Vizuál

Költészet és rémálom mezsgyéjén – Válogatás a Verzió filmjeiből

2021.11.11. 13:20
Ajánlom
Mi történik a félmondatos hírek, a rövid riportok, a felvillanó képek mögött? A Verzió dokumentumfilmjei megszállottan kutatják a valóságot, ajánlónkban indiai újságírónőkkel, digitális nomádokkal, fiatal aktivistákkal, menekülő rohingyákkal és etikai kérdésekkel vívódó tudósokkal is szembesülünk.

Ebben az évben is hibrid formában rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14-ig a mozikban, november 15-től pedig a fesztivál weboldalán nézhetjük meg a világ legfrissebb dokumentumfilmjeit, amelyek idén is „a valóság rétegei, verziói” között segítenek eligazodni.

A 64 dokumentumfilmet felvonultató programot Budapesten a Toldi, Művész és Kino Café mozi tűzi a műsorára, míg egy kisebb válogatás elérhető Szegeden, Debrecenben, Kecskeméten, Pécsen és Szombathelyen. A fesztivál első hetében bekapcsolódhatunk a filmeket követő kerekasztal beszélgetésekbe, közönségtalálkozókba és workshopokba. Szubjektív ajánlónk a valóságot megragadni akaró művészek nagy műgonddal leforgatott és megvágott történeteit mutatja be: a valóság sokszor félelmetes, mégis lenyűgöző rétegeit.

Röntgenkép egy családról

Az író-rendező Firouzeh Khosrovani mélységesen személyes filmje pasztellszínű emlékezés a szülei házasságára. A film személyes hangú levelek, fényképek és családi videófelvételek gazdag archívumát felhasználva enged betekintést a család és Irán elmúlt ötven évének társadalmi és politikai történelmébe. Édesanyja, Tayi és édesapja, Hossein házasságuk első éveit Svájcban töltik, ahol Hossein radiológusként dolgozik. Tayi konzervatívabb természete viszont visszahúzza szívét Iránba, ami csak még hevesebb vággyá válik, amikor a muszlim mozgalom megkezdi a sah rezsimjének aláaknázását.

A film egy nehéz házasság és a modern történelem egy mozgalmas időszakának lenyűgöző szőttesét tálalja.

Radiograph of a Family - Official trailer from Antipode Films on Vimeo.

Firouzeh Khosrovani Teheránban született, de Olaszországba költözött, majd a brérai Szépművészeti Akadémián folytatott művészeti tanulmányokat. 2002-ben diplomázott, majd visszatért Iránba, ahol újságírói MA képesítést szerzett. Jelenleg Teherán és Róma között ingázik. Első dokumentumfilmje, az Életvonat (2004), játékterápiával foglalkozik, amelyet a bami földrengés traumatizált gyermektúlélői számára biztosítottak. Tizenhárom nemzetközi filmfesztivál díját hozta el a 2007-es Rough Cut c. filmje, amely Teherán kirakataiban kihelyezett, megcsonkított manökenbábukról szól. Legutóbbi munkája, a Fest of Duty, két tizenéves lány felnőtté válását követi nyomon nyolc évvel a vallási beavatásukat követően. A film 2014-ben elnyerte az IDFA OXFAM díját.

november 13., szombat 21:00, Művész mozi
november 14., vasárnap 16:00, Művész mozi
online: november 15-től

Tűzzel írva

A Khabar Lahariya újság riportereinek naponta kell szembenézniük az őket érő diszkriminációval mind nőként, mind páriaként, akiket a hagyományos hindu kasztrendszerben „érinthetetleneknek” tartanak. Rettenthetetlen tudósítójuk, Meera vezényletével régóta fennálló igazságtalanságok felfedéséért fáradoznak Észak-Indiában. Riportereik, akiknek gyakran csak minimális újságírói, illetve okostelefonos technológiákkal kapcsolatos tapasztalatuk van, türelmesen hallgatják az erőszak, a hozzá nem értés és az elnyomás áldozatainak beszámolóit. Nagyobb horderejű történetektől sem riadnak vissza: választásokról, korrupcióról, fanatizmusról is írnak.

