Vizuál

Kortárs díjeső

2012.10.22. 11:52
Ajánlom
Október 18-án átadták a Magyar Festészet Napja Életműdíját, a Maticska Jenő-díjat, 16-án pedig az Év Kortárs Retikülje elismeréseit is.

A Magyar Festészet Napja eseménysorozat szakmai díjait az október 18-án tartott megnyitón, a Magyar Nemzeti Galériában vehették át a nyertesek: az Életműdíjat Veress Sándor László, a Maticska Jenő-díjat Horváth Roland és Szabó Attila kapta. A már évtizedes hagyományra visszatekintő Életműdíj az egyik legrangosabb szakmai elismeréssé nőtt az évek során. Az eddigi díjazottak, Lossonczy Tamás (†), Kokas Ignác (†), Sváby Lajos, Gerzson Pál (†), Deim Pál, Konok Tamás, Bartl József, Breznay József (†) és Szentgyörgyi József voltak. A Magyar Festészet Napja Életműdíját, ahogy a Maticska-díjat is egy olyan döntőbizottság ítéli oda, melynek tagjai a korábbi díjazottak mellett a Magyar Festészet Napja erre felkért kuratóriumi tagjai. A kulturális tárca egy képviselője is benne van a bizottságban, mivel évről évre a minisztérium állja a díjjal járó egymillió forintos jutalmat.

Jelölt az a hetvenedik életévét beöltött mester lehet, aki mögött több évtizedes, elismert életmű áll, munkássága pedig iskolateremtő volt. A fiatalon elhunyt nagybányai festőtehetségről elnevezett Maticska Jenő-díjat az a profi fiatal alkotó kapja, akinek munkáit a szakma is már korán elismerte. Az idén megosztott kitüntetést L. Simon László államtitkár adta át. A Magyar Festészet Napja kiemelt eseménye, a 165 kortárs magyar festőművészt átfogó kiállítás (Magyar festészet napja. Élő magyar festészet - doyenek, középgeneráció és fiatalok) november 4-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában.

Átadták az Év Kortárs Retikülje Díjat is, profi, amatőr és közönség kategóriákban. A Muzsikus Rádió Kortárs Retikül című műsora még nyár elején írt ki pályázatot design tervezés területén, a fiatal tehetségek megmutatkozási lehetőségének felkarolásának céljával. A beküldési határidőre sok pályamunka érkezett, a szakmai zsűri két lépcsőben választotta ki a nyerteseket. Az október 16-án a Várfok Galériában rendezett átadón a profi díjazott Kocziszky Nóra lett Gustav Klimt Csók című festménye által ihletett munkájával. Az amatőr kategória nyertese Scherer Janka geometrikus díszítőelemek ötvözött pályaművével, a közönségdíjat pedig Czeglédi Alexandra vehette környezettudatos tervezéséért.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fortepan

Minden múlt a múltam: FORTEPAN

A népszerű Fortepan digitális fotóarchívum anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállítása.
Vizuál kult50

A gerillaszobrász és szomjas trollok költője a Kult50-ben

Kolodko Mihály a gerillaszobrairól ismert, Varró Dániel pedig A szomjas troll című kötetéért került be a Kult50-be. A két alkotó videónkban a játékról és a meséről beszélgetett, és sok közöset találtak egymásban.
Vizuál fényképTár

Szabotázs a Felszabadulási emlékmű koszorúzásán? – FényképTár

Az itt bemutatott felvételek a Rákosi- és Kádár-korszakra jellemző, kevés meglepetést tartogató protokoll riportfotóknak tűnnek. Az alábbi történet elolvasása után azonban a megörökített esemény izgalmasabb színezetet ölt.
Vizuál tűzfal

Ideiglenesnek szánták a budai tűzfalfestményt, mégis marad a kócsag

A Zsuffa Zsanna Lídia által tervezett tűzfalfestményt leszedték volna egy év elteltével, de a közönségszavazás alapján mégis marad a falon.
Vizuál ajánló

A legelső magyar absztrakt festmény is megcsodálható az újragondolt Czóbel kiállításon

Tovább folytatódik Czóbel Béla életművének bemutatása Szentendrén, a Templomdombon, a művész egykori lakóhelyén kialakított múzeumban. Az Újragondolt Czóbel 4.0. kiállítás egyik szenzációja a legkorábbi magyar absztrakt festmény.