Vizuál

Kortárs díjeső

2012.10.22. 11:52
Ajánlom
Október 18-án átadták a Magyar Festészet Napja Életműdíját, a Maticska Jenő-díjat, 16-án pedig az Év Kortárs Retikülje elismeréseit is.

A Magyar Festészet Napja eseménysorozat szakmai díjait az október 18-án tartott megnyitón, a Magyar Nemzeti Galériában vehették át a nyertesek: az Életműdíjat Veress Sándor László, a Maticska Jenő-díjat Horváth Roland és Szabó Attila kapta. A már évtizedes hagyományra visszatekintő Életműdíj az egyik legrangosabb szakmai elismeréssé nőtt az évek során. Az eddigi díjazottak, Lossonczy Tamás (†), Kokas Ignác (†), Sváby Lajos, Gerzson Pál (†), Deim Pál, Konok Tamás, Bartl József, Breznay József (†) és Szentgyörgyi József voltak. A Magyar Festészet Napja Életműdíját, ahogy a Maticska-díjat is egy olyan döntőbizottság ítéli oda, melynek tagjai a korábbi díjazottak mellett a Magyar Festészet Napja erre felkért kuratóriumi tagjai. A kulturális tárca egy képviselője is benne van a bizottságban, mivel évről évre a minisztérium állja a díjjal járó egymillió forintos jutalmat.

Jelölt az a hetvenedik életévét beöltött mester lehet, aki mögött több évtizedes, elismert életmű áll, munkássága pedig iskolateremtő volt. A fiatalon elhunyt nagybányai festőtehetségről elnevezett Maticska Jenő-díjat az a profi fiatal alkotó kapja, akinek munkáit a szakma is már korán elismerte. Az idén megosztott kitüntetést L. Simon László államtitkár adta át. A Magyar Festészet Napja kiemelt eseménye, a 165 kortárs magyar festőművészt átfogó kiállítás (Magyar festészet napja. Élő magyar festészet - doyenek, középgeneráció és fiatalok) november 4-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában.

Átadták az Év Kortárs Retikülje Díjat is, profi, amatőr és közönség kategóriákban. A Muzsikus Rádió Kortárs Retikül című műsora még nyár elején írt ki pályázatot design tervezés területén, a fiatal tehetségek megmutatkozási lehetőségének felkarolásának céljával. A beküldési határidőre sok pályamunka érkezett, a szakmai zsűri két lépcsőben választotta ki a nyerteseket. Az október 16-án a Várfok Galériában rendezett átadón a profi díjazott Kocziszky Nóra lett Gustav Klimt Csók című festménye által ihletett munkájával. Az amatőr kategória nyertese Scherer Janka geometrikus díszítőelemek ötvözött pályaművével, a közönségdíjat pedig Czeglédi Alexandra vehette környezettudatos tervezéséért.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.