Vizuál

Kortárs díjeső

2012.10.22. 11:52
Ajánlom
Október 18-án átadták a Magyar Festészet Napja Életműdíját, a Maticska Jenő-díjat, 16-án pedig az Év Kortárs Retikülje elismeréseit is.

A Magyar Festészet Napja eseménysorozat szakmai díjait az október 18-án tartott megnyitón, a Magyar Nemzeti Galériában vehették át a nyertesek: az Életműdíjat Veress Sándor László, a Maticska Jenő-díjat Horváth Roland és Szabó Attila kapta. A már évtizedes hagyományra visszatekintő Életműdíj az egyik legrangosabb szakmai elismeréssé nőtt az évek során. Az eddigi díjazottak, Lossonczy Tamás (†), Kokas Ignác (†), Sváby Lajos, Gerzson Pál (†), Deim Pál, Konok Tamás, Bartl József, Breznay József (†) és Szentgyörgyi József voltak. A Magyar Festészet Napja Életműdíját, ahogy a Maticska-díjat is egy olyan döntőbizottság ítéli oda, melynek tagjai a korábbi díjazottak mellett a Magyar Festészet Napja erre felkért kuratóriumi tagjai. A kulturális tárca egy képviselője is benne van a bizottságban, mivel évről évre a minisztérium állja a díjjal járó egymillió forintos jutalmat.

Jelölt az a hetvenedik életévét beöltött mester lehet, aki mögött több évtizedes, elismert életmű áll, munkássága pedig iskolateremtő volt. A fiatalon elhunyt nagybányai festőtehetségről elnevezett Maticska Jenő-díjat az a profi fiatal alkotó kapja, akinek munkáit a szakma is már korán elismerte. Az idén megosztott kitüntetést L. Simon László államtitkár adta át. A Magyar Festészet Napja kiemelt eseménye, a 165 kortárs magyar festőművészt átfogó kiállítás (Magyar festészet napja. Élő magyar festészet - doyenek, középgeneráció és fiatalok) november 4-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában.

Átadták az Év Kortárs Retikülje Díjat is, profi, amatőr és közönség kategóriákban. A Muzsikus Rádió Kortárs Retikül című műsora még nyár elején írt ki pályázatot design tervezés területén, a fiatal tehetségek megmutatkozási lehetőségének felkarolásának céljával. A beküldési határidőre sok pályamunka érkezett, a szakmai zsűri két lépcsőben választotta ki a nyerteseket. Az október 16-án a Várfok Galériában rendezett átadón a profi díjazott Kocziszky Nóra lett Gustav Klimt Csók című festménye által ihletett munkájával. Az amatőr kategória nyertese Scherer Janka geometrikus díszítőelemek ötvözött pályaművével, a közönségdíjat pedig Czeglédi Alexandra vehette környezettudatos tervezéséért.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Plusz

9,3 milliárd forintot kaptak tavaly a zeneszerzők

2019-ben több mint 17 ezer új dal született és közel 14 ezer magyar szerző részesült jogdíjból. Minden korábbinál több jutott a hazai alkotóknak, mint a külföldieknek: közel 5 milliárd Ft jogdíjat kaptak egy év alatt. Az Artisjus szerzői egyesület közzétette 2019-es zenepiaci statisztikáit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál interjú

Filmzenét írt hat óra alatt, nyert – interjú Hodován Milánnal

A Zeneakadémia hallgatója huszonegy évesen hozta el a legjobb filmzenéért járó díjat az Eindhoveni Film­fesztivál 48 Hour Film Project versenyéről decemberben. Hodován Milánnal beszélgettem. A FIGARO MAGAZIN CIKKE.
Vizuál ajánló

Az azeri tájak festői világába invitálnak az Azerbajdzsáni Filmnapok

A fiatal azerbajdzsáni rendezők új hullámának alkotásaiból válogat az Azerbajdzsáni Filmnapok, amelyen hét alkotás látható február 18. és 22. között három helyszínen, Budapesten, Szegeden és Pécsen.
Vizuál hír

Bocsánatot kért az installációt véletlenül összetörő kritikus

Egy üres poharat akart letenni mellé, amikor véletlenül összetört egy 20 ezer dollár (hatmillió forint) értékű kortárs installációt egy mexikói művészeti vásáron.
Vizuál magazin

Női vámpír, vérszívó zenetanár és magyar Drakula – 10 érdekesség a vámpírokról

Mi a retró vámpír film rendezőjének kedvenc vérszívó fun fact-je? Mi az, ami nem fért már be Nagy Zsolt és Walters Lili figurájába? A Drakulics elvtárs rendezőjével összegyűjtöttünk tíz meglepő infót a vámpírokról.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: Csináljunk lemezborítót!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten egy koncertfotó kalandos utóéletével foglalkozik.