Vizuál

Krimibe illő fordulat történt az ellopott Van Gogh-festmény ügyében

2020.06.21. 12:40
Ajánlom
Két fotó került elő, amely szerint a festmény még létezik, nem semmisült meg. Egy sztárnyomozó vette kézbe az ügyet, és erről a tolvajok is tudnak.

Két, nemrégiben készült fénykép került egy holland nyomozó birtokába az eltűnt Van Gogh-képről, amelyet épp a festő születésnapján loptak el az amszterdami Singer Laren Múzeumból. Az 1884-es Tavaszi kert című festmény akár 6 millió eurót is érhet.

A holland nyomozó, Arthur Brand, akit egyébként a művészvilág Indiana Jones-ának nevez a szakma, úgy nyilatkozott, a fotót egy olyan személytől kapta, akinek személyazonosságát nem kívánja felfedni. Az AFP is kapott a fotókból, az egyiken a New York Times május 30-i példánya mellett látható a festmény is. A másik fotó a festmény hátoldalát ábrázolja.

Három hónap intenzív nyomozás után kaptam ezeket a fotókat. Ez az első bizonyíték arra, hogy a festmény nem semmisült meg

- mondta a nyomozó, hozzátéve, hogy a rablók gyakran megsemmisítenek képeket, ha nem tudják eladni azokat.

View this post on Instagram

A post shared by Mémzeti Filharmonikusok (@memzeti_filharmonikusok) on

A rabolt festményről készült fotók maffiakörökben terjedtek, az elkövetők valószínűleg vevőt keresnek. A fotón látszik egy friss karc a festményen, ami valószínűleg a rablás közben keletkezett.

A New York Times a fotón szereplő kiadásában szerepel egy interjú Arthur Brand nyomozóval és Octave Durham hírhedt műkincstolvajjal, aki 2002-ben két képet lopott az amszterdami Van Gogh Múzeumból. Szintén a fotón szerepel Durham 2018-as könyve, a Master Thief. Ezért gondolja úgy a nyomozó, hogy az elkövetők talán Durhamre akarják terelni a gyanút, akinek viszont sziklaszilárd alibije van: a lopás idején kórházban feküdt.

De az is lehet, hogy az újságcikkel a tolvajok csak bosszantani akarják a nyomozót, aki személyes ügynek veszi, ha eltűnik egy Van Gogh a közvetlen közelében.

(AFP/Yahoo)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Vizuál Film

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál Film

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.