Vizuál

Költöznek az Elgin-márványok

2014.07.03. 15:05
Ajánlom
Több mint fél évszázad után új helyen, új kiállítás keretében fogják bemutatni a világhírű Elgin-márványokat a British Museumban, amely jövő évben nagyszabású kiállítást rendez az ókori Görögországról.

Az athéni Parthenon márványszobrait és domborműveit 1962 óta a londoni múzeum Duveen galériáiban állították ki. 2015 nyarától azonban egy időszaki kiállítás központi darabjaiként a múzeum új szárnyában lesznek láthatók. A világ második leglátogatottabb múzeuma ugyanis az elmúlt évtizedek legnagyobb kiállítását rendezi az ókori görög művészetről saját gyűjteményéből és más intézményektől kölcsön kapott kiállítási tárgyakból - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

A Sainsbury galériában megnyíló kiállítás az emberi test szépségét állítja a középpontba. "Az ókori görögök honosították meg a művészetben az emberi testet a szépség tárgyaként... A kiállítás új megvilágításban mutatja be a görög emberi testet a művészetekben, a róla kialakított elképzeléseket, valamint a világ más kultúráival való kapcsolatát" - idézte a British Museum szóvivőjét a brit napilap.

Ez a tárlat lesz az első a múzeum azon új időszaki kiállításainak sorában, amelyek az intézmény állandó kiállítási tárgyainak kulcsfontosságú darabjait állítják új fénybe. A görög kiállítást 2016-ban egy Asszíriára összpontosító tárlat követi. A British Museumban kiállított világhírű Elgin-márványokat a 19. század elején Nagy-Britannia akkori követe, Lord Elgin vásárolta meg Athéntól, és hazatérve a szigetországba a londoni múzeumnak ajándékozta. Görögország hosszú évtizedek óta küzd a műkincsek visszaszerzéséért. A British Museum vezetése arra hivatkozva ellenzi a műtárgyak visszaadását, hogy azok az ő tulajdonát képezik.

Idén újra kibontakozott a vita a George Clooney rendezte Műkincsvadászok című film bemutatása nyomán, amely az elrabolt műkincsek kérdését állítja középpontba. Bill Murray, a film egyik főszereplője annak a véleményének adott hangot, hogy a márványoknak "ugyan jó helyük volt Londonban", de a briteknek "vissza kell engedniük azokat oda, ahonnan származnak". George Clooney is arról beszélt, hogy jó lenne, ha "megtalálnák a kincsek visszaútját Görögországba".

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Zenés színház

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Vizuál galéria

Vidékies unikornis és aranyozott székek az Iparművészeti restaurátorainál

Februárban meghívtak minket, hogy pillantsunk be a jelenleg éppen teszthalott állapotban lévő Iparművészeti Múzeum bútorrestaurátorainak munkájába. Aranyozásban és lábakban gazdag galéria!
Vizuál hír

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál hír

Bezártak a múzeumok hét olasz tartományban

A koronavírus olaszországi terjedése miatt a hatóságok útmutatásainak megfelelően egyelőre a hét végéig tartanak zárva többek közt Velence látványosságai is - írta a The Art Newspaper online kiadása.
Vizuál Magyar Mozgókép Szemle

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.