Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

2022.06.27. 11:15
Ajánlom
Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Kiút

Milyen az, amikor megfordul a világ? - teszi fel a kérdést a Pintér Galériában látható nagyszabású csoportos kiállítás. Két éve, a világjárvány kezdetekor mindannyian szembesülhettünk ezzel az élménnyel, és nem kizárt, hogy újabb próbatételek előtt állunk. A 24 kortárs festőművész legújabb munkáit bemutató tárlat is erre a helyzetre reflektál: mára kordokumentumokká vált képeket mutat be a közelmúltból amelyek a kifelé vezető utat keresik jelenünk mindenkit érintő viszontagságaiból.

unnamed19-110513.jpg

Szabó Ábel: Napkelte a rom mögött (Fotó/Forrás: Pintér Galéria)

A szervezők először 2020-ban, a Kodály köröndön rendezték meg a Standby című csoportos kiállítást, amelyet segélykiáltásnak szántak, tavaly pedig a legfrissebb kortárs válaszokkal folytatták a szabadtéri tárlatok sorát. Ezekből az utcai kiállításokból ad válogatást a Pintér Galériában látható tárlat.

Június 27-én, hétfőn este 18 órakor Weiler Péter képzőművész tart tárlatvezetést a kiállításon.

A műveiket kiállító alkotók: Ázbej Kristóf, Baksai József, Breznay Pál, Barakonyi Zsombor, Cseke Szilárd, drMáriás, Fehér László, Gerber Pál, Gesztelyi-Nagy Zsuzsanna, Horváth Éva Mónika, Incze Mózes, Jovián György, Kondor Attila, Méhes Lóránt Zuzu, Naomi Devil, Péterfy Ábel, Szabó Ábel, Szikra Ágnes, Szurcsik József, Zászkaliczky Ágnes, Tayler Patrick, Verebics Ágnes, Verebics Kati, Weiler Péter

Pintér Galéria
Megtekinthető: június 30-ig

Hajnal Gabriella: Kilátás

2022. június elején új galéria nyílt Budán, a The Space Contemporary Art Gallery and Management Hattyú utcai rezidenciája. A galéria művészköre már az indulásnál impozáns: Hajnal Gabriella kárpitművész, Fürjesi Csaba és Horváth Lóczi Judit képzőművészek, Kiss Márta és Koleszár Kata festőművészek, valamint Robitz Anikó fotóművész. A galériában mostantól a művészkör önálló kiállításai követik egymást, izgalmas kísérőprogramokkal karöltve. 

unnamed18-110353.jpg

Hajnal Gabriella: Kilátás, enteriőr (Fotó/Forrás: The Space)

Első tárlatuk Hajnal Gabriella kárpitművész rég nem látott munkáit mutatja be Boros Lilla kurátor összeállításában. A vörös-kék művek gazdagsága nem egy korszakot fed le a művész életében, nem egy témára vagy stílusra épül, hanem az alkotói sokszínűséget mutatja meg. A műveket a vörös-kék színek expresszív használata köti össze, és bár külön világokat tár elénk, minden kép önmagában hordozza az ellentétek egyensúlyát és harmóniáját.

A hónap utolsó hetében, június 29-én, szerdán este 18 órától a művész lánya Kass Eszter tart önismeretei, művészeti workshopot.

Tha Space Galéria
Megtekinthető: július 1-ig

Pillangóhatás

Válogatás a 3. Szekszárdi Digitális Agóra 2021 Nemzetközi Digitális Triennálé műveiből

A B32 Galériában látható művek különféle digitális technikákkal készültek, a tárlat elektrográfiákat, digitális nyomatokat, videókat, fény-mobilobjekteket, installációkat mutat be. A kiállításon 45 művész 62 műve látható, 47 digitális print, és 5 videómű. A kiállítás témáját Pető Hunor: Pillangóhatás című műve ihlette. Véletlenszerű folyamatok, természeti láncreakciók pozitív és negatív visszacsatolások révén nagymértékben megváltoztathatják, befolyásolhatják világunk hosszútávú működését, a művek erre a jelenségre reflektálnak. Az anyag nemzetközi kitekintéssel ad keresztmetszetet a műfaj gazdag és változatos, újszerű vizuális világáról. A kiállítás hiánypótlónak tekinthető, mivel e fiatal műfajnak Magyarországon még nincs állandó fóruma. 

B32_Pillangohatas_Peto-Hunor_Pillangohatas_2021-110430.jpg

Pető Hunor: Pillangóhatás (Fotó/Forrás: B32 Galéria)

Kiállító művészek: Büki Zsuzsanna, Cho Haruko, Czeizel Balázs, Czeto Beaty, Csóka Károly, Dárdai Zsuzsa m.v., Fehér István, Ficzek Ferenc ifj., Gábor István, Gáspár Gyula, Ghycsy György, Golub Olena, Herendi Péter, Ipach Antal, Juhász Attila, Juhász Dorina, Kádár Katalin, Kecskés Péter, Kim Chang-Soo Rok m.v., Koroknai Zsolt, Láng Eszter, Lieber Erzsébet, Mészáros Judit, Mészáros Márta, Montvai Attila, Németh Géza, Olajos György, Ország László, Pataki Tibor, Pető Hunor, Rácz Péter, Repászki Ferenc, Réti Ágnes, Sós Evelin † m.v., Sékely Judit, Szentgyörgyvári Ivett, Szöllősy Enikő, Tellér Mária, Timar Adrian, Tordai Ede, Végvári Beatrix, Veress Zénó, Ter Wal, Paul, Whandal Syporca

B32 Galéria
Megtekinthető: július 1-ig

 

Fejléckép: Hajnal Gabriella: Kilátás c. tárlatának megnyitója a The Space Galériában / fotó: Egressy Orsolya

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Harcosok klubja

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal két hattyú indította el a gondolatait.
Vizuál hír

Demeter Szilárd marad a Petőfi Irodalmi Múzeum élén

Az intézmény jelenlegi főigazgatója egyedüliként jelentkezett a pozícióra, amelyet újabb öt éven át tölthet be. A múzeum honlapján elérhetővé tette pályázatát.
Vizuál ajánló

Online folytatódik a Verzió Filmfesztivál

November 29-én ért véget a jubileumi, 20. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. Ötvenhárom alkotás, köztük a nyertes filmekkel, december 10-ig online is elérhetővé válik a szemle oldalán.
Vizuál hír

Önerejű képek – Keserü Ilona grafikai életművéből nyílt kiállítás az MNG-ben

A Magyar Nemzeti Galéria grafikai kabinetjében nyílt időszaki kiállítással tisztelegnek a kortárs magyar képzőművészet egyik legnevesebb alakja előtt. A tárlat 2024. január 28-ig látogatható.
Vizuál kritika

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.