Vizuál

Kirk Douglas és Sean Connery is gyilkos volt, James Dean még mindig él

2017.12.17. 10:00
Ajánlom
A legismertebb hollywoodi összeesküvés-elméletek rendszerint valóban rejtélyes, és hihetetlen eseteket próbálnak megmagyarázni néha nevetséges, néha pedig elgondolkodtató módon.

Szeretjük a világot szépnek és teljesnek látni, ahol minden okkal történik. Ebbe a világképbe pedig nem fér bele, hogy ártatlanokat gyilkolnak meg, vagy csak úgy, balesetekben hunynak el szeretett példaképeink. Ez az összeesküvés-elméletek egyik szociálpszichológiai magyarázata. Nem kell viszont feltétlenül chemtrail-ben és békaemberekben hinni ahhoz, hogy felkeltsék az érdeklődésünket a megoldatlan rejtélyek és érdekes halálesetek. Pláne, ha egy olyan rejtélyes és zárt világból érkeznek, mint Hollywood. Az Esquire összeszedte az Álomgyár 8 legismertebb összeesküvés-elméletét. 

A Fekete Dália rejtélye

Hollywood egyik leghíresebb gyilkossága mai napig megoldatlan maradt. 1947 január 15-én a filmfőváros egyik utcájában holtan találták a 22 éves Elizabeth Short-ot.

A fekete, göndör fürtjeiről ismert színésznő holttestét kettévágták, és a nyomok alapján valaki szisztematikusan kivéreztette.

Ha ez még nem lenne elég brutális, a gyilkos szája két szegletébe egy-egy közel 7 centiméteres nyílást is ejtett, ezzel groteszk, bohócszerű mosolyra késztette a halottat. A gyilkos utáni hajsza óriási szenzációt keltett, a rendőrségnek pedig nemcsak a hírnév kedvéért önmagukat hamisan feladó gyanúsítottakkal, de az újságírókkal is meg kellett küzdeniük, akik inkább csak akadályozták a  nyomozást. Egykori szerelme halála után Short klubokban és bárokban keresett vigaszt, a megannyi alkalmi barát közül pedig még azt sem sikerült megállapítani, ki látta őt utoljára élve. 

Black Dahlia Mugshot

Black Dahlia Mugshot (Fotó/Forrás: Wikimedia commons)

A megoldatlan rejtélyek mindig rengeteg találgatást és összeesküvés-elméletet szülnek, így volt ez a Fekete Dália esetében is. Jelenleg az egyik legelfogadottabb teória Steve Holden elméletén alakszik: az egykori detektív könyvet írt az esetről, melyben igyekszik bebizonyítani hogy saját apja, egy egykori Los Angeles-i orvos volt a tettes. Szintén népszerű elképzelés, hogy a tettes nem más, mint az 1935 és 38 között tizenkét emberrel hasonló módszerrel végző Cleveland-i Torzós Gyilkos. A legtöbb teória egyébként igyekszik párhuzamot vonni más gyilkosságokkal, és így racionalizálni a brutális bűntettet. Az egyik legfurább ilyen vélemény például párhuzamot von a Fekete Dália és Elisa Lam 2013-as esete között.

Marilyn Monroe halála

A legnagyobbak soha nem ússzák meg összeesküvés-elméletek nélkül, így van ezzel minden idők legismertebb szexikonja, Marilyn Monroe is. A színésznőt 1962. augusztus 5-én holtan találták Brentwood-i otthonában, körülötte üres gyógyszeres fiolák és pirulás hevertek, így hamar meg is állapították az öngyilkosságot. 

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe (Fotó/Forrás: L. J. Willinger / Getty Images Hungary)

Monroe közeli kapcsolatban állt a Kennedy családdal, különösen annak két tagjával, John F. Kennedy elnökkel és öccsével, Robert Kennedyvel.

