Vizuál

Kortárs díjeső

2012.10.22. 11:52
Ajánlom
Október 18-án átadták a Magyar Festészet Napja Életműdíját, a Maticska Jenő-díjat, 16-án pedig az Év Kortárs Retikülje elismeréseit is.

A Magyar Festészet Napja eseménysorozat szakmai díjait az október 18-án tartott megnyitón, a Magyar Nemzeti Galériában vehették át a nyertesek: az Életműdíjat Veress Sándor László, a Maticska Jenő-díjat Horváth Roland és Szabó Attila kapta. A már évtizedes hagyományra visszatekintő Életműdíj az egyik legrangosabb szakmai elismeréssé nőtt az évek során. Az eddigi díjazottak, Lossonczy Tamás (†), Kokas Ignác (†), Sváby Lajos, Gerzson Pál (†), Deim Pál, Konok Tamás, Bartl József, Breznay József (†) és Szentgyörgyi József voltak. A Magyar Festészet Napja Életműdíját, ahogy a Maticska-díjat is egy olyan döntőbizottság ítéli oda, melynek tagjai a korábbi díjazottak mellett a Magyar Festészet Napja erre felkért kuratóriumi tagjai. A kulturális tárca egy képviselője is benne van a bizottságban, mivel évről évre a minisztérium állja a díjjal járó egymillió forintos jutalmat.

Jelölt az a hetvenedik életévét beöltött mester lehet, aki mögött több évtizedes, elismert életmű áll, munkássága pedig iskolateremtő volt. A fiatalon elhunyt nagybányai festőtehetségről elnevezett Maticska Jenő-díjat az a profi fiatal alkotó kapja, akinek munkáit a szakma is már korán elismerte. Az idén megosztott kitüntetést L. Simon László államtitkár adta át. A Magyar Festészet Napja kiemelt eseménye, a 165 kortárs magyar festőművészt átfogó kiállítás (Magyar festészet napja. Élő magyar festészet - doyenek, középgeneráció és fiatalok) november 4-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában.

Átadták az Év Kortárs Retikülje Díjat is, profi, amatőr és közönség kategóriákban. A Muzsikus Rádió Kortárs Retikül című műsora még nyár elején írt ki pályázatot design tervezés területén, a fiatal tehetségek megmutatkozási lehetőségének felkarolásának céljával. A beküldési határidőre sok pályamunka érkezett, a szakmai zsűri két lépcsőben választotta ki a nyerteseket. Az október 16-án a Várfok Galériában rendezett átadón a profi díjazott Kocziszky Nóra lett Gustav Klimt Csók című festménye által ihletett munkájával. Az amatőr kategória nyertese Scherer Janka geometrikus díszítőelemek ötvözött pályaművével, a közönségdíjat pedig Czeglédi Alexandra vehette környezettudatos tervezéséért.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Vizuál

A világ legszebb mozijai között a Puskin

A Los Angeles-i Cinemarama és a római Dei Piccoli mellett a budapesti Puskin mozi is szerepel Timeout ötvenes listáján - írja a Telex.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál lapszemle

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Vizuál mti

A 20. század fantasztikus plakátjai a Várkert Bazár teraszán

Különleges, a 20. század első évtizedeit megidéző plakátgyűjtemény látható a Várkert Bazár teraszán. Faragó Géza munkái június 30-ig láthatók, a szervezők mindenkit várnak egy könnyed sétára.
Vizuál hír

Oscar Wilde meglóg a fegyházból Banksy új falfestményén

A börtönből összekötözött lepedőkön át szökő foglyot ábrázoló graffiti jelent meg keddre virradóra a híres readingi fegyház téglafalán.
Vizuál Film

A világ legszebb mozijai között a Puskin

A Los Angeles-i Cinemarama és a római Dei Piccoli mellett a budapesti Puskin mozi is szerepel Timeout ötvenes listáján - írja a Telex.
Vizuál hír

Fényfestőversenyt hirdet a Zsolnay Fényfesztivál

Bár a tavalyi Zsolnay Fényfesztivált a járványhelyzet miatt nem tudták megtartani, a pécsi fesztivál szervezői idén igazán látványos akcióra készülnek. A programsorozat legnagyobb attrakciója egy nemzetközi fényfestőverseny lesz.