Vizuál

Kortárs galériák részvételével nyitott meg az Art and Antique Művészeti Kiállítás és Vásár

2020.03.05. 15:50
Ajánlom
Mattis Teutsch János Magyarországon ritkán látható festményével is találkozhatnak a nézők.

Az idei kiállítás egy tucatnál is több kortárs galéria részvételével várja a látogatókat március 5-8 között a Millenáris Park B épületében.  Ebben az évben is szerveznek jótékonysági aukciót, melynek bevételét a Csodalámpa alapítvány javára ajánlják fel.

Az ország egyik legnagyobb művészeti seregszemléjén idén több mint ötven galéria és aukciósház képviselteti magát, köztük a legjelentősebb kortárs galériákkal

– mondta Tausz Ádám főszervező. A kínálat bővítése mellett a látogatói kört is szélesíteni kívánják, így a négy napos rendezvényre nemcsak műgyűjtőket várnak, hanem olyan érdeklődőket is, akik szeretnének egy kicsit közelebb kerülni a műtárgyak és a műgyűjtés világához.

2Q9A28821-154717.jpg

Art and Antique (Fotó/Forrás: Art and Antique)

A 19-20. századi saját festménygyűjteménnye l rendelkező CIB Bank a tavalyihoz hasonlóan idén is fő támogatója az eseménynek. „A kultúra támogatása nálunk több évtizedes hagyomány, hiszen az üzleti hitvallás része, hogy a múlt értékeire támaszkodva tekintünk a jövőbe” – mondta Dócs János, a CIB Privátbanki részlegének vezetője.  

A kiállítás kiemelt résztvevője a BÁV, abból az alkalomból, hogy a BÁV és jogelődje épp 100 éve, 1920-ban rendezte meg első aukcióját. Az elmúlt száz év során az árverések története szorosan összekapcsolódott a műgyűjtés, a műkereskedelem, és a közgyűjtemények történetével.

Az Art and Antique kiállítás és vásár jó alkalom arra, hogy visszatekintsünk a hagyományainkra, mindarra az értékre, amit teremtettünk, illetve most először megmutassuk az új, 21. század igényeit is kielégítő Aukciósházunk terveit, amellyel megújulva vágunk neki a következő 100 évnek

- mondta Fertőszögi Péter, a BÁV művészeti igazgatója.

A Virág Judit Galéria és Aukciósház képviseletében Kelen Anna kiemelte, hogy a rendezvény 4 napja alatt egy itthon ritkán látható Mattis Teutsch János művel is találkozhatnak a látogatók. A rejtélyes és titokzatos életmű Kompozíció 1923 (Kék lovas) című művét egy magyar származású svájci gyűjtő magángyűjteményből kölcsönözték, és abból az apropóból is szerepel a kiállításon, hogy megelőlegezze a Virág Judit Galériában szeptemberben nyíló, nagyszabású Mattis Teutsch kiállítást.

2Q9A29051-154712.jpg

Art and Antique (Fotó/Forrás: Art and Antique)

A kortárs műalkotások iránti kereslet növekedését is jelzi, hogy egy tucat kortárs galéria fogadta el a meghívást az ide kiállításra.

Magyar Fanni, az acb Galéria kurátora elmondta: „Az acb Galéria számos nemzetközi kiállításon képviseli a hazai alkotókat, de a nemzetközi gyűjtők mellett a hazai művészetrajongók is kiemelkedően fontosak számunkra. Egy ilyen kiállítás kiváló alkalom arra, hogy egy nagyobb közönség előtt is kipróbálhassuk magunkat és nemcsak képzőművészeti, hanem egy tágabb történeti, művészeti kontextusban is megjelenjünk.”

Ebben az évben sem marad el a jótékonysági aukció, melynek bevételét idén a Csodalámpa Alapítvány javára ajánlják fel. Az aukcióra a kiállító galériák ajánlották fel a tárgyakat. A 16 tárgyra ezen a weboldalon lehet online licitálni 2020. március 8. 15 óráig.