Természetesen azonnal párhuzamot  is vontak halála, és az egyik legrejtélyesebb gyilkosság, JFK merénylete között. Egy másik teória is a Kennedyekhez köthető: eszerint maga Robert Keneddy gyilkoltatta meg, mert nem akarta, hogy viszonyukra fény derüljön. Vagy azért, mert túl sokat tudott az elnöki családról. Esetleg nem maga Robert rendelte meg a gyilkosságot, de ő rendelte el, hogy halálát - melyet valószínűleg drogtúladagolás okozott - öngyilkosságnak állítsák be. Az is lehet, hogy a CIA végzett vele, hogy így ártsanak a Kennedyeknek - netalántán a Maffia cselekedett így, hasonló indíttatásból. 

Virginia Rappe és 'Fatty' Arbuckle esete

Rappe modell és színésznő volt, aki a némafilmkorszakban kapott apróbb szerepeket. 1921-ben, mindössze 26 évesen halt meg, hivatalosan húgyhólyagtörés és hashártyagyulladás következtében. Halála óriási botrányhoz és hosszan elhúzódó tárgyalásohoz vezetett. Halála előtt 4 nappal ugyanis Rappe ott volt a némafilmkorszak egyik legnagyobb sztárja, Roscoe 'Fatty' Arbuckle lakosztályán annak Labor Day-partiján.

Virginia Rappe

Virginia Rappe (Fotó/Forrás: Underwood & Underwood photograph / Wikimedia Commons)

Egyesek szerint Arbuckle brutálisan megerőszakolta a nőt és Rappe ennek szövődményeibe halt bele később.

Mások szerint a színésznőnek korábban nemi betegsége volt, a parti idején pedig hólyaggyulladással küszködött, amit az alkoholfogyasztás csak még tovább rontott, és ez vezetett később a halálához. Arbuckle gyilkosság vádjával állt a bíróság elé, hosszú pereskedés után végül felmentették - karrierje viszont soha nem épült fel a botrányból.

Superman öngyilkossága

George Reeves Superman szerepében vált világhírűvé az 50-es években futó tévésorozatnak  köszönhetően. 1959. június 16-án egy fejlövés végzett vele . Az elfogadott elmélet szerint öngyilkos lett, miközben otthonában partit tartott menyasszonyával. Az összeesküvés-elméleteknek több, a halált övező furcsaság is táptalajt adott. A partin jelen lévők hallották a lövést, amivel Reeves az emeleti hálószobájában állítólag öngyilkos lett, de csak később hívták a rendőröket, elmondásuk szerint azért, mert ittasak voltak, és nem tudtak tisztán gondolkodni. A halottkém csak a holttest tisztítása után végezte el a vizsgálatokat, ami az eredményeit is kétségbe vonhatja. Mindenesetre nem találtak lőport sem Reeves kezén, sem a fején, viszont zúzódásokat fedeztek fel arca másik oldalán és mellkasán. Egy sokat vitatott epizód szerint radásul a sorozatban Louis Lane-t játszó Phyllis Coates Reeves halálának reggelén egy zaklatott telefonhívást kapott: Toni Mannix volt az, a színész egykori szeretője, az MGM vezetőjének, Eddie Mannix-nek a felesége.

George Reeves

George Reeves (Fotó/Forrás: Hulton Archive / Getty Images Hungary)

A fiú halott. Megölték!

- zihálta a telefonba. Az elméletek szerint Reeves-el maga Eddie Mannix végzett, amiért a színész még mindig viszonyt folytatott feleségével. A gyilkosság teóriáját támogatja az is, hogy Reeves-nek szerződése volt a Superman új évadára, ráadásul épp készült összeházasodni menyasszonyával. Nem hagyott üzenetet vagy búcsúlevelet és viselkedése sem igazolta az öngyilkosságot. Holtteste körül több töltényt is találtak - ha valaki viszont öngyilkosságot követ el, csak egyetlen golyóval számol.

