Vizuál

Kortárs festmények a megállókban – A JCDecaux a Kult50-ben

2020.10.15. 13:55
Ajánlom
A hirdetésekkel foglalkozó cég – JCDecaux – nem fél a megszokott kereteken kívül gondolkodni és felületeit szokatlan célokra fordítani. Utóbbi akciójukkal szemmagasságba hozták a jelen alkotásait és alkotóit, hogy lássuk: nem mindenki halott, aki értékelhetőt alkot a képzőművészetben és van élet a figurális ábrázoláson túl.

Kult50 kategória: Popkultúra

Védnök: Bősze Ádám

Elismert teljesítmény: A kortárs festmények a megállókban kezdeményezés

A BKV-n töltött időt megnyered vagy elveszíted? Hozzátesz a napodhoz, vagy elvesz belőle? Itt pótolod be a napi sajtót, miközben sebtében megreggelizel? Gyorsan válaszolsz pár e-mailre? Esetleg végre van időd könyvet olvasni? Vagy élvezed, hogy elszakadhatsz a képernyőtől? Ha jó útvonalon közlekedsz, akkor csak figyeled a járókelőket, gyönyörködsz a városban?

A JCDecaux úgy érezte, már a megállóban várakozás perceit is meg lehet tölteni értelmes tartalommal, ahogyan a reklámfelületeket is.

A névadó-alapító, Jean-Claude Decaux 1964-ben építette az első utasvárót, amely egyszerre volt funkcionális utcabútor és hirdetési felület. Célja az volt, hogy mindenki jól járjon – a városlakók, a hirdetők, és az önkormányzat. Azóta a JCDecaux a világ vezető outdoor médiavállalatává vált utcai bútorok, közlekedési hirdetések és óriásplakátok hirdetési lehetőségeit kínálva.

DSC09968-104553.jpg

Kortárs festmények a megállókban (Fotó/Forrás: JCDecaux )

A cég a marketing erejét először az irodalom szolgálatába állították. 2017 óta sikerrel fut Álljon meg egy novellára! pályázatuk, amely kapcsán a közlekedés közösségi jellegét az irodalomba is átültették. A megállók tábláira anonim pályázva bárki felkerülhet a műkedvelő asztalfiókírótól a profikig.

A plakát műfajába kódolt mulandósággal pedig egy, a pályázat legjobbjait összegyűjtő kötettel harcolnak.

2019-ben úgy érezték, itt az idő, hogy a kortárs képzőművészet elitista imidzsével szembemenve behozzák azt az emberek hétköznapjaiba és megmutassák: bárki számára hozzáférhető – néhány hétig a megállókban fizikailag is. Körülbelül 100 helyszínen bukkantak fel 25 kortárs magyar alkotó művei. Plakát lett többek közt Bak Imre, Birkás Ákos, Bukta Imre, Fehér László, Kicsiny Balázs, Maurer Dóra, Nádler István, Nagy Kriszta x-T vagy Radák Eszter egy-egy műve.

Spengler Katalin és Zsikla Mónika kurátorok a képválogatás során két szempontot tartottak fontosnak: megjelenjenek a 20. századi, napjainkra jellemző festészeti tendenciák, legyenek absztrakt, figuratív és posztdigitális irányúak, és előtérbe kerüljön egy generációs párbeszéd, a különböző korosztályok nézőpontjának bemutatása. Így az alkotók közt akad a harmincas években született, és olyan is, aki még nem töltötte be a harmincat.

DSC09955-104616.jpg

Kortárs festmények a megállókban (Fotó/Forrás: JCDecaux )

Amikor az emberek az első kávé előtt, képernyővédőn lévő tekintettel bámulnak ki a fejükből, vagy már kifacsarva kullognak haza, akkor ne egy tisztítószer-reklámot vagy egy tévéműsor stábját bámulják, hanem egy műalkotást. Talán ahogy az átlagos reklámok egy idő után elemeikre esnek, ha sokáig nézzük őket – a frappánsnak tűnő szlogen elveszíti az értelmét, a modell ijesztővé válik –, itt épp fordítva: kellő idő ráfordításával összeáll a kép.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

 

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Színház

Hamarosan eldől, hogy ki vezetheti tovább a Pécsi Nemzeti Színházat – íme a pályázatok!

Rázga Miklós igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra pedig a szeptember 28-i határidőig két egyéni és két páros tervezet érkezett. A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. Bemutatjuk a pályázókat.
Vizuál

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Zenés színház

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Mi lapul a gyapotszedők mosolya mögött? – Lakner László festményének titka a Ludwig Múzeum kiállításán

A Ludwig Múzeum gyűjteményének több mint száz művét bemutató Időgép című kiállításon sokféle alkotással találkozhatunk, amelyek között számos festmény is helyet kapott. Lakner László képén mosolygó gyapotszedő munkások láthatók. Vajon mennyire őszinte ez a mosoly, és mi lapul mögötte?
Vizuál díj

Fődíjat kapott Chicagóban Horvát Lili szerelmesfilmje

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című szerelmesfilmje kapta az 56. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál New Directors versenyprogramjának Gold Hugó-fődíját.
Vizuál szfe

Vidnyánszky az eszefésekért tüntet drMáriás festményén

Újabb drMáriással gazdagodott a magyar festészet tárháza. A festőművész, aki általában a napilapokban keresi témáit, most Vidnyánszky és a színművészetisek ügyét találta meg.
Vizuál hír

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Kiviszem a lovam

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Spencer Davisszel való találkozását idézi fel.