Vizuál

Kossuth díj: Csíkszentmihályi Róbert szobrász

2013.03.15. 18:10
Ajánlom
Csíkszentmihályi Róbert érem- és szobrászművészt váratlanul érte a Kossuth-díj híre, mert már teljesen letett róla. Az alkotó pénteken vehette át az elismerést a Parlamentben.

A Munkácsy Mihály-díjas szobrászművészt, kiváló művészt mély emberi filozófiai, etikai tartalmak érzékeny plasztikai megfogalmazásáért, a szobrászat minden műfajában maradandót alkotó művészi pályája elismeréseként tüntették ki a Kossuth-díjjal.

Csíkszentmihályi Róbert az MTI-nek felidézte: tizenegynehány éve azt suttogták, hogy megkapja a legmagasabb állami kitüntetést, akkor ez mély izgalommal töltötte el. "Teltek az évek, és már egyáltalán nem számítottam rá, hogy valaha is Kossuth-díjas leszek, azt hittem, hogy ez a lehetőség elszállt" - emlékezett vissza. "Nagy öröm, amikor mégis megkapja az ember" - jegyezte meg. Életmű-kiállítása volt három évvel ezelőtt Szentendrén, a MűvészetMalomban, ahol száznál több szobrot, érmet mutatott be, még a pincében is voltak munkái, fotók köztéri szobrairól, köztük a 2006-ban, a Műegyetemnél felállított 56-os emlékműről. Évente 1-3 egyéni kiállítása is volt és valószínű, hogy mindezt mások is észrevették.

Sok köztéri alkotása van nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. A művész szívesen emlékezik vissza az 1848-as forradalom egyik hőséről, Winkler Lajosról (1810-1861) készített bronz domborműre, amely egy nagy márványtáblán van, magyar és olasz nyelven méltatja a velenceiek hősét. A táblát a velencei Szent Márk térrel szomszédos kis utcában állították fel 2002-ben. A másik 48-as forradalmár magyarról, a Garibaldi seregében szolgált tábornokról, Türr Istvánról készült mellszobrát 1999-ben Rómában, a Gianicolo-dombon avatták fel. Rómában a Szent Péter-bazilika altemplomában lévő Magyarok Nagyasszonya-kápolnában állították fel Boldog Erzsébetről, Boldog Dominici Jánosról és Boldog Hedvigről készített szobrait.

A magyar irodalmi és képzőművészeti élet több nagyságának a síremlékét is elkészítette, legutóbb Lázár Ervin íróét, de az ő munkája Barcsay Jenő festő és Cs. Szabó László író síremléke is. Ahogy elmondta, manapság legfőbb teendői közé tartozik az áthelyezésre váró köztéri szobrainak a felügyelete. A Március 15. téren lévő, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 125. évfordulójára készült mészkő oszlopot át kell helyezni az építkezések miatt csakúgy, mint az egyik székesfehérvári iskolánál lévő szobrát. Mindezeken túl kisplasztikai sorozatokat készít magának, témája a korábbi állat-ember viszony formázása után a természet és az ember viszonya - tette hozzá Csíkszentmihályi Róbert.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Strucctojással alapított gyűjteményt a magyar világutazó

A keleti tárgyak magyar gyűjtői mind más céllal utaztak távoli tájakra, ahonnan eleinte saját kedvükre hoztak haza érdekességeket. Hopp Ferenc sem állt meg a tárgyaknál, villája kertjét is ritka növényekkel népesítette be.
Vizuál uránia

Újonnan felfedezett NASA-archívokkal jön az Apollo 11

Egyetlen alkalommal, eredeti nyelven vetíti az Uránia a Holdra szállás 50-ik évfordulója alkalmából készült új dokumentumfilmet. Az Apollo 11 expedíció küldetéséről szóló Todd Douglas Miller-film, a NASA filmarchívumának újonnan felfedezett filmjeiből és hanganyagából válogat.
Vizuál ajánló

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Vizuál Film

Az újjászületett Meseautóval jön a III. Budapesti Klasszikus Film Maraton

A film és a zene közös történetére fókuszáló fesztiválon magyar és európai filmarchívumok restaurált filmritkaságai láthatók, a némafilmes korszak női rendezőinek alkotásaitól kezdve, Dziga Vertov klasszikusán át a rendszerváltás filmjeiig.
Vizuál ajánló

Találmányok és felfedezések a Pesti Vigadóban

Tematikus séták szakértőkkel a Pesti Vigadóhoz kötődő technikai vívmányokról a XIX. századtól napjainkig – telefonos operaközvetítés, villanyvilágítás, Bleriot monoplán, Bogányi zongora.