Jean Spangler eltűnése

Jean Spangler kezdő modell, táncos és színésznő volt, neve mellé két éven belül nyolc filmet jegyez a filmográfiája. Ekkor viszont, 1949-ben, mindössze 26 évesen nyoma veszett. Október 7-én délután 5 óra körül hagyta el Los Angeles-i otthonát; sógornőjének azt mondta, volt férjével találkozik, hogy megbeszéljék a gyerektartási díjat, majd éjszakai forgatásra siet. Mikor másnap sem ért haza, sógornője jelentette eltűnését. Két nappal később a rendőrség megtalálta Spangler tárcáját, benne egy befejezetlen jegyzettel, amit egy bizonyos Kirk-nek címeztek:

Már alig várom. Megyek Dr. Scott-hoz. Így lesz a legjobb, amíg anya távol van.

Spangler hozzátartozói közül senki nem ismert semmiféle Kirköt vagy Dr. Scottot. Barátai viszont bevallották, hogy eltűnésekor a színésznő terhes volt, és abortuszra készült, ami abban az időben illegális volt. Spangler ügyét nem sikerüt megoldani, így az a mai napig nyitott maradt.

Minden, a környéken dolgozó Dr. Scott-ot kihallgattak, de persze senki nem vallotta be, hogy tiltott abortuszokat hajtana végre. A nyomozás vakvágányra jutott, míg a rendőrséghez be nem futott egy hívás Kirk Douglas-től.

Kirk Douglas

Kirk Douglas (Fotó/Forrás: Keystone / Getty Images Hungary)

A színész tisztázni akarta magát, kijelentve, hogy semmi köze az esethez, és nem ő a papíron jelzett Kirk - a rendőrök nem is gondoltak rá, egészen a telefonhívásáig. 

Douglas akkoriban kezdett befutni, például az 1949-es Championcímű bokszfilm főszerepével, amiért meg is kaptam első Oscar-jelölését. Azt állította a rendőröknek, hogy nem ismerte Spanglert, miközben együtt játszottak A trombitás fiatalember című moziban. Douglast végül a nyomozás tisztázta, de a konspirációs teóriákat nem tudta lemosni magáról. Spangler eltűnésével kapcsolatban születtek egyéb elméletek is: az egyik szerint a maffia tette el őt láb alól, amiért viszonya volt a bűnöző Dave Ogullal, akinek két nappal Spangler után veszett nyoma; egy másik szerint egy férlesikerült abortusz következtében halt meg; és van, aki azt gyanítja, a Fekete Dália gyilkosa lehet a háttérben. 

A némafilmrendező halála

William Desmond Taylor rendező holttestét 1922. február 2-n találták meg bungalójában. Szép kis tömeg gyűlt össze a helyszínen,

egy magát orvosnak valló illető pedig a holttestet megvizsgálva megállapította, hogy Taylor-ral gyomorvérzés végzett. Az illető ezután elhagyta a helyszínt és soha többé nem hallottak róla.
William Desmond Taylor

William Desmond Taylor (Fotó/Forrás: Wikimedia Commons)

Mikor később a nyomozók is megvizsgálták, két lövésnyomot találtak Taylor hátán, így gyilkosságként kezelték az esetet. Sem a pénztárcáját, sem értékes gyűrűjét nem vették el, így valószínűleg nem rablás állt a háttérben.

Egy rakás gyanúsított felbukkant az ügyben, Taylor munkatársaitól kezdve házvezetőnőjén át néhány feltörekvő színésznőcskéig - bizonyíték hiányában senkit nem ítéltek el. A legnagyobb visszhangot Margaret Gibson vallomása váltotta ki: a nő többször összeütközésbe került a törvénnyel, mielőtt színésznőként szerepet kaphatott volna. Karrierje  így sem tartott sokáig, mindössze két filmben szerepelt, mindkettőben Taylor galála után. Gibson 1964-ben hunyt el, előtte viszont áttért a római katolikus hitre és meggyónta bűneit - többek között azt is, hogy ő lőtte le William Desmond Taylort. Az esetre egy 1999-ben kiadott, Taylor gyilkosságával foglalkozó lap, a Taylorogy derített fényt. Gibson vallomását nem tudták megerősíteni, így ugyanolyan teóriaként kezelik, mint a többit. 

