Vizuál

Kortárs magyar designkiállítás nyílik Berlinben

2024.04.11. 11:30
Ajánlom
A Collegium Hungaricum Berlin a Berlin Design Week 2024 keretében szervezett csoportos kiállításán a magyar designerek legfiatalabb nemzedékének alkotásaival ismerkedhet meg a közönség.

Individuális vagy kollektív megközelítés – az alkotás két iránya, amely hol egymást váltotta, hol párhuzamosan alakult a művészetek története során. Az ipari és még inkább a digitális forradalmat követően a mérleg egyértelműen a kollektivitás irányába billent el. A dilemma a XX. századi művészet legmeghatározóbb iskolájában, a Bauhausban is felmerült. 1922-től a Bauhaus egyértelműen a kollektivizmus, ezáltal a modern termelés mellett köteleződött el, és maga mögött hagyta a századforduló azon irányzatait, amelyek a psziché mélyén keresték inspirációs forrásukat.

Az érzelem mint designfogalom napjainkban leginkább az eladhatósággal összefüggésben merül fel. A „User Experience” (felhasználói élmény, UX) kifejezés Don Norman kutatópszichológus munkaköri leírásában szerepelt elsőként. Norman munkássága arra irányul, hogy érthetővé tegye az emberi működést és viselkedést annak érdekében, hogy felhasználóbarát tárgyakat állítsunk elő.

Az érzelmi design nemcsak arra törekszik, hogy funkcionális igényeket elégítsen ki. Célja az is, hogy a felhasználót mélyebb szinten érintse meg a pozitív benyomások révén.

Vajon mi történik akkor, amikor a tervezési folyamatból kivonjuk a végfelhasználót? Ha a tervezői attitűdben maga a folyamat a cél, és nem a felhasználói igény puszta kielégítése?

A Collegium Hungaricum Berlin Belső tér című kiállítása formát és funkciót félretéve a tárgyak mögé néz. Így keveredhet egy ugyanazon válogatásba a szorongás-feszültsége, az álom és ébrenlét derengő határvonala, a kontrollvesztés, a nosztalgia vagy éppen az erózió esztétikája – olvashatjuk Bolgár Eszter kurátor bevezetőjét a kiállításról.

litosphere-112902.jpg

Dávid Szauder x freeform.collective: Lithosphere AI tapéta és függöny (Fotó/Forrás: Collegium Hungaricum Berlin)

Inner Space

Kortárs magyar design

Helyszín: Collegium Hungaricum Berlin
Időtartam: 2024. április 12. – május 31.

Megnyitó: 2024. április 11., 19:00
Kurátor: Bolgár Eszter (belsőépítész, művészettörténész, művészeti manager)

Kiállító tervezők: Boleman Bence Zoltán, Budai Zsolt János, ERROR N’ MORE by Szabó Ádám Csaba, Fogarasi Demeter, freeform collective (Bolgár Eszter, Csitári Tímea, Szauder Dávid), Góbi Gábor, Hacker Orsolya, Hankó Eszter, Komár Sabrina, Line and Round (Hevesi Annabella), Riederauer Dóra, Salamon Dávid, Szabó Viktória und Szauder Dávid, Timári Blanka, Üveges Mónika, Varga Ildikó und Melegh Benjámin, Zala Zsófi

Fejléckép: Komár Sabrina: Hypnopompia, kézzel szőtt kilim szőnyeg (forrás: Collegium Hungaricum Berlin)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.