Vizuál

Kiosztották a X. Friss Hús díjait

2022.06.09. 10:25
Ajánlom
Ladányi Jancsó alkotása lett a legjobb magyar élőszereplős rövidfilm, Hárshegyi Vivien munkáját a legjobb magyar animációs film kategóriában ismerte el a zsűri a X. Friss Húson. A legjobb nemzetközi rövidfilm díját a litván Sulius Baradinskas hódította el.

Teltházas vetítésekkel, hamisítatlan fesztiválhangulatban zajlott a X. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál, amelynek nyerteseit a június 8-i díjátadón jelentették be a Toldi moziban – adták hírül a szervezők.

Magyar versenyfilmek:

 • Legjobb magyar élőszereplős rövidfilm – Ladányi Jancsó Jákob: Az elveszíthető dolgok szeretete
 • Legjobb magyar animációs rövidfilm – Hárshegyi VivienFelhők felett
 • Legjobb színésznő – Magyar Éva (Ma még nem)
 • Legjobb színész – Kuru László Ádám (Egy csapat vagyunk)

Különdíj:

 • Vermes Dorka: Alba Vulva
  Fábián Nikolett: Nyugvó köd
 • Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének díja a legjobb magyar kisjátékfilmnek – Karácsony PéterLesen

A magyar versenyprogram elismeréseiről Slava Doytcheva színész-rendező, Moritz Lehr, az Interfilm Berlin szervezője, designer, valamint Nagy Borbála rendező, a tavalyi Friss Húson a legjobb magyar rövidfilmnek választott Pannónia dicsérete rendezője döntöttek.

A magyar válogatásban a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó díjat Ladányi Jancsó Jákob: Az elveszíthető dolgok szeretete című alkotása kapta, amely „jelenetek laza szövetével mesél az identitását hol kétségbeesve, hol rezignáltan kereső Z generációról” – állt a zsűri indoklásában.

A legjobb magyar animációs filmnek járó díjat Hárshegyi Vivien nyerte, Felhők felett című alkotását az intimitás újszerű és izgalmas képi ábrázolása miatt dicsérte a zsűri.

Nemzetközi versenyfilmek:

 • Legjobb nemzetközi rövidfilm – Saulius BaradinskasTechno, Mama
 • Elismerő oklevél – Kevin T. Landry: Woodpecker
 • Közönségdíjak:
 • legjobb nemzetközi kisfilm – Olmo OmerzuThe Last Day of Patriarchy
 • legjobb nemzetközi dokumentumfilm – Becz Péter: I Miss You, Marius 
 • legjobb film a Queer szekcióban – Vermes DorkaAlba Vulva
 • legjobb film a @Midnight szekcióban – Michiel Blanchart: You're Dead Helen

A legjobb színésznőnek Magyar Évát választották, aki a Ma még nem című alkotásban a demencia korai tüneteit mutató nagymamát formált meg. A Londonban élő színész-táncos-koreográfus a fájdalmas átalakulás erőteljes megjelenítésével győzte meg a zsűrit – írták a közleményben.

A legjobb színész díját Kuru László Ádám nyerte az Egy csapat vagyunk című filmben nyújtott alakításáért. Az indoklás szerint az amatőr színész a karakter megformálása során „egyszerre tudta megjeleníteni a kétségbeesést és a reményt, a küzdelmet és a szeretetet.”

Szakmai díjak:

 • Lovas Nándor-díj a pitchfórum legjobb filmötletéért – Dezső BálintMarcival minden rendben
 • Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díja: a KRAFT Rental által felajánlott eszközbérlési lehetőség 1 millió forint értékben (pitchfórum) – Villányi Dániel: Szerbusztok, gyerekek
 • Paprika Studios különdíja – Villányi Dániel: Szerbusztok, gyerekek
 • JUNO11 különdíja – Csánki ZsófiaLokál – Csepel Unleashed

A nemzetközi zsűri – amelynek tagja idén Zachar Balázs producer, Lakos Nóra rendező, a Cinemira Gyerekfilm Fesztivál igazgatója és Henning Backhaus rendező volt – a litván Saulius Baradinskas Techno, Mama című alkotásának ítélte oda a legjobb nemzetközi rövidfilm díját. A zsűri az indoklásában kiemelte, hogy a film erőteljesen, mégis kifinomult eszközökkel ábrázolja az önelfogadás folyamatát.

A pitchfórum díjait is átadták, a nyolc rövidfilmterv közül Erdős Ákos, a Paprika Studios nemzetközi és magyar vezérigazgatója, Tiszeker Dániel filmrendező és Sümeghy Claudia producer választották ki a nyerteseket. A Lovas Nándor-díjat, azaz a pitchfórum idei fődíját Dezső Bálint nyerte el Marcival minden rendben című projektjével. Az elismerést a zsűri „a felkészült és szórakoztató pitch mellett a filmterv egyedi hangvételéért és az identitáskeresés szépségének fanyar kontrasztba állításáért” ítélte oda.

Fejléckép: A X. Friss Hús fesztivál nyertesei (Fotó/forrás: A Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál honlapja)

Ha nyár, akkor mozi! - Hamarosan kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál

Kapcsolódó

Ha nyár, akkor mozi! - Hamarosan kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál

Visszatér a magyar film ünnepe a gyönyörű Veszprém-Balaton régióba, ahol mintegy száz magyar film vetítése mellett változatos kísérőprogramok is várják a közönséget a Magyar Mozgókép Fesztiválon június 9. és 12. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Süveges Rita festőművész lett az Esterházy Art Award közönségdíjasa

A 2023-as Esterházy Art Award-díjhoz kapcsolódó kiállítás március 3-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban, majd április közepén a kismartoni Esterházy-kastélyban is kiállítják a díjazott alkotók munkáit.
Vizuál magazin

Az idei Berlinalén az is kiderült, hogy Martin Scorsese egy két lábon járó filmenciklopédia

A 74. Berlinale a megkezdett mederben folyt tovább: az elmúlt öt napban is maradt a határok és az aktuális társadalmi kérdések feszegetése.
Vizuál hír

„Nem elég gondolni, tenni is kell” – fontos társadalmi ügyekről rendez kiállítást a Radnóti Színház

A társulat célja ráirányítani a figyelmet közös ügyeinkre, közelebb hozva, felnagyítva, kihangosítva azokat. Az előző évadban elindult kampány fotósorozatait Csoszó Gabriella készítette, a figyelemfelkeltő akció idén az újonnan szerződött színészek ügyeivel folytatódott.
Vizuál hír

Ha tavasz, akkor Essentia Artis!

Márciusban nyílik meg az MMA művészeti ösztöndíjasainak programsorozattal kísért kiállítása. A grandiózus összművészeti esemény részleteiről idén a Fidelio különszámából is tájékozódhatnak!
Vizuál ajánló

A koreai papír történetét bemutató kiállítás nyílik a Koreai Kulturális Központban

Koreai handzsi papírból készült alkotások és Csoszon-kori papírrégiségek tárlata nyílik a Koreai Kulturális Központban február 26-án.