Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

2023.01.30. 10:05
Ajánlom
A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán.

Mindössze ötven nap alatt az elmúlt 23 év legnézettebb magyar előzetessel büszkélkedhet a 129 című magyar sci-fi film, amelyet a közösségi oldalakon alig ötven nap alatt már több mint 2,4 millióan láttak. A jövőben játszódó alkotást joggal várhatja a közönség: ez ugyanis

az első olyan hazai sci-fi, amelynek szinte valamennyi jelenetében látványos CGI, vagyis számítógéppel létrehozott képi elemeket láthatunk.

Ezeken a jeleneteken pedig kizárólag magyar szakemberek dolgoztak.

129_Robots_08-095618.jpg

Jelenet a 192 című filmből (Fotó/Forrás: 129movie.com)

A készítők szándéka szerint alkotásuk azt reprezentálja, hogy itthon is elérhető ez a technika, és fiatal, magyar szakemberek minőségi alkotásai magyar filmben is láthatók, kiváló színészgárdával a szerepekben. Nem mellesleg pedig hazánk e téren nincs lemaradva, hiszen a hollywoodi filmkészítők legkedveltebb digitális fényelőrendszere magyar fejlesztésű, a legkomolyabb filmes utómunkastúdiókban és animációsfilm stúdiókban – ideértve a Pixart is – ezt használják a filmek végső kinézetének kialakításához – írták a film készítői közleményükben.

A film cselekménye két szálon fut. Az egyik 1984-ben valahol Európában, a másik 2063-ban Budapesten.

1984-ben megismerünk egy filmes zeneszerzőt, Orlandót, akinek felesége és kislánya van. Orlando véletlenül megöli a szomszédját. Ettől kezdve azonban egyre bonyolultabb az élete, hiszen nyomozni kezdenek utána.

129_Robots_10-095618.jpg

Kálloy-Molnár Péter a 192 című filmben (Fotó/Forrás: 129movie.com)

A film másik szálán, 2063-ban a Medrocorp brit kutató-fejlesztő cég megfigyeli az embereket, terjeszkedik az egész világon. Biológiai és technikai fejlesztéseik vannak: klón végtagok és szervek, továbbá robotok, repülő autók és drónok, amelyek elárasztják a világot. Robert Kovats, a Medrocorp fejlesztési igazgatója azonban meg akarja buktatni a céget.

A 129-es nevű fiatal katona eközben menekül a Medrocorp egyik épületéből. A katonát egyre jobban megismerjük a gondolatai által, de emellett megjelenik Orlando álmaiban is, és megpróbál vele kapcsolatba lépni. A film két nagy kérdése az, hogy mi köze van egymáshoz Orlandonak és a 129-es katonának, akiket csaknem 80 év választ el egymástól.

A film magánfinaszírozásban készült, executive producerei Csősz Boglárka (aki maga is játszik az alkotásban) és Peter Noel, aki a film rendezője és írója is. A filmet a Romis Film Group forgalmazza.

A szereplők között a magyar film és színházi élet színe- java felvonul, mások mellett Kálloy-Molnár Péter, Pikali Gerda, Szabó Sípos Barnabás, Dér Zsolt, Mészáros András, Elek Ferenc, Mayer Szonja, Molnár Piroska, Csősz Boglárka, Csuja Imre és Törőcsik Franciska.

A film premierjére 2023. március 2-án kerül sor.

Fejléckép: Jelenet a 192 című filmből (Fotó/Forrás: 129movie.com)

Közösségi támogatásból készülhet el Dettre Gábor karácsonyi filmje

Kapcsolódó

Közösségi támogatásból készülhet el Dettre Gábor karácsonyi filmje

A karácsony valódi jelentését próbálja meg bemutatni a Csendes éj című film, amely közösségi finanszírozásban valósulhat meg, miután összegyűlt az ehhez szükséges összeg. A film főszerepeit Molnár Piroska és Vilmányi Benett alakítja.

A magyar színjátszás kiemelkedő alakjaival készül az Éger című független film

A magyar színjátszás kiemelkedő alakjaival készül az Éger című független film

Mások mellett Péterfy Bory, Nagy Zsolt, Kálid Artúr, Kovács Tamás Schmied Zoltán, Szilágyi Csenge és Zsótér Sándor is szerepel Nagy Borús Levente első játékfilmjében, amely két férfi különös kapcsolatát mutatja be. Az alkotás zenéjét Víg Mihály szerezte. 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Magyar gyökerű amerikai színészekre fókuszál a Csokonai Hollywood-sorozatának következő estje

Március 23-án ötödik alkalommal rendeznek Hollywood-estet a XV. kerületben, ahol ezúttal magyar felmenőkkel rendelkező, köztük Oscar-díjas amerikai színészekről lesz szó.
Vizuál ajánló

Pillants be a Budapest Bábszínház kulisszái mögé! – új kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendez közös kiállítást a Deák17 Galéria és a Budapest Bábszínház. A MINDEN BÁB! című tárlat legfőbb ambíciója, hogy bevezesse a látogatókat a színház kulisszái mögé.
Vizuál magazin

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Vizuál ajánló

Az Őrségi Fazekasság múltja, jelene és jövője elevenedik meg a Pesti Vigadóban

A Tiszta forrásból című tárlat április 2-ig látogatható még. Márciusban két alkalommal is részt vehetünk kurátori tárlatvezetésen.
Vizuál hír

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.