Vizuál

Kuroszava-előadás vezeti be az ingyenes, online Japán Filmfesztivált

2022.02.07. 11:00
Ajánlom
Február 8-tól izgalmas bemelegítő programokat, köztük rendezői interjúkat, Kuroszava-előadást és beszélgetéseket is kínál a JFF Online Japán Filmfesztivál, amelyet február 14. és 27. között rendeznek meg. A filmfesztivál honlapján 18 film alkotóinak videóüzenete lesz elérhető.

A tavalyi nagy siker után a Japán Alapítvány Budapesti Iroda idén is online formában rendezi meg a JFF Online Japán Filmfesztivált 2022. február 14. és 27. között. Bevezetésként, február 8-tól az intézet honlapján látható Kuroszava Akira A vihar kapujában című klasszikusát feldolgozó ingyenes, online előadássorozat.

Az 1950-ben bemutatott  film annak idején elnyerte a Velencei Filmfesztivál fődíját, az alkotásról Varró Attila filmelmélet- és filmtörténet-oktató tart előadást.

Varró Attila filmelméleti szemszögből vizsgálva illeszti be a Kuroszava-életműbe, de kitér filmes utóéletére, a különféle remake-ekre is. Vihar Judit irodalomtörténész, műfordító pedig - saját fordítói tapasztalatait is felhasználva - a film alapjául szolgáló két Akutagava Rjúnoszuke-novellát, A vihar kapujábant és A bozótmélybent veszi górcső alá. Az előadást követően a nézők online tehetnek fel kérdéseket az előadóknak.

Február 19-én A szumó útja - Akik a szamurájok nyomdokába léptek című dokumentumfilm apropóján Tóth Attila volt szumóbirkózóval Máté Zoltán japanológus beszélget online.

Tóth Attila Japánból, élőben jelentkezve saját tapasztalatait, étrendjét, edzésterveit és a hivatalos mérkőzéseket bemutatva enged bepillantást a szumóbirkózók megannyi rituáléval és szabállyal rendelkező hagyományába.

Aristocrats_sub4-101622.jpg

Szode Jukikó: Arisztokraták (Fotó/Forrás: Japán Alapítvány)

A filmfesztivál ideje alatt, február 14. és 27. között, két film alkotóival láthat videóinterjút a közönség. Az Arisztokraták rendezőnője, Szode Jukikó a mai japán nők életéről beszél. Az alkotó filmje osztálykülönbségek vibráló ábrázolásán keresztül tárja elénk a szomorú valóságot. A programban szereplő Ito című film megindító mese egy, a korlátai közül kitörő fiatal lányról és a családi kötelékek fontosságáról, miközben bepillantást nyújt a tokiói szubkultúra sajátos elemeként létező "maid cafe" kultúrába is. Az interjúban Jokohama Szatoko rendezőnőt és Ren Komai színésznőt ismerheti meg a közönség.

A fesztivál ideje alatt az esemény weboldalán minden nap elérhető húsz japán alkotás, amelyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újra lehet nézni választható magyar vagy angol felirattal. 

Kurosawa klasszikusa mellett az idei kínálatban szerepel többek között  a díjnyertes Awake című kortárs alkotás és Japán egyik legígéretesebb női rendezője, Nishikawa Miwa a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert Szabad levegőn című filmje, ahogy az 17.-19. századi Edo-korban játszó Mio szakácskönyve is. 

További részletek a Japán Alapítvány honlapján érhetők el.

 

Fejléckép: Kuroszava Akira A vihar kapujában / fotó: Japán Alapítvány

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője

A Balázs Béla-díjas filmkritikust, a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársát élete 69. évében, rövid, de súlyos betegség után érte a halál június 11-én. Fájdalmak nélkül, méltóságban és családja körében hunyt el – adta hírül a Filmvilág szerkesztősége.
Vizuál ajánló

Gyermekkori szimbólumok újraértelmezésére épülő kiállítás nyílik Balatonfüreden

Június 15-én 19 órakor Nemes Márton képzőművész beszédével nyílik Getto József és Menyhárt Marcell szobrászművészek Playroom című kiállítása a balatonfüredi Zsdrál Galériában.
Vizuál ajánló

Berlioztól Eötvös Péterig – kihagyhatatlan premierek a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Június 12. és 15. között rendezik meg az ország legnagyobb filmes szemléjét, a Magyar Mozgókép Fesztivált, új nevén a MOZ.GO-t. Az elmúlt évek sikerfilmjei, illetve a klasszikusok mellett idén is számos premierrel készülnek a szervezők.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Húsz éve csak a Zene van

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal annak a titkába avat be minket, hogyan sikerült rávennie Bonót, hogy kifejezetten az ő kamerájába nézve pózoljon egy koncerten. 
Vizuál hír

Újabb öt évig Baán László vezetheti a Szépművészeti Múzeumot

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter újabb öt évre az eddigi főigazgatót bízta meg a Szépművészeti Múzeum vezetésével. Baán László kinevezése november végén jár le.