Vizuál

Kortárs művészeti szabadegyetem

2010.10.26. 14:00
Ajánlom
A kortárs művészethez nyújt kalauzt hallgatóinak a Művészet Mindenkinek – Felnőtt Szabadegyetem.

A Konok-Hetey Művészeti Alapítvány és az ELTE Művészettörténeti Intézetének közös szervezésében létrejött két előadás-sorozat a kortárs képzőművészet rejtelmeibe kívánja bevezetni felnőtt hallgatóit, nem csak állítva, de bizonyítva is, hogy a kortárs művészet korántsem egy szűk réteg kiváltsága.

Az egyetemi évvel párhuzamosan zajló előadások keddenként 18 órakor kezdődnek az ELTE Gólyavárban (VIII. Múzeum krt. 4.), az előadók között pedig igazán nagyszerű neveket találunk.

Az első alkalomra október 26-án kerül sor, amikor is Sturcz János művészettörténész ad elő Él-e még a művészet? A képzőművészet fogalmi és műfaji változásai a 80-as évektől napjainkig címmel.

Természetesen ezt az előadást továbbiak követik novemberben, így november 2-án Horányi Attila (Modern vagy kortárs művészet?- Mi a különbség?), egy héttel rá Peternák Miklós (Új médiumok a kortárs művészetben), majd november 16-án Péli Péter (A művészet háború utáni helyzete) lép  katedrára, akit Aknai Tamás követ (Neoavantgárd, transzavantgárd, posztmodern) a hónapot pedig egy igazán izgalmas másfél óra zárja, amikor arra a kérdésre kaphatunk majd választ, hogy kit szeret a kortárs műélvező és miért?

Most pedig akár Ön is lehet a három szerencsés egyike, akit partnerével együtt ingyen hallgathat bele az előadások valamelyikébe, ha az alábbi kérdésünkre helyesen válaszol november 1-ig.

Kérdésünk: Honnan ered az avantgárd szó?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál Film

Az egzotikus filmek magyar mestere - Korda Zoltán

Az angol filmipart meghatározó Korda fivérek egyike, a négy Oscar-díjra jelölt A dzsungel könyve alkotója. A bagdadi tolvaj című filmjükből a Disney Aladdin című rajzfilmje és A csillagok háborúja is merített. A filmrendező, producer 1895. június 3-án született.
Vizuál online

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Vizuál magazin

Hatszor nősült az egyik leghíresebb agglegényt alakító színész

A még kardigánjaiban is hódító angolt Szexi Rexinek becézték a lapok. Hasonlóan ironikus, hogy legismertebb alakításai között több musical is van, pedig saját bevallása szerint alig pár hangot tud énekelni. Rex Harrison neve egybe forrt a My Fair Lady Higgins professzorával.
Vizuál morgan freeman

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.