Vizuál

Kicsempészett műtárgyakat küldenek vissza Izraelbe

2022.03.23. 15:55
Ajánlom
Visszaküldik Izraelbe és a Palesztin Hatósághoz (PH) a Michael Steinhardt amerikai milliárdostól lefoglalt, Izraelből és a PH-ból kicsempészett műtárgyakat - adta hírül a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

A New York-i ügyészség jelentette be kedden, hogy visszaküldik Izraelbe a Michael Steinhardt milliárdostól lefoglalt 5 millió dollár értékű régiséget. Korábban Steinhardtot gazdag mecénásként tartották számon a helyi kulturális intézmények.

Az Izraelbe visszakerülő 39 műkincs között két, i.e. 5000 körülről származó aranymaszk is található, melyek értéke mintegy félmillió dollár (csaknem 162 millió forint), és egy, három halotti maszkból álló készlet, amelyek időszámításunk előtt 6000 és 7000 között készülhettek. Ezek összesen 650 ezer dollárt érnek (mintegy 210 millió forint) Alvin Bragg manhattani körzeti ügyész szerint.

Ezeket a ritka és gyönyörű, több ezer éves műtárgyakat elzárták a nyilvánosság elől, amikor illegálisan elrabolták és kicsempészték" 

- mondta Bragg."Irodám büszke arra, hogy ismét visszajuttatja a történelmi régiségeket jogos tulajdonosaikhoz" - tette hozzá.

A hatóságok szerint összesen 70 millió dollár értékű régiség került törvénytelenül Steinhardthoz, aki decemberben beleegyezett átadásukba azért, hogy elkerülje a vádemelést. Egyezményt kötöttek a 81 éves milliárdossal, melyben hátralévő életére eltiltották a régiségektől. Korábban már visszaadták Görögországnak és Jordániának az onnan kicsempészett műtárgyakat. Steinhardt ügyvédjei azzal védekeztek, hogy ügyfelük nem tudta, hogy lopott műkincseket ajánlottak neki megvételre.

Steinhardt-153803.png

montázs a visszaadott műtárgyakból (Fotó/Forrás: www.manhattanda.org)

A 39, Izraelbe visszakerülő tárgyból kedden 28-at adtak át az izraeli hatóságoknak. Három már korábban megtekinthető volt a jeruzsálemi Izrael Múzeumban, nyolcat pedig még nem találnak, de amint megkerülnek, visszaküldik. Az Izraelbe visszavitt műtárgyak közül többet az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordánia területéről csempésztek ki. Az amerikaiak a Palesztin Hatósághoz fognak eljuttatni egy 3000 éves kanalat, mellyel füstölésnél a tüzekre tömjént helyeztek.

wwwmanhattandaorg2-153803.jpg

zárt koporsó, larnax (Fotó/Forrás: www.manhattanda.org)

Steinhardt jelentős adományozója volt zsidó emberbaráti ügyeknek, s társalapítója volt a Birthright programnak, amely zsidó fiatalok díjmentes izraeli körútját szervezi. Mecénása volt az Izrael Múzeumnak, s más kulturális intézményeknek, köztük a nevét viselő, a Tel-Aviv-i Egyetemen található természettudományi múzeumnak.

 

Fejléckép: ezüst szarvasbika fejmaszk / fotó: www.manhattanda.org (New York-i ügyészség oldala)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Borban az igazság! – Aquincumba került a legújabb Kolodko-miniszobor

A részeg római légiós május 21-e óta a katonai amfiteátrumon üldögél a harmadik kerületben.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.