Vizuál

Kortárs festőművésznők kiállításával nyitja az őszt a Bényi Galéria

2023.09.28. 13:50
Ajánlom
Szeptember 27-én nyitott meg az Anyaggá vált idő című tárlat, amelyen Éberling Anikó és Szász Zsuzsa alkotásait láthatja a közönség. A tárlat október 20-ig tart nyitva, és ingyenesen látogatható.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Az Anyaggá vált idő című kiállítás Éberling Anikó és Szász Zsuzsa festőművészek alkotásait sorakoztatja fel. Mindkettőjükre jellemző a sokoldalú, merész, kreatív anyaghasználat és a kidobott, kiselejtezett tárgyak újra felhasználása, újra értelmezése. Ez teremtette meg a közös kiállítás gondolatát, ugyan az ábrázolásmód már teljesen eltérő a két művészt tekintve – egyikük absztrakt, míg másikuk teljesen konkrét –, a kiállítás kurátora szerint mégis

nagyon hasonlóan, nagy érzékenységgel reagálnak a körülöttük lévő világ történéseire.

A szeptember 27-ei megnyitón Áfra János költő, művészetkritikus beszélt a kiállításról, köszöntőt mondott Dr. Puskás István Debrecen Megyei Jogú Város kulturális területért felelős alpolgármestere, továbbá közreműködött Oláh Anita hárfaművész, a Maison Aux Pois pedig a borkínálatról gondoskodott.

SzaszZsuzsa_Szuletes-134733.jpg

Szász Zsuzsa: Születés (Fotó/Forrás: Bényi Galéria)

Szász Zsuzsa Iskolái elvégzése után a Csokonai Színház jelmezkészítője, majd kivitelezője volt. 2007-ben végzett a Medgyessy Gimnázium kerámia-, majd festő szakán. 2016-ban nyert felvételt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe. 2006-óta vesz részt tárlatokon, egyéni és csoportos kiállításon, hazánkban és külföldön egyaránt. Több művészeti ággal is foglalkozik, a festészet mellett szívesen készít objekteket, illetve textilképeket is. Mint mondja, a  festészet nagy szabadságot ad, ez a legőszintébb kifejezési forma, és a megtisztulás lehetőségét jelenti számára. „Egy személyes lenyomatot ad magam és mások számára. A természet és az ember egylényegűségét, a kölcsönös egymásrautaltságát,

az ember lelki, pszichikai hangulatát, a tudatalatti képzelet játékát, belső viharát, szenvedélyét, fájdalmát vetítem vászonra.

Az expresszionizmus és szürrealizmus határain belül érzem jól magam. Megélt dolgokból táplálkozom, rutinmegoldásoktól mentesen, az újítások és mélységek keresztmetszetében, ami egy magasabb lelkiállapothoz vezet” – mondta Szász Zsuzsanna.

2018-ban indult projektjének kiindulópontja egy 18. században épült debreceni ház volt, amelyet bontásra ítéltek, viszont rengeteg kidobott, de a művész számára értékelhető tárgyat hagytak maguk után az egykoron ott élők, amik inspirálóan hatottak rá történetükkel, a tárgyak lelkületével, az idő mint múlandóság megjelenésével, filozófiájával. Ebből a gyűjteményből is látható most egy válogatott anyag a tárlat alkalmával.

EberlingAniKo_FoldanyaAlma-134734.jpg

Éberling Anikó: Földanya álma (Fotó/Forrás: Bényi Galéria)

Éberling Anikó 1977-ben született Budapesten, 2001-ben Erasmus-ösztöndíjjal a University of Hertfordshire Faculty of Art and Design szakán végzett tanulmányokat. 2003-ban diplomázott a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, vizuális nevelőtanár, festő szakon, ahol mestere Hegyi Csaba volt. 2008-tól rajz-vizuális nevelőtanár szakközépiskolákban és műemléképület restaurátor. 2013-ban az Art9 művészeti egyesület, 2016-ban pedig a MANK választotta tagjává. „Mi számít értéknek és értéktelennek? Életünket nem ritkán a magány, kapcsolataink felületessége és kiüresedése, a tisztelet hiánya jellemzi. Az ember jelenlétére reflektáló torzók, melyen nincs emberábrázolás – tárgyak, épületek mutatják, hogy itt járt az ember, létrehozott valamit, majd magára hagyta. Kivonulni vagy elhagyni épületeket, és teret engedni a pusztulásnak, ugyanolyan »kvázi-jelenlétet« szül. Általános sorsok elevenednek meg a különböző anyagok együttes használatában, a talált tárgyak asszimilálódásában. Ilyen anyagok egy régi megmaradt tapéta, az utcára kidobott faanyagok, ablakkeretek vagy bármilyen tárgy, ami hozzáad egy mű értelmezéséhez, tudatosítva ezzel, hogy

egy látszatvilág vesz minket körül, melybe bele kell illesztenünk egyre nehezebben megtartható egyéniségünket

– fogalmazott az alkotó, akinek munkáin gyakran megjelenik a csillár és az agár mint szimbólumok. A művész számára e formák az elveszett értékeket és az eleganciát ábrázolják, ugyanakkor az agarakat sok emberi tulajdonsággal fel lehet ruházni.

A kiállítás 2023. szeptember 28. és október 20. között ingyenesen látogatható a Bényi Galéria nyitvatartási idejében.

További részletek a Bényi Galéria Facebook-oldalán.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Érdeklődő az Anyaggá vált idő című kiállítás megnyitóján (Fotó/Forrás: Bényi Galéria)

Főnix Rendezvényszervező Kft.

A Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. egyike hazánk kiemelkedő rendezvényszervező vállalkozásainak. A cég által Debrecen Megyei Jogú Város megbízásából szervezett fesztiválokat, koncerteket, színpadi produkciókat, művészeti és gasztronómiai programokat, továbbá egyéb közösségi eseményeket évente átlagosan több mint félmillióan látogatják.

Kelet-Magyarország egyik legjelentősebb kulturális, kreatív műhelyében 20 éve születnek programok a megálmodástól a kivitelezésig, évről évre gyarapítva Debrecen és a régió turisztikai vonzerejét.

E-mail: [email protected]

Postacím: 4026 Debrecen, Hunyadi u. 1-3.

Telefon: +36 52 518 400

Weboldalak:

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Vizuál ajánló

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 
Vizuál hír

Rekordértékű Zsolnay-vázát árvereznek el a Virág Judit Galéria aukcióján

A galéria december 16-i aukcióján 15 millió forintos kikiáltási árról indul egy Zsolnay óriásváza. Az árverésen Boromisza, Czigány, Czóbel, Mednyánszky és Vaszary remekművei is kalapács alá kerül.
Vizuál ajánló

Filmek a valóságról, a művészet erejével – januárban jön a 10. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A jubileumi szemlén a közönség több mint kétszáz vetítésen vehet részt Budapesten, illetve tíz másik nagyvárosban. A legizgalmasabb hazai és nemzetközi dokumentumfilmek mellett az alkotókkal és szakértőkkel is találkozhatunk a fesztivál során. 
Vizuál ajánló

A művészet és az etnográfia termékeny találkozása a Néprajzi Múzeumban

November 30-án megnyílt A kétely felfüggesztése című új, kortárs képzőművészeti kiállítás a Néprajzi Múzeumban. A kiállítótérben a néprajz és a kortárs művészet kérdései, válaszai, képviselői keresztezik egymást.