Vizuál

Kiállítás nyílt az SZFE-blokád eddig nem látott fotóiból

2021.10.21. 13:25
Ajánlom
A Freeszfe Egyesület szervezésében megvalósuló tárlat az egyetemfoglalás 71 napjába enged betekintést, eddig nem látott felvételeken keresztül.

Egy évvel az egyetemfoglalás után még mindig nem rendszerezték azt a rengeteg vizuális anyagot, melyet az SZFE hallgatói készítettek a tiltakozás napjaiban. Az egyetemfoglalásról készülő dokumentumfilm elkészüléséig a felvételek mennyisége miatt még évek telhetnek el, azonban a Vas utcai épületben és környékén tevékenykedő fotósok a fényképek egy részét már feldolgozták.

A Freeszfe – Felemelt kézzel ezeknek a fiataloknak a szemszögéből mutatja be a 71 nap eseményeit, különböző perspektívákból és helyszínekről villantva fel helyzeteket.

A kiállításon a fotók kronológiai sorrendben helyezkednek el, alapvetően a kint-bent dramaturgiára fókuszálva. Az egyetemfoglalás szervezőelve is ez volt: ki jöhet be és kinek kell kint maradnia.

A kiállítók Cseke Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elsőéves fotográfia szakos hallgatója, egyetemfoglaló, Fuchs Máté dokumentumfilm-rendező, aki Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában diplomázott az SZFE-n 2018-ban, Lehr Juhász Péter, operatőr, aki Marton Frigyes és Vecsernyés János filmoperatőr-művész MA osztályában végzett 2019-ben az SZFE-n, Pálfi Szabolcs animációs filmrendező, Schór Ádám filmíró, dramaturg, aki 2020-ban szerzett diplomát az SZFE-n és Todoroff Lázár szabadúszó fotóriporter.

A tárlathoz kapcsolódó kísérőprogramok:

Október 21. 18:00 – Egy év múlva – mit csinálnak az egykori egyetemfoglalók? Azóta sok minden történt velük. Van, aki jövőre diplomázik az SZFE-n, van, aki a Freeszfe közreműködésével külföldi egyetemtől kapott diplomát. – beszélgetés (Moderátor: László Panna, Résztvevők: Podlovics Laura, Solténszky Ráhel, Kristóf Fülöp, Ladányi Jancsó Jákob)
Október 22. 18:00 – A kiállító fotósok tárlatvezetése (Cseke Tamás és Schór Ádám)
Október 25. 16:00 – B. Nagy Anikó művészettörténész tárlatvezetése
Október 26. 17:00 és 18:00 – Egyetemfoglalók tárlatvezetése
Október 27. 17:30 – Foglaljunk hát! Az egyetemfoglalás akciósorozatát Halász Péter-díjjal is elismerték. Beszélgetés a szervezőkkel és résztvevőkkel (Moderátor: Al-Farman Petra, Beszélgetők: Artim Rebeka, Sándor Dániel Máté, Gálosi Dóra, Antal Bálint, Kudar Máté)
Október 29. 17:00 – Egyetemisták, nyugdíjasok, diákok, szülők és gyerekek. Állampolgárok. Minden korosztályból sokan álltak az egyetemfoglaló diákok mellé. Beszélgetés az egyetemfoglalás civil támogatóival (Moderátor: Elek Judit Sára, Résztvevők: B. Nagy Anikó, Macsuka-Becze Andrea, Simonyi-Lengyel Mira, Mohácsi András)

Néhány fotó a kiállítás anyagából:

A Freeszfe – Felemelt kézzel október 20. és 30. között látható a Patyolat Próbaüzemben. A kiállítással egy időben megtekinthető Palágyi Barbara fotóművész fotósorozata is, Az SZFE civil támogatói címmel.

Fejléckép: tiltakozók a Vas utcánál (fotó: Lázár Todoroff / Freeszfe Egyesület)

SZFE-támogatókról készült fotókból nyílik kiállítás a Patyolat Próbaüzemben

Kapcsolódó

SZFE-támogatókról készült fotókból nyílik kiállítás a Patyolat Próbaüzemben

Különleges kiállítás nyílik március 10-én a Patyolat Próbaüzemben: Palágyi Barbara fotográfus portrésorozatában olyan civileket mutat be, akik valamilyen formában támogatták a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.