Vizuál

Kortárs művészeti szabadegyetem

2010.10.26. 14:00
Ajánlom
A kortárs művészethez nyújt kalauzt hallgatóinak a Művészet Mindenkinek – Felnőtt Szabadegyetem.

A Konok-Hetey Művészeti Alapítvány és az ELTE Művészettörténeti Intézetének közös szervezésében létrejött két előadás-sorozat a kortárs képzőművészet rejtelmeibe kívánja bevezetni felnőtt hallgatóit, nem csak állítva, de bizonyítva is, hogy a kortárs művészet korántsem egy szűk réteg kiváltsága.

Az egyetemi évvel párhuzamosan zajló előadások keddenként 18 órakor kezdődnek az ELTE Gólyavárban (VIII. Múzeum krt. 4.), az előadók között pedig igazán nagyszerű neveket találunk.

Az első alkalomra október 26-án kerül sor, amikor is Sturcz János művészettörténész ad elő Él-e még a művészet? A képzőművészet fogalmi és műfaji változásai a 80-as évektől napjainkig címmel.

Természetesen ezt az előadást továbbiak követik novemberben, így november 2-án Horányi Attila (Modern vagy kortárs művészet?- Mi a különbség?), egy héttel rá Peternák Miklós (Új médiumok a kortárs művészetben), majd november 16-án Péli Péter (A művészet háború utáni helyzete) lép  katedrára, akit Aknai Tamás követ (Neoavantgárd, transzavantgárd, posztmodern) a hónapot pedig egy igazán izgalmas másfél óra zárja, amikor arra a kérdésre kaphatunk majd választ, hogy kit szeret a kortárs műélvező és miért?

Most pedig akár Ön is lehet a három szerencsés egyike, akit partnerével együtt ingyen hallgathat bele az előadások valamelyikébe, ha az alábbi kérdésünkre helyesen válaszol november 1-ig.

Kérdésünk: Honnan ered az avantgárd szó?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Belenézhetünk Fischer Iván utazószekrényébe

Magyarósi Csaba vlogger a Fesztiválzenekar Müpa-maratonja előtt forgatott az együttessel, még Fischer Iván utazószekrényébe is benézhetett.
Könyv

Elhunyt Tandori Dezső

80 éves korában elhunyt Tandori Dezső író, költő, műfordító, az utóbbi évtizedek irodalmának koronázatlan és különc királya.
Zenés színház

A nép dívája: Renée Fleming 60 éves

Születésnapot ünnepel Renée Fleming, akinek hangját az opera mellett filmekben is gyakran hallani, és nálunk is koncertezett már.
Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A monoton, mégis változó világ zenei lenyomata – Changing Grey Live a Ludwigban

A Changing Grey, azaz Zságer Balázs-Žagar és Genser András elektronikus zenei duója február 16-án, szombaton, 18.30-tól különleges helyszínen, a Ludwig Múzeum kiállítóterében ad koncertet, amelyet az improvizált látványvilág tesz még izgalmasabbá.
Vizuál magazin

Párhuzamos univerzumok a Berlinalén

Teltházas vetítések előtt zajlott Buda Flóra Anna és Tóth Luca filmjeinek világpremierje a Berlinale rövidfilmes szekciójában, csakúgy, mint Mészáros Márta 1975-ös Arany Medve-díjas filmjének vetítése, amin mi is ott voltunk. Beszámoló a fesztivál magyar vonatkozású programjairól.
Vizuál videó

Világszerte Bucsi Réka szerelmes filmjével kezdődik a Valentin nap

Két évvel ezelőtt a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be Bucsi Réka LOVE című animációs filmje, amelyet a Vimeo szerkesztői Valentin napi meglepetésként mától szabadon hozzáférhetővé tettek.
Vizuál hír

A reklámszünetben adják át az operatőröknek az Oscart, lett is belőle felháborodás

Levélben tiltakozott az Amerikai Operatőrök Társaságának (ACS) elnöke, miután az amerikai filmakadémia bejelentette, hogy négy kategória, köztük az operatőri győztesének a reklámszünetben adják át a díjat az Oscar-gálán, hogy ezzel rövidítsék a műsoridőt.
Vizuál ajánló

A művészetre mindenkinek szüksége van – Itt és most!

A Ludwig Múzeum 30 éves fennállásának alkalmából rendezett kiállítások kéthetente változnak a kiállítótérben, van azonban egy mű, amely a két hónap alatt nem cserélődik, ám percről percre változik. Brückner János Itt és most című installációját a látogatók alakítják közösen, és fokozatosan nyeri el végső formáját.