Vizuál

Királyi családoktól a lakótelepi feelingig - gyerekek a művészetben

2016.10.19. 12:07
Ajánlom
A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában található tárlat négy kurátora humoros és személyes kiállítási anyagot állított össze a gyerek, a gyerekkor és a család témakörében. A laikusokat gondolatébresztő elrendezésével, a műértőket ritkán látott alkotásokkal, a gyerekeket pedig vendéglényekkel kötik le.

A Barokk teremből induló kiállításon nem időrendben sorjáznak a művek, hanem kisebb tematikus egységekbe gyűjtötték őket a szervezők. A születéstől jutunk el a gyerekportrékon és az iskolán át a felnőttek már nosztalgiával emlegetett saját gyerekkorához. (Kezdetek: Madonna, Család, Fiú/Lány, Szabályozás/nevelés, Játék, „Az egészélet szigete” Gödöllői művésztelep, Kiszolgáltatottság, Gyermeksorsok, Nosztalgián innen és túl.)

A kiállítás sokat vár a látogatóktól: a szervezők teret adnak a szabad asszociációnak a látottak értelmezésében. Egyéni érzékenységtől függ, hogy valaki tulajdonít-e jelentőséget annak, hogy a Habsburg-Lotharingiai családfát ábrázoló nyomat és a királyi pár képe Felekiné Gáspár Anni Ratkó-korszakbeli Dunaparti idilljét fogja közre.

A gyerekportréknál a könnyebb azonosítás végett a fiúk az egyik, a lányok a másik oldalára kerültek a teremnek, amire néha szükség is van. Borsos József 1848-ban készült festményén a hazafias külsőségek legyőzik a gender sztereotípiákat, és a loknis hajú, masnis ruhácskában pózoló gyermekről kiderül, hogy kisfiú.

A kiállítási anyag személyes traumák feldolgozására is alkalmas lehet: aki úgy érzi, hogy a családja nyomást gyakorol rá a pályaválasztás kérdésében, tekintse meg Esterházy Antal képét.

A 2 éves kisfiú komplett szerzetesi ruhában és a hozzá illő szimbólumokkal ábrázolták. (Esterházy mindezek ellenére katonának állt és a Rákóczi-szabadságharcban harcolt. Ő volt a konstantinápolyi Héttorony utolsó magyar foglya. Követte a fejedelmet a rodostói száműzetésbe és ott is halt meg.)

A gyerekeknek hosszú órákat kellett mozdulat tölteni a festmény elkészüléséhez. A hintalovon ülő kisfiú láttán felmerül a kérdés: vajon a festő előre menekült és belátta, hogy így nyugton marad az alanya, vagy természetes környezetében szerette volna megörökíteni az ifjút? 

A modellt állás kínjait nem csak az arisztokrata csemetéknek kellett kiállniuk. A művészek gyerekei is különösen kitettek voltak a híres szülők munkakedvének. Az anekdota szerint, amikor Csók István műteremébe betolták a lázas gyerekét, hogy vigyázzon rá, a festő meglátta, hogy a piros takaró és a gyerek láztól égő arca milyen remek téma és azonnal elkezdi festeni. Ferenczy Károly három gyereke – Béni, Noémi és Valér –, akik később maguk is művészekké váltak, rendszeres témái voltak apjuk műveinek. Bernáth Aurél pedig szinte minden művébe becsempészte lányát valamilyen alakban. 

Műkincslopás

A kiállítás anyagában a tervek szerint szerepelt volna Borsos József: A festő álma című festmény. Az 1851-ben készült alkotás azonban eltűnt a tulajdonos magángyűjteményéből. A kép hiánya csak akkor derült ki, amikor a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának illetékesei megérkeztek a gyűjtőhöz az alkotásért.

 A Nevelés részben az eredetileg is iskoláknak készült szemléltető metszeteken a nebulók hol katonás rendben isszák magukba a tudást, hol démoni csínyeikkel keserítik meg a tanító életét. Székely Bertalan, Munkácsy Mihály és Orlai Petrich Soma alkotásain megjelenik a testi fenyítés, az erkölcs nemesítő moralitások és a tanmese. Éles ellenpontként a szemközti falon a militarizált, propaganda célokra használt gyereket, az úttörőt ábrázoló festmény látható. Mellette az úttörőségen túli kortárs alkotók: Födő Gábor egy iskolai pad lapjába karcolt rajza és Máriás István aka Horror Pista kockás lapra készített gyerekes rajzfilmfigurái.

Meglepő módon elég későn, 1900 körül kezdődik az új érzékenység a gyerekek iránt. Ekkor kerülnek a középpontba a kicsik és sajátos igényeik. A múlt század idilli tengerparton homokozó, szánkózó, szappanbuborékot fújó gyerekecskéi azóta a kortárs művészek szemében már bicikliző ufókká vadultak. A gödöllői művésztelep meseillusztrációi és Csók István Züzü ciklusa egy-egy különteremben kis zárványt alkotnak a tárlaton belül, akárcsak Stalter György, Horváth M. Judit és Erdélyi Mór szocio- és városfotói.

A szüleik elképzeléseit, vagy társadalmi és gazdasági státuszát reprezentáló dedek után a Kiszolgáltatottság témakörében

kiderül, hogyan lesz a gyerekből politikai eszköz.

Például amikor  Madarász Viktor híres alkotásán Zrínyi Ilonának gyerekeire tekintettel nem esik bántódása Munkács várának elfoglalásakor. Az asszony Rákóczi Julianna és Ferenc gyámságát átadja Lipót császárnak jövőjük érdekében, anyai érzelmein felülemelkedve.

A háborúk borzalmait bemutató képek előtt egy kisplasztikán ősmagyar vitéz tanítja a gyerekét nyilazni, mellettük az I. világháború után menekülő család - a szent család vallásos ábrázolásának modorában. Az egész szekció felett szinte lebeg iski Kocsis Tibornak a debreceni menekülttáborban készített portréja a tizenegy éves afgán kisfiúról, Ahmedről.

A kiállítás végére a rendszerváltozás utáni művészek nosztalgikus alkotásai kerültek. A korábbi propaganda festmény replikájaként visszaköszönnek az úttörők egy gyűrött, elmosódott archív fotószerű festményen. 

A hetvenes-nyolcvanas évek lakótelepi feelingjét idéző műveken megjelennek a korszak jellegzetes játékai, alakjai, jelmondatai vagy a műanyagkatonák válnak hieroglifákká. 

A kiállításhoz Dániel András kortárs gyerekkönyv illusztrátor és író – a Kiscsibácsi és Kicsinéni című gyerekkönyv szerzője – rajzolt vendéglényeket. A két szörnyecske a kicsiknek segít kalandozni a tárlaton és játékos feladatokkal köti le őket, hogy a szülőknek alkalma legyen asszociálni és nosztalgiázni.

Történelem a képek mögött

A kiállítás katalógusában helyt kaptak a gazdag képanyag legfontosabb alkotásai és hozzájuk fűzött leírások, háttértörténetek az egyes szekciók szerint lebontva. A tárlat szándékoltan nem kultúrtörténeti vagy művészettörténeti alapokon szerveződött, aki viszont ezekre a vetületeire is kíváncsi, az megtalálja a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának kiadványában. Emellett Révész Emese művészettörténész, kurátor két tanulmányban ad áttekintést a gyermekábrázolások történetéről a nemzetközi és a magyar képzőművészetben. 

Kurátorok: Molnárné Aczél Emese, Révész Emese, Tészabó Júlia, Rum Attila

A kiállítás a Gyerek/kor/kép kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában tekinthető meg 2017. február 19-ig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.