Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

2022.06.27. 11:15
Ajánlom
Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Kiút

Milyen az, amikor megfordul a világ? - teszi fel a kérdést a Pintér Galériában látható nagyszabású csoportos kiállítás. Két éve, a világjárvány kezdetekor mindannyian szembesülhettünk ezzel az élménnyel, és nem kizárt, hogy újabb próbatételek előtt állunk. A 24 kortárs festőművész legújabb munkáit bemutató tárlat is erre a helyzetre reflektál: mára kordokumentumokká vált képeket mutat be a közelmúltból amelyek a kifelé vezető utat keresik jelenünk mindenkit érintő viszontagságaiból.

unnamed19-110513.jpg

Szabó Ábel: Napkelte a rom mögött (Fotó/Forrás: Pintér Galéria)

A szervezők először 2020-ban, a Kodály köröndön rendezték meg a Standby című csoportos kiállítást, amelyet segélykiáltásnak szántak, tavaly pedig a legfrissebb kortárs válaszokkal folytatták a szabadtéri tárlatok sorát. Ezekből az utcai kiállításokból ad válogatást a Pintér Galériában látható tárlat.

Június 27-én, hétfőn este 18 órakor Weiler Péter képzőművész tart tárlatvezetést a kiállításon.

A műveiket kiállító alkotók: Ázbej Kristóf, Baksai József, Breznay Pál, Barakonyi Zsombor, Cseke Szilárd, drMáriás, Fehér László, Gerber Pál, Gesztelyi-Nagy Zsuzsanna, Horváth Éva Mónika, Incze Mózes, Jovián György, Kondor Attila, Méhes Lóránt Zuzu, Naomi Devil, Péterfy Ábel, Szabó Ábel, Szikra Ágnes, Szurcsik József, Zászkaliczky Ágnes, Tayler Patrick, Verebics Ágnes, Verebics Kati, Weiler Péter

Pintér Galéria
Megtekinthető: június 30-ig

Hajnal Gabriella: Kilátás

2022. június elején új galéria nyílt Budán, a The Space Contemporary Art Gallery and Management Hattyú utcai rezidenciája. A galéria művészköre már az indulásnál impozáns: Hajnal Gabriella kárpitművész, Fürjesi Csaba és Horváth Lóczi Judit képzőművészek, Kiss Márta és Koleszár Kata festőművészek, valamint Robitz Anikó fotóművész. A galériában mostantól a művészkör önálló kiállításai követik egymást, izgalmas kísérőprogramokkal karöltve. 

unnamed18-110353.jpg

Hajnal Gabriella: Kilátás, enteriőr (Fotó/Forrás: The Space)

Első tárlatuk Hajnal Gabriella kárpitművész rég nem látott munkáit mutatja be Boros Lilla kurátor összeállításában. A vörös-kék művek gazdagsága nem egy korszakot fed le a művész életében, nem egy témára vagy stílusra épül, hanem az alkotói sokszínűséget mutatja meg. A műveket a vörös-kék színek expresszív használata köti össze, és bár külön világokat tár elénk, minden kép önmagában hordozza az ellentétek egyensúlyát és harmóniáját.

A hónap utolsó hetében, június 29-én, szerdán este 18 órától a művész lánya Kass Eszter tart önismeretei, művészeti workshopot.

Tha Space Galéria
Megtekinthető: július 1-ig

Pillangóhatás

Válogatás a 3. Szekszárdi Digitális Agóra 2021 Nemzetközi Digitális Triennálé műveiből

A B32 Galériában látható művek különféle digitális technikákkal készültek, a tárlat elektrográfiákat, digitális nyomatokat, videókat, fény-mobilobjekteket, installációkat mutat be. A kiállításon 45 művész 62 műve látható, 47 digitális print, és 5 videómű. A kiállítás témáját Pető Hunor: Pillangóhatás című műve ihlette. Véletlenszerű folyamatok, természeti láncreakciók pozitív és negatív visszacsatolások révén nagymértékben megváltoztathatják, befolyásolhatják világunk hosszútávú működését, a művek erre a jelenségre reflektálnak. Az anyag nemzetközi kitekintéssel ad keresztmetszetet a műfaj gazdag és változatos, újszerű vizuális világáról. A kiállítás hiánypótlónak tekinthető, mivel e fiatal műfajnak Magyarországon még nincs állandó fóruma. 

B32_Pillangohatas_Peto-Hunor_Pillangohatas_2021-110430.jpg

Pető Hunor: Pillangóhatás (Fotó/Forrás: B32 Galéria)

Kiállító művészek: Büki Zsuzsanna, Cho Haruko, Czeizel Balázs, Czeto Beaty, Csóka Károly, Dárdai Zsuzsa m.v., Fehér István, Ficzek Ferenc ifj., Gábor István, Gáspár Gyula, Ghycsy György, Golub Olena, Herendi Péter, Ipach Antal, Juhász Attila, Juhász Dorina, Kádár Katalin, Kecskés Péter, Kim Chang-Soo Rok m.v., Koroknai Zsolt, Láng Eszter, Lieber Erzsébet, Mészáros Judit, Mészáros Márta, Montvai Attila, Németh Géza, Olajos György, Ország László, Pataki Tibor, Pető Hunor, Rácz Péter, Repászki Ferenc, Réti Ágnes, Sós Evelin † m.v., Sékely Judit, Szentgyörgyvári Ivett, Szöllősy Enikő, Tellér Mária, Timar Adrian, Tordai Ede, Végvári Beatrix, Veress Zénó, Ter Wal, Paul, Whandal Syporca

B32 Galéria
Megtekinthető: július 1-ig

 

Fejléckép: Hajnal Gabriella: Kilátás c. tárlatának megnyitója a The Space Galériában / fotó: Egressy Orsolya

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Jazz/World

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Martin McDonagh új filmjéhez

Egy barátság vége és az észak-írországi polgárháború között von párhuzamot legújabb filmjében Martin McDonagh. Az Oscar-díjas rendező The Banshees of Inisherin című drámája 2023 januárjában kerül a hazai mozikba.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.
Vizuál gyász

Elhunyt Sipos László festőművész

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sipos László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművész, grafikus, a kolozsvári iskola képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja
Vizuál ajánló

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Vizuál ajánló

Megérkezett az első előzetes Martin McDonagh új filmjéhez

Egy barátság vége és az észak-írországi polgárháború között von párhuzamot legújabb filmjében Martin McDonagh. Az Oscar-díjas rendező The Banshees of Inisherin című drámája 2023 januárjában kerül a hazai mozikba.
Vizuál ajánló

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.