Vizuál

Kortárs festmények a megállókban – A JCDecaux a Kult50-ben

2020.10.15. 13:55
Ajánlom
A hirdetésekkel foglalkozó cég – JCDecaux – nem fél a megszokott kereteken kívül gondolkodni és felületeit szokatlan célokra fordítani. Utóbbi akciójukkal szemmagasságba hozták a jelen alkotásait és alkotóit, hogy lássuk: nem mindenki halott, aki értékelhetőt alkot a képzőművészetben és van élet a figurális ábrázoláson túl.

Kult50 kategória: Popkultúra

Védnök: Bősze Ádám

Elismert teljesítmény: A kortárs festmények a megállókban kezdeményezés

A BKV-n töltött időt megnyered vagy elveszíted? Hozzátesz a napodhoz, vagy elvesz belőle? Itt pótolod be a napi sajtót, miközben sebtében megreggelizel? Gyorsan válaszolsz pár e-mailre? Esetleg végre van időd könyvet olvasni? Vagy élvezed, hogy elszakadhatsz a képernyőtől? Ha jó útvonalon közlekedsz, akkor csak figyeled a járókelőket, gyönyörködsz a városban?

A JCDecaux úgy érezte, már a megállóban várakozás perceit is meg lehet tölteni értelmes tartalommal, ahogyan a reklámfelületeket is.

A névadó-alapító, Jean-Claude Decaux 1964-ben építette az első utasvárót, amely egyszerre volt funkcionális utcabútor és hirdetési felület. Célja az volt, hogy mindenki jól járjon – a városlakók, a hirdetők, és az önkormányzat. Azóta a JCDecaux a világ vezető outdoor médiavállalatává vált utcai bútorok, közlekedési hirdetések és óriásplakátok hirdetési lehetőségeit kínálva.

DSC09968-104553.jpg

Kortárs festmények a megállókban (Fotó/Forrás: JCDecaux )

A cég a marketing erejét először az irodalom szolgálatába állították. 2017 óta sikerrel fut Álljon meg egy novellára! pályázatuk, amely kapcsán a közlekedés közösségi jellegét az irodalomba is átültették. A megállók tábláira anonim pályázva bárki felkerülhet a műkedvelő asztalfiókírótól a profikig.

A plakát műfajába kódolt mulandósággal pedig egy, a pályázat legjobbjait összegyűjtő kötettel harcolnak.

2019-ben úgy érezték, itt az idő, hogy a kortárs képzőművészet elitista imidzsével szembemenve behozzák azt az emberek hétköznapjaiba és megmutassák: bárki számára hozzáférhető – néhány hétig a megállókban fizikailag is. Körülbelül 100 helyszínen bukkantak fel 25 kortárs magyar alkotó művei. Plakát lett többek közt Bak Imre, Birkás Ákos, Bukta Imre, Fehér László, Kicsiny Balázs, Maurer Dóra, Nádler István, Nagy Kriszta x-T vagy Radák Eszter egy-egy műve.

Spengler Katalin és Zsikla Mónika kurátorok a képválogatás során két szempontot tartottak fontosnak: megjelenjenek a 20. századi, napjainkra jellemző festészeti tendenciák, legyenek absztrakt, figuratív és posztdigitális irányúak, és előtérbe kerüljön egy generációs párbeszéd, a különböző korosztályok nézőpontjának bemutatása. Így az alkotók közt akad a harmincas években született, és olyan is, aki még nem töltötte be a harmincat.

DSC09955-104616.jpg

Kortárs festmények a megállókban (Fotó/Forrás: JCDecaux )

Amikor az emberek az első kávé előtt, képernyővédőn lévő tekintettel bámulnak ki a fejükből, vagy már kifacsarva kullognak haza, akkor ne egy tisztítószer-reklámot vagy egy tévéműsor stábját bámulják, hanem egy műalkotást. Talán ahogy az átlagos reklámok egy idő után elemeikre esnek, ha sokáig nézzük őket – a frappánsnak tűnő szlogen elveszíti az értelmét, a modell ijesztővé válik –, itt épp fordítva: kellő idő ráfordításával összeáll a kép.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

 

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Gyarmathy Lívia Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező

A magyar mozgókép mesterét türelemmel és méltósággal viselt, hosszú betegség után 90 éves korában érte a halál – tájékoztatta a család az MTI-t.
Vizuál hír

40 dokumentumfilmmel bővült a Verziótéka

A Verzió Filmfesztivál online dokumentumfilmtára az elmúlt 18 év fesztiváljain bemutatott filmekből válogat, díjnyertes és közönségkedvenc alkotásokat egyaránt.
Vizuál hír

Erőss Zsolt éppen 20 éve ért fel a Mount Everest csúcsára

A valaha volt talán legnépszerűbb hegymászónk 2002. május 25-én, 10.30-kor, első magyarként ért fel a Mount Everest 8850 méter magas csúcsára. Életéről Csoma Sándor rendezésében készül nagyjátékfilm, a Magasságok és mélységek teaser előzetese az évforduló alkalmából debütál.
Vizuál ajánló

Napszentület és tárlatvezetés a Pesti Vigadóban a Műtárgyak éjszakáján

Épülettörténeti sétára és tárlatvezetésre invitálja az érdeklődőket a Pesti Vigadó május 26-27-én, a Műtárgyak éjszakája eseménysorozat részeként.
Vizuál Film

„Zsigmond Vilmos neve a világ összes operatőrének hívószó” – interjú Szabó Éva Andreával

Immár hatodik éve rendezik meg a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivált, a világhírű, szegedi származású operatőr emléke és munkássága előtt tisztelegve. A szegedi fesztivál alapító-igazgatójával beszélgettünk az idei programról, a kihívásokról, és arról is, hogy mitől fesztivál egy fesztivál.