Vizuál

Lecsupaszítják a cenzúra miatt „felöltöztetett” barokk aktot

2022.11.15. 10:25
Ajánlom
Artemisia Gentileschi 1616-ban készült Allegoria dell'inclinazione (Hajlandóság allegóriája) című festménye eredetileg aktnak készült és feltehetően magát a művészt ábrázolta. Firenzei restaurátorok most egy hathónapos projekt keretében meztelenítik le ismét a képen szereplő nőt.

A szóbanforgó, 17. században készült képen ábrázolt nő testét a korabeli cenzúra miatt kellett fátylakba és drapériákba burkolni. Firenzei restaurátorok most egy hathónapos projekt keretében digitálisan meztelenítik le ismét a nőt, azaz a művet visszaállítják eredeti állapotba – olvasható a Guardian oldalán.

A szakemberek képalkotó eljárásokkal, röntgensugarakkal és UV fénnyel vizsgálják meg a Casa Buonarroti múzeumban található művet,

hogy el tudják különíteni Gentileschi eredeti ecsetvonásait a későbbi festőétől.

 

A mű restaurálásával foglalkozó projekt koordinátora Linda Falcone elmondta, Gentileschi alkotásának helyreállításával egyfelől rámutatnak, milyen fontos a műalkotások rendbehozása, másfelől pedig azt is hangsúlyozzák,

milyen lényeges, hogy az előtérbe állítsák a nők történeteit. 

Mivel a fátylakat már nem lehet eltávolítani a képről – túl kevés idő telt el az akt megfestése és átfestése között – ezért az eredeti mű egy digitális változatát készítik el. A képet 2023 szeptemberében mutatják be egy kiállításon.

Artemisia Gentileschi az egyik leghíresebb olasz női festőművész, aki már korában is kivívta a szakma elismerését és hatalmas karriert futott be. Első nőként lett a firenzei művészeti akadémia tagja. Aktmodell híján gyakran használta saját testét referenciaként.

Mint ismeretes, Gentileschit festőmestere fiatalon megerőszakolta. Ez a trauma az egész életét meghatározta és erősen hatott művészetére is.

A tragédia hatása tükröződik bibilai témájú műalkotásain is, amelyeken a női szereplőket drámai módon és naturálisan ábrázolta.

800px-GENTILESCHI_Judith-101223.jpg

Judit lefejezi Holofernészt, második változat (1620) (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Fejléckép: Artemisia Gentileschi: Judit lefejezi Holofernészt, második változat (részlet) (1620) (Forrás: Wikipedia)

 

Botrányper sem törte ketté a barokk festőnő karrierjét

Kapcsolódó

Botrányper sem törte ketté a barokk festőnő karrierjét

Artemisia Gentileschi szépségéről és tehetségéről volt ismert, de azzal is tekintélyt vívott ki magának, hogy perben vett elégtételt az őt megbecstelenítő kollégáján. Ő volt az első nő, akit a firenzei akadémia a tagjai közé fogadott.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese

„Megrendülten tudatjuk, hogy Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum általános főigazgató-helyettese, az MNM Esztergomi Vármúzeum igazgatója, a Magyar Régész Szövetség alapító tagja életének 59. évében ma reggel váratlanul elhunyt” – adta hírül az intézmény közleményében.
Vizuál gyász

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Vizuál hír

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál gyász

Elhunyt Kirstie Alley, a Nicsak, ki beszél!-filmek sztárja

A 71 éves Emmy-díjas színésznőnél a közelmúltban diagnosztizáltak rákot, halálhírét gyermekei jelentették be az Instagramon. A művésztől John Travolta is elbúcsúzott közösségi oldalán. 
Vizuál kritika

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.