Vizuál

Kőrösi Orsolya a Robert Capa Központról

2013.09.15. 09:00
Ajánlom
Októberben nyílik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, amely a magyar fotográfia intézményeként, kortárs kiállítóhelyként és képzési helyként fog működni. A Nagymező utcai Ernst Múzeum épületében kialakítandó intézmény vezetésére Kőrösi Orsolyát, a Magyar Fotográfusok Házának jelenlegi vezetőjét kérték fel. VILLÁMINTERJÚ

Az állam 2008-ban vásárolta meg a Capa-fotóhagyatékot, amelyet azóta a Magyar Nemzeti Múzeum gondoz, míg az új központhoz várhatóan a feldolgozás és a folyamatos bemutatás kerül. A Capa-hagyaték megvásárlásakor az állam szerződésben vállalt kötelezettséget a fotóközpont létrehozására, ez a terv valósul most meg hosszú előkészítő munka nyomán.

- Mi indokolta a központ létrehozását?

- Az indok az, hogy ezt a nagyszerű magyar művészeti műfajt, a kortárs fotográfiát - amelyben a magyarok világhírűt alkottak - végre a helyére tegye.

- Korábban úgy fogalmazott, nem egy múzeum jön létre, hanem egy vizuális rendezvényközpont, amely több funkcióval bír. Melyek ezek?

- Egyértelműen fontosnak tartom, és mindig hangsúlyozom, hogy ez egy kortárs fotográfiai központ lesz, nem múzeum, de ez azért megtévesztő kicsit, hiszen már az Ernst Múzeum sem múzeum volt, hanem inkább kiállítótér. A fő szakmai profilunk nyilvánvalóan a kiállítások, szakmai rendezvények szervezése lesz, ezenkívül fontosnak tartjuk a nemzetközi kapcsolatok fejlesztését, az ösztöndíjprogramok létrehozását és a Fotográfiai Nagydíj átadását. Ezek ugyanis mind arra szolgálnak, hogy a fotográfiát megismertessük a társadalommal, a kultúrát szerető, kultúrát fogyasztó emberekkel.

- Október 21-én nyílik a központ, mit terveznek erre a napra?

- Ezen a napon szeretnénk egy Robert Capa-fiesztát tartani, amelyen fiatal fotográfusok emlékeznek meg műveiken keresztül Capáról. A rendezvény egyes részei még meglepetés, de mindenképpen a kortárs vizuális központhoz illő arculattal fogunk megjelenni.

- Megalapították a Magyar Fotográfiai Nagydíjat, amelyet ugyanezen a napon adnak át először. Kik alkotják a zsűrit?

- A Nagydíjon már régóta gondolkodtunk. A zsűrit abszolút független szakmai bizottság alkotja, ám még nincs itt az ideje annak, hogy neveket mondjunk. Hamarosan az is elkövetkezik.

- Korábban említette, hogy a Mai Manó Ház most végre a helyére kerülhet. Mit takar ez pontosan?

- A Magyar Fotográfusok Háza egy központi intézmény szerepének próbált megfelelni, amely heroikus erőfeszítés volt. Mégis büszkén mondhatom, hogy sikeresen megfelelt ennek, de mégis méltatlan helyzet volt, hiszen nem lehetett az alacsony finanszírozottság mellett megfelelően építeni a nemzetközi kapcsolatokat, és nem mindig lehetett olyan színvonalon megvalósítani a kiállításokat, ahogy azt gondolatban elképzeltük. Azt gondolom, hogy a Mai Manó Ház feladata továbbra is megvan, ezt viszont úgy fogja tudni a legjobban elvégezni, hogyha mentesül néhány olyan dologtól, amelyet a Robert Capa Központ fog nagyszerűen ellátni ezentúl. Nehéz kérdés, és az én fejemben - ha szabad ennyire személyesnek lenni - nem is tud elválasztódni a kettő. Ez az intézményrendszer a fotográfiáért van, és én magam öt éve dolgozom a fotográfiáért, nagyszerű szakmai partnerekkel, nagyszerű kollegákkal, és azt gondolom, hogy ez a jövőben csak még jobban fog működni.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk. 
Vizuál evolúció

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

A tavalyi Oscar-jelölés után újra az amerikai szakma radarján Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró. Világszerte felfigyeltek, és elismerő kritikák méltatják a Cannes-ban bemutatott Evolúciót.
Vizuál hír

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.