Vizuál

Kortárs galériák részvételével nyitott meg az Art and Antique Művészeti Kiállítás és Vásár

2020.03.05. 15:50
Ajánlom
Mattis Teutsch János Magyarországon ritkán látható festményével is találkozhatnak a nézők.

Az idei kiállítás egy tucatnál is több kortárs galéria részvételével várja a látogatókat március 5-8 között a Millenáris Park B épületében.  Ebben az évben is szerveznek jótékonysági aukciót, melynek bevételét a Csodalámpa alapítvány javára ajánlják fel.

Az ország egyik legnagyobb művészeti seregszemléjén idén több mint ötven galéria és aukciósház képviselteti magát, köztük a legjelentősebb kortárs galériákkal

– mondta Tausz Ádám főszervező. A kínálat bővítése mellett a látogatói kört is szélesíteni kívánják, így a négy napos rendezvényre nemcsak műgyűjtőket várnak, hanem olyan érdeklődőket is, akik szeretnének egy kicsit közelebb kerülni a műtárgyak és a műgyűjtés világához.

2Q9A28821-154717.jpg

Art and Antique (Fotó/Forrás: Art and Antique)

A 19-20. századi saját festménygyűjteménnye l rendelkező CIB Bank a tavalyihoz hasonlóan idén is fő támogatója az eseménynek. „A kultúra támogatása nálunk több évtizedes hagyomány, hiszen az üzleti hitvallás része, hogy a múlt értékeire támaszkodva tekintünk a jövőbe” – mondta Dócs János, a CIB Privátbanki részlegének vezetője.  

A kiállítás kiemelt résztvevője a BÁV, abból az alkalomból, hogy a BÁV és jogelődje épp 100 éve, 1920-ban rendezte meg első aukcióját. Az elmúlt száz év során az árverések története szorosan összekapcsolódott a műgyűjtés, a műkereskedelem, és a közgyűjtemények történetével.

Az Art and Antique kiállítás és vásár jó alkalom arra, hogy visszatekintsünk a hagyományainkra, mindarra az értékre, amit teremtettünk, illetve most először megmutassuk az új, 21. század igényeit is kielégítő Aukciósházunk terveit, amellyel megújulva vágunk neki a következő 100 évnek

- mondta Fertőszögi Péter, a BÁV művészeti igazgatója.

A Virág Judit Galéria és Aukciósház képviseletében Kelen Anna kiemelte, hogy a rendezvény 4 napja alatt egy itthon ritkán látható Mattis Teutsch János művel is találkozhatnak a látogatók. A rejtélyes és titokzatos életmű Kompozíció 1923 (Kék lovas) című művét egy magyar származású svájci gyűjtő magángyűjteményből kölcsönözték, és abból az apropóból is szerepel a kiállításon, hogy megelőlegezze a Virág Judit Galériában szeptemberben nyíló, nagyszabású Mattis Teutsch kiállítást.

2Q9A29051-154712.jpg

Art and Antique (Fotó/Forrás: Art and Antique)

A kortárs műalkotások iránti kereslet növekedését is jelzi, hogy egy tucat kortárs galéria fogadta el a meghívást az ide kiállításra.

Magyar Fanni, az acb Galéria kurátora elmondta: „Az acb Galéria számos nemzetközi kiállításon képviseli a hazai alkotókat, de a nemzetközi gyűjtők mellett a hazai művészetrajongók is kiemelkedően fontosak számunkra. Egy ilyen kiállítás kiváló alkalom arra, hogy egy nagyobb közönség előtt is kipróbálhassuk magunkat és nemcsak képzőművészeti, hanem egy tágabb történeti, művészeti kontextusban is megjelenjünk.”

Ebben az évben sem marad el a jótékonysági aukció, melynek bevételét idén a Csodalámpa Alapítvány javára ajánlják fel. Az aukcióra a kiállító galériák ajánlották fel a tárgyakat. A 16 tárgyra ezen a weboldalon lehet online licitálni 2020. március 8. 15 óráig.

„Ez a kiállítás nemcsak a közönség, de a szakma számára is fontos esemény, hisz még a szakmabeliek is találnak olyan újdonságokat, amellyekkel eddig talán csak pár tucat szakember találkozhatott. Mi is elhoztunk Elmyr de Hory Modigliani stílusú alkotását, melyet eddig még itthon senki nem láthatott” - mondta Makláry Kálmán, a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria vezetője.

A négy nap alatt a látogatók részt vehetnek a műtárgygyűjtés és kereskedelem világát közelebbről bemutató előadásokon és beszélgetéseken, valamint előre meghirdetett időpontokban Antalffy Péter művészettörténész ingyenes tárlatvezetésein is.

Bővebb információkat itt lehet találni, további részletekről pedig itt lehet érdeklődni.

Az Art and Antique kiállításról:

A régi Antik Enteriőr Kiállítások mintájára tavaly megrendezett I. Antik and Art Régiség és Kortárs Művészeti Vásár műgyűjtemények és aukciós házak részvételével nagy sikert aratott a szakma és a látogatók körében is, ezért a főszervező tulajdonos Tausz Ádám és Tausz Katalin.

a folytatás mellett döntött.  Az idei évtől és hagyományteremtő szándékkal, immár Art and Antique Művészeti Kiállítás és Vásár néven, számos kortárs galériák részvételével, érdekes előadásokkal, sok izgalmas műtárggyal és egy jótékonysági online aukcióval várják a látogatókat.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál rövidfilm

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Vizuál interjú

A hely szelleme, avagy a Dreher DNS-e

Mi közük a boszorkányoknak a sörfőzéshez? Hogyan fejtették meg a Dreher logóban található háromszög rejtélyét? S igaz-e a legenda, hogy miért nem koccintunk sörrel? A kőbányai Dreher Antal úton található Dreher Sörmúzeumban ezekre a kérdésekre is választ kaptam.
Vizuál hír

Döntött a bizottság, Horvát Lili filmjével nevezünk az Oscar-díjra

Az elmúlt hónapokban valóságos diadalkörutat járó Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film képviseli Magyarországot a 93. Oscar-versenyben.
Vizuál magazin

Neki köszönhetjük a Monty Python animációit – Terry Gilliam 80 éves

Az egyéni látásmódú amerikai-brit filmrendező, forgatókönyvíró a Monty Python csoport tagjaként lett ismert.
Vizuál hír

Átadták a 17. Verzió Filmfesztivál díjait

Hat alkotó vehetett át díjat november 20-án a most záruló 17. Verzió Filmfesztivál keretén belül. Aki valamiért lemaradt a vetítésekről, annak sem kell csüggednie, hiszen az online megtartott seregszemle filmjeit még vasárnapig láthatják az érdeklődők.