Vizuál

Kortárs galériák részvételével nyitott meg az Art and Antique Művészeti Kiállítás és Vásár

2020.03.05. 15:50
Ajánlom
Mattis Teutsch János Magyarországon ritkán látható festményével is találkozhatnak a nézők.

Az idei kiállítás egy tucatnál is több kortárs galéria részvételével várja a látogatókat március 5-8 között a Millenáris Park B épületében.  Ebben az évben is szerveznek jótékonysági aukciót, melynek bevételét a Csodalámpa alapítvány javára ajánlják fel.

Az ország egyik legnagyobb művészeti seregszemléjén idén több mint ötven galéria és aukciósház képviselteti magát, köztük a legjelentősebb kortárs galériákkal

– mondta Tausz Ádám főszervező. A kínálat bővítése mellett a látogatói kört is szélesíteni kívánják, így a négy napos rendezvényre nemcsak műgyűjtőket várnak, hanem olyan érdeklődőket is, akik szeretnének egy kicsit közelebb kerülni a műtárgyak és a műgyűjtés világához.

2Q9A28821-154717.jpg

Art and Antique (Fotó/Forrás: Art and Antique)

A 19-20. századi saját festménygyűjteménnye l rendelkező CIB Bank a tavalyihoz hasonlóan idén is fő támogatója az eseménynek. „A kultúra támogatása nálunk több évtizedes hagyomány, hiszen az üzleti hitvallás része, hogy a múlt értékeire támaszkodva tekintünk a jövőbe” – mondta Dócs János, a CIB Privátbanki részlegének vezetője.  

A kiállítás kiemelt résztvevője a BÁV, abból az alkalomból, hogy a BÁV és jogelődje épp 100 éve, 1920-ban rendezte meg első aukcióját. Az elmúlt száz év során az árverések története szorosan összekapcsolódott a műgyűjtés, a műkereskedelem, és a közgyűjtemények történetével.

Az Art and Antique kiállítás és vásár jó alkalom arra, hogy visszatekintsünk a hagyományainkra, mindarra az értékre, amit teremtettünk, illetve most először megmutassuk az új, 21. század igényeit is kielégítő Aukciósházunk terveit, amellyel megújulva vágunk neki a következő 100 évnek

- mondta Fertőszögi Péter, a BÁV művészeti igazgatója.

A Virág Judit Galéria és Aukciósház képviseletében Kelen Anna kiemelte, hogy a rendezvény 4 napja alatt egy itthon ritkán látható Mattis Teutsch János művel is találkozhatnak a látogatók. A rejtélyes és titokzatos életmű Kompozíció 1923 (Kék lovas) című művét egy magyar származású svájci gyűjtő magángyűjteményből kölcsönözték, és abból az apropóból is szerepel a kiállításon, hogy megelőlegezze a Virág Judit Galériában szeptemberben nyíló, nagyszabású Mattis Teutsch kiállítást.

2Q9A29051-154712.jpg

Art and Antique (Fotó/Forrás: Art and Antique)

A kortárs műalkotások iránti kereslet növekedését is jelzi, hogy egy tucat kortárs galéria fogadta el a meghívást az ide kiállításra.

Magyar Fanni, az acb Galéria kurátora elmondta: „Az acb Galéria számos nemzetközi kiállításon képviseli a hazai alkotókat, de a nemzetközi gyűjtők mellett a hazai művészetrajongók is kiemelkedően fontosak számunkra. Egy ilyen kiállítás kiváló alkalom arra, hogy egy nagyobb közönség előtt is kipróbálhassuk magunkat és nemcsak képzőművészeti, hanem egy tágabb történeti, művészeti kontextusban is megjelenjünk.”

Ebben az évben sem marad el a jótékonysági aukció, melynek bevételét idén a Csodalámpa Alapítvány javára ajánlják fel. Az aukcióra a kiállító galériák ajánlották fel a tárgyakat. A 16 tárgyra ezen a weboldalon lehet online licitálni 2020. március 8. 15 óráig.

„Ez a kiállítás nemcsak a közönség, de a szakma számára is fontos esemény, hisz még a szakmabeliek is találnak olyan újdonságokat, amellyekkel eddig talán csak pár tucat szakember találkozhatott. Mi is elhoztunk Elmyr de Hory Modigliani stílusú alkotását, melyet eddig még itthon senki nem láthatott” - mondta Makláry Kálmán, a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria vezetője.

A négy nap alatt a látogatók részt vehetnek a műtárgygyűjtés és kereskedelem világát közelebbről bemutató előadásokon és beszélgetéseken, valamint előre meghirdetett időpontokban Antalffy Péter művészettörténész ingyenes tárlatvezetésein is.

Bővebb információkat itt lehet találni, további részletekről pedig itt lehet érdeklődni.

Az Art and Antique kiállításról:

A régi Antik Enteriőr Kiállítások mintájára tavaly megrendezett I. Antik and Art Régiség és Kortárs Művészeti Vásár műgyűjtemények és aukciós házak részvételével nagy sikert aratott a szakma és a látogatók körében is, ezért a főszervező tulajdonos Tausz Ádám és Tausz Katalin.

a folytatás mellett döntött.  Az idei évtől és hagyományteremtő szándékkal, immár Art and Antique Művészeti Kiállítás és Vásár néven, számos kortárs galériák részvételével, érdekes előadásokkal, sok izgalmas műtárggyal és egy jótékonysági online aukcióval várják a látogatókat.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Szelfinvázió

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, miért kéne letennünk a telefonunkat, és a fényképezés helyett a pillanatnak átadni magunkat.
Vizuál ajánló

Remény és jövőbetekintés a Ludwig Múzeum műveivel

A Ludwig Múzeum The Dead Web – The End című kiállításán bemutatott alkotások között több olyan munka is szerepel, amelyek a Ludwig gyűjteményének művei, és amelyeket a jövőben biztosan láthatunk, ha a múzeum újranyitja kapuit. Melyek ezek az alkotások?
Vizuál Nemzeti Filmintézet

Azonnali segély a szabadúszó filmeseknek

A Nemzeti Filmintézet 50 milliós Filmipari Segélyalapot nyit a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére.
Vizuál fotó

Fény az éjszakában – Az első ismert éjszakai felvétel Budapestről

Mi vonzott 300 ezer embert a Duna-partra egy májusi estén 1903-ban? A Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa az első ismert éjszakai Budapest-felvételről ír.
Vizuál hír

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.