Vizuál

Kulturális vasfüggönyt követelnek Oroszország köré az ukrán filmesek

2022.03.08. 10:30
Ajánlom
„Az orosz bombák ukrán gyerekekre hullanak. Szükségünk van az Önök támogatására" - írják vezető ukrán filmesek, köztük Roman Bondarcsuk, Nariman Alijev, Alina Gorlova és Valentyin Vaszjanovics, akik az orosz kulturális propaganda bojkottjára szólítottak fel - adta hírül a The Guardian.

Hét ukrán filmes közleményben állt ki a bojkott mellett, és bírálta azokat az orosz filmeseket, akik nem ítélték el az Ukrajna elleni orosz támadást.
"Kulturális vasfüggönyt kell leengedni Oroszország köré. Meg kell szüntetni minden kulturális együttműködést egy olyan terrorista ország képviselőivel, amely az egész világ elpusztításával fenyeget.

Állítsunk le minden kommunikációt azokkal a rendezőkkel, akik továbbra is a szovjet paradigmában élnek, és a birodalmi ideológia által mérgezett üzeneteket népszerűsítik a civilizált világban"

- fogalmazott Vaszjanovics, akinek Atlantis című filmjét 2019-ben a velencei filmfesztiválon mutatták be.

Az orosz kulturális élet kiemelkedő személyiségei közül Roman Bondarcsuk személy szerint az operaénekes Anna Netrebkót is bírálta, aki a napokban lemondta a New York-i Metropolitan Operában való fellépéseit. Bondarcsuk hangsúlyozta, hogy az ukránok szabadságukat és létezésük jogát védelmezik. "Szükségünk van segítségre. Korlátozni kell az orosz kultúra befolyását a világban.

A kultúra készítette elő ennek a háborúnak az ideológiai alapját... Segítsetek Ukrajnának túlélni ezt a háborút" - írta.

Alijev, akinek Evge (Hazatérés) című filmje az 1944-ben a térségből tömegestül deportált krími tatárok sorsával foglalkozott, közleményében kiemelte: "Oroszország a világ szeme láttára jogtalanul és ok nélkül megtámadott egy szuverén országot". Hozzátette: "az orosz kultúrát az orosz hatóságok mindig is felhasználták bűntetteik legalizálására. Az orosz film és kultúra bojkottja kísérletet tehet arra, hogy megtisztítsák a világot egy terrorista állam propagandájától".

Az ukrán filmesek az Oroszországban öt évre bebörtönzött, 2019-ben szabadult filmes, Oleg Szencov és az ukrán producer Gyenyisz Ivanov korábbi, Oroszország elleni bojkottra felszólító közleményeihez csatlakoztak.

Szencov, akit terrorizmus vádjával ítéltek el, mert 2014-ben demonstrációt szervezett a Krím orosz annektálása miatt, közleményében úgy fogalmazott: "szülőföldemet kíméletlenül lövik szárazföldről, tengerről és levegőből.

Az orosz bombák ukrán gyerekekre hullanak. Szükségünk van az Önök támogatására.

Az értelmiségiek és művészek támogatására, akik szemben állnak Putyin véres rendszerével. Akiknek az emberi élet mindennél többet ér. Kérem a támogatásukat az orosz filmgyártás bojkottjához".

Ivanov, Szencov új filmjének producere nyílt levélben írt arról, hogy "az oroszok háborús agressziója a függetlenség elleni és az értékek és jogok elleni háborúvá változott. Ennek nevében kérem, hogy támogassák az orosz filmek bojkottját minden nemzetközi filmes eseményen és minden nemzetközi szervezetben. Nincs többé "business as usual" Putyin Oroszországával".

Vaszjanovics a jelentések szerint egy Kijev melletti faluban van, Szencov csatlakozott Kijev védőihez. Bondarcsuk jelenleg Ukrajna nyugati részén tartózkodik, miután megszervezte gyermekei kimenekítését. Gorlova Kijevben az önkéntes védők közé állt, Ivanov pedig Kijevtől 30 kilométerre egy faluban végez önkéntes szolgálatot.

Az Odesszai Filmfesztivál közleménye szerint Pasa Li színész az Irpiny elleni orosz támadásban hunyt el. A fiatal színész a múlt héten csatlakozott a helyi védelmi erőkhöz, és a közösségi médián posztolt magáról egyenruhás képet - számolt be róla a brit lap.

 

 

Nariman Alijev 2019-ben, a Cannes-i Filmfesztiválon a Hazatérés c. filmjének bemutatóján / fotó: Mustafa Yalcin/Anadolu Agency/Getty Images Hungary

Kizárják az oroszokat a cannes-i filmfesztiválról

Kapcsolódó

Kizárják az oroszokat a cannes-i filmfesztiválról

A májusi filmmustra szervezői nem kívánnak orosz delegációt fogadni, és nem szeretnék, ha az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy megjelenne a seregszemlén, amíg az Ukrajna elleni orosz invázió folytatódik.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.