Vizuál

Kortárs olasz filmremekek érkeznek a Puskinba és a Tabán Moziba

2023.10.18. 16:30
Ajánlom
A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecittà közös rendezvényén, a MittelCinemaFesten november 4-12. között a Puskin és a Tabán moziban tizenkét kortárs olasz filmet nézhet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal.

A 21. alkalommal megrendezésre kerülő szemle programjának egyik legerőteljesebb alkotása A parancsnok című film, amely megnyitott az idei Velencei Filmfesztivált. Edoardo De Angelis filmje valós eseményeket dolgoz fel. Salvatore Todaro (Pierfrancesco Favino), a második világháború haditengerészeti tisztje az atlanti csatában példaértékű emberségességet tanúsított. Tengeralattjárója biztonságba vontatta az általa elsüllyesztett belga hajó huszonhat túlélőjét. Amikor a megmentett kapitány megkérdezte tőle, hogy miért tette ki magát ekkora kockázatnak, ellenszegülve saját parancsnoksága utasításainak, Salvatore Todaro a következő, legendássá váló szavakkal válaszolt:

Mások, velem ellentétben, nem rendelkeznek kétezer évnyi civilizációval a hátuk mögött.

A_FURCSASAG_1-162556.jpg

Jelenet A furcsaság című filmből (Fotó/Forrás: Olasz Filmfesztivál)

Ugyancsak erőteljesnek ígérkezik a többszörösen díjnyertes A furcsaság, amelynek története szerint a Nobel-díjas olasz drámaíró, Pirandello (Toni Servillo) 1920-ban rövid szicíliai tartózkodása alkalmával találkozik két különleges színházi figurával (Salvatore Ficarra és Valentino Picone) és az ő szedett-vedett amatőr társulatukkal. Meglepő helyzetetek sokasága adódik e kapcsolódásból. A külföldi sajtó Roberto Andònak ítélte a legjobb rendezőnek járó olasz Arany Glóbusz 2023 díjat.

A film az Olasz Filmművészeti Akadémiától négy David di Donatello-díjat kapott, amely az egyik legjelentősebb olasz filmművészeti díj.

Látható lesz a 84 éves Marco Bellocchio Elrabolták című drámája, amely megnyerte a legjobb filmnek járó olasz Arany Glóbusz 2023 díját. 1858-ban Bologna zsidónegyedében a bíboros parancsára a Pápa katonái betörnek a Mortara család otthonába, hogy elvigyék a család hétéves gyermekét. Egy cselédlány állítása szerint a gyermeket hathónapos korában titokban megkeresztelték, mert azt hitték, a halálán van. A pápai törvény megfellebbezhetetlen: a megkeresztelt gyermeknek katolikus nevelésben kell részesülnie.

SEHOLSINCS_ORSZAG-162554.jpg

Jelenet Seholsincs ország című filmből (Fotó/Forrás: Olasz Filmfesztivál)

Az idei Velencei Filmfesztiválon díjazott Seholsincs ország című animáció három lány történetét meséli el három különböző időszakban. Először 1918-at írunk. A kis Zelinda édesanyja már a mennyországban van, édesapja pedig a háborúban. Úgy él, mint egy felnőtt: ő gondozza a házat, a testvéreit, és ellátja az állatokat. 1943-ban Assunta varr magának egy színes ruhát, ugrik egyet és hopp, a II. világháború már csak tréfa. Végül 1978-ban Ikarosz fogja megtenni mindazt, amit sem anyja, sem nagyanyja nem tudott, és azok sem, akik előttük éltek, és akik ő előttük, és ő előttük.

A_KIMERA_2-162555.jpg

Jelenet A kiméra című filmből (Fotó/Forrás: Olasz Filmfesztivál)

A filmnapok egyik különleges darabja az Alice Rohrwacher (Csodák, A szent és a farkas) A kiméra című alkotása Josh O’Connor (Inkább lennék özvegy, Anyák napja) és Isabella Rossellini főszereplésével. A Telluride Filmfesztiválon Silver Medallion Award-ot nyert filmben Arthur egy műkincsrabló banda szolgálatába állítja azt a különleges adottságát, amelynek segítségével érzékeli a tárgyak ürességét, köztük a föld alatti üregeket is. Ugyanazt az ürességet érzi, amelyet elvesztett szerelme, Beniamina emléke hagyott benne. Az élők és holtak, erdők és városok, ünnepségek és magány közötti kalandos utazásuk során kibontakozik a saját ábrándjaikat kergető szereplők egymásba fonódó sorsa.

További részletek a Puskin Mozi oldalán.

Fejléckép: Jelenet A parancsnok című filmből (Fotó/Forrás: Olasz Filmfesztivál)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.
Vizuál ajánló

Bűvészinasok – kiállítás mutatja be az Astra Bábegyüttes és a Maszk Bábszínház elmúlt évtizedeit

Szeptember 22-ig láthatja a közönség a Pesti Vigadóban a Bűvészinasok elnevezésű tárlatot, amelyen a hazai bábművészet két megkerülhetetlen társulatát ismerhetjük meg közelebbről. A kiállításhoz kapcsolódóan izgalmas kísérőrendezvények közül is válogathatunk.
Vizuál Film

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Vizuál magazin

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Vizuál interjú

Mindig készen kell álljunk némi „zajt” csapni magunk körül – interjú Till Brönnerrel

Identitás – Európai látkép címmel nyílt meg, és augusztus 25-ig várja a látogatókat Till Brönner fotókiállítása a Ludwig Múzeumban. A jazztörténet egyik legsikeresebb német zenészét trombita-virtuózként tartják számon, a jazz és popzene számos nagyságával működött együtt, emellett fotográfusként is kiváló.