Vizuál

Kortárs művészet a Balaton-parton

2014.07.03. 13:00
Ajánlom
Közép-Európa egyik meghatározó nyári kortárs művészeti találkozóhelyévé kívánják tenni a Balatont a július 16-20. között megrendezendő ARTplacc szervezői mind az alkotók, mind a közönség számára.

Az ARTplacc markáns képzőművészeti profilja mellett kiemelendő a fesztivál nemzetközisége, amely minden művészeti ágban megvalósul. A kiállító művészeken túl az irodalmi, zenei, filmes, színházi és tematikus gasztronómiai napok izgalmas keretet adnak egy úgynevezett Páneurópai Kortársművészeti Piknikhez, amellyel szimbolikusan egyesítik a régió kultúráját. A fókuszban Közép-Európa azaz Ausztria, Csehország, Lengyelország, Németország és Szlovákia  áll, de a világ összesen húsz országából is érkeznek művészeti produkciók - áll a szervezők közleményében.

A nemzetközi szálak mellett jelentős hazai intézményének is bemutatkoznak az idei ARTplaccon. A Ludwig Múzeum, a Robert Capa Központ és a Mai Manó Ház is kilép a budapesti falak közül, hogy a Balaton partján önálló anyaggal és programokkal jelentkezzen, a gyermekek számára is.

Hosszútávú együttműködés kezdetét jelzi az idei év a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az ARTplacc között: a tavaszi tihanyi előkészítő hét után az ARTplacc alatt beélesednek a MOME Tihanyra tervezett, a társadalmi hasznosságot szem előtt tartó, elsősorban helyi fiataloknak szóló ingyenes alkotóműhelyei és egy nagy ívű fotográfiai projekt is. 

A kortárs kereskedelmi galériák a kezdetektől fogva kiállítói az ARTplaccnak: idén párbeszédre lépnek a régió friss független kollektíváinak projektjeivel, hogy még teljesebb képet kaphassunk a kortárs művészet mai kérdésfeltevéseiről, amelyekkel vetítések és workshopokon keresztül is megismerkedhetünk. Az idén is hangsúlyos a művészetközvetítés: naponta többszöri tárlatvezetések magyar és angol nyelven - külön gyerekeknek. A nyári éjszakákon maradandó élményt nyújt - kortól függetlenül - a lámpaoltás után rendezett elemlámpás tárlatvezetés.

Az ARTplacc a kultúra más területeire is elkalauzol a régió kulturális intézeteivel együttműködve: az Európai Könyvek Olvasósarokban a kortárs irodalom legjavát ismerhetjük meg, az író-olvasó találkozókon pedig a szerzőkkel találkozhatunk.  Esténként a vízparti moziban Közép-Európa fontos rendszerváltás tematikájú filmjeit és friss közönségfilmeket láthatunk, amelyekkel párhuzamosan izgalmas színházi produkciók, koncertek és a napokat záró dj-szettek közül is választhatunk.  A multikulturális programkínálatot remekül kiegészíti a street foodra koncentráló Európa Bisztró, ahol minden nap más közép-európai nemzet gasztrokultúrája kerül terítékre.

A művészet és a gasztronómia érintkezési pontjai idén is kitüntetett figyelmet kapnak. A II. Tihanyi Gasztro-Művészeti Napok az ARTplacc kísérőrendezvényeként ezekre az érintkezési pontokra koncentrál egész napos kóstolókkal, bemutatókkal, workshopokkal.

Akinek mindez nem lenne elég, a VIP programcsomagnak köszönhetően Balaton-felvidéki műteremlátogatást ötvözhet borkóstolással vagy részese lehet a Kogart Kiállítások Tihany és a balatonfüredi Vaszary Villa exkluzív tárlatvezetéseinek is - olvasható a közleményben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.