Vizuál

Különdíjat kaptak a meggyilkolt karikaturisták

2015.01.30. 12:05
Ajánlom
A képregényszerzők és karikaturisták 42. találkozóján, a franciaországi Angouleme-ben, különdíjban részesítették a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztősége elleni január 7-i merényletben megölt öt karikaturistát: Cabut, Wolinskit, Charbot, Tignoust és Honorét.

A dél-franciaországi városban január 29-én, csütörtökön megnyílt nemzetközi fesztiválon számos egyéb megemlékezést tartanak a meggyilkolt művészek emlékére. A párizsi terrortámadások után három héttel óriási rendőri biztosítás mellett tartják a képregény éves ünnepét, amelyre több mint kétszázezer látogatót várnak. Az érdeklődőknek a rendkívüli biztonsági intézkedések miatt hosszú sorokban kell várakozniuk a szerzők sátrai előtt, többek között Catherine Meurisse karikaturistáé előtt, aki a Charlie Hebdo elleni merénylet egyik túlélője.

A szatirikus hetilap megölt szerzői visszatérő vendégnek számítottak a nemzetközi találkozón, közülük a két nagy öreget, Wolinskit és Cabut szellemi atyjuknak tekintették karikaturisták generációi. A fesztivál azonban nem gyászhangulatban emlékezik rájuk, hanem inkább annak a humornak és szatírának a jegyében, amely a vallásokkal, a politikusukkal és a sztárokkal egyaránt viccelődő, 1970-ben alapított lapot jellemzi.

Tiszteletükre a fesztivál idén megalapította a Szólásszabadság Charlie-díját, amelyet először a megölt karikaturisták kapnak meg, a jövő évtől pedig olyan szerzőknek ítélik majd oda, akik munkásságukkal a szólásszabadságért harcolnak.

A fesztiválon egy hatalmas kiállítás is nyílt, amely a Charlie Hebdo több mint negyvenéves történetét mutatja be a kezdetektől a támadásokat követően, a túlélők által készített legutóbbi lapszámig, amelyből több mint hét millió példány kelt el, rekordot döntve a francia sajtó történetében. Az angouleme-i városházát egy óriási molinóval borították be a Charlie Hebdo tiszteletére, a város utcáit pedig a lapnak az elmúlt négy évtizedben megjelent szemtelen címlapjaival plakátolták ki.

Az áldozatok emlékére közös albumot jelentet meg február 5-én százhetvenhárom karikaturista és képregényszerző. A "La BD est Charlie" (A képregény azonos Charlie-val) című kollektív műben száznyolcvanhárom rajz lesz látható. A kötet teljes bevételét az áldozatok hozzátartóinak ajánlja fel a kiadó. Az emlékalbum szerzői között szerepel Blutch, Manu Larcenet, René Pétillon, Loic Sécheresse, Lewis Trondheim, Martin Vidberg francia rajzolók, Philippe Geluck belga és Zep svájci karikaturisták, valamint az amerikai Robert Crumb és a kanadai Guy Delisle is. A kötet százezer példányban kerül a boltokba, s tíz euróba fog kerülni.

A világ egyik legjelentősebb képregényfesztiváljának nagydíját Otomo Kacuhiro, az Akira című, kultikussá vált képregénysorozat és rajzfilm atyja vehette át. A hatvan éves japán szerzőnek ítélt nagydíj jól mutatja a mangák elismertségét Franciaországban, ahol a fekete-fehér japán kötetek az eladott képregények negyedét teszik ki. Otomo Kacuhiro az egyik legelismertebb mangaszerző az 1982 és 1990 között megjelent, kétezer oldalas Akira című sorozatának köszönhetően. A 2019-ben Neo-Tokióban, a harmadik világháború után hamvaiból újjáéledt fővárosban játszódó, tömeglázadásokkal, terrorakciókkal, rendőri-katonai beavatkozásokkal teli sci-fi történetből 1988-ban animációs film is készült.

Az Angouleme-i Vadak elnevezésű díjat kilenc kategóriában ítélik oda a fesztivál vasárnapi zárónapján, a díjakért hatvankét kötet versenyez. Az idei kínálatban jelentős helyet kaptak a kínai képregények, a manhuák és az amerikai comicsok, amelyek szintén nagyon népszerűek Franciaországban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál tűz

Kimentették a Notre-Dame festményeit

Az utolsó festményeket, 15 darab 17. századi képet is átszállították pénteken a tűzvész pusztította párizsi Notre-Dame-ból a Louvre múzeumába, miután a műkincseket és ereklyéket már az elmúlt napokban kimenekítették a katedrálisból.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A Notre-Dame lángjai

Ezt az egészet igazándiból sosem akartam megírni, de most olyan helyzetet teremtett az élet, hogy egyszerűen muszáj! 1992 nyarát Párizsban hédereltem végig egy cimbimmel, és ez megváltoztatta az egész életemet. Előtte ugyanis szerelmes voltam, utána meg már nem. Miközben állítólag Párizs a szerelmesek városa. Hát, nekem sikerült ezt is inverzben lehozni!
Vizuál Cannes 2019

A nagy visszatérők fesztiváljának ígérkezik Cannes

Jim Jarmusch zombifilmjével nyílik a 72. cannes-i fesztivál május 14-én. Visszatér és versenybe száll az Arany Pálmáért Pedro Almodóvar, Ken Loach, Xavier Dolan, Terrence Malick és a Dardenne fivérek is, a zsűri elnöke Alejandro González Inárritu lesz.
Vizuál fényképTár

Róbert bácsi – jótevő vagy csaló?

A nagylelkű adakozót mindenki csak így ismerte Budapesten: Róbert bácsi. A városhoz tartozó egyik jellegzetes figura volt ő. Hogy ki is ő valójában, az már a kortársaknak is komoly fejtörést okozott, sőt rendőrségi nyomozás is volt az ügyben..
Vizuál interjú

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel.