Vizuál

KONTAKT: kortárs képzőművészeti kiállítás az Erste székházában

2011.03.08. 18:38
Ajánlom
KONTAKT. Az Erste Group képzőművészeti gyűjteménye arra a művészeti tevékenységre koncentrál, amely a Közép-Kelet- és Délkelet-Európában az elmúlt évtizedekben végbement társadalmi, politikai változásokra reagált, emellett az 1950-es évek végétől kezdve jelentős alkotásokkal járult hozzá az európai művészeti szcénához. Az Erste Bank támogatási filozófiájának egyik legfontosabb része a kulturális élet szponzorálása, éppen ezért fontosnak tartja, hogy minden esetben az igényes, értékeket hordozó kultúra mellett tegye le a voksot – mondta Danks Emese, az Erste Bank Hungary Zrt. kommunikációs igazgatója.

Az Erste Group 2004-ben indította útjára a „KONTAKT" gyűjteményt, mely a közép- és dél-kelet-európai régióra, valamint az 1960-as és 70-es évek konceptuális művészete mellett a kortárs művészetekre is koncentrál. Ezeket a korábban „tiltott" kategóriába sorolt neoavangard korszakot bemutató alkotásokat a régió országainak közgyűjteményi politikája nem képviseli eléggé, így ez a projekt értékmentőnek számít.

A bank 2008 májusában nagy sikerrel mutatta be a gyűjtemény egy részét a dunaújvárosi Kortárs Képzőművészeti Intézetben - hangsúlyozta Danks Emese. Hozzátette: a KONTAKT gyűjtemény alapvetően egy igen egyszerű szándékból nőtte ki magát. A szándék, a cél nem más, mint hogy Európa változó politikai színterén megjelenő konceptuális művészeti formákat mutasson be. Az Erste a „KONTAKT"-tal olyan műalkotások gyűjtésére fókuszál, amelyek központi szerepet játszanak Európa művészettörténetében, ugyanakkor kivételes helyzetnek örvendenek a politikailag heterogén környezetben.

A nemzetközi kiállítások között szerepelt több biennále és a Documenta XII, amelyeken a KONTAKT gyűjteményében a kezdetektől fogva szereplő művészek is kiállítottak.  A gyűjtemény első jelentkezése óta az Erste egyre növekvő érdeklődést tapasztalt a kelet-európai régióval kapcsolatban.

A most a bank budapesti székházában kiállított alkotások között megtalálható Hajas Tibor műve, aki korai halála ellenére az akció- és performansz művészek között a XX. század második felének legjelentősebb magyar alkotói közé tartozik. A Sorsbemutató című fotósorozatát emberarcok installációja jelenti.

Az Erste bemutatja Julije Knifer egy alkotását is, amelyre az önkifejezési módot választott redukció jellemző, a színek és formák elhagyásával, míg végül a meander, a szögletes, kígyózó vonalú, a görög művészetből visszaköszönő elem maradt szinte kizárólagos motívumaként.

El-Hassan Róza egy műve is a kiállított alkotások között szerepel: a Feszített tárgyak című sorozata mintha csak az erő koncepciójára épülő börleszk lenne. De az asszociáció még így sem jelentéktelen: lehet ugyan semlegesíteni, de el nem tűnik. Egyfajta határvonallá válik, ami megakadályozza a tárgyak allegorikus vagy ideológiai értelmezését, ugyanakkor finoman ironikus felhangot kölcsönöz nekik.

 

A kiállítás június végéig látogatható az Erste Bank Hungary budapesti székházában. (XIII. kerület, Népfürdő u. 24-26.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál instagram

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Vizuál múzeumok éjszakája

Múzeumban eddig soha nem látott Munkácsy-kép Szegeden

Az Egy tál meleg leves című festmény egy magángyűjtemény része. Egyelőre csupán a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség.
Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.