Vizuál

Kossuth díj: Csíkszentmihályi Róbert szobrász

2013.03.15. 18:10
Ajánlom
Csíkszentmihályi Róbert érem- és szobrászművészt váratlanul érte a Kossuth-díj híre, mert már teljesen letett róla. Az alkotó pénteken vehette át az elismerést a Parlamentben.

A Munkácsy Mihály-díjas szobrászművészt, kiváló művészt mély emberi filozófiai, etikai tartalmak érzékeny plasztikai megfogalmazásáért, a szobrászat minden műfajában maradandót alkotó művészi pályája elismeréseként tüntették ki a Kossuth-díjjal.

Csíkszentmihályi Róbert az MTI-nek felidézte: tizenegynehány éve azt suttogták, hogy megkapja a legmagasabb állami kitüntetést, akkor ez mély izgalommal töltötte el. "Teltek az évek, és már egyáltalán nem számítottam rá, hogy valaha is Kossuth-díjas leszek, azt hittem, hogy ez a lehetőség elszállt" - emlékezett vissza. "Nagy öröm, amikor mégis megkapja az ember" - jegyezte meg. Életmű-kiállítása volt három évvel ezelőtt Szentendrén, a MűvészetMalomban, ahol száznál több szobrot, érmet mutatott be, még a pincében is voltak munkái, fotók köztéri szobrairól, köztük a 2006-ban, a Műegyetemnél felállított 56-os emlékműről. Évente 1-3 egyéni kiállítása is volt és valószínű, hogy mindezt mások is észrevették.

Sok köztéri alkotása van nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. A művész szívesen emlékezik vissza az 1848-as forradalom egyik hőséről, Winkler Lajosról (1810-1861) készített bronz domborműre, amely egy nagy márványtáblán van, magyar és olasz nyelven méltatja a velenceiek hősét. A táblát a velencei Szent Márk térrel szomszédos kis utcában állították fel 2002-ben. A másik 48-as forradalmár magyarról, a Garibaldi seregében szolgált tábornokról, Türr Istvánról készült mellszobrát 1999-ben Rómában, a Gianicolo-dombon avatták fel. Rómában a Szent Péter-bazilika altemplomában lévő Magyarok Nagyasszonya-kápolnában állították fel Boldog Erzsébetről, Boldog Dominici Jánosról és Boldog Hedvigről készített szobrait.

A magyar irodalmi és képzőművészeti élet több nagyságának a síremlékét is elkészítette, legutóbb Lázár Ervin íróét, de az ő munkája Barcsay Jenő festő és Cs. Szabó László író síremléke is. Ahogy elmondta, manapság legfőbb teendői közé tartozik az áthelyezésre váró köztéri szobrainak a felügyelete. A Március 15. téren lévő, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 125. évfordulójára készült mészkő oszlopot át kell helyezni az építkezések miatt csakúgy, mint az egyik székesfehérvári iskolánál lévő szobrát. Mindezeken túl kisplasztikai sorozatokat készít magának, témája a korábbi állat-ember viszony formázása után a természet és az ember viszonya - tette hozzá Csíkszentmihályi Róbert.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Klasszikus

Egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Nagy öröm, hogy a bezártság után a Filharmónia Magyarország szervezésében több száz programon vehetünk részt a nyáron. A fesztiválok mellett országos programokkal, nyáresti kikapcsolódással várják a közönséget. Több mint 60 városban, több mint 100 koncerttel érkezik idén az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik tovább a hangszerek királynőjét. Különlegesség, hogy Ferenc pápa énekeggyüttese, a világ legrégebbi kórusa is csatlakozik a programhoz.
Zenés színház

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Színház

Nem akarta, hogy bárki lássa hanyatlani – Sződy Szilárd emlékére

81. életévében elhunyt Sződy Szilárd rendező, dramaturg, oktató, Sződy Szilárd szobrász- és éremművész unokája. Bicskei Kiss László színész, rendező emlékezett meg róla.
Vizuál

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A korábbi kulturális államtitkár megbízatása öt évre szól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál Zöldhullám

A borneói esőerdőktől a tokiói olimpiáig

Mi lehet a kapcsolat egy borneói őslakos közösség és a világ egyik legnézettebb sporteseménye között? Révész Bálint Uprooted című dokumentumfilmje az őslakosokkal összefogva kideríti, hogy kik állnak az esőerdőkben zajló illegális fakitermelések mögött.
Vizuál hír

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Vizuál hír

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál hír

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A korábbi kulturális államtitkár megbízatása öt évre szól.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó filmje meghívást kapott a Toronto Nemzetközi Filmfesztiválra

Szeptember 9. és 18. között tartják az amerikai kontinens egyik legnagyobb filmes seregszemléjét, melyre Enyedi Ildikó új filmje, a Feleségem története is meghívást kapott.