Vizuál

Kőrösi Orsolya a Robert Capa Központról

2013.09.15. 09:00
Ajánlom
Októberben nyílik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, amely a magyar fotográfia intézményeként, kortárs kiállítóhelyként és képzési helyként fog működni. A Nagymező utcai Ernst Múzeum épületében kialakítandó intézmény vezetésére Kőrösi Orsolyát, a Magyar Fotográfusok Házának jelenlegi vezetőjét kérték fel. VILLÁMINTERJÚ

Az állam 2008-ban vásárolta meg a Capa-fotóhagyatékot, amelyet azóta a Magyar Nemzeti Múzeum gondoz, míg az új központhoz várhatóan a feldolgozás és a folyamatos bemutatás kerül. A Capa-hagyaték megvásárlásakor az állam szerződésben vállalt kötelezettséget a fotóközpont létrehozására, ez a terv valósul most meg hosszú előkészítő munka nyomán.

- Mi indokolta a központ létrehozását?

- Az indok az, hogy ezt a nagyszerű magyar művészeti műfajt, a kortárs fotográfiát - amelyben a magyarok világhírűt alkottak - végre a helyére tegye.

- Korábban úgy fogalmazott, nem egy múzeum jön létre, hanem egy vizuális rendezvényközpont, amely több funkcióval bír. Melyek ezek?

- Egyértelműen fontosnak tartom, és mindig hangsúlyozom, hogy ez egy kortárs fotográfiai központ lesz, nem múzeum, de ez azért megtévesztő kicsit, hiszen már az Ernst Múzeum sem múzeum volt, hanem inkább kiállítótér. A fő szakmai profilunk nyilvánvalóan a kiállítások, szakmai rendezvények szervezése lesz, ezenkívül fontosnak tartjuk a nemzetközi kapcsolatok fejlesztését, az ösztöndíjprogramok létrehozását és a Fotográfiai Nagydíj átadását. Ezek ugyanis mind arra szolgálnak, hogy a fotográfiát megismertessük a társadalommal, a kultúrát szerető, kultúrát fogyasztó emberekkel.

- Október 21-én nyílik a központ, mit terveznek erre a napra?

- Ezen a napon szeretnénk egy Robert Capa-fiesztát tartani, amelyen fiatal fotográfusok emlékeznek meg műveiken keresztül Capáról. A rendezvény egyes részei még meglepetés, de mindenképpen a kortárs vizuális központhoz illő arculattal fogunk megjelenni.

- Megalapították a Magyar Fotográfiai Nagydíjat, amelyet ugyanezen a napon adnak át először. Kik alkotják a zsűrit?

- A Nagydíjon már régóta gondolkodtunk. A zsűrit abszolút független szakmai bizottság alkotja, ám még nincs itt az ideje annak, hogy neveket mondjunk. Hamarosan az is elkövetkezik.

- Korábban említette, hogy a Mai Manó Ház most végre a helyére kerülhet. Mit takar ez pontosan?

- A Magyar Fotográfusok Háza egy központi intézmény szerepének próbált megfelelni, amely heroikus erőfeszítés volt. Mégis büszkén mondhatom, hogy sikeresen megfelelt ennek, de mégis méltatlan helyzet volt, hiszen nem lehetett az alacsony finanszírozottság mellett megfelelően építeni a nemzetközi kapcsolatokat, és nem mindig lehetett olyan színvonalon megvalósítani a kiállításokat, ahogy azt gondolatban elképzeltük. Azt gondolom, hogy a Mai Manó Ház feladata továbbra is megvan, ezt viszont úgy fogja tudni a legjobban elvégezni, hogyha mentesül néhány olyan dologtól, amelyet a Robert Capa Központ fog nagyszerűen ellátni ezentúl. Nehéz kérdés, és az én fejemben - ha szabad ennyire személyesnek lenni - nem is tud elválasztódni a kettő. Ez az intézményrendszer a fotográfiáért van, és én magam öt éve dolgozom a fotográfiáért, nagyszerű szakmai partnerekkel, nagyszerű kollegákkal, és azt gondolom, hogy ez a jövőben csak még jobban fog működni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Egy sorozatgyilkos sármja

Ted Bundy harminc nő meggyilkolását ismerte be, mielőtt villamosszékbe került, de a valódi szám valószínűleg jóval meghaladja ezt. A sorozatgyilkos, akiért ennek ellenére rajongtak a nők, megmutatta Amerikának, hogy a jó modor és a kellemes arc semmit nem jelent.
Vizuál fotó

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.
Vizuál videó

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál rövidfilm

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Vizuál Film

Boksz, zene, Porrajmos - kezdődik a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivál

Hogyan él az európai romaság? Milyen a Porrajmos emlékezete? Kilencedik alkalommal rendezik meg csütörtöktől vasárnapig a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivált - a Romani Film Festet az Art+ Cinema moziban Budapesten.