Vizuál

Kincsek Kolozsvárról

2020.06.05. 10:30
Ajánlom
Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum történész-muzeológusa ezúttal egy tisztes polgári vállalkozót, Kolozsvár egykori társas életének fontos alakját idézi meg: az első könyvkiadót Erdélyben, aki honoráriumot fizetett a szerzőinek.

Sorozatunk Veress Ferencnek szentelt részében már láthattuk ezt a gyönyörű tálat, amelyen Veress apósának, Stein Jánosnak a fényképét helyezte el. A Nemzeti Múzeum Fényképtárában három hasonló tál található: a másodikon Tisza Kálmán politikus, miniszterelnök, a harmadikon egy ismeretlen ifjú portréja látható. Az ifjúról sajnos semmit sem tudunk, Tisza Kálmán életútjával, tevékenységével történészi munkák sora foglalkozik,

de ki volt Stein János?

A Stein család Württembergből telepedett át a Magyarországra, s több nemzedéken át dolgoztak mint könyvkiadók, folyóirat- és újságkiadók. Idősebb Stein János Balmazújvárosban református iskolamesterként kereste kenyerét. Fia, ifjabb János a kisvárosban született 1814. szeptember 8-án. Fiatalon került Kolozsvárra, ahol a jónevű papírkereskedésben, Barra Gábor keze alatt dolgozott. Itt ismerkedett meg leendő feleségével, Dobrai Terézzel, aki Barra feleségének testvére volt. Barra Gábor nemcsak papírkereskedést tartott fenn, hanem egy kőnyomatos nyomdát is, s ő volt az, akitől Barabás Miklós is tanult. Stein János másik sógornője, Katalin báró Apor Károly neje lett. Azé az Apor Károlyé, aki az erdélyi fényképezés úttörője volt. Aki, bár nemzetőrként kezdte a forradalom és szabadságharc elején, később Bécsbe menekült, majd már az 1850-es években tisztségeket vállalt az erdélyi államigazgatásban;

élete végig gyűjtötte és megőrizte, majd az Erdélyi Múzeum Egyesületre hagyta 1848/49-es aprónyomtatvány-gyűjteményét, könyvtárának nagyrészével együtt.

3B_99-553-183245.jpg

Stein János portréja, Veress Ferenc felvétele, 1875-1880 között (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye)

Különleges szellemi kör volt ez, amelyben Stein János a könyvkereskedő és könyvkiadó szerepét töltötte be nemsokára. 1835-ben Barrával közösen nyitotta meg a könyvkereskedést, majd 1848-ban bérbe vette a református nyomdát, amelyet azután új berendezésekkel szerelt fel, az egyik legkiválóbb vidéki nyomdát állítva fel így.

Stein János nyomdája 1886-ig mintegy hatszáz könyvet és más időszaki kiadványt publikált.

Nála jelent meg számos iskolai tankönyv, Finály Henrik latin-magyar szótárának első kiadása, Kriza János népköltészeti gyűjteménye, a Vadrózsák, De Gerando Antonina Neveléstan című munkája, ugyancsak tőle a francia forradalom története, Jósika Miklós emlékiratai, hogy csak néhányat soroljunk fel. Évente megjelentette az Erdélyi Kis Naptárt, a helyi információk tárát. S nem utolsó sorban, s más újságok mellett, a Kelet című újságot. S persze Jozefa nevű lánya férjének, vagyis vejének, Veress Ferencnek, a Fényképészeti Lapok című szakmai lapját. A szakmai lapot, amelynek kiadásába éppen a fotókerámiai kísérletek befejezésekor, 1882-ben kezdett bele Veress Ferenc, s amire a források szerint hét év alatt több mint ezer forintot áldozott. Arra a lapra, amelyben a fotográfus vő a fotókerámia készítéséről szóló írásait megjelentette.

