Vizuál

Kortárs galériák részvételével nyitott meg az Art and Antique Művészeti Kiállítás és Vásár

2020.03.05. 15:50
Ajánlom
Mattis Teutsch János Magyarországon ritkán látható festményével is találkozhatnak a nézők.

Az idei kiállítás egy tucatnál is több kortárs galéria részvételével várja a látogatókat március 5-8 között a Millenáris Park B épületében.  Ebben az évben is szerveznek jótékonysági aukciót, melynek bevételét a Csodalámpa alapítvány javára ajánlják fel.

Az ország egyik legnagyobb művészeti seregszemléjén idén több mint ötven galéria és aukciósház képviselteti magát, köztük a legjelentősebb kortárs galériákkal

– mondta Tausz Ádám főszervező. A kínálat bővítése mellett a látogatói kört is szélesíteni kívánják, így a négy napos rendezvényre nemcsak műgyűjtőket várnak, hanem olyan érdeklődőket is, akik szeretnének egy kicsit közelebb kerülni a műtárgyak és a műgyűjtés világához.

2Q9A28821-154717.jpg

Art and Antique (Fotó/Forrás: Art and Antique)

A 19-20. századi saját festménygyűjteménnye l rendelkező CIB Bank a tavalyihoz hasonlóan idén is fő támogatója az eseménynek. „A kultúra támogatása nálunk több évtizedes hagyomány, hiszen az üzleti hitvallás része, hogy a múlt értékeire támaszkodva tekintünk a jövőbe” – mondta Dócs János, a CIB Privátbanki részlegének vezetője.  

A kiállítás kiemelt résztvevője a BÁV, abból az alkalomból, hogy a BÁV és jogelődje épp 100 éve, 1920-ban rendezte meg első aukcióját. Az elmúlt száz év során az árverések története szorosan összekapcsolódott a műgyűjtés, a műkereskedelem, és a közgyűjtemények történetével.

Az Art and Antique kiállítás és vásár jó alkalom arra, hogy visszatekintsünk a hagyományainkra, mindarra az értékre, amit teremtettünk, illetve most először megmutassuk az új, 21. század igényeit is kielégítő Aukciósházunk terveit, amellyel megújulva vágunk neki a következő 100 évnek

- mondta Fertőszögi Péter, a BÁV művészeti igazgatója.

A Virág Judit Galéria és Aukciósház képviseletében Kelen Anna kiemelte, hogy a rendezvény 4 napja alatt egy itthon ritkán látható Mattis Teutsch János művel is találkozhatnak a látogatók. A rejtélyes és titokzatos életmű Kompozíció 1923 (Kék lovas) című művét egy magyar származású svájci gyűjtő magángyűjteményből kölcsönözték, és abból az apropóból is szerepel a kiállításon, hogy megelőlegezze a Virág Judit Galériában szeptemberben nyíló, nagyszabású Mattis Teutsch kiállítást.

2Q9A29051-154712.jpg

Art and Antique (Fotó/Forrás: Art and Antique)

A kortárs műalkotások iránti kereslet növekedését is jelzi, hogy egy tucat kortárs galéria fogadta el a meghívást az ide kiállításra.

Magyar Fanni, az acb Galéria kurátora elmondta: „Az acb Galéria számos nemzetközi kiállításon képviseli a hazai alkotókat, de a nemzetközi gyűjtők mellett a hazai művészetrajongók is kiemelkedően fontosak számunkra. Egy ilyen kiállítás kiváló alkalom arra, hogy egy nagyobb közönség előtt is kipróbálhassuk magunkat és nemcsak képzőművészeti, hanem egy tágabb történeti, művészeti kontextusban is megjelenjünk.”

Ebben az évben sem marad el a jótékonysági aukció, melynek bevételét idén a Csodalámpa Alapítvány javára ajánlják fel. Az aukcióra a kiállító galériák ajánlották fel a tárgyakat. A 16 tárgyra ezen a weboldalon lehet online licitálni 2020. március 8. 15 óráig.

„Ez a kiállítás nemcsak a közönség, de a szakma számára is fontos esemény, hisz még a szakmabeliek is találnak olyan újdonságokat, amellyekkel eddig talán csak pár tucat szakember találkozhatott. Mi is elhoztunk Elmyr de Hory Modigliani stílusú alkotását, melyet eddig még itthon senki nem láthatott” - mondta Makláry Kálmán, a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria vezetője.

A négy nap alatt a látogatók részt vehetnek a műtárgygyűjtés és kereskedelem világát közelebbről bemutató előadásokon és beszélgetéseken, valamint előre meghirdetett időpontokban Antalffy Péter művészettörténész ingyenes tárlatvezetésein is.

Bővebb információkat itt lehet találni, további részletekről pedig itt lehet érdeklődni.

Az Art and Antique kiállításról:

A régi Antik Enteriőr Kiállítások mintájára tavaly megrendezett I. Antik and Art Régiség és Kortárs Művészeti Vásár műgyűjtemények és aukciós házak részvételével nagy sikert aratott a szakma és a látogatók körében is, ezért a főszervező tulajdonos Tausz Ádám és Tausz Katalin.

a folytatás mellett döntött.  Az idei évtől és hagyományteremtő szándékkal, immár Art and Antique Művészeti Kiállítás és Vásár néven, számos kortárs galériák részvételével, érdekes előadásokkal, sok izgalmas műtárggyal és egy jótékonysági online aukcióval várják a látogatókat.

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.
Vizuál hír

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Vizuál ajánló

Így fotóznak a filmesek

Képekben gondolkodnak - Filmesek fotói címmel nyílt meg a Műcsarnok legújabb fotóművészeti tárlata, amely a virtuális forma mellett védettségi igazolvánnyal már személyesen is látogatható. 
Vizuál filmio

Életre kelnek a mesék

Felkerült a FILMIO kínálatába Visky Ábel látványos díszleteket, jelmezeket és animációt is szabadon alkalmazó dokumentumfilmje, a Mesék a zárkából. Az élvonalbeli nemzetközi fesztiválokon szerepelt alkotás nemrég a BIDF legjobb magyar filmje lett.