Vizuál

Kóser szerelem és szexualitás – Új tárlat nyílt a Bécsi Zsidó Múzeumban

2022.07.18. 16:25
Ajánlom
Szerelem, szexualitás, házasság és válás a zsidóságban a témája a Bécsi Zsidó Múzeum legújabb kiállításának. A Love me Kosher című tárlat Ádámnál és Évánál kezdi, kitér Bécsre mint a szexuáltudományok központjára az 1900-as években, és bemutatja a mai zsidóság körében elterjedt nézeteket az azonos neműek párkapcsolatáról.

Lilith alakját évszázadokon át démonizálta a patriarchátus: olyan történeteket találtak ki róla, mint például csecsemők vérét issza, sőt meg is eszi őket, az ördöggel hál együtt, és naponta több száz démont szül. Noha alakját manapság egyre többen ismerik, nevét még mindig gyakran csupán a szexualitással hozzák kapcsolatba. Lilith azonban sokkal több ennél: a zsidó folklór szerint

ő volt az első nő a Földön, Ádám felesége, aki egyenlő porból vétetett.

Amikor Ádám megpróbálta alárendelni akaratának, Lilith nemet mondott, és elhagyta őt.

Az 1970-es években a feminizmus rehabilitálta, és az emancipációs mozgalom egyik hősévé tette : így vált az önálló és független nő archetípusává.

Ilyen és hasonlóan érdekes történeteket ismerhet meg, aki megnézi a Bécsi Zsidó Múzeum „Love me Kosher. Szerelem és szexualitás a zsidóságban” című kiállítását.

A Dorotheergasséban látható tárlat a Teremtés utáni paradicsomi állapotból indul, és

a Tóra soraival támasztja alá, hogy a szexualitás az élet természetes része.

Ráadásul a zsidóknál – a többi vallás értelmezésével ellentétben – a szex nemcsak a szaporodást, hanem az örömszerzést is szolgálja, méghozzá mindkét fél számára. Válóok, ha ez nem működik.

A Kabbala a szexualitásnak egyaránt tulajdonít spirituális és kozmikus dimenziót.

A férfi és nő közti kapcsolat bölcsesség és értelem egyesülése, ami felismerést szül. A házasság pedig olyan szent esemény, amely tökéletessé teszi az embert. Az „így szeretnek ők”, házasság és válás témakör mellett a kiállítás bemutatja olyan művészek ezzel a témával foglalkozó alkotásait, mint Marc Chagall, Eva Schlegel, Benyamin Reich és Hundertwasser. Emellett

a nemzetiszocializmus kegyetlenségeit, hogy miként alkalmazták a szexualitást a megalázás és megsemmisítés kíméletlen fegyvereként.

A kényszersterilizálás, az orvosi kísérletek, az alultápláltság és a kínzás sok túlélő szexuális életére nyomta rá örökre a bélyegét.

A tárlat emellett kitér

Bécsre mint a modern szexuáltudományok fellegvárára a késő 19. században,

hiszen itt született meg Sigmund Freud pszichoanalitikus iskolája, Sofie Lazarsfeld pedig mai szempontból is rendkívül haladó házassági, szexuális és családtervezési tanácsadást működtetett a 20-as, 30-as években. Ugyanakkor a városra egyszerre volt jellemző a bigottság is, így Leo Schidrowitz 1933-ban például rögtön be is zárhatta a Kohlmarkton nyitott szexuáltudományi intézetét.  

LoveMeKosher_c_David_Bohamnn_017_print_ok-103710.jpg

A Love me Kosher. Szerelem és szexualitás a zsidóságban című kiállítás (Fotó/Forrás: David Bohmann / Bécsi Zsidó Múzeum)

A „Love me Kosher” című kiállítás foglalkozik a homoszexualitás kérdésével is.

Míg a férfiak számára a zsidó vallás tiltja a homoszexuális aktust, addig a nőket nem említi a Tóra.

Ebből adódik, hogy az ortodox zsidókkal ellentétben a konzervatív és liberális közösségek sokkal nyitottabbak, a Kibbutz Klub 2013-as megnyitásával pedig Bécsben is egy nyitottabb szemlélet terjedt el tel-avivi mintára.

A kiállítás 2022. november 13-ig látható. A tárlathoz a múzeum egy playlistet is összeállított, amely a Spotify-on is elérhető.

További részletek ide kattintva. >>>

Fejléckép: Pablo Picasso, Batsheba im Bad © JMW / Isabelle Racamier

Egy tengerparti városban nyílik meg az új Hundertwasser múzeum

Kapcsolódó

Egy tengerparti városban nyílik meg az új Hundertwasser múzeum

Vasárnap nyitják meg a világ második Hundertwasser múzeumát. A művész saját tervei alapján, választott hazájában, az Új-zélandi Whangareiben épült fel a Hundertwasser Art Center. A Bécs város által üzemeltetett Kunsthaus Wien után itt látható a világ második legnagyobb Hundertwasser-gyűjteménye.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ők a 2023-as irodalmi Nobel-díj esélyesei

A fogadóirodák szerint a kínai Can Xue lehet a befutó októberben. Nádas Péter idén nem szerepel az esélyesek közt, Krasznahorkai László neve azonban megtalálható a listán.
Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Vizuál hír

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Vizuál hír

Vasárnap estig ingyenesen látható három magyar filmklasszikus a Filmión

A frissen felújított Egy szoknya, egy nadrág (1943), a Pesti mese (1937), valamint Gazdag Gyula 1971-es megjelenésekor betiltott szatírája, A sípoló macskakő ingyenesen tekinthető meg a magyar filmek streamingplatformján szeptember 21-24. között.
Vizuál hír

Mads Mikkelsen kapja a Zürichi Filmfesztivál Arany Ikon-díját

Az ötvenhét éves dán színész személyesen veheti át majd a kitüntetést október 6-án. A zürichi közönségnek is bemutatják legújabb filmjét, A fattyú című történelmi drámát, amelyben a főszerepet alakítja.