Vizuál

Kossuth díj: Csíkszentmihályi Róbert szobrász

2013.03.15. 18:10
Ajánlom
Csíkszentmihályi Róbert érem- és szobrászművészt váratlanul érte a Kossuth-díj híre, mert már teljesen letett róla. Az alkotó pénteken vehette át az elismerést a Parlamentben.

A Munkácsy Mihály-díjas szobrászművészt, kiváló művészt mély emberi filozófiai, etikai tartalmak érzékeny plasztikai megfogalmazásáért, a szobrászat minden műfajában maradandót alkotó művészi pályája elismeréseként tüntették ki a Kossuth-díjjal.

Csíkszentmihályi Róbert az MTI-nek felidézte: tizenegynehány éve azt suttogták, hogy megkapja a legmagasabb állami kitüntetést, akkor ez mély izgalommal töltötte el. "Teltek az évek, és már egyáltalán nem számítottam rá, hogy valaha is Kossuth-díjas leszek, azt hittem, hogy ez a lehetőség elszállt" - emlékezett vissza. "Nagy öröm, amikor mégis megkapja az ember" - jegyezte meg. Életmű-kiállítása volt három évvel ezelőtt Szentendrén, a MűvészetMalomban, ahol száznál több szobrot, érmet mutatott be, még a pincében is voltak munkái, fotók köztéri szobrairól, köztük a 2006-ban, a Műegyetemnél felállított 56-os emlékműről. Évente 1-3 egyéni kiállítása is volt és valószínű, hogy mindezt mások is észrevették.

Sok köztéri alkotása van nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. A művész szívesen emlékezik vissza az 1848-as forradalom egyik hőséről, Winkler Lajosról (1810-1861) készített bronz domborműre, amely egy nagy márványtáblán van, magyar és olasz nyelven méltatja a velenceiek hősét. A táblát a velencei Szent Márk térrel szomszédos kis utcában állították fel 2002-ben. A másik 48-as forradalmár magyarról, a Garibaldi seregében szolgált tábornokról, Türr Istvánról készült mellszobrát 1999-ben Rómában, a Gianicolo-dombon avatták fel. Rómában a Szent Péter-bazilika altemplomában lévő Magyarok Nagyasszonya-kápolnában állították fel Boldog Erzsébetről, Boldog Dominici Jánosról és Boldog Hedvigről készített szobrait.

A magyar irodalmi és képzőművészeti élet több nagyságának a síremlékét is elkészítette, legutóbb Lázár Ervin íróét, de az ő munkája Barcsay Jenő festő és Cs. Szabó László író síremléke is. Ahogy elmondta, manapság legfőbb teendői közé tartozik az áthelyezésre váró köztéri szobrainak a felügyelete. A Március 15. téren lévő, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 125. évfordulójára készült mészkő oszlopot át kell helyezni az építkezések miatt csakúgy, mint az egyik székesfehérvári iskolánál lévő szobrát. Mindezeken túl kisplasztikai sorozatokat készít magának, témája a korábbi állat-ember viszony formázása után a természet és az ember viszonya - tette hozzá Csíkszentmihályi Róbert.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.