Vizuál

Kőrösi Orsolya a Robert Capa Központról

2013.09.15. 09:00
Ajánlom
Októberben nyílik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, amely a magyar fotográfia intézményeként, kortárs kiállítóhelyként és képzési helyként fog működni. A Nagymező utcai Ernst Múzeum épületében kialakítandó intézmény vezetésére Kőrösi Orsolyát, a Magyar Fotográfusok Házának jelenlegi vezetőjét kérték fel. VILLÁMINTERJÚ

Az állam 2008-ban vásárolta meg a Capa-fotóhagyatékot, amelyet azóta a Magyar Nemzeti Múzeum gondoz, míg az új központhoz várhatóan a feldolgozás és a folyamatos bemutatás kerül. A Capa-hagyaték megvásárlásakor az állam szerződésben vállalt kötelezettséget a fotóközpont létrehozására, ez a terv valósul most meg hosszú előkészítő munka nyomán.

- Mi indokolta a központ létrehozását?

- Az indok az, hogy ezt a nagyszerű magyar művészeti műfajt, a kortárs fotográfiát - amelyben a magyarok világhírűt alkottak - végre a helyére tegye.

- Korábban úgy fogalmazott, nem egy múzeum jön létre, hanem egy vizuális rendezvényközpont, amely több funkcióval bír. Melyek ezek?

- Egyértelműen fontosnak tartom, és mindig hangsúlyozom, hogy ez egy kortárs fotográfiai központ lesz, nem múzeum, de ez azért megtévesztő kicsit, hiszen már az Ernst Múzeum sem múzeum volt, hanem inkább kiállítótér. A fő szakmai profilunk nyilvánvalóan a kiállítások, szakmai rendezvények szervezése lesz, ezenkívül fontosnak tartjuk a nemzetközi kapcsolatok fejlesztését, az ösztöndíjprogramok létrehozását és a Fotográfiai Nagydíj átadását. Ezek ugyanis mind arra szolgálnak, hogy a fotográfiát megismertessük a társadalommal, a kultúrát szerető, kultúrát fogyasztó emberekkel.

- Október 21-én nyílik a központ, mit terveznek erre a napra?

- Ezen a napon szeretnénk egy Robert Capa-fiesztát tartani, amelyen fiatal fotográfusok emlékeznek meg műveiken keresztül Capáról. A rendezvény egyes részei még meglepetés, de mindenképpen a kortárs vizuális központhoz illő arculattal fogunk megjelenni.

- Megalapították a Magyar Fotográfiai Nagydíjat, amelyet ugyanezen a napon adnak át először. Kik alkotják a zsűrit?

- A Nagydíjon már régóta gondolkodtunk. A zsűrit abszolút független szakmai bizottság alkotja, ám még nincs itt az ideje annak, hogy neveket mondjunk. Hamarosan az is elkövetkezik.

- Korábban említette, hogy a Mai Manó Ház most végre a helyére kerülhet. Mit takar ez pontosan?

- A Magyar Fotográfusok Háza egy központi intézmény szerepének próbált megfelelni, amely heroikus erőfeszítés volt. Mégis büszkén mondhatom, hogy sikeresen megfelelt ennek, de mégis méltatlan helyzet volt, hiszen nem lehetett az alacsony finanszírozottság mellett megfelelően építeni a nemzetközi kapcsolatokat, és nem mindig lehetett olyan színvonalon megvalósítani a kiállításokat, ahogy azt gondolatban elképzeltük. Azt gondolom, hogy a Mai Manó Ház feladata továbbra is megvan, ezt viszont úgy fogja tudni a legjobban elvégezni, hogyha mentesül néhány olyan dologtól, amelyet a Robert Capa Központ fog nagyszerűen ellátni ezentúl. Nehéz kérdés, és az én fejemben - ha szabad ennyire személyesnek lenni - nem is tud elválasztódni a kettő. Ez az intézményrendszer a fotográfiáért van, és én magam öt éve dolgozom a fotográfiáért, nagyszerű szakmai partnerekkel, nagyszerű kollegákkal, és azt gondolom, hogy ez a jövőben csak még jobban fog működni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.
Vizuál hír

Ezekért a magyar filmekért szoríthatunk a Berlinalén

Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című rövidfilmje is szerepel a februárban kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál programjában.
Vizuál vincent van gogh

Először hagyják el Európát Van Gogh napraforgói

A londoni National Gallery a tokiói olimpiára kölcsönzi a birtokában lévő egyetlen napraforgós Vincent van Gogh-festményt a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából.