Vizuál

Kincsek Kolozsvárról

2020.06.05. 10:30
Ajánlom
Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum történész-muzeológusa ezúttal egy tisztes polgári vállalkozót, Kolozsvár egykori társas életének fontos alakját idézi meg: az első könyvkiadót Erdélyben, aki honoráriumot fizetett a szerzőinek.

Sorozatunk Veress Ferencnek szentelt részében már láthattuk ezt a gyönyörű tálat, amelyen Veress apósának, Stein Jánosnak a fényképét helyezte el. A Nemzeti Múzeum Fényképtárában három hasonló tál található: a másodikon Tisza Kálmán politikus, miniszterelnök, a harmadikon egy ismeretlen ifjú portréja látható. Az ifjúról sajnos semmit sem tudunk, Tisza Kálmán életútjával, tevékenységével történészi munkák sora foglalkozik,

de ki volt Stein János?

A Stein család Württembergből telepedett át a Magyarországra, s több nemzedéken át dolgoztak mint könyvkiadók, folyóirat- és újságkiadók. Idősebb Stein János Balmazújvárosban református iskolamesterként kereste kenyerét. Fia, ifjabb János a kisvárosban született 1814. szeptember 8-án. Fiatalon került Kolozsvárra, ahol a jónevű papírkereskedésben, Barra Gábor keze alatt dolgozott. Itt ismerkedett meg leendő feleségével, Dobrai Terézzel, aki Barra feleségének testvére volt. Barra Gábor nemcsak papírkereskedést tartott fenn, hanem egy kőnyomatos nyomdát is, s ő volt az, akitől Barabás Miklós is tanult. Stein János másik sógornője, Katalin báró Apor Károly neje lett. Azé az Apor Károlyé, aki az erdélyi fényképezés úttörője volt. Aki, bár nemzetőrként kezdte a forradalom és szabadságharc elején, később Bécsbe menekült, majd már az 1850-es években tisztségeket vállalt az erdélyi államigazgatásban;

élete végig gyűjtötte és megőrizte, majd az Erdélyi Múzeum Egyesületre hagyta 1848/49-es aprónyomtatvány-gyűjteményét, könyvtárának nagyrészével együtt.

3B_99-553-183245.jpg

Stein János portréja, Veress Ferenc felvétele, 1875-1880 között (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye)

Különleges szellemi kör volt ez, amelyben Stein János a könyvkereskedő és könyvkiadó szerepét töltötte be nemsokára. 1835-ben Barrával közösen nyitotta meg a könyvkereskedést, majd 1848-ban bérbe vette a református nyomdát, amelyet azután új berendezésekkel szerelt fel, az egyik legkiválóbb vidéki nyomdát állítva fel így.

Stein János nyomdája 1886-ig mintegy hatszáz könyvet és más időszaki kiadványt publikált.

Nála jelent meg számos iskolai tankönyv, Finály Henrik latin-magyar szótárának első kiadása, Kriza János népköltészeti gyűjteménye, a Vadrózsák, De Gerando Antonina Neveléstan című munkája, ugyancsak tőle a francia forradalom története, Jósika Miklós emlékiratai, hogy csak néhányat soroljunk fel. Évente megjelentette az Erdélyi Kis Naptárt, a helyi információk tárát. S nem utolsó sorban, s más újságok mellett, a Kelet című újságot. S persze Jozefa nevű lánya férjének, vagyis vejének, Veress Ferencnek, a Fényképészeti Lapok című szakmai lapját. A szakmai lapot, amelynek kiadásába éppen a fotókerámiai kísérletek befejezésekor, 1882-ben kezdett bele Veress Ferenc, s amire a források szerint hét év alatt több mint ezer forintot áldozott. Arra a lapra, amelyben a fotográfus vő a fotókerámia készítéséről szóló írásait megjelentette.

