Vizuál

Kiosztották a X. Friss Hús díjait

2022.06.09. 10:25
Ajánlom
Ladányi Jancsó alkotása lett a legjobb magyar élőszereplős rövidfilm, Hárshegyi Vivien munkáját a legjobb magyar animációs film kategóriában ismerte el a zsűri a X. Friss Húson. A legjobb nemzetközi rövidfilm díját a litván Sulius Baradinskas hódította el.

Teltházas vetítésekkel, hamisítatlan fesztiválhangulatban zajlott a X. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál, amelynek nyerteseit a június 8-i díjátadón jelentették be a Toldi moziban – adták hírül a szervezők.

Magyar versenyfilmek:

 • Legjobb magyar élőszereplős rövidfilm – Ladányi Jancsó Jákob: Az elveszíthető dolgok szeretete
 • Legjobb magyar animációs rövidfilm – Hárshegyi VivienFelhők felett
 • Legjobb színésznő – Magyar Éva (Ma még nem)
 • Legjobb színész – Kuru László Ádám (Egy csapat vagyunk)

Különdíj:

 • Vermes Dorka: Alba Vulva
  Fábián Nikolett: Nyugvó köd
 • Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének díja a legjobb magyar kisjátékfilmnek – Karácsony PéterLesen

A magyar versenyprogram elismeréseiről Slava Doytcheva színész-rendező, Moritz Lehr, az Interfilm Berlin szervezője, designer, valamint Nagy Borbála rendező, a tavalyi Friss Húson a legjobb magyar rövidfilmnek választott Pannónia dicsérete rendezője döntöttek.

A magyar válogatásban a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó díjat Ladányi Jancsó Jákob: Az elveszíthető dolgok szeretete című alkotása kapta, amely „jelenetek laza szövetével mesél az identitását hol kétségbeesve, hol rezignáltan kereső Z generációról” – állt a zsűri indoklásában.

A legjobb magyar animációs filmnek járó díjat Hárshegyi Vivien nyerte, Felhők felett című alkotását az intimitás újszerű és izgalmas képi ábrázolása miatt dicsérte a zsűri.

Nemzetközi versenyfilmek:

 • Legjobb nemzetközi rövidfilm – Saulius BaradinskasTechno, Mama
 • Elismerő oklevél – Kevin T. Landry: Woodpecker
 • Közönségdíjak:
 • legjobb nemzetközi kisfilm – Olmo OmerzuThe Last Day of Patriarchy
 • legjobb nemzetközi dokumentumfilm – Becz Péter: I Miss You, Marius 
 • legjobb film a Queer szekcióban – Vermes DorkaAlba Vulva
 • legjobb film a @Midnight szekcióban – Michiel Blanchart: You're Dead Helen

A legjobb színésznőnek Magyar Évát választották, aki a Ma még nem című alkotásban a demencia korai tüneteit mutató nagymamát formált meg. A Londonban élő színész-táncos-koreográfus a fájdalmas átalakulás erőteljes megjelenítésével győzte meg a zsűrit – írták a közleményben.

A legjobb színész díját Kuru László Ádám nyerte az Egy csapat vagyunk című filmben nyújtott alakításáért. Az indoklás szerint az amatőr színész a karakter megformálása során „egyszerre tudta megjeleníteni a kétségbeesést és a reményt, a küzdelmet és a szeretetet.”

Szakmai díjak:

 • Lovas Nándor-díj a pitchfórum legjobb filmötletéért – Dezső BálintMarcival minden rendben
 • Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díja: a KRAFT Rental által felajánlott eszközbérlési lehetőség 1 millió forint értékben (pitchfórum) – Villányi Dániel: Szerbusztok, gyerekek
 • Paprika Studios különdíja – Villányi Dániel: Szerbusztok, gyerekek
 • JUNO11 különdíja – Csánki ZsófiaLokál – Csepel Unleashed

A nemzetközi zsűri – amelynek tagja idén Zachar Balázs producer, Lakos Nóra rendező, a Cinemira Gyerekfilm Fesztivál igazgatója és Henning Backhaus rendező volt – a litván Saulius Baradinskas Techno, Mama című alkotásának ítélte oda a legjobb nemzetközi rövidfilm díját. A zsűri az indoklásában kiemelte, hogy a film erőteljesen, mégis kifinomult eszközökkel ábrázolja az önelfogadás folyamatát.

A pitchfórum díjait is átadták, a nyolc rövidfilmterv közül Erdős Ákos, a Paprika Studios nemzetközi és magyar vezérigazgatója, Tiszeker Dániel filmrendező és Sümeghy Claudia producer választották ki a nyerteseket. A Lovas Nándor-díjat, azaz a pitchfórum idei fődíját Dezső Bálint nyerte el Marcival minden rendben című projektjével. Az elismerést a zsűri „a felkészült és szórakoztató pitch mellett a filmterv egyedi hangvételéért és az identitáskeresés szépségének fanyar kontrasztba állításáért” ítélte oda.

Fejléckép: A X. Friss Hús fesztivál nyertesei (Fotó/forrás: A Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál honlapja)

Ha nyár, akkor mozi! - Hamarosan kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál

Kapcsolódó

Ha nyár, akkor mozi! - Hamarosan kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál

Visszatér a magyar film ünnepe a gyönyörű Veszprém-Balaton régióba, ahol mintegy száz magyar film vetítése mellett változatos kísérőprogramok is várják a közönséget a Magyar Mozgókép Fesztiválon június 9. és 12. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Amikor pancsolni indul a kislány

Fabulon naptej, Bambi, NDK-s hűtőláda, Orion rádió és falatnyi bikiniben napozó nők ­– igazi retró hangulatú szabadtéri kiállításon jártunk a Várkert Bazár Neoreneszánsz kertjének déli panorámateraszán.
Vizuál kritika

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál ajánló

NÉGY-SZÖG: Gáspár György, Halmi-Horváth István, Kóródi Zsuzsanna és Victor Vasarely kiállítása

Negyven műalkotás, üvegszobrok, festmények, grafikai munkák a geometria jegyében – megnyílt a NÉGY-SZÖG, Gáspár György, Halmi-Horváth István, Kóródi Zsuzsanna és Victor Vasarely közös kiállítása a Veszprémi Művészetek Házában. Az alkotások 2022. szeptember 11-ig várják az érdeklődőket.
Vizuál ajánló

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.
Vizuál ajánló

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.