Vizuál

Kiállítás nyílt az SZFE-blokád eddig nem látott fotóiból

2021.10.21. 13:25
Ajánlom
A Freeszfe Egyesület szervezésében megvalósuló tárlat az egyetemfoglalás 71 napjába enged betekintést, eddig nem látott felvételeken keresztül.

Egy évvel az egyetemfoglalás után még mindig nem rendszerezték azt a rengeteg vizuális anyagot, melyet az SZFE hallgatói készítettek a tiltakozás napjaiban. Az egyetemfoglalásról készülő dokumentumfilm elkészüléséig a felvételek mennyisége miatt még évek telhetnek el, azonban a Vas utcai épületben és környékén tevékenykedő fotósok a fényképek egy részét már feldolgozták.

A Freeszfe – Felemelt kézzel ezeknek a fiataloknak a szemszögéből mutatja be a 71 nap eseményeit, különböző perspektívákból és helyszínekről villantva fel helyzeteket.

A kiállításon a fotók kronológiai sorrendben helyezkednek el, alapvetően a kint-bent dramaturgiára fókuszálva. Az egyetemfoglalás szervezőelve is ez volt: ki jöhet be és kinek kell kint maradnia.

A kiállítók Cseke Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elsőéves fotográfia szakos hallgatója, egyetemfoglaló, Fuchs Máté dokumentumfilm-rendező, aki Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában diplomázott az SZFE-n 2018-ban, Lehr Juhász Péter, operatőr, aki Marton Frigyes és Vecsernyés János filmoperatőr-művész MA osztályában végzett 2019-ben az SZFE-n, Pálfi Szabolcs animációs filmrendező, Schór Ádám filmíró, dramaturg, aki 2020-ban szerzett diplomát az SZFE-n és Todoroff Lázár szabadúszó fotóriporter.

A tárlathoz kapcsolódó kísérőprogramok:

Október 21. 18:00 – Egy év múlva – mit csinálnak az egykori egyetemfoglalók? Azóta sok minden történt velük. Van, aki jövőre diplomázik az SZFE-n, van, aki a Freeszfe közreműködésével külföldi egyetemtől kapott diplomát. – beszélgetés (Moderátor: László Panna, Résztvevők: Podlovics Laura, Solténszky Ráhel, Kristóf Fülöp, Ladányi Jancsó Jákob)
Október 22. 18:00 – A kiállító fotósok tárlatvezetése (Cseke Tamás és Schór Ádám)
Október 25. 16:00 – B. Nagy Anikó művészettörténész tárlatvezetése
Október 26. 17:00 és 18:00 – Egyetemfoglalók tárlatvezetése
Október 27. 17:30 – Foglaljunk hát! Az egyetemfoglalás akciósorozatát Halász Péter-díjjal is elismerték. Beszélgetés a szervezőkkel és résztvevőkkel (Moderátor: Al-Farman Petra, Beszélgetők: Artim Rebeka, Sándor Dániel Máté, Gálosi Dóra, Antal Bálint, Kudar Máté)
Október 29. 17:00 – Egyetemisták, nyugdíjasok, diákok, szülők és gyerekek. Állampolgárok. Minden korosztályból sokan álltak az egyetemfoglaló diákok mellé. Beszélgetés az egyetemfoglalás civil támogatóival (Moderátor: Elek Judit Sára, Résztvevők: B. Nagy Anikó, Macsuka-Becze Andrea, Simonyi-Lengyel Mira, Mohácsi András)

Néhány fotó a kiállítás anyagából:

A Freeszfe – Felemelt kézzel október 20. és 30. között látható a Patyolat Próbaüzemben. A kiállítással egy időben megtekinthető Palágyi Barbara fotóművész fotósorozata is, Az SZFE civil támogatói címmel.

Fejléckép: tiltakozók a Vas utcánál (fotó: Lázár Todoroff / Freeszfe Egyesület)

SZFE-támogatókról készült fotókból nyílik kiállítás a Patyolat Próbaüzemben

Kapcsolódó

SZFE-támogatókról készült fotókból nyílik kiállítás a Patyolat Próbaüzemben

Különleges kiállítás nyílik március 10-én a Patyolat Próbaüzemben: Palágyi Barbara fotográfus portrésorozatában olyan civileket mutat be, akik valamilyen formában támogatták a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Zenés színház

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál előzetes

Az élet a fontosabb, vagy a szerelem? – Hamarosan a mozikban a West Side Story

Még néhány nap, és egy év kényszerű várakozás után bemutatják Steven Spielberg szerelem-projektjét, a West Side Story filmváltozatát. A rendező gyerekkori álmát valósította meg Leonard Bernstein klasszikusának filmre vitelével. A legújabb előzetes is sokat ígér. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: Kutyaszorítóban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, mennyi munka rejlik egy tökéletes fotó elkészítése mögött.
Vizuál premier

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Vizuál interjú

Képzőművészet a költészet és zene szimbiózisában – Rácz Lili képei a Gólem Központban

„Megkezdem” címmel különleges, összművészeti kiállításmegnyitót tartanak december 11-én 19 órakor, a Gólem Központban. A tárlaton, amit Egri Márta színésznő nyit meg, Rácz Lili munkái láthatók, de az absztrakt festményekhez szervesen kapcsolódnak a társművészetek, a költészet ugyanúgy, mint a zene.
Vizuál ajánló

Belépő a gyűjtők világába - Újra itt a Resident Art Fair

A feltörekvő hazai alkotók mellett világhírű nemzetközi művészek alkotásait kínálja a Resident Art Fair 2021 művészeti vásár, amely idén új helyszínen, a nagy múltú Budapest Art Factory-ben fogadja a látogatókat.