet egyik legkiemelkedőbb alakja előtt. November 25. és 27. között ugyanis Tarr Béla filmográfiájában merülhetünk el.