Vizuál

Kiállítás nyílik az Ukrajnából elmenekült chilei művész munkáiból a Cervantes Intézetben

2022.09.05. 11:45
Ajánlom
Max Sir a háború kitörése után az ukrajnai Lvivből menekült hazánkba. A színházi rendezőként és íróként is jegyzett alkotó jelenleg festményein dolgozik, amelyekkel a háború szörnyűségeit próbálja feldolgozni. A chilei művész a festményei eladásából származó bevételt humanitárius célokra fordítja.

Az illusztrátorként és színházi szakemberként is ismert képzőművész többek között New Yorkban, Moszkvában, Berlinben, Costa Ricában, Washingtonban, Londonban, Athénban, Párizsban, Prágában fejlesztette és állította ki alkotásait. Az utóbbi években Ukrajnában élt, a hagyományos ukrán kultúra által ihletett műveken dolgozott, valamint Lvivben a Hamletet rendezte.

A háború kitörése után a műtermet, ahol három évig dolgozott, az összes ott lévő alkotását és személyes értékét hátrahagyva kényszerült elhagyni.

Magyarországra menekült, azóta is itt alkot. Az Egy szimbolikus műalkotás létrehozása című tárlatával a háborús helyzetre reflektál. 

A kiállítás címében is megjelenő szimbolikus művét egy elhunyt ukrán kislány a világsajtót is bejárt képe ihlette. 

Egy magyarországi nemzetközi művésztáborban Yevheniia Kolesnykova rendező filmet forgatott a mű készítésének folyamatáról és Max Sir személyéről, melyet idén több nemzetközi filmfesztiválon is bemutatnak. A művész a festményei eladásából származó bevételt humanitárius célokra fordítja. A Cervantes Intézet az Ukrán Nagykövetséggel együttműködve szervezi a kiállítást.

Max Sir: egy szimbolikus műalkotás létrehozása

Helyszín: Cervantes Intézet

A kiállítás szeptember 7-16. között látogatható.

További információ ide kattintva.

Fejléckép: Max Sir képei (Forrás: Cervantes Intézet)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Kortárs festőművésznők kiállításával nyitja az őszt a Bényi Galéria

Szeptember 27-én nyitott meg az Anyaggá vált idő című tárlat, amelyen Éberling Anikó és Szász Zsuzsa alkotásait láthatja a közönség. A tárlat október 20-ig tart nyitva, és ingyenesen látogatható.
Vizuál ajánló

József nádorról, a „legmagyarabb” Habsburgról nyílt szabadtéri kiállítás a Várkert Bazárban

A tárlaton a magyar reformkor emblematikus személyisége, Habsburg-Lotharingiai József Antal főherceg több mint fél évszázadig tartó kormányzását és a hozzá kötődő helyszíneket tekinthetik meg a látogatók.
Vizuál hír

Véget ért a forgatókönyvírók sztrájkja

A május óta tartó tiltakozást hosszas tárgyalásokat követően függeszti fel a legnagyobb forgatókönyvírói szervezet, miután sikerült béremelést kiharcolniuk, valamint garanciákat kaptak arra, hogy az alkotók jogait megvédik a mesterséges intelligencia térhódításával szemben. 
Vizuál hír

A kortárs roma képzőművészet szerepel az idei Art Market Budapest fókuszában

Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására immáron 13. alkalommal nyitja meg kapuit október 19. és 22. között, a Liszt Ünnep részeként, a Bálna Budapestben.
Vizuál ajánló

Élőzenés divatszínházi előadás kíséretében adják át a Kis fekete pályázat díjait 

A Hagyományok Háza 2023-ban is meghirdette Kis fekete nevű pályázatát, amelynek fő célja a népművészet és a modern, alkalmi divat találkoztatása.