Vizuál

Kóser szerelem és szexualitás – Új tárlat nyílt a Bécsi Zsidó Múzeumban

2022.07.18. 16:25
Ajánlom
Szerelem, szexualitás, házasság és válás a zsidóságban a témája a Bécsi Zsidó Múzeum legújabb kiállításának. A Love me Kosher című tárlat Ádámnál és Évánál kezdi, kitér Bécsre mint a szexuáltudományok központjára az 1900-as években, és bemutatja a mai zsidóság körében elterjedt nézeteket az azonos neműek párkapcsolatáról.

Lilith alakját évszázadokon át démonizálta a patriarchátus: olyan történeteket találtak ki róla, mint például csecsemők vérét issza, sőt meg is eszi őket, az ördöggel hál együtt, és naponta több száz démont szül. Noha alakját manapság egyre többen ismerik, nevét még mindig gyakran csupán a szexualitással hozzák kapcsolatba. Lilith azonban sokkal több ennél: a zsidó folklór szerint

ő volt az első nő a Földön, Ádám felesége, aki egyenlő porból vétetett.

Amikor Ádám megpróbálta alárendelni akaratának, Lilith nemet mondott, és elhagyta őt.

Az 1970-es években a feminizmus rehabilitálta, és az emancipációs mozgalom egyik hősévé tette : így vált az önálló és független nő archetípusává.

Ilyen és hasonlóan érdekes történeteket ismerhet meg, aki megnézi a Bécsi Zsidó Múzeum „Love me Kosher. Szerelem és szexualitás a zsidóságban” című kiállítását.

A Dorotheergasséban látható tárlat a Teremtés utáni paradicsomi állapotból indul, és

a Tóra soraival támasztja alá, hogy a szexualitás az élet természetes része.

Ráadásul a zsidóknál – a többi vallás értelmezésével ellentétben – a szex nemcsak a szaporodást, hanem az örömszerzést is szolgálja, méghozzá mindkét fél számára. Válóok, ha ez nem működik.

A Kabbala a szexualitásnak egyaránt tulajdonít spirituális és kozmikus dimenziót.

A férfi és nő közti kapcsolat bölcsesség és értelem egyesülése, ami felismerést szül. A házasság pedig olyan szent esemény, amely tökéletessé teszi az embert. Az „így szeretnek ők”, házasság és válás témakör mellett a kiállítás bemutatja olyan művészek ezzel a témával foglalkozó alkotásait, mint Marc Chagall, Eva Schlegel, Benyamin Reich és Hundertwasser. Emellett

a nemzetiszocializmus kegyetlenségeit, hogy miként alkalmazták a szexualitást a megalázás és megsemmisítés kíméletlen fegyvereként.

A kényszersterilizálás, az orvosi kísérletek, az alultápláltság és a kínzás sok túlélő szexuális életére nyomta rá örökre a bélyegét.

A tárlat emellett kitér

Bécsre mint a modern szexuáltudományok fellegvárára a késő 19. században,

hiszen itt született meg Sigmund Freud pszichoanalitikus iskolája, Sofie Lazarsfeld pedig mai szempontból is rendkívül haladó házassági, szexuális és családtervezési tanácsadást működtetett a 20-as, 30-as években. Ugyanakkor a városra egyszerre volt jellemző a bigottság is, így Leo Schidrowitz 1933-ban például rögtön be is zárhatta a Kohlmarkton nyitott szexuáltudományi intézetét.  

LoveMeKosher_c_David_Bohamnn_017_print_ok-103710.jpg

A Love me Kosher. Szerelem és szexualitás a zsidóságban című kiállítás (Fotó/Forrás: David Bohmann / Bécsi Zsidó Múzeum)

A „Love me Kosher” című kiállítás foglalkozik a homoszexualitás kérdésével is.

Míg a férfiak számára a zsidó vallás tiltja a homoszexuális aktust, addig a nőket nem említi a Tóra.

Ebből adódik, hogy az ortodox zsidókkal ellentétben a konzervatív és liberális közösségek sokkal nyitottabbak, a Kibbutz Klub 2013-as megnyitásával pedig Bécsben is egy nyitottabb szemlélet terjedt el tel-avivi mintára.

A kiállítás 2022. november 13-ig látható. A tárlathoz a múzeum egy playlistet is összeállított, amely a Spotify-on is elérhető.

További részletek ide kattintva. >>>

Fejléckép: Pablo Picasso, Batsheba im Bad © JMW / Isabelle Racamier

Egy tengerparti városban nyílik meg az új Hundertwasser múzeum

Kapcsolódó

Egy tengerparti városban nyílik meg az új Hundertwasser múzeum

Vasárnap nyitják meg a világ második Hundertwasser múzeumát. A művész saját tervei alapján, választott hazájában, az Új-zélandi Whangareiben épült fel a Hundertwasser Art Center. A Bécs város által üzemeltetett Kunsthaus Wien után itt látható a világ második legnagyobb Hundertwasser-gyűjteménye.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Bábszínház az egész világ

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Budapest Bábszínház ikonikus pálcikaemberkéjéről mesélt.
Vizuál hír

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Vizuál ajánló

Megérkezett a Toldi teljes előzetese

Másfél perces előzetest kapott a tavaly elhunyt Jankovics Marcell utolsó alkotása, az Arany János Toldijából készült egész estés animációs film. A trailerben a szemfüles nézők felismerhetik a Kecskemétfilm alkotóit is. Videó a cikkünkben!
Vizuál hír

Visszautasította Bulgária Oscar-díjra nevezett filmjét az amerikai filmakadémia

A hivatalos indoklás szerint az Anya című alkotás párbeszédeinek több mint ötven százaléka angol nyelvű, így nem nevezhető a legjobb nemzetközi film kategóriájában – tudatta közösségi oldalán Zornica Szofija, a film rendezője.
Vizuál ajánló

Festői rend és szépség az elcsúfított világban – Dezső Tamás kiállítása a Capa Központban

Mi az a rejtélyes és megmagyarázhatatlan kapocs, ami összeköti az összes élő személyiségét egy életen át? – teszi fel a kérdést Dezső Tamás legújabb, Hipotézis: Levél minden című sorozatában. A világhírű fotóművész legújabb tárlata a Robert Capa Központban látható szeptember 22-től.