Vizuál

Kistányérra nyomtatott múlt, jövőről álmodó padok

2011.03.07. 12:32
Ajánlom
Honnan jönnek a tárgyaink? A választ a Moholy-Nagy- és Kozma-ösztöndíjasok kiállításán találjuk meg.

Sokszor hangsúlyozzák a kortárs design fogalmának meghatározásánál az ipari formatervezés és az iparművészet közti különbséget, amely röviden annyiból állna, hogy az iparművészet a használati- és dísztárgyakat művészi igénnyel és technikával állítja elő, míg az ipari formatervezők feladata az iparilag előállított tárgyi környezet megalkotása annak műszaki korlátait is figyelembe véve.

Végignézve és összevetve a Kozma Lajos Iparművészeti és a Moholy-Nagy László Formatervezési ösztöndíjasok munkáit, ez a különbségtétel már alig érezhető. A szűkös értelemben vett hagyományőrzés helyett az iparművészek keze alól kikerülő tárgyak a high-tech esztétikájába simulnak, míg a formatervezési ösztöndíj által támogatott projektek között több művészi igényű vagy épp a magyar nemzeti formanyelvet újraértelmező alkotás bukkan fel.

Utóbbira jó példa Boldizsár Zsuzsa válasza az olyan gyakran felmerülő „Made in China"-szuvenírek égető problémájára. A tervező a régi paraszti motívumkincset felhasználva, azokat újrakomponálva olyan dísztányért készített, amelyet a külföldi turisták a bőröndből kicsomagolva akár azonnal szolgálatba is állíthatnak a szintén hungarikum-etalon Pick szalámi körbekínálására.

A fenti kategóriák közötti határ utolsó bástyája talán a gyárthatóság. Szintén a formatervezői projektek között látható Pongrácz Farkas hipp-hopp készre hajtogatható, pipacsként hajladozó lámpatestje is, ami nagy eséllyel kerülhet majd a designboltok polcaira, ahogyan azt a kiállításra kikerült, tetszetős csomagolású prototípus is előrevetíti. Ugyanez érvényes a két leginkább szívmelengető tervre is, melyek közül Sümegi Éva acélba foglalt buborékjai a háromféle rögzítési megoldással és lepattintható tetejükkel hasznos és szép tárgyak lesznek bárki lakásában.

Akárcsak Varga Dávidé, akinek minden szempontból átgondolt, karcsú hajóról formázott köztéri padja, az üdítős palackokból már ismerős polietilén anyagának köszönhetően, - amely jó hővezető, olcsó és eső után gyorsan szárad - biztos pont a jövő városában sétálók számára. A padba beépített alacsony fogyasztású és hosszú élettartamú LED-világítás pedig a környezeti hőmérsékletnek megfelelően változtatja a színét, így hideg időben izzó narancspirossal, hőségben pedig hideg kékekkel világítva kompenzálja az időjárást. Reménykedésre ad okot, hogy mindkét tervező háta mögött áll már gyártó cég.

Ugyanezt a támogatást kívánjuk Sass Tivadar Viktornak is, ugyanis ha esetleg gyártásra kerül az általa tervezett jármű, akkor a belvárosban cirkáló turisták és budapestiek autó és hetes csuklósbusz helyett egy igazán kedves és kényelmes minibusszal juthatnának a kerület egyik sarkából a másikba. A már sokféle díjjal jutalmazott járműtervező legújabb tervénél is gondosan ügyelt a helykihasználásra, a gyors le- és felszállásra, valamint a futurisztikus részletekre.

Kiemelkedik a Kozma Lajos ösztöndíjasok sorából György Árpád Hunor bútorkoncepciója letisztult formáival és az ezredvég menő irodáit idéző krómozott karfájával, valamint Kompár Györgyi sorolható, szintén LED-világítással ellátott porcelán paneljei, amelyek szabályosan gyűrt felületét az alkotó jó arányérzékkel és ritmusban álmodta meg.

Minden évben két nagy és tömegeket vonzó kiállítás nyílik, ami a hazai designerek friss munkáiból válogat. Az őszre időzített Magyar Formatervezési Díj tavalyi vezérelve a hazai gyárthatóság és a gazdasági versenyképesség volt, amit nem száraz és ünneprontó szempontként kell értelmezni, hanem a tervezők felkészültségének és tehetségének próbájaként, amely siker esetén hab az amúgy is étvágygerjesztő tortán. A Moholy-Nagy László ösztöndíjasok között is felragyog néhol ez a plusz glória, de összességében ez a tárlat azoknak kedvez, akik a szépet a szépért szeretik, őket várja a cikkből kiszorult ruhák és textilek, táskák, ékszerek, könyvek és kerámiák üdítő felhozatala.

Kozma Lajos és Moholy-Nagy László ösztöndíjasok beszámoló kiállítása
Iparművészeti Múzeum
Nyitva: április 3-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Klasszikus

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Pokoljárás

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a fia gimnáziumi intőjéről és Dante 27 bűnéről mesél.
Vizuál előzetes

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.
Vizuál gyász

Elhunyt Arturo Di Modica, a Wall Street bikájának szobrásza

A Wall Street ikonikussá vált Támadó bikájának alkotója 80 éves volt. Évek óta rákbetegséggel küzdött, szicíliai otthonában hunyt el.
Vizuál lapszemle

Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle

A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origónak Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a cikkben szót ejtett a magyar filmipar fejlesztésében elért sikerekről is.
Vizuál hír

Anthony Hopkins kapta a Brit Független Filmdíjak legjobb főszereplőnek járó díját

A The Father című drámában nyújtott alakításáért a Brit Független Filmdíjak bizottsága Anthony Hopkinsnak ítélte oda a legjobb főszereplőnek járó díjat, de a film az online ceremónián több kategóriában is eredményesen szerepelt.