Rintu Thomas felemelő dokumentumfilmje az igazságért és az igazságosságért folytatott, félelmet nem ismerő küzdelemről szól egy ellenséges patriarchátussal szemben – és arról, hogy a jó mégis győzedelmeskedhet.

Rintu Thomas díjnyertes indiai filmrendező és producer, akinek a munkáját többek között a Sundance Institute, a Chicken & Egg Pictures, az IDFA, az SFF Film Fund, a Doc Society, a Tribeca Institute, a Finnish Film Foundation és a Bertha Foundation támogatja. Az elmúlt 10 évben Rintu filmjeit gyakran felhasználták társadalmi érdekképviseleti célokra, például egyetemi tananyag részeként.

november 14., vasárnap 18:15, Toldi mozi
online: november 15-től

Felhőcsinálók

A fesztivál Antropocén-válogatásában látható finn-dán dokumentumfilm az etikus tudomány kérdéseit járja körül. A főszereplő, Hannele Korhonen legfőbb vágya, hogy szakmája legjobbjaként ismerjék el. A tudós élete hatalmas fordulatot vesz, amikor elnyeri az Egyesült Arab Emirátus másfél millió dolláros kutatási ösztöndíját, hogy a szárazságáról közismert régióban egy ambiciózus tudományos projekt keretében a csapadékmennyiség mesterséges növelésén dolgozzon. A kedvező financiális háttér és a jó ügy iránti elköteleződés meggyőzi, lassanként azonban rá kell döbbennie, hogy a befektetők csupán saját érdekeiket tartják szem előtt. Kezdeti lelkesedését az etikai dilemma és belső küzdelme töri meg.

A siker érdekében ellophatóak-e a felhők, és mi a becsvágy valódi ára?

How to Kill a Cloud (2021, trailer) from Wacky Tie Films on Vimeo.

Tuija Halttunen finn dokumentumfilmrendező Szomszédok című filmjét 2013-ban Prix Europa-díjjal, míg State of Mind rendezését 2007-ben állami minőségi díjjal jutalmazták. Rövid dokumentumfilmje, a Menny és Föld az 1995-ös Tamperei Filmfesztivál fődíját nyerte el. 2010 és 2015 között a Finnországi Művészeti Promóciós Központ regionális művészeként dolgozott.

november 14., vasárnap 18:45, Toldi mozi
online: november 15-től

Digitális nomádom

Oláh Kata rendező és producer legutóbbi dokumentumfilmje egy új társadalmi csoport, az interneten keresztül dolgozó, sokat utazó digitális nomádok életmódjával ismertet meg.

Kik ők és miért választják ezt az életmódot? Miben különböznek a korábbi generációk utazóitól?

Éretlenek, akik nem akarnak felnőni és felelősséget vállalni, vagy bátor tehetségek, akik számára fontos a szabadság és a függetlenség? Ezek a kérdések merültek fel elsőként a rendezőben, aki akkor kezdte ezt az életmódot vizsgálni, mikor saját lánya is digitális nomád lett.

My digital nomad from makabor studio on Vimeo.

Oláh Kata filmjei számos hazai és nemzetközi díjat nyertek. Első, egész estés filmje, A bármicvó fiúk 2018-ban PRIX EUROPA jelölést kapott. 2019-ben a Magyar Filmakadémia Couture Behind the Iron Curtain című tévés dokumentumfilmjéért a Legjobb vágónak járó díjjal tüntette ki. A Mignon című filmjéért a BIDF Legjobb dokumentum rövidfilmjének járó díját vehette át. A világjárvány ideje alatt forgatott Zuniverzum rövidfilmjét az HBO GO vásárolta meg.

november 12., péntek 18:30, Művész mozi
november 13., szombat 14:00, Művész mozi
online: november 15-től

Rohingyák száműzetésben – Vándorlástörténet

A kanadai, burmai, francia koprodukcióban készült dokumentumfilm magával ragadó, lírai, sodró erejű betekintés a világ legnagyobb menekülttáborába, a Kutupalong menekülttáborba. 2017-ben hétszázezer rohingya muszlim volt kénytelen elmenekülni a Mianmarban (korábbi nevén Burmában) zajló népírtás elől, hogy Bangladesben keressenek menedéket.