„Ez a kiállítás nemcsak a közönség, de a szakma számára is fontos esemény, hisz még a szakmabeliek is találnak olyan újdonságokat, amellyekkel eddig talán csak pár tucat szakember találkozhatott. Mi is elhoztunk Elmyr de Hory Modigliani stílusú alkotását, melyet eddig még itthon senki nem láthatott” - mondta Makláry Kálmán, a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria vezetője.

A négy nap alatt a látogatók részt vehetnek a műtárgygyűjtés és kereskedelem világát közelebbről bemutató előadásokon és beszélgetéseken, valamint előre meghirdetett időpontokban Antalffy Péter művészettörténész ingyenes tárlatvezetésein is.

Bővebb információkat itt lehet találni, további részletekről pedig itt lehet érdeklődni.

Az Art and Antique kiállításról:

A régi Antik Enteriőr Kiállítások mintájára tavaly megrendezett I. Antik and Art Régiség és Kortárs Művészeti Vásár műgyűjtemények és aukciós házak részvételével nagy sikert aratott a szakma és a látogatók körében is, ezért a főszervező tulajdonos Tausz Ádám és Tausz Katalin.

a folytatás mellett döntött.  Az idei évtől és hagyományteremtő szándékkal, immár Art and Antique Művészeti Kiállítás és Vásár néven, számos kortárs galériák részvételével, érdekes előadásokkal, sok izgalmas műtárggyal és egy jótékonysági online aukcióval várják a látogatókat.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Zenés színház

Pietro Mascagni sosem tudta felülmúlni a Parasztbecsület sikerét

Mascagni számos műfajban alkotott: első fia emlékére írt gyászmisét, komponált zongoradarabot, szimfóniát, kantátát, egyházi zenét, dalokat, operettet, sőt filmzenét is, ennek ellenére szinte csak erről az operájáról ismert. Hetvenöt éve, 1945. augusztus 2-án halt meg Pietro Mascagni olasz zeneszerző, a Parasztbecsület komponistája. 
Jazz/World

Barabás Lőrinc: Úgy énekelsz, amilyen ember vagy

Hajlamos egyedül maradni a színpadon, a zenéjét is belső utazásnak tartja. Barabás Lőrinc trombitáján úgy szól a jazz, hogy arra a popra éhes fülek is megnyílnak. Augusztus 13-án a Kultkikötő badacsonyi színpadán lép fel a Random Szerda. Csütörtökön.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál portré

Az Apokalipszis most sztárja egy érsek után választotta nevét

Két évig még díszletmunkásként is dolgozott mielőtt Coppola filmje meghozta számára a sikert. Két fia követte őt a szakmában. Martin Sheen amerikai színész augusztus 3-án ünnepli 80. születésnapját. 
Vizuál ajánló

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Vizuál magazin

Angyalszív, Madárka, Evita - Alan Parker legjobb filmjei

Hetvenhat éves korában, július 31-én meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, akinek nevéhez olyan kult filmek fűződnek mint a Pink Floyd:Fal, az Angyalszív vagy az Evita.
Vizuál Film

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Vizuál interjú

Fontos a fiatal művészek önmenedzselése

„Magyarországon, és persze a legkiemelkedőbb gócpontban, Budapesten a jelenkor művészetével, kultúrájával egy igen behatárolható közeg foglalkozik, és jár el kiállításokra, megnyitókra, előadásokra. Ismerjük egymást látásból, és ezek a személyes kapcsolódások gyakran felértékelhetik az alkotói produktumot” – mondta el Pócs Veronika művészettörténész, a MANK Galériában augusztus 2-ig látogatható kiállítás kurátora. Hozzátette: elengedhetetlen az önmenedzselés, sok energiát kell ebbe is fektetniük a fiataloknak. A 35 éven aluli művészek számára meghirdetett pályázat eredményeként létrejött szentendrei kiállítás munkáinak válogatásakor fontos szempont volt a sokszínűség.