Johnny Stompanato késelése

Stompanato  egykor tengerészgyalogos volt, aki szolgálata után meglehetősen rossz körökben mozgott: a gengszter Mickey Cohennek dolgozott testőrként és pénzbehajtóként. Az 50-es évek közepén összejött a színésznő Lana Turnerrel. Kapcsolatuk a legenyhébb kifejezéseket használva is viharos és erőszakos volt. Mindketten többször házasodtak, Turnernek egy lánya is született, Cheryl Crane.

A pletykák szerint Stompanato elviselhetetlenül féltékeny volt, egy alkalommal forgatás közben tört rá az Angliában dolgozó Turnerre és a stábra, és fegyverrel fenyegette meg a színésznő filmbeli partnerét, Sean Connery-t. 

Szerencsére Connery le tudta fegyverezni őt, így nem történt tragédia. A hasonló esetek miatt Turner igyekezett volna szabadulni Stompanato-tól, nyugodt életet akart élni és a karrierjére koncentrálni, viszont tartott a férfitól és maffia-kapcsolataitól. 1958. április 4-én Turner Beverly Hills-i otthonában hatalmas veszekedés tört ki közöttük: Turner bevallotta, hogy el akarja hagyni a férfit, mire Stompanato megfenyegette őt, hogy megvágja az arcát, ezzel karrierjének is véget vetve, ráadásul ha kell, a lányát is megöli. Mindezt Turner lánya, Cheryl is meghallotta, és félelmében fogott egy konhyakést és leszúrta Stompanatót. 

Lana Turner

Lana Turner (Fotó/Forrás: Print Collector / Getty Images Hungary)

A gyilkosság a gengszter Mickey Cohen haragját is magával vonta, aki lejárató kampányba kezdett Turner ellen: nyilvánosságra hozta például Stampanatónak írt szerelmes leveleit, amelyek ellentmondtak a férfiről szóló vallomásának.

Ennek ellenére a közvélemény végig Turner mellett állt, és a bíróság is felmentette a lányát, mivel megállapításuk szerint önvédelemből követte el a gyilkosságot. 

Egyes elméletek szerint Cheryl igazából szerelmes volt anyja szeretőjébe, és féltékenységből gyilkolt - mások kétlik, hogy egy tizennégy éves lány képes lett volna a tettre. Persze nem kerülhette el a konteókat Sir Sean Connery sem: van aki úgy gondolja, ő állt a késelés hátterében.

James Dean legendája

Minden idők egyik legikonikusabb sztárja, James Dean 1955. szeptember 30-án, mindössze 24 éves korában hunyt el autóbalesetben. Porsche 550 Spyder típiusú kocsijával egyenesen nekihajtott  egy 1950 Ford Tudor-nak, amit egy főiskolás diák vezetett. Deannel a baleset okozta nyaktörés és belső vérzés végzett, az utóbbi időben viszont egyre többen vonják kétségbe, hogy a tragédia nem pont úgy történt, ahogy eddig elképzeltük:

van, aki szerint nem Dean vezette az autót, vagy ha mégis, akkor se ment olyan gyorsan, hogy az ütközés végezzen vele. 
Elizabeth Taylor és James Dean

Elizabeth Taylor és James Dean (Fotó/Forrás: Frank Worth Courtesy of Capital Art / Getty Images Hungary)

Mivel Dean egy igazi ikon, akit három filmje és balesete halhatatlanná tett, ő sem kerülhette el a legsablonosabb összeesküvés-elméletet: eszerint még mindig él, a halálát pedig csak megrendezte. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.