Vizuál

Konferenciát tartanak a kortárs formatervezésről

2014.10.27. 15:03
Ajánlom
Egész napos szakmai konferenciát tartanak a kortárs magyar formatervezésről hétfőn Budapesten az Iparművészeti Múzeum (IMM) aulájában.

A tanácskozáson a dizájnstratégia és a formatervezés gyakorlata mellett délután a formatervező-képzésről és a dizájnkutatásról lesz szó. Jékely Zsombor, az IMM főigazgató-helyettese köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a múzeum feladatai közé tartozik a kortárs dizájn legjobb és legújabb eredményeinek folyamatos bemutatása. Ezt a célt szolgálja például a Magyar Formatervezési Díj seregszemléje, amely november elejéig látható az épületben, valamint a mostani szakmai konferencia, amelynek szintén az intézmény ad helyet.

Mint elmondta, a látogatók és a szakmai közönség az elmúlt években az olasz, a lengyel, a japán és a finn dizájn kiemelkedő alkotásaival ismerkedhettek meg. Hangsúlyozta: nemcsak a tárlatokon mutatják be a formatervezők termékeit, hanem piacot is biztosítnak számukra.

Emlékeztetett arra, hogy évente négy alkalommal rendezik meg a kreatív művészetek vásárát, a múzeumi boltban pedig kis szériás iparművészet és formatervezési alkotásokat árusítanak, a fiataloknak pedig a rendszeres pályáztatásokon lehetőségük nyílik a bemutatkozásra.

Hozzátette, hogy a múzeum alapítása óta gyűjti a történeti és a mindenkori kortárs tárgyakat, ennek köszönhetően az IMM az ország egyik legfontosabb tárgygyűjteményével rendelkezik. A kortárs dizájnkollekciót várhatóan a múzeum épületének megújulása után megalakuló Budapest Design Múzeumban mutatják be a közönségnek - hangsúlyozta.

Fodor Lóránt formatervező, a Magyar Formatervezési Tanács tagja hangsúlyozta: a kreatív iparhoz tartozó formatervezés - globális szinten is - az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág. A dizájn egy olyan társadalmi jelenség, amely külön gondolkodásmódot igényel, hiszen a mindennapi életben rengeteg tárgy veszi körül az embereket.

"Ezt a fajta gondolkodásmódot a vezető nyugati és amerikai gazdasági, műszaki és művészeti területen működő egyetemek összefogásával külön kurzusként oktatják" - hangsúlyozta Fodor Lóránt.

A formatervezésről szóló konferencián a magyar dizájn történeti kutatásának neves képviselői, Ernyey Gyula és Vadas József formatervezők tartanak előadását. Az aktív tervezők közül többek között a többszörös Red Dot díjas Co&Co dizájnerei, a "kristálycsillár-varázsló" Manooi vezetői, valamint több évtizedes tapasztalattal rendelkező oktatók és kutatók osztják meg tapasztalataikat, eredményeiket.

A konferenciát a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF), az IMM, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Magyar Formatervezési Tanács és a Designtrend Kiadó együttműködésével a Design Hét Budapest eseménysorozathoz kapcsolódóan rendezik meg.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.
Vizuál interjú

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Vizuál hír

Astra Filmland: Budapest London kihívója lehet?

A filmipar csúcstechnológiáit felvonultató, Európa egyik legnagyobb filmparkja épülhet fel Mogyoródon. A hazai befektetők fejlesztésével megvalósuló új központ mintegy 40 milliárd forintos, több ütemben megvalósuló beruházás, tovább erősítheti előkelő pozíciónkat a nemzetközi filmgyártásban.
Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.