Vizuál

Kortárs alkotásokban él tovább Petőfi Sándor a MANK Galériában

2022.03.16. 13:30
Ajánlom
A 2022–23-as Petőfi-emlékévhez kapcsolódva rendezi meg a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. nagyszabású csoportos kiállítását a szentendrei MANK Galériában. A 2022. március 16-án nyíló, A velünk élő Petőfi című tárlaton harminchárom képző- és iparművész alkotásával ünnepli a MANK nemzeti költőnk szellemiségét és irodalmi örökségét.

Több mint 170 alkotás érkezett be a MANK által tavaly decemberben kiírt nyílt alkotói pályázatra, mellyel arra invitálták a kortárs alkotókat, hogy járuljanak hozzá Petőfi Sándor kortárs recepciójához, fogalmazzák újra hős költőnk alakját a mai kor számára. A beérkezett műveket mind egy-egy, a művészek által megnevezett Petőfi-idézet inspirálta. A nagy számban beérkezett pályaművek közül szakmai zsűri, köztük Baksai József Munkácsy Mihály-díjas festőművész, Sipos Tünde művészettörténész, a kiállítás kurátora és Thimár Attila irodalmár, a Magyar Irodalomtudományi Tanszék egyetemi docense választotta ki azt a harminchárom képző- és iparművészt, akinek munkáit a jelen tárlaton láthatnak a látogatók.  

Nagy örömmel adjuk át a MANK Galériát Petőfi élő emlékezetének, ma is aktív inspiráló hatásának vizuális lenyomatait, kiemelkedő tehetségű, kortárs művészeink saját Petőfi-élményeinek dokumentumait

- mondta Tardy Anna, a MANK ügyvezetője a kiállítás kapcsán, majd hozzáfűzte, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója olyan alkalom a magyar kulturális életben, mely új lendületet adhat nem csupán az irodalmi életnek, de a kortárs vizuális művészetek területén alkotóknak is.

A tárlat gazdag anyaga pedig ékes példája annak az alkotói lendületnek és szellemiségnek, melyet Petőfi Sándor idézett meg a kiállító művészekben. Sipos Tünde, a kiállítás kurátora úgy véli, a pályázatra érkezett alkotásokból világos kirajzolódik, milyen meghatározó az első találkozás, az első élmény, ami Petőfi Sándorhoz kötődik. A kurátor kifejtette:

Bár közvetlenül nem, kortársainak memoárjaiból és feljegyzéseiből mégis ismerjük Petőfit. Mit is tudunk ezen meghatározás alapján ma Petőfiről? Bizonyosan sokszínű egyéniségként gondolunk rá, sokunk számára ő egy személyben bátor hazafi, szerelmes hős, lázadó ifjú és nem mellesleg zseniális költő is.”

A sokszínűség pedig visszaköszön a kiállított alkotásokban is, hiszen egyaránt találkozhatunk interaktív, kísérletező jellegű alkotásokkal és olyanokkal, melyek a videóinstalláció és a konvencionális grafika ötvözéséből jöttek létre. Mindezek mellett többször köszön vissza az ősfényképnek nevezett Petőfi-dagerrotípia a vásznakról, ugyanakkor egyes alkotók átvitt értelmezésben, absztrakt festmények, fotográfia, szobor vagy éppen faliszőttes formájában asszociálnak Petőfi egy-egy költeményére.

Petofi_Sandor_daguerrotipia-131527.jpg

A híres ősfénykép, a daguerrotipia, mely sok alkotót megihletett (Fotó/Forrás: Wikipedia)

A MANK Galériában egészen 2022. április 23-ig látogatható A velünk élő Petőfi című kiállítás, azonban a tárlaton bemutatott alkotásokat hosszútávon is élvezheti a közönség reprezentatív katalógus formájában. A kiadványt átlapozva a műtárgyak mellett Petőfi Sándor versei közül kevéssé ismert és örökzöld sorokat is olvashatunk. Olyan szövegeket, melyekkel ma is könnyen lehet azonosulni, és melyekhez a kortárs művészet vizuális nyelvezete is érzékletesen kapcsolódik, ezáltal is tovább örökítve a bennünk és velünk élő Petőfit.

Fejléckép: Szarka Hajnalka MANK Galériában szereplő alkotásán is jól kivehető az ősfénykép, a daguerrotipia hatása (Fotó /Forrás: MANK)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Cate Blanchett a Zeneakadémián járt

A világhírű színésznő nem először fordul meg az intézményben, nemrég azonban egy koncerten fedezhették fel a szemfülesek: Baráti Kristófot és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát hallgatta meg.
Vizuál

Fotókiállítás nyílik a Magyarázat mindenre című film forgatásáról

A Képek, szavak című tárlaton különleges egységet képeznek a film forgatásán készült képek, valamint Reisz Gábor személyes, kézzel írt versei. A december 16-ig látogatható kiállítás valamennyi képe megvásárolható.
Színház

Dupla előadásokkal ünnepli utolsó karácsonyát a Kultúrbrigád az Átriumban

A Kultúrbrigád csapata utolsó átriumos decemberében sem pihen: karácsonyi hangulattal, forralt borral, finom süteményekkel és természetesen rengeteg izgalmas programmal, a nézők kedvenc előadásaival várja közönségét.
Színház

Háromszázadik alkalommal játszották Az utolsó órát a Rózsavölgyi Szalonban

December 3-án délután került sor a Rózsavölgyi Szalon Mark St. Germain darabjából készült produkció, Az utolsó óra jubileumi előadására: Jordán Tamás és Alföldi Róbert háromszázadik alkalommal álltak a közönség elé.
Jazz/World

Flavia Coelho napfényt hoz a szürke télbe

Brazíliában színpompás kulturális hatások érték, de végül Párizsban talált rá arra az egyedi zenei stílusra, amelyben jól megfér egymással a pop, a jazz, a rock, a funk és a tradicionális brazil műfajok.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Fotókiállítás nyílik a Magyarázat mindenre című film forgatásáról

A Képek, szavak című tárlaton különleges egységet képeznek a film forgatásán készült képek, valamint Reisz Gábor személyes, kézzel írt versei. A december 16-ig látogatható kiállítás valamennyi képe megvásárolható.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Harcosok klubja

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal két hattyú indította el a gondolatait.
Vizuál hír

Demeter Szilárd marad a Petőfi Irodalmi Múzeum élén

Az intézmény jelenlegi főigazgatója egyedüliként jelentkezett a pozícióra, amelyet újabb öt éven át tölthet be. A múzeum honlapján elérhetővé tette pályázatát.
Vizuál ajánló

Online folytatódik a Verzió Filmfesztivál

November 29-én ért véget a jubileumi, 20. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. Ötvenhárom alkotás, köztük a nyertes filmekkel, december 10-ig online is elérhetővé válik a szemle oldalán.
Vizuál hír

Önerejű képek – Keserü Ilona grafikai életművéből nyílt kiállítás az MNG-ben

A Magyar Nemzeti Galéria grafikai kabinetjében nyílt időszaki kiállítással tisztelegnek a kortárs magyar képzőművészet egyik legnevesebb alakja előtt. A tárlat 2024. január 28-ig látogatható.