Vizuál

Kortárs művészeti szabadegyetem

2010.10.26. 14:00
Ajánlom
A kortárs művészethez nyújt kalauzt hallgatóinak a Művészet Mindenkinek – Felnőtt Szabadegyetem.

A Konok-Hetey Művészeti Alapítvány és az ELTE Művészettörténeti Intézetének közös szervezésében létrejött két előadás-sorozat a kortárs képzőművészet rejtelmeibe kívánja bevezetni felnőtt hallgatóit, nem csak állítva, de bizonyítva is, hogy a kortárs művészet korántsem egy szűk réteg kiváltsága.

Az egyetemi évvel párhuzamosan zajló előadások keddenként 18 órakor kezdődnek az ELTE Gólyavárban (VIII. Múzeum krt. 4.), az előadók között pedig igazán nagyszerű neveket találunk.

Az első alkalomra október 26-án kerül sor, amikor is Sturcz János művészettörténész ad elő Él-e még a művészet? A képzőművészet fogalmi és műfaji változásai a 80-as évektől napjainkig címmel.

Természetesen ezt az előadást továbbiak követik novemberben, így november 2-án Horányi Attila (Modern vagy kortárs művészet?- Mi a különbség?), egy héttel rá Peternák Miklós (Új médiumok a kortárs művészetben), majd november 16-án Péli Péter (A művészet háború utáni helyzete) lép  katedrára, akit Aknai Tamás követ (Neoavantgárd, transzavantgárd, posztmodern) a hónapot pedig egy igazán izgalmas másfél óra zárja, amikor arra a kérdésre kaphatunk majd választ, hogy kit szeret a kortárs műélvező és miért?

Most pedig akár Ön is lehet a három szerencsés egyike, akit partnerével együtt ingyen hallgathat bele az előadások valamelyikébe, ha az alábbi kérdésünkre helyesen válaszol november 1-ig.

Kérdésünk: Honnan ered az avantgárd szó?

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.