Veress Ferenc, a fényképész többször megörökítette gyermekeit, családját is fotográfiáin. A Stein család is megjelenik a Nemzeti Múzeumban őrzött családi albumban, nem csak az após egyedi portréja.

2B_99-527-183138.jpg

Stein János (1814-1886) kolozsvári könyvkereskedő és könyvkiadó családjával. Stein János mögött Veress Ferencné Stein Jozefa (1841-191?), középen Stein Gábor, aki apja nyomdokaiba lépett (1846-1907), áll még Stein Mária, ül Stein Teréz. Középen az egykor híres szépség, Stein János felesége: Dobrai Teréz (1819-?) Veress Ferenc felvétele, 1860-as évek első fele, 1865 körül, (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye)

A Nemzeti Múzeumban megtalálható Stein János portréja egy másik, ugyancsak kézzel fogható formátumban is. Veress Ferenc családi albumában ott lapul a vizitkártya formátumú kis portré, szép díszes nyomtatott hátoldallal.

Veress Ferenc sokoldalú kísérletező munkásságának kerámiái különleges emléket állítanak. A pompás, Stein János arcvonásait megörökítő tál talán a digitális információ-áradatban is megállít bennünket egy pillanatra, hogy magunk elé idézzük a tisztes polgári vállalkozót.

Az első könyvkiadót Erdélyben, aki honoráriumot fizetett a szerzőknek, aki már az 1860-as években kölcsönkönyvtárat hozott létre a könyvesboltja mellett, ahol litográfiákat (s talán fotográfiákat?) is vásárolhattak a hírességekről az oda betérő, társalkodásra vágyók.

Most megidéztük egy pillanatra Kolozsvár egykori társas életének fontos alakját, aki, míg élt, az írott szóval terjesztette a tudást. Stein János 1886. augusztus 14-én hunyt el.

Veress Ferenc fotókerámiáiról a Fényképtárgy című kötetben olvashat. A most megjelent könyv bemutatójára 2020. június 10-én 17 órakor a Nemzeti Múzeum kertjében kerül sor.

Fejléckép: Stein János kolozsvári könyvkiadó portréja fotókerámián, Veress Ferenc felvétele alapján, Kolozsvár, 1881 (forrás: Kardos Judit / Magyar Nemzeti Múzeum)

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Kapcsolódó

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.

FÉNYKÉPTÁR

Mi ez a sorozat?

Hogyan, milyen elvek szerint épül fel, majd gyarapodik egy történeti fényképgyűjtemény? Mit jelent, hogy az analóg fényképek nemcsak képi tartalmak hordozói, hanem tárgyak is? Mire tanít egy fotóarchívum testközelből? A fénykép vajon elválasztható-e a tértől, időtől és attól a társadalmi környezettől, amelyben keletkezett, vagy kimondhatjuk: a fényképek története egyúttal használatuk története? Milyen forrásokkal dolgozunk? Mihez kezd – és mihez kezdhet még – egy történész a fényképekkel?

Sorozatunk írásaiban a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusai – többek közt – e kérdésekre keresik a választ egy-egy konkrét példán keresztül.

Magyarország legrégibb és legnagyobb történeti fényképgyűjteménye több mint százesztendős múltra tekint vissza. Munkatársai gyűjtik, rendszerezik, és feldolgozzák a magyar történelemre vonatkozó fényképfelvételeket, emellett a tár fotótörténeti és fotótechnika-történeti fényképanyaga is jelentős. Jelenleg összesen több mint 1 millió felvételt őriz, ebből több mint 200 ezret egyedileg nyilvántartva, a többit időrendi, tematikus rendszerezésben. A gyűjtemény műtárgynak számító fényképei kutathatók és a folyamatos digitalizálásának hála, egyre több kép érhető el a Nemzeti Múzeum online adatbázisában.

További érdekességeket olvashatsz a Fényképtárról sorozatindító cikkünkben.

A sorozat korábbi részeiért KATTINTS>>>

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Vizuál Film

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál Film

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.