Vizuál

Különdíjat kaptak a meggyilkolt karikaturisták

2015.01.30. 12:05
Ajánlom
A képregényszerzők és karikaturisták 42. találkozóján, a franciaországi Angouleme-ben, különdíjban részesítették a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztősége elleni január 7-i merényletben megölt öt karikaturistát: Cabut, Wolinskit, Charbot, Tignoust és Honorét.

A dél-franciaországi városban január 29-én, csütörtökön megnyílt nemzetközi fesztiválon számos egyéb megemlékezést tartanak a meggyilkolt művészek emlékére. A párizsi terrortámadások után három héttel óriási rendőri biztosítás mellett tartják a képregény éves ünnepét, amelyre több mint kétszázezer látogatót várnak. Az érdeklődőknek a rendkívüli biztonsági intézkedések miatt hosszú sorokban kell várakozniuk a szerzők sátrai előtt, többek között Catherine Meurisse karikaturistáé előtt, aki a Charlie Hebdo elleni merénylet egyik túlélője.

A szatirikus hetilap megölt szerzői visszatérő vendégnek számítottak a nemzetközi találkozón, közülük a két nagy öreget, Wolinskit és Cabut szellemi atyjuknak tekintették karikaturisták generációi. A fesztivál azonban nem gyászhangulatban emlékezik rájuk, hanem inkább annak a humornak és szatírának a jegyében, amely a vallásokkal, a politikusukkal és a sztárokkal egyaránt viccelődő, 1970-ben alapított lapot jellemzi.

Tiszteletükre a fesztivál idén megalapította a Szólásszabadság Charlie-díját, amelyet először a megölt karikaturisták kapnak meg, a jövő évtől pedig olyan szerzőknek ítélik majd oda, akik munkásságukkal a szólásszabadságért harcolnak.

A fesztiválon egy hatalmas kiállítás is nyílt, amely a Charlie Hebdo több mint negyvenéves történetét mutatja be a kezdetektől a támadásokat követően, a túlélők által készített legutóbbi lapszámig, amelyből több mint hét millió példány kelt el, rekordot döntve a francia sajtó történetében. Az angouleme-i városházát egy óriási molinóval borították be a Charlie Hebdo tiszteletére, a város utcáit pedig a lapnak az elmúlt négy évtizedben megjelent szemtelen címlapjaival plakátolták ki.

Az áldozatok emlékére közös albumot jelentet meg február 5-én százhetvenhárom karikaturista és képregényszerző. A "La BD est Charlie" (A képregény azonos Charlie-val) című kollektív műben száznyolcvanhárom rajz lesz látható. A kötet teljes bevételét az áldozatok hozzátartóinak ajánlja fel a kiadó. Az emlékalbum szerzői között szerepel Blutch, Manu Larcenet, René Pétillon, Loic Sécheresse, Lewis Trondheim, Martin Vidberg francia rajzolók, Philippe Geluck belga és Zep svájci karikaturisták, valamint az amerikai Robert Crumb és a kanadai Guy Delisle is. A kötet százezer példányban kerül a boltokba, s tíz euróba fog kerülni.

A világ egyik legjelentősebb képregényfesztiváljának nagydíját Otomo Kacuhiro, az Akira című, kultikussá vált képregénysorozat és rajzfilm atyja vehette át. A hatvan éves japán szerzőnek ítélt nagydíj jól mutatja a mangák elismertségét Franciaországban, ahol a fekete-fehér japán kötetek az eladott képregények negyedét teszik ki. Otomo Kacuhiro az egyik legelismertebb mangaszerző az 1982 és 1990 között megjelent, kétezer oldalas Akira című sorozatának köszönhetően. A 2019-ben Neo-Tokióban, a harmadik világháború után hamvaiból újjáéledt fővárosban játszódó, tömeglázadásokkal, terrorakciókkal, rendőri-katonai beavatkozásokkal teli sci-fi történetből 1988-ban animációs film is készült.

Az Angouleme-i Vadak elnevezésű díjat kilenc kategóriában ítélik oda a fesztivál vasárnapi zárónapján, a díjakért hatvankét kötet versenyez. Az idei kínálatban jelentős helyet kaptak a kínai képregények, a manhuák és az amerikai comicsok, amelyek szintén nagyon népszerűek Franciaországban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Borsos Miklós emlékkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

A rajzok olyan klasszikus magyar írók műveihez kapcsolódnak, mint Szenczi Molnár Albert, Babits Mihály, Arany János vagy Illyés Gyula.
Vizuál hír

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál hír

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A napelemes poloska

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a klímaváltozásra reflektál.
Vizuál berlinale

Jeremy Ironsszal és politikai állásfoglalásokkal nyitott a Berlinale

A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.