Vizuál

Kiállítás nyílt az SZFE-blokád eddig nem látott fotóiból

2021.10.21. 13:25
Ajánlom
A Freeszfe Egyesület szervezésében megvalósuló tárlat az egyetemfoglalás 71 napjába enged betekintést, eddig nem látott felvételeken keresztül.

Egy évvel az egyetemfoglalás után még mindig nem rendszerezték azt a rengeteg vizuális anyagot, melyet az SZFE hallgatói készítettek a tiltakozás napjaiban. Az egyetemfoglalásról készülő dokumentumfilm elkészüléséig a felvételek mennyisége miatt még évek telhetnek el, azonban a Vas utcai épületben és környékén tevékenykedő fotósok a fényképek egy részét már feldolgozták.

A Freeszfe – Felemelt kézzel ezeknek a fiataloknak a szemszögéből mutatja be a 71 nap eseményeit, különböző perspektívákból és helyszínekről villantva fel helyzeteket.

A kiállításon a fotók kronológiai sorrendben helyezkednek el, alapvetően a kint-bent dramaturgiára fókuszálva. Az egyetemfoglalás szervezőelve is ez volt: ki jöhet be és kinek kell kint maradnia.

A kiállítók Cseke Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elsőéves fotográfia szakos hallgatója, egyetemfoglaló, Fuchs Máté dokumentumfilm-rendező, aki Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában diplomázott az SZFE-n 2018-ban, Lehr Juhász Péter, operatőr, aki Marton Frigyes és Vecsernyés János filmoperatőr-művész MA osztályában végzett 2019-ben az SZFE-n, Pálfi Szabolcs animációs filmrendező, Schór Ádám filmíró, dramaturg, aki 2020-ban szerzett diplomát az SZFE-n és Todoroff Lázár szabadúszó fotóriporter.

A tárlathoz kapcsolódó kísérőprogramok:

Október 21. 18:00 – Egy év múlva – mit csinálnak az egykori egyetemfoglalók? Azóta sok minden történt velük. Van, aki jövőre diplomázik az SZFE-n, van, aki a Freeszfe közreműködésével külföldi egyetemtől kapott diplomát. – beszélgetés (Moderátor: László Panna, Résztvevők: Podlovics Laura, Solténszky Ráhel, Kristóf Fülöp, Ladányi Jancsó Jákob)
Október 22. 18:00 – A kiállító fotósok tárlatvezetése (Cseke Tamás és Schór Ádám)
Október 25. 16:00 – B. Nagy Anikó művészettörténész tárlatvezetése
Október 26. 17:00 és 18:00 – Egyetemfoglalók tárlatvezetése
Október 27. 17:30 – Foglaljunk hát! Az egyetemfoglalás akciósorozatát Halász Péter-díjjal is elismerték. Beszélgetés a szervezőkkel és résztvevőkkel (Moderátor: Al-Farman Petra, Beszélgetők: Artim Rebeka, Sándor Dániel Máté, Gálosi Dóra, Antal Bálint, Kudar Máté)
Október 29. 17:00 – Egyetemisták, nyugdíjasok, diákok, szülők és gyerekek. Állampolgárok. Minden korosztályból sokan álltak az egyetemfoglaló diákok mellé. Beszélgetés az egyetemfoglalás civil támogatóival (Moderátor: Elek Judit Sára, Résztvevők: B. Nagy Anikó, Macsuka-Becze Andrea, Simonyi-Lengyel Mira, Mohácsi András)

Néhány fotó a kiállítás anyagából:

A Freeszfe – Felemelt kézzel október 20. és 30. között látható a Patyolat Próbaüzemben. A kiállítással egy időben megtekinthető Palágyi Barbara fotóművész fotósorozata is, Az SZFE civil támogatói címmel.

Fejléckép: tiltakozók a Vas utcánál (fotó: Lázár Todoroff / Freeszfe Egyesület)

SZFE-támogatókról készült fotókból nyílik kiállítás a Patyolat Próbaüzemben

Kapcsolódó

SZFE-támogatókról készült fotókból nyílik kiállítás a Patyolat Próbaüzemben

Különleges kiállítás nyílik március 10-én a Patyolat Próbaüzemben: Palágyi Barbara fotográfus portrésorozatában olyan civileket mutat be, akik valamilyen formában támogatták a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál beszámoló

A pesti gangra kizárt hímoroszlán – Megnéztük a Kiscelli Mácsai-kiállítását

Éppen száz éve született Mácsai István, kétszeres Munkácsy-díjas festőművész. Festményeiből, fényképeiből és kisfilmjeiből a Kiscelli Múzeumban nyílt átfogó kiállítás.
Vizuál hír

Cukizmus, Felhő Múzeum és gondoskodás – bemutatta 2023-as programtervét a Ludwig Múzeum

A gondoskodás fogalmát és a megújuló digitális látogatói élményt állítja 2023-as évadának fókuszába a Ludwig Múzeum. A „gondoskodás” ebben az értelmezésben olyan témaköröket foglal magába, mint a szolidaritás, a személyes és a társadalmi felelősség.
Vizuál gyász

Elhunyt Chochol Károly fotóművész

A Balogh Rudolf-díjas fotóművészt, fotóriportert egy nappal 88. születésnapja előtt, január 26-án érte a halál.
Vizuál hír

Online folytatódik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Tíz kategóriában hirdettek győztest a rangos fesztivál versenyprogramjában, amelyen negyvenhat alkotás mérettette meg magát. Jó hír, hogy február 12-ig online is elérhetőek a filmek a BIDF oldalán.
Vizuál ajánló

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.