Vizuál

Kilencven éves a „happening főpapnője”, Yoko Ono

2023.02.17. 15:20
Ajánlom
Február 18-án ünnepli 90. születésnapját a világhírű képzőművész, zenész, Yoko Ono. A neves alkalomból összegyűjtöttünk 9 érdekességet a „happening főpapnőjeként” emlegetett élő legendáról, akit a legtöbben csak John Lennon özvegyeként tartanak számon, pedig ennél jóval többet letett az asztalra.

1. Az első nő a tokiói egyetem filozófia szakán

Kevesen tudják, hogy a gazdag családba született Ono volt az első nő Japánban, akit 1952-ben felvettek a tokiói Gakushūin Egyetem filozófiai szakára. Tanulmányait a következő évben az USA-ban folytatta a Sarah Lawrence College-ban.

2. A lecsupaszított művész

Legemlékezetesseb performansza az 1964-ben bemutatott Cut piece (Levágott darab) volt, amikor is Yoko Ono szenvtelen arccal meredt a közönségre, majd az előtte pihenő ollóval bárki levághatott egy darabot a ruhájából, szó szerint lemeztelenítve a művészt.

3. YES, a plafonra erősített műalkotás, amely összehozta John Lennonnal

A Beatles ikonikus tagját, John Lennont 1966-ban ismerte meg Londonban az Unfinished Paintings and Objects By Yoko Ono kiállításon, ahol Ono Ceiling Painting/Yes painting című installációja lenyűgözte a zenészt: a látogatók létrán mászhattak fel megnézni a plafonhoz erősített, látszólag üres képet, amelyre a csak nagyítóval látható YES (igen) szót festette rá a művész.

4. A házasságkötésük körül gerjedt médiafigyelmet a világbéke hirdetésére használták ki

Ezután Ono és Lennon zenei projekteken kezdett el együtt dolgozni, 1969-ben pedig egy héten át tiltakoztak a vietnámi háború ellen az amszterdami Hilton Hotel 702-es szobájában fekve, így töltve nászútjukat. (Bed-ins for Peace performansz). Az újságírók és fotósok legnagyobb meglepetésére

a pár nem meztelenül, hanem pizsamában, az ágyban üldögélve fogadta a sajtó képviselőit

minden nap reggel 9-től este 9-ig. 1973 nyarán körülbelül két évre elváltak, miután Lennon viszonyba bonyolódott az asszisztensével, May Panggel. Ono és Lennon azonban 1974 novemberében egy Elton John-koncerten újra összejött. Nem sokkal ezután született meg fiuk, Sean.

5. Fiával alapított környezetvédelmi egyesületet

Yoko Ono nemcsak elkötelezett feminista, hanem környezetvédelmi aktivista is. Fiával, Seannal útjára indította az Artists Against Fracking nevű környezetvédelmi kezdeményezést, amelyet olyan sztárok támogatnak, mint Robert De Niro, Lady Gaga és Paul McCartney.

6. A tömeg, amely műalkotássá vált Yoko ötlete alapján

A japán művésznek nem kell a szomszédba mennie egy kis humorért:

1971-ben például egy képzeletbeli kiállítást tartott a világ egyik legnevesebb kortárs művészeti múzeumában, a New York-i MoMA-ban,

a közönség azonban mit sem sejtett erről. Amikor megérkeztek a tárlatra, és keresték a kiállított műveket, zavartan konstatálták, hogy kamerákkal rögzítik minden lépésüket, így ők maguk váltak műalkotássá.

7. A „happening főpapnője”

Ono talán egyik legemlékezetesebb akciója 1966-ban történt, amikor filmre vette az emberek csupasz fenekét, ezzel kiérdemelve „a happening főpapnője” címet. A No.4 Bottoms (Fenekek) című alkotásáról így nyilatkozott:

„Ez a film valójában olyan, mint egy céltalan petíció,

amelyet végbélnyílásukkal írnak alá az emberek. Legközelebb, amikor szeretnénk fellebbezni, ezt a filmet kellene elküldenünk aláírási listának.” A művész egy rövidebb és egy hosszabb verziót is készített, utóbbit a British Board of Film Censors betiltotta.

 

8. Ono cáfolja, hogy miatta oszlott fel a Beatles

A mai napig gyakran megvádolják Yoko Onót, hogy miatta oszlott fel a The Beatles. Többek között Paul McCartney is azt állítja, hogy Lennon heroinfüggő lett, miután megismerkedett Onóval, függősége pedig szerepet játszott a zenekar feloszlásában. Ono azonban cáfolja a róla szóló pletykákat, azt állítva, hogy

soha nem születtek volna meg a The White Album és az Abbey Road című albumok,

ha ő nem küldte volna el Lennont a lemezfelvételekre.

9. Majdnem nyolcvan évesen a slágerlisták élére került

Ono betöltötte a 78. életévét, amikor is 2011-ben a „Move on Fast” című dala felkerült a zenei listák élére, és ezzel ő lett a legidősebb előadó, akinek a slágere első helyezést ért el egy hit listán.

Fejléckép: Yoko Ono (Fotó/Forrás: JB Lacroix/Getty Images)

 

Béke, megvilágosodás és rockzene – Egy 50 éves koncert emlékezete

Kapcsolódó

Béke, megvilágosodás és rockzene – Egy 50 éves koncert emlékezete

John Lennon és Yoko Ono ötven évvel ezelőtt, ezen a napon rendezte meg ikonikus jótékonysági koncertjét mentálisan sérült gyermekek megsegítésére. A Madison Square Gardenben tartott esemény azonban jóval túlmutatott egyetlen társadalmi ügyön: általános kiállás volt a béke mellett. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: A magányos biciklista

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos, aki ezúttal arról gondolkodott el, vajon mennyi időnk maradt elkerülni a klímakatasztrófát.
Vizuál ajánló

Időutazás Pécsett – Kulturális túra az ókori Sopianae-tól a Zsolnay család pompájáig

Pécset nem véletlenül emlegetik a kultúra városaként. Történelme, kulturális öröksége kiemelkedik a többi város közül. A legjelentősebb látnivalókat egy csokorba gyűjtve, akciósan fedezhetjük fel áprilisban.
Vizuál hír

Friss felfedezések, váratlan kapcsolatok – Új kiállítással és könyvesbolttal várják az érdeklődőket Szentendrén

Hiánypótló gyűjteményes kiállítást mutat be a Ferenczy Múzeumi Centrum A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel március 25-én. Ezzel párhuzamosan új ISBN könyvesbolt is nyílik Szentendrén.
Vizuál hír

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a 18. Velencei Építészeti Biennálé életműdíját

Demas Nwoko nigériai művész, építész kapja a Arany Oroszlán-életműdíjat a 18. Velencei Építészeti Biennálé május 20-án megnyíló A jövő laboratóriuma című kiállításán.
Vizuál magazin

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.