Vizuál

Krimibe illő fordulat történt az ellopott Van Gogh-festmény ügyében

2020.06.21. 12:40
Ajánlom
Két fotó került elő, amely szerint a festmény még létezik, nem semmisült meg. Egy sztárnyomozó vette kézbe az ügyet, és erről a tolvajok is tudnak.

Két, nemrégiben készült fénykép került egy holland nyomozó birtokába az eltűnt Van Gogh-képről, amelyet épp a festő születésnapján loptak el az amszterdami Singer Laren Múzeumból. Az 1884-es Tavaszi kert című festmény akár 6 millió eurót is érhet.

A holland nyomozó, Arthur Brand, akit egyébként a művészvilág Indiana Jones-ának nevez a szakma, úgy nyilatkozott, a fotót egy olyan személytől kapta, akinek személyazonosságát nem kívánja felfedni. Az AFP is kapott a fotókból, az egyiken a New York Times május 30-i példánya mellett látható a festmény is. A másik fotó a festmény hátoldalát ábrázolja.

Három hónap intenzív nyomozás után kaptam ezeket a fotókat. Ez az első bizonyíték arra, hogy a festmény nem semmisült meg

- mondta a nyomozó, hozzátéve, hogy a rablók gyakran megsemmisítenek képeket, ha nem tudják eladni azokat.

View this post on Instagram

A post shared by Mémzeti Filharmonikusok (@memzeti_filharmonikusok) on

A rabolt festményről készült fotók maffiakörökben terjedtek, az elkövetők valószínűleg vevőt keresnek. A fotón látszik egy friss karc a festményen, ami valószínűleg a rablás közben keletkezett.

A New York Times a fotón szereplő kiadásában szerepel egy interjú Arthur Brand nyomozóval és Octave Durham hírhedt műkincstolvajjal, aki 2002-ben két képet lopott az amszterdami Van Gogh Múzeumból. Szintén a fotón szerepel Durham 2018-as könyve, a Master Thief. Ezért gondolja úgy a nyomozó, hogy az elkövetők talán Durhamre akarják terelni a gyanút, akinek viszont sziklaszilárd alibije van: a lopás idején kórházban feküdt.

De az is lehet, hogy az újságcikkel a tolvajok csak bosszantani akarják a nyomozót, aki személyes ügynek veszi, ha eltűnik egy Van Gogh a közvetlen közelében.

(AFP/Yahoo)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Vizuál ajánló

Múltba nyíló kapuk Ország Lili alkotásain

Újra látogatható a Bozsó Gyűjtemény Kecskeméten, ahol október 4-ig meghosszabbították az Ország Lili alkotásaiból rendezett időszaki tárlatot.
Vizuál galéria

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Vizuál Film

Magyar kisfilm a vizsgafilmek válogatásában Cannes-ban

Beleznai Márk Agapé című rendezői diplomafilmjét is beválogatták a 73. cannes-i fesztiválnak a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába - közölték csütörtökön a szervezők Párizsban.
Vizuál ajánló

Három kiállítással készül a nyitásra a Ludwig Múzeum

A koronavírus okozta helyzet miatt szükséges több hónapos kényszerű zárva tartást követően augusztus 20-án újra megnyitja kapuját a Ludwig Múzeum.