Veress Ferenc, a fényképész többször megörökítette gyermekeit, családját is fotográfiáin. A Stein család is megjelenik a Nemzeti Múzeumban őrzött családi albumban, nem csak az após egyedi portréja.

2B_99-527-183138.jpg

Stein János (1814-1886) kolozsvári könyvkereskedő és könyvkiadó családjával. Stein János mögött Veress Ferencné Stein Jozefa (1841-191?), középen Stein Gábor, aki apja nyomdokaiba lépett (1846-1907), áll még Stein Mária, ül Stein Teréz. Középen az egykor híres szépség, Stein János felesége: Dobrai Teréz (1819-?) Veress Ferenc felvétele, 1860-as évek első fele, 1865 körül, (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye)

A Nemzeti Múzeumban megtalálható Stein János portréja egy másik, ugyancsak kézzel fogható formátumban is. Veress Ferenc családi albumában ott lapul a vizitkártya formátumú kis portré, szép díszes nyomtatott hátoldallal.

Veress Ferenc sokoldalú kísérletező munkásságának kerámiái különleges emléket állítanak. A pompás, Stein János arcvonásait megörökítő tál talán a digitális információ-áradatban is megállít bennünket egy pillanatra, hogy magunk elé idézzük a tisztes polgári vállalkozót.

Az első könyvkiadót Erdélyben, aki honoráriumot fizetett a szerzőknek, aki már az 1860-as években kölcsönkönyvtárat hozott létre a könyvesboltja mellett, ahol litográfiákat (s talán fotográfiákat?) is vásárolhattak a hírességekről az oda betérő, társalkodásra vágyók.

Most megidéztük egy pillanatra Kolozsvár egykori társas életének fontos alakját, aki, míg élt, az írott szóval terjesztette a tudást. Stein János 1886. augusztus 14-én hunyt el.

Veress Ferenc fotókerámiáiról a Fényképtárgy című kötetben olvashat. A most megjelent könyv bemutatójára 2020. június 10-én 17 órakor a Nemzeti Múzeum kertjében kerül sor.

Fejléckép: Stein János kolozsvári könyvkiadó portréja fotókerámián, Veress Ferenc felvétele alapján, Kolozsvár, 1881 (forrás: Kardos Judit / Magyar Nemzeti Múzeum)

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Kapcsolódó

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.

FÉNYKÉPTÁR

Mi ez a sorozat?

Hogyan, milyen elvek szerint épül fel, majd gyarapodik egy történeti fényképgyűjtemény? Mit jelent, hogy az analóg fényképek nemcsak képi tartalmak hordozói, hanem tárgyak is? Mire tanít egy fotóarchívum testközelből? A fénykép vajon elválasztható-e a tértől, időtől és attól a társadalmi környezettől, amelyben keletkezett, vagy kimondhatjuk: a fényképek története egyúttal használatuk története? Milyen forrásokkal dolgozunk? Mihez kezd – és mihez kezdhet még – egy történész a fényképekkel?

Sorozatunk írásaiban a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusai – többek közt – e kérdésekre keresik a választ egy-egy konkrét példán keresztül.

Magyarország legrégibb és legnagyobb történeti fényképgyűjteménye több mint százesztendős múltra tekint vissza. Munkatársai gyűjtik, rendszerezik, és feldolgozzák a magyar történelemre vonatkozó fényképfelvételeket, emellett a tár fotótörténeti és fotótechnika-történeti fényképanyaga is jelentős. Jelenleg összesen több mint 1 millió felvételt őriz, ebből több mint 200 ezret egyedileg nyilvántartva, a többit időrendi, tematikus rendszerezésben. A gyűjtemény műtárgynak számító fényképei kutathatók és a folyamatos digitalizálásának hála, egyre több kép érhető el a Nemzeti Múzeum online adatbázisában.

További érdekességeket olvashatsz a Fényképtárról sorozatindító cikkünkben.

A sorozat korábbi részeiért KATTINTS>>>

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.