Vizuál

Kőrösi Orsolya a Robert Capa Központról

2013.09.15. 09:00
Ajánlom
Októberben nyílik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, amely a magyar fotográfia intézményeként, kortárs kiállítóhelyként és képzési helyként fog működni. A Nagymező utcai Ernst Múzeum épületében kialakítandó intézmény vezetésére Kőrösi Orsolyát, a Magyar Fotográfusok Házának jelenlegi vezetőjét kérték fel. VILLÁMINTERJÚ

Az állam 2008-ban vásárolta meg a Capa-fotóhagyatékot, amelyet azóta a Magyar Nemzeti Múzeum gondoz, míg az új központhoz várhatóan a feldolgozás és a folyamatos bemutatás kerül. A Capa-hagyaték megvásárlásakor az állam szerződésben vállalt kötelezettséget a fotóközpont létrehozására, ez a terv valósul most meg hosszú előkészítő munka nyomán.

- Mi indokolta a központ létrehozását?

- Az indok az, hogy ezt a nagyszerű magyar művészeti műfajt, a kortárs fotográfiát - amelyben a magyarok világhírűt alkottak - végre a helyére tegye.

- Korábban úgy fogalmazott, nem egy múzeum jön létre, hanem egy vizuális rendezvényközpont, amely több funkcióval bír. Melyek ezek?

- Egyértelműen fontosnak tartom, és mindig hangsúlyozom, hogy ez egy kortárs fotográfiai központ lesz, nem múzeum, de ez azért megtévesztő kicsit, hiszen már az Ernst Múzeum sem múzeum volt, hanem inkább kiállítótér. A fő szakmai profilunk nyilvánvalóan a kiállítások, szakmai rendezvények szervezése lesz, ezenkívül fontosnak tartjuk a nemzetközi kapcsolatok fejlesztését, az ösztöndíjprogramok létrehozását és a Fotográfiai Nagydíj átadását. Ezek ugyanis mind arra szolgálnak, hogy a fotográfiát megismertessük a társadalommal, a kultúrát szerető, kultúrát fogyasztó emberekkel.

- Október 21-én nyílik a központ, mit terveznek erre a napra?

- Ezen a napon szeretnénk egy Robert Capa-fiesztát tartani, amelyen fiatal fotográfusok emlékeznek meg műveiken keresztül Capáról. A rendezvény egyes részei még meglepetés, de mindenképpen a kortárs vizuális központhoz illő arculattal fogunk megjelenni.

- Megalapították a Magyar Fotográfiai Nagydíjat, amelyet ugyanezen a napon adnak át először. Kik alkotják a zsűrit?

- A Nagydíjon már régóta gondolkodtunk. A zsűrit abszolút független szakmai bizottság alkotja, ám még nincs itt az ideje annak, hogy neveket mondjunk. Hamarosan az is elkövetkezik.

- Korábban említette, hogy a Mai Manó Ház most végre a helyére kerülhet. Mit takar ez pontosan?

- A Magyar Fotográfusok Háza egy központi intézmény szerepének próbált megfelelni, amely heroikus erőfeszítés volt. Mégis büszkén mondhatom, hogy sikeresen megfelelt ennek, de mégis méltatlan helyzet volt, hiszen nem lehetett az alacsony finanszírozottság mellett megfelelően építeni a nemzetközi kapcsolatokat, és nem mindig lehetett olyan színvonalon megvalósítani a kiállításokat, ahogy azt gondolatban elképzeltük. Azt gondolom, hogy a Mai Manó Ház feladata továbbra is megvan, ezt viszont úgy fogja tudni a legjobban elvégezni, hogyha mentesül néhány olyan dologtól, amelyet a Robert Capa Központ fog nagyszerűen ellátni ezentúl. Nehéz kérdés, és az én fejemben - ha szabad ennyire személyesnek lenni - nem is tud elválasztódni a kettő. Ez az intézményrendszer a fotográfiáért van, és én magam öt éve dolgozom a fotográfiáért, nagyszerű szakmai partnerekkel, nagyszerű kollegákkal, és azt gondolom, hogy ez a jövőben csak még jobban fog működni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.