Néhány hónap alatt a Kutupalong menekülttábor a világ legnépesebb táborává duzzadt.

A film költészet és rémálom mezsgyéjén, ételosztás és futballmérkőzés között az ideiglenes szálláshelyek útvesztőjében vezet végig, hogy tanúbizonysággal szolgáljon a rohingya menekültek mindennapjairól és a múlt kísérteteiről.

Wandering, a Rohingya Story - TRAILER from MÖ FILMS on Vimeo.

Olivier Higgins és Mélanie Carrier a kanadai Québecben születtek, és eredeti szakmájukat tekintve biológusok. A filmezésre véletlenül, saját kalandjaik dokumentálása során találtak rá. 2007-ben rendezői és producerei voltak az Asiemut című dokumentumfilmnek, amely 8 ezer kilométeres kerékpárútjukat követte nyomon Mongóliától Indiáig. 2010-ben a rendező-producer páros megalapította a dokumentumfilmekre szakosodott MÖ FILMS független produkciós céget, amely korunk társadalmi kihívásainak megvitatásához kíván hozzájárulni.

november 12., péntek 20:45, Kino mozi
online: november 15-től

A jövő gyermekei

Franz Böhm első egészestés filmjében három fiatal lánnyal találkozhatunk, akik egy jobb jövőért hallatják a hangjukat. Rayen a társadalmi igazságosságért tüntet Chilében, Pepper a demokráciáért küzd Hongkongban, Hilda pedig az éghajlatváltozás pusztító következményei ellen harcol Ugandában. Habár megoldhatatlannak tűnő szituációkkal szembesülnek, és sokszor a saját életüket is felforgatja az aktivizmus, mégsem veszítik szem elől a távolabbi célt, amiért küzdenek.

Franz Böhm Stuttgartban született, 16 éves korában rendezte első filmjét, a Mások harmóniáját. A Német Ifjúsági Filmdíj nyitófilmjének választotta Karácsonyi jókívánságok című második filmjét, amelynek készítése során Franz hajléktalanságot megtapasztaló fiatalokkal élt együtt. A Nemzeti Film & Televíziós Iskola és a 1185 Films produkciós cég számára készített munkái óta új projekteket készít elő Londonban.

DEAR FUTURE CHILDREN (Official Trailer) from MAGNETFILM on Vimeo.

november 13., szombat 13:45, Kino mozi
november 14., vasárnap 19:30, Kino mozi
online: november 15-től

A látás története

Mark Cousins lírai dokumentumfilmje a látás természetét és a vizuális élmények életünkben betöltött szerepét vizsgálja. A rendező saját szemműtétére készülve döbben rá a látás hatalmára, a látható világ gazdagságára. Filmje személyes és meditatív elmélkedés, amelyben kultúrák és korok rendkívüli képi kaleidoszkópját fedi fel, és bemutatja, hogy mindezek hogyan alakítják az emberi tapasztalatokat, az empátiát és a gondolatokat. Amikor a Covid-19 járvány újabb drasztikus változást hoz az életébe, arra kér másokat, hogy osszák meg a kijárási tilalom alatt eléjük táruló látványt, és kis kirándulást tesz a jövőbe: természetesen a látásán gondolkodik.

Mark Cousins 1965-ben született rendező, író és filmkritikus. Egyrészt 2011-ben készült, 15 órás dokumentumfilmje, a The Story of Film: An Odyssey tette ismertté, amelyet televízióban és a Toronto Filmfesztiválon is levetítettek; másrészt 2018-ban készült, 14 órás filmtörténeti dokumentumfilmje, a Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema, amely női filmkészítők munkáit helyezi a középpontba. 1996-tól 1997-ig az Edinburgh Filmfesztivál programszervezője volt, valamint a BBC2 tévécsatorna Moviedrom és Scene by Scene műsorvezetője. 2009-ben Tilda Swintonnal közösen utazó filmfesztivált hoztak létre Skóciában.

november 12., péntek 21:15, Toldi mozi
november 13., szombat 14:15, Művész
online: november 15-től

18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál
2021. november 9-14. - a mozikban
2021. november 15-21. - online

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.