Vizuál

Köztéri művészet

2010.05.27. 15:40
Ajánlom
Kortárs műalkotás színesíti a Vörösmarty téri építkezést.

Pár évvel ezelőtt bukkantak fel a házfelújításnál használatos képes hálók, melyeket az élelmes lakók gyorsan el is adtak reklám célokra. Persze vitatkozhatunk arról, hogy hol és mennyi reklámra van szüksége egy átlagos állampolgárnak, de azért zömében kijelenthetjük, hogy mutatósabb a több emelet magas Penélope Cruz mint a szimpla zöld hálón átütő bontott vakolat.
Most pedig újabb elemmel gazdagodott az esztétikus építkezés eszköztára, amely első alkalommal a Vörösmarty téren tekinthető meg. Az alapvetően pofon egyszerű ötlet nem más, mint hogy az építkezéseket körbevevő palánkokon az össze-vissza ragaszgatott hirdetések helyett akár kortárs műalkotások is szerepelhetnének, díszítve a várost, örömet okozva az arra járóknak. Az ötletgazdák a Tűzraktér és az ORCO Vagyonkezelő társaság, amely rögtön helyszínt is biztosított a projekthez, ugyanis az ORCO bonyolítja a volt tőzsdeépület, a VÁCI1 névre hallgató (leendő luxus áruház) épület felújítási munkálatait. A gondolatot tett, jelentkezés, zsűrizés, majd eredményhirdetés követte, melynek értelmében Orbán Gergely Kristóf pályaművét találta a zsűri (Bakos Gábor, az ARC ügyvezető igazgatója, Balla Zoltán, a Tűzraktér Kulturális Központ projekt vezetője, Bojár Iván András főpolgármesteri biztos és művészettörténész, Gerencsér László, a Hérosz ügyvezető igazgatója, Kalapács Kornél, az ORCO magyarországi vezetője) megvalósításra méltónak.
A tesztkerítést már festik is, és november végéig nézheti meg bárki, aki a Vörösmarty téren jár.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.