Vizuál

Kortárs festmények a megállókban – A JCDecaux a Kult50-ben

2020.10.15. 13:55
Ajánlom
A hirdetésekkel foglalkozó cég – JCDecaux – nem fél a megszokott kereteken kívül gondolkodni és felületeit szokatlan célokra fordítani. Utóbbi akciójukkal szemmagasságba hozták a jelen alkotásait és alkotóit, hogy lássuk: nem mindenki halott, aki értékelhetőt alkot a képzőművészetben és van élet a figurális ábrázoláson túl.

Kult50 kategória: Popkultúra

Védnök: Bősze Ádám

Elismert teljesítmény: A kortárs festmények a megállókban kezdeményezés

A BKV-n töltött időt megnyered vagy elveszíted? Hozzátesz a napodhoz, vagy elvesz belőle? Itt pótolod be a napi sajtót, miközben sebtében megreggelizel? Gyorsan válaszolsz pár e-mailre? Esetleg végre van időd könyvet olvasni? Vagy élvezed, hogy elszakadhatsz a képernyőtől? Ha jó útvonalon közlekedsz, akkor csak figyeled a járókelőket, gyönyörködsz a városban?

A JCDecaux úgy érezte, már a megállóban várakozás perceit is meg lehet tölteni értelmes tartalommal, ahogyan a reklámfelületeket is.

A névadó-alapító, Jean-Claude Decaux 1964-ben építette az első utasvárót, amely egyszerre volt funkcionális utcabútor és hirdetési felület. Célja az volt, hogy mindenki jól járjon – a városlakók, a hirdetők, és az önkormányzat. Azóta a JCDecaux a világ vezető outdoor médiavállalatává vált utcai bútorok, közlekedési hirdetések és óriásplakátok hirdetési lehetőségeit kínálva.

DSC09968-104553.jpg

Kortárs festmények a megállókban (Fotó/Forrás: JCDecaux )

A cég a marketing erejét először az irodalom szolgálatába állították. 2017 óta sikerrel fut Álljon meg egy novellára! pályázatuk, amely kapcsán a közlekedés közösségi jellegét az irodalomba is átültették. A megállók tábláira anonim pályázva bárki felkerülhet a műkedvelő asztalfiókírótól a profikig.

A plakát műfajába kódolt mulandósággal pedig egy, a pályázat legjobbjait összegyűjtő kötettel harcolnak.

2019-ben úgy érezték, itt az idő, hogy a kortárs képzőművészet elitista imidzsével szembemenve behozzák azt az emberek hétköznapjaiba és megmutassák: bárki számára hozzáférhető – néhány hétig a megállókban fizikailag is. Körülbelül 100 helyszínen bukkantak fel 25 kortárs magyar alkotó művei. Plakát lett többek közt Bak Imre, Birkás Ákos, Bukta Imre, Fehér László, Kicsiny Balázs, Maurer Dóra, Nádler István, Nagy Kriszta x-T vagy Radák Eszter egy-egy műve.

Spengler Katalin és Zsikla Mónika kurátorok a képválogatás során két szempontot tartottak fontosnak: megjelenjenek a 20. századi, napjainkra jellemző festészeti tendenciák, legyenek absztrakt, figuratív és posztdigitális irányúak, és előtérbe kerüljön egy generációs párbeszéd, a különböző korosztályok nézőpontjának bemutatása. Így az alkotók közt akad a harmincas években született, és olyan is, aki még nem töltötte be a harmincat.

DSC09955-104616.jpg

Kortárs festmények a megállókban (Fotó/Forrás: JCDecaux )

Amikor az emberek az első kávé előtt, képernyővédőn lévő tekintettel bámulnak ki a fejükből, vagy már kifacsarva kullognak haza, akkor ne egy tisztítószer-reklámot vagy egy tévéműsor stábját bámulják, hanem egy műalkotást. Talán ahogy az átlagos reklámok egy idő után elemeikre esnek, ha sokáig nézzük őket – a frappánsnak tűnő szlogen elveszíti az értelmét, a modell ijesztővé válik –, itt épp fordítva: kellő idő ráfordításával összeáll a kép.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

 

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Zenthe Ferencre emlékezik OSZMI

Online programmal emlékezik Zenthe Ferenc születésének századik évfordulójára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A 20. század második felének egyik legmeghatározóbb magyar színművészéről pályatársai csak úgy nyilatkoztak, hogy „nagysága abban is állt, hogy pici epizódban is alázatos és fegyelmezett volt”.
Vizuál gyász

Elhunyt moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt elnöke

98 éves korában, koronavírus-fertőzésben elhunyt Irina Antonova, a világhírű moszkvai Puskin Szépművészeti Múzeum volt igazgatója, aki 52 év után, 2013-ban vonult vissza az intézmény éléről.
Vizuál felhívás

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Vizuál hír

Advent for Good – szociális kirakat-kiállítással készül az ünnepekre a Kultúrgorilla

Szociálisan érzékeny designprojektet mutat be a Bartók Béla úton a Kultúrgorilla design management csapat. A szervezők az Advent for Good keretében minden nap új ablakot nyitnak egy felelősebb, zöldebb világra.
Vizuál magazin

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.