Vizuál

Latin-Amerika legjobb filmjei érkeznek az Urániába

2023.09.26. 09:40
Ajánlom
Argentína, Brazília, Ecuador, Kolumbia, Peru és Venezuela filmjei mutatkoznak be a magyar közönségnek a 2. Latin-Amerikai Filmnapok során. A kínálat a politikai thriller műfajától a vígjátékon át a zenés dokumentumfilmig ível.

Szeptember 26. és október 1. között rendezik meg a 2. Latin-Amerikai Filmnapokat a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vetítéssorozat Argentína, Brazília, Ecuador, Kolumbia, Peru és Venezuela magyarországi nagykövetségének együttműködésével valósul meg, a kínálat a politikai thriller műfajától a vígjátékon át a zenés dokumentumfilmig ível.

A filmeket eredeti nyelven – spanyolul, illetve portugálul – és magyar felirattal vetítik.

Az filmnapokat a legjobb idegen nyelvű film Golden Globe-díjával elismert Argentína, 1985 nyitja. Santiago Mitre rendezése hiteles történelmi dráma és feszült politikai thriller egyszerre. Az alkotást Julio Strassera és Luis Moreno Ocampo ügyészek, valamint fiatalokból verbuvált jogi csapatuk igaz története ihlette. A filmet a hiteles korrajz és látvány mellett az itthon is jól ismert Ricardo Darín (Eszeveszett mesék, Truman, Mindenki tudja) játéka teszi emlékezetessé.

Argentina1985-093506.jpg

Jelenet az Argentína, 1985 című filmből (Fotó/Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház)

Szeptember 27-én A legjobb családok című perui vígjáték, Javier Fuentes-León rendezése humorosan tárja a néző elé társadalmi ellentéteket. A történet szerint Luzmila és Peta nővérek házvezetőnőként dolgoznak két arisztokrata hölgy alkalmazásában. Már-már családtagnak számítanak, mígnem felszínre nem kerül egy mélyen őrzött titok.

Szeptember 28-án Az exemnek szeretettel alkotóinak új komédiája, a Különc – Az vagy, vagy tetteted? című film lesz látható. A tinivígjáték főhőse, Julia sok év után költözik vissza szüleivel az Egyesült Államokból Ecuadorba. Odaát népszerű vlogger volt, itt ismeretlenül kell beilleszkednie a szigorú, katolikus fenntartású gimnáziumba.

Kulonc-Azvagyvagytetteted_-093506.jpg

Jelenet a Különc – Az vagy, vagy tetteted? című filmből (Fotó/Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház)

Brazília szeptember 29-én Sergio Machado romantikus thrillerével, A vágy folyójával képviselteti magát a programban. A filmben Dalberto beleszeret a gyönyörű és titokzatos Anaírába és a pár abba házba költözik, ahol a férfi fivérei is laknak. Csakhogy Dalberto távollétében őket is megérinti a nő szépsége. A legidősebb testvér megpróbál ellenállni a vágyainak, a legfiatalabb és Anaíra viszont egymásba szeretnek. A filmet Milton Hatoum brazil író művei ihlették.

Szeptember 30-án Miguel Ferrari A két hold éjszakája című, sorsszerű fordulatokban és érzelmekben gazdag venezuelai drámáját vetítik, amely egy különös várandósság történetét beszéli el. 

A filmhét programját október elsején Vörös Eszter Kolumbiában forgatott dokumentumfilmje, A nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről zárja.

A magyar videós és zenész azért utazott Kolumbiába, hogy kiderítse, hogyan hatott a Karib-térség népének kultúrája a Nobel-díjas kolumbiai íróra.

A rendező elbeszélt és elénekelt történeteket gyűjtött García Márquez családtagjaitól, barátaitól és vallenato zenészektől.

További részletek az Uránia oldalán

Fejléckép: Jelenet a Két hold éjszakája című filmből (Fotó/Forrás: Uránia Nemzeti Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Vizuál ajánló

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 
Vizuál hír

Rekordértékű Zsolnay-vázát árvereznek el a Virág Judit Galéria aukcióján

A galéria december 16-i aukcióján 15 millió forintos kikiáltási árról indul egy Zsolnay óriásváza. Az árverésen Boromisza, Czigány, Czóbel, Mednyánszky és Vaszary remekművei is kalapács alá kerül.
Vizuál ajánló

Filmek a valóságról, a művészet erejével – januárban jön a 10. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A jubileumi szemlén a közönség több mint kétszáz vetítésen vehet részt Budapesten, illetve tíz másik nagyvárosban. A legizgalmasabb hazai és nemzetközi dokumentumfilmek mellett az alkotókkal és szakértőkkel is találkozhatunk a fesztivál során. 
Vizuál ajánló

A művészet és az etnográfia termékeny találkozása a Néprajzi Múzeumban

November 30-án megnyílt A kétely felfüggesztése című új, kortárs képzőművészeti kiállítás a Néprajzi Múzeumban. A kiállítótérben a néprajz és a kortárs művészet kérdései, válaszai, képviselői keresztezik egymást.