Vizuál

A „happening főpapnője”, Yoko Ono

2023.02.17. 15:20
Ajánlom
Február 18-án ünnepli születésnapját a világhírű képzőművész, zenész, Yoko Ono. A neves alkalomból összegyűjtöttünk 9 érdekességet a „happening főpapnőjeként” emlegetett élő legendáról, akit a legtöbben csak John Lennon özvegyeként tartanak számon, pedig ennél jóval többet letett az asztalra.

1. Az első nő a tokiói egyetem filozófia szakán

Kevesen tudják, hogy a gazdag családba született Ono volt az első nő Japánban, akit 1952-ben felvettek a tokiói Gakushūin Egyetem filozófiai szakára. Tanulmányait a következő évben az USA-ban folytatta a Sarah Lawrence College-ban.

2. A lecsupaszított művész

Legemlékezetesseb performansza az 1964-ben bemutatott Cut piece (Levágott darab) volt, amikor is Yoko Ono szenvtelen arccal meredt a közönségre, majd az előtte pihenő ollóval bárki levághatott egy darabot a ruhájából, szó szerint lemeztelenítve a művészt.

3. YES, a plafonra erősített műalkotás, amely összehozta John Lennonnal

A Beatles ikonikus tagját, John Lennont 1966-ban ismerte meg Londonban az Unfinished Paintings and Objects By Yoko Ono kiállításon, ahol Ono Ceiling Painting/Yes painting című installációja lenyűgözte a zenészt: a látogatók létrán mászhattak fel megnézni a plafonhoz erősített, látszólag üres képet, amelyre a csak nagyítóval látható YES (igen) szót festette rá a művész.

4. A házasságkötésük körül gerjedt médiafigyelmet a világbéke hirdetésére használták ki

Ezután Ono és Lennon zenei projekteken kezdett el együtt dolgozni, 1969-ben pedig egy héten át tiltakoztak a vietnámi háború ellen az amszterdami Hilton Hotel 702-es szobájában fekve, így töltve nászútjukat. (Bed-ins for Peace performansz). Az újságírók és fotósok legnagyobb meglepetésére

a pár nem meztelenül, hanem pizsamában, az ágyban üldögélve fogadta a sajtó képviselőit

minden nap reggel 9-től este 9-ig. 1973 nyarán körülbelül két évre elváltak, miután Lennon viszonyba bonyolódott az asszisztensével, May Panggel. Ono és Lennon azonban 1974 novemberében egy Elton John-koncerten újra összejött. Nem sokkal ezután született meg fiuk, Sean.

5. Fiával alapított környezetvédelmi egyesületet

Yoko Ono nemcsak elkötelezett feminista, hanem környezetvédelmi aktivista is. Fiával, Seannal útjára indította az Artists Against Fracking nevű környezetvédelmi kezdeményezést, amelyet olyan sztárok támogatnak, mint Robert De Niro, Lady Gaga és Paul McCartney.

6. A tömeg, amely műalkotássá vált Yoko ötlete alapján

A japán művésznek nem kell a szomszédba mennie egy kis humorért:

1971-ben például egy képzeletbeli kiállítást tartott a világ egyik legnevesebb kortárs művészeti múzeumában, a New York-i MoMA-ban,

a közönség azonban mit sem sejtett erről. Amikor megérkeztek a tárlatra, és keresték a kiállított műveket, zavartan konstatálták, hogy kamerákkal rögzítik minden lépésüket, így ők maguk váltak műalkotássá.

7. A „happening főpapnője”

Ono talán egyik legemlékezetesebb akciója 1966-ban történt, amikor filmre vette az emberek csupasz fenekét, ezzel kiérdemelve „a happening főpapnője” címet. A No.4 Bottoms (Fenekek) című alkotásáról így nyilatkozott:

„Ez a film valójában olyan, mint egy céltalan petíció,

amelyet végbélnyílásukkal írnak alá az emberek. Legközelebb, amikor szeretnénk fellebbezni, ezt a filmet kellene elküldenünk aláírási listának.” A művész egy rövidebb és egy hosszabb verziót is készített, utóbbit a British Board of Film Censors betiltotta.

 

8. Ono cáfolja, hogy miatta oszlott fel a Beatles

A mai napig gyakran megvádolják Yoko Onót, hogy miatta oszlott fel a The Beatles. Többek között Paul McCartney is azt állítja, hogy Lennon heroinfüggő lett, miután megismerkedett Onóval, függősége pedig szerepet játszott a zenekar feloszlásában. Ono azonban cáfolja a róla szóló pletykákat, azt állítva, hogy

soha nem születtek volna meg a The White Album és az Abbey Road című albumok,

ha ő nem küldte volna el Lennont a lemezfelvételekre.

9. Majdnem nyolcvan évesen a slágerlisták élére került

Ono betöltötte a 78. életévét, amikor is 2011-ben a „Move on Fast” című dala felkerült a zenei listák élére, és ezzel ő lett a legidősebb előadó, akinek a slágere első helyezést ért el egy hit listán.

Fejléckép: Yoko Ono (Fotó/Forrás: JB Lacroix/Getty Images)

 

Béke, megvilágosodás és rockzene – Egy 50 éves koncert emlékezete

Kapcsolódó

Béke, megvilágosodás és rockzene – Egy 50 éves koncert emlékezete

John Lennon és Yoko Ono ötven évvel ezelőtt, ezen a napon rendezte meg ikonikus jótékonysági koncertjét mentálisan sérült gyermekek megsegítésére. A Madison Square Gardenben tartott esemény azonban jóval túlmutatott egyetlen társadalmi ügyön: általános kiállás volt a béke mellett. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A Kádár-kocka hatástörténetével foglalkozik a Ludwig Múzeum legújabb kiállítása

A május 18. és augusztus 18. között látogatható, időszaki tárlat változatos művészeti médiumok és immerzív installációk segítségével mutatja be a jellegzetes kockaház történetét.
Vizuál ajánló

Egy minden irányba kritikus politikai kabaré – a közélet abszurditásait bemutató tárlat nyílt a XV. kerületben

Hogy a politika az elmúlt években teljességgel rátelepedett az emberek hétköznapjaira, jól jelzi, hogy már a kortárs design tárgyakon is találkozhatunk a legemlékezetesebb közéleti botrányokkal.
Vizuál hír

Elveszettnek hitt részletek kerültek elő az Egri csillagok 1923-as filmfeldolgozásából

Filmtörténeti szenzációt jelentő részletek kerültek elő az Egri csillagok bő száz éve forgatott némafilmváltozatából. Az életre kelthető apró szilánkokra Janikovszky Mara hagyatékában bukkantak rá.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A híd, ami megmaradt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az európai uniós csatlakozás kapcsán Budapest hídjainak történetét idézi fel.
Vizuál hír

„Úton lenni boldogság, megérkezni halál” – film készül a 80 éves Hobóról

Zenés road movie forgatása indul Földes László Hobo monumentális életművéről a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A mintegy nyolc évtizedes életutat megfilmesítő Nem lehet két hazád forgatókönyvírója Turczi István, rendezője pedig Szalay Péter.