Vizuál

Kreatív Kirakatverseny zajlik Budapesten

2010.03.25. 00:32
Ajánlom
Március első napján indult és április 5-én zárul a 30. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) első alkalommal meghirdetett játéka, a Kreatív Kirakatverseny. A BTF a kerek évforduló kapcsán a fesztivál főtámogatójával közösen hirdetett pályázatot a pénzintézet budapesti kirakatainak kreatív berendezésére.

A versenyzők feladata az volt, hogy több mint húsz fővárosi bankfiókot öltöztessenek ünneplőbe a jubiláló Tavaszi Fesztivál tiszteletére. A játék öt hetében a közönségnek jut a főszerep. A járókelők ugyanis SMS-ben szavazhatnak az általuk legizgalmasabbnak tartott kreatív kirakatra. A közönségdíjas kirakatrendező nettó 200 ezer forint különdíjban részesül.

A felhívásra több tucat egyéni és csoportos pályamű érkezett nem csak a fővárosból, hanem határon túli magyaroktól, és számos vidéki városból is - mondta el érdeklődésünkre a Budapesti Tavaszi Fesztivál kommunikációs munkatársa. Grósz Enikő hangsúlyozta: a pályázóknak az életkora és a foglalkozása is nagyon változatos, vannak köztük egyetemisták, építészcsoportok, lakberendezők, divattervezők és iparművészek egyaránt. A versenyben lévő 24 pályamunkát szakmai zsűri válogatta ki, tette hozzá a BTF kommunikációs munkatársa.  

Nyulasi Lili látványtervező az interneten olvasott a kirakatversenyről. Ez az első ilyen jellegű pályázat, amin elindult, a Tavaszi Fesztivállal pedig ezidáig csak nézőként volt kapcsolata, mesélte a fiatal iparművész, aki két kirakatot is berendezhetett. A látványtervező egyik munkája egy úgynevezett "fúziós konyha" és azt jeleníti meg, hogy a különböző művészeti ágak hogyan tudnak egy fesztivállá „összefőni". A másik kirakatnál pedig az volt az alapkoncepciója, hogy tavasz van és ott, a virágok szimbolizálják a Budapesti Tavaszi Fesztivált. Nyulasi Lili elmondása szerint nem sokat gondolkodott az alapötleteken, amiben valószínűleg szerepet játszik az is, hogy ez a munkája, ugyanakkor hozzátette, a megvalósítás, vagyis hogy egy bank kirakatában miként jelenjenek meg ezek a látványelemek, nos az sok fejtörést okozott neki.

Míg Nyulasi Lili egy mini konyhát, addig az egyik építészcsoport egy majdnem öt méteres makettet valósított meg. Kiss-Gál Zsuzsanna a háromfős építészcsoport egyik tagja elmondta: számukra a lépték miatt volt fontos elindulni ezen a pályázaton, ugyanis a mindennapi munkájuk során sokkal nagyobb terveket valósítanak meg. Az építészek az egyik fővárosi bevásárlóközpontban, a Tavaszi Fesztivál bizonyos tereit, a kultúrához kötődő asszociációkat ábrázolják egy domborműszerű reliefen. A BTF arculati elemét, a madarat használják még fel ezen az erdőt megjelenítő installáción. A kirakatban 30 madár jelképezi a harmincéves Budapesti Tavaszi Fesztivált.   

A tavaszt idéző kirakatok tehát már jó ideje láthatók. A közönségnek pedig aktív szerep jut a verseny során, ugyanis a legkreatívabbnak gondolt Tavaszi Portálra leadott szavazatok alapján hirdetnek közönségdíjast.  A kirakatrendezők munkáit természetesen szakmai zsűri is értékelni fogja a következő hetekben. A közönségszavazás március elején elindult és a Budapesti Tavaszi Fesztivál zárónapján, április 5-én este ér véget.

A pályaművek pontos listája és további információ a kirakatversenyről a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapján olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Vizuál magazin

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Hamvadó ifjúság

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a lángoló BS-re emlékszik vissza.
Vizuál hír

Kende János életműdíjat kap a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

Kedden kezdődik az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző nemzetközi filmfesztivál Szegeden, ahol A tanú eredeti verzióját is levetítik és amelynek életműdíjasa nem más, mint Jancsó Miklós egykori munkatársa, Kende János.
Vizuál hír

Mától tudjuk megcsodálni a frissen vásárolt Renoir-aktot

A Szépművészeti Múzeum augusztus 20-ig kamarakiállításon mutatja be a gyűjtemény elmúlt száz évének legértékesebb szerzeményét.