Vizuál

Kortárs iparművészek alkotásaiból nyílt kiállítás

2013.01.29. 17:18
Ajánlom
Az NKA által támogatott iparművészeti alkotásokból rendezett Megvalósult művek 2012 címet viselő kiállítást az Iparművészeti Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők március 1-ig.

Immár hagyománnyá vált, hogy az Iparművészeti Múzeum minden évben bemutatja az NKA Iparművészeti Szakmai Kollégiumán keresztül alkotói támogatásban részesült kortárs iparművészek munkáit. A kiállításon az alkotói támogatást elnyert művészek a támogatásból megvalósult munkái kerülnek bemutatásra, az Iparművészeti Múzeum által kijelölt kurátor rendezésében.

A kiállítás évről évre lehetőséget ad arra, hogy a múzeum közönsége számára válogatást mutassunk be a jelenkori iparművészet kiemelkedő alkotásaiból. A helyszín az Iparművészeti Múzeum mintegy 200 négyzetméteres nagyszabású Kupolaterme, amely az elmúlt években elsősorban kortárs bemutatók helyszíneként működött. Idén harminc művész kapott itt lehetőséget legújabb munkáinak bemutatására. A kiállított alkotások igen nagy változatosságot mutatnak, lehetetlen őket egyetlen témakör köré csoportosítani, vagy egy meghatározott koncepció mentén bemutatni. Viszonylag szűk körű, mégis sokszínű szelete ez a hagyományokból táplálkozó kortárs magyar iparművészetnek.

A kiállított tárgyak széles spektruma a használati tárgyaktól a szoborszerű alkotásokon át az előadóművészet lényeget tömörítő pillanatképpé merevített alkotásáig terjednek. A művek sokszínűségét a változatos anyagfelhasználás és merész anyagtársítás, az újító szándékú készítéstechnika, a játékos kísérletező kedv és a napjaink gyorsan változó világának kérdéseire adott válaszok biztosítják. A művészek nem állnak meg az iparművészet anyag-forma-funkció hármasságánál, hanem a kortárs iparművészet eszköztárát felhasználva gondolataikat, érzelmeiket, a világról alkotott véleményüket fogalmazzák meg és tárják a nagyvilág elé.

A kiállítás március 1-ig tekinthető meg az Iparművészeti Múzeumban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Vizuál

Sikerfilmek unalmas leírásai

Kitalálod, melyik filmet foglalták össze a netezők egyetlen mondatban? A jellemzésekben csak valós információk szerepelnek - abból viszont a lehető legérdektelenebbek.
Zenés színház

Élő közvetítések sorozata New York-i Metropolitan Operából

Tizenkét élő közvetítésből álló sorozatot indít a New York-i Metropolitan Opera (MET) festői európai és amerikai helyszínekről olyan világsztárok szereplésével, mint Anna Netrebko, Diana Damrau vagy Jonas Kaufmann.
Jazz/World

Az augusztus végi tömegrendezvények is elmaradhatnak

Elsodorhatja a járvány második hulláma a nyár végére halasztott rendezvényeket és az augusztus 20-i ünnepségeket - mondta Palkovics László.
Klasszikus

Koncertek erdőben és tavon

A hétvégén több szabadtéri koncertet is adtak. Gyönyörű képeket mutatunk az eseményekről készült galériánkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

6500 éves idolra bukkantak – Íme az Egerszegi Vénusz!

A művészi részletességgel megformázott női agyagszobrocska töredékeit a Göcseji Múzeum régészei találták meg egy építkezés földmunkái során.
Vizuál hír

Gyűjteményes kiállítás nyújt bepillantást a 20. századi magyar fotótörténetbe

A Mai Manó Ház július 14-től látogatható tárlata a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből öt kiemelkedő magyar fotográfus életművének egy-egy szeletét mutatja be öt eltérő kurátori koncepció alapján.
Vizuál Film

Sikerfilmek unalmas leírásai

Kitalálod, melyik filmet foglalták össze a netezők egyetlen mondatban? A jellemzésekben csak valós információk szerepelnek - abból viszont a lehető legérdektelenebbek.
Vizuál ajánló

Száz film száll versenybe a Bujtor István Filmfesztiválon

Minden eddiginél nagyszabásúbbnak ígérkezik a XI. Bujtor István Filmfesztivál. A filmes versenyprogram mellett koncertek, színházi előadások, hajózás, veterán autós felvonulás, kiállítások és gasztro-programok is várják a mozi rajongókat Balatonszemesen augusztus 17. és 21. között, majd augusztus 22-én a Bujtor István vitorlás Emlékverseny Kenesén, Aligán és Almádiban.
Vizuál Film

Elárverezik Katharine Hepburn Howard Hughesnak írott szerelmesleveleit

Hughes és Hepburn romantikus kapcsolata másfél évig tartott. Nem házasodtak össze, de szerelmi történetük nagy port kavart annak idején Hollywoodban, és a 2004-ben bemutatott Aviátor című filmben is megörökítették.