Vizuál

Ledényi Attila: "Kihozzuk a múzeumból a képzőművészetet"

2011.10.05. 08:30
Ajánlom
Körülbelül tizenkét éve foglalkozik művészeti kommunikációval, az EDGE Communications igazgatója. Nevéhez fűződik például a Mesterművek - 400 év francia festészete című kiállítás, most pedig az Art Market Budapest igazgatójaként igyekszik szorosabbra fűzni a viszonyt képzőművészet és közönsége között.

- Hogyan indult az Art Market Budapest kezdeményezés?

- Tavaly rövid idő alatt rendeztünk egy kisebb méretű vásárt. Amikor ez az általunk ma már egyfajta előzetesnek tekintett esemény létrejött, azt tapasztaltuk, hogy kiváló minőségű anyagot vonultattak fel a magyarországi kortárs galériák, és a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt nem túlságosan intenzív kampány ellenére is nagyon sok, körülbelül 2500 látogatónk volt néhány nap alatt. A nemzetközi vásárokra járva pedig azt tapasztaljuk - és a különböző kiállítások sikerei is ezt támasztják alá -, hogy a nemzetközi, a nyugati érdeklődés az elmúlt években jelentősen megnőtt a közép-kelet-európai kortárs képzőművészet iránt. Ezt a két impulzust összekapcsolva döntöttünk úgy, hogy 2011-től évente nemzetközi kortárs vásárként rendezzük meg az Art Market Budapestet.

- A lényeg tehát a nemzetközi kapcsolatok építése?

- Mindenképpen. Budapest tökéletes helyszín arra, hogy a közép-kelet-európai tartalmat összehozza a globális piaccal. Ez nyilvánvalóan rengeteget jelenthet a hazai kortárs képzőművészetnek is. Egyfelől házigazdaként - ahogyan az más nemzetközi vásárokon is lenni szokott - a magyar és a magyarországi kortárs képzőművészet megjelenése hangsúlyos lesz. Másfelől azt a bizonyos nemzetközi művészeti vásári kontextust, amelyhez normális körülmények között külföldi helyszínekre kell utazni, mi gyakorlatilag házhoz hozzuk a hazai galériák számára. Annak érdekében, hogy a nemzetközi gyűjtői figyelmet - gondolok itt elsősorban a nyugat-európai és tengerentúli piacokra - felkeltsük, szélesebb körből válogatott anyagot kell bemutatnunk, mint amit pusztán a magyar képzőművészeti szcéna fel tud sorakoztatni. Ebből a szempontból különösen fontos vonása a vásárnak, hogy a kelet-európai régió galériáit fogja össze.

- A nemzetközi jellemzőn túl mit emelne még ki?

- A művészeti vásár mint műfaj a legszórakoztatóbb, legszínesebb és legkönnyedebb módja annak, hogy az ember kortárs képzőművészetet élvezzen vagy hogy azzal megismerkedjen. Adott esetben várhatóan mintegy ötven kiállító egyenként fog kitenni magáért, hogy a lehető legjobb anyagát mutassa be. A látogató így egy-két óra alatt keresztmetszetét kaphatja a közép-kelet-európai képzőművészeti felhozatalnak. A fogyasztást - a művészethez való hozzájutást - azzal is próbáljuk könnyíteni, hogy a látogatók számára díjmentes a belépés: igyekszünk mindenféle akadályt lebontani a képzőművészet és potenciális közönsége között.

- Kísérő rendezvények is lesznek a vásár ideje alatt. Pontosan milyen eseményekkel készülnek?

- Létrejön egy szakértőknek és ínyenceknek szóló rendezvénysorozat, az Inside Art, vagyis "művészet belülről". Itt kerekasztal-beszélgetések és művészinterjúk formájában nyolc-tíz kurrens témát igyekszünk majd feldolgozni nemzetközi szakértők bevonásával a cigány képzőművészettől kezdve a régió fotóművészetén keresztül a nemzetközi biennálékig. Másfelől annak érdekében, hogy Budapest a vásár idején kifejezetten egyfajta művészeti központként mutatkozhasson be, Art Week Budapest néven programsorozatot szervezünk. Ennek lényege, hogy a jelentősebb intézmények már meglévő programjai mellett különböző független kiállítóhelyek, művészcsoportok és művészeti műhelyek bevonásával számtalan alternatív kulturális szórakozási lehetőséget kínáljunk. Több budapesti alkotóház is nyílt napot tart majd, de külön film- és gyermek programmal is készülünk. Ennél is könnyedebb az a rendezvénysorozat, amelynek keretében a Millenáris Fogadó épületében minden este, a vásár zárása után egyfajta művészeti bár jön majd létre. A zenés találkozóhely azt a célt szolgálja, hogy a műgyűjtők, a művészek, az érdeklődők és a galériások egy ital mellett kötetlenül ismerkedhessenek egymással - az utolsó estére pedig hajnalig tartó záró partit szervezünk. A kísérő eseményeket is próbáljuk tehát úgy kialakítani, hogy a különböző érdeklődésű közönségek számára különböző módon tegyék vonzóvá általában a kortárs képzőművészetet, konkrétan pedig magát a vásárt.

- Miben más az Art Market Budapest, mint a sok éven keresztül működő Budapest Art Fair volt?

- A megközelítésünk gyökeresen más. Mi kihozzuk a múzeumból a képzőművészetet és olyan helyre visszük, ahol az a múzeumba kevésbé járó közönség számára is könnyebben hozzáférhető - a Millenáris ilyen. Mi, ellentétben a Budapest Art Fairrel, nagyon határozott arculattal teljes egészében kortárs képzőművészeti vásárt hozunk létre, a választékba más korszakot vagy tematikát nem keverünk bele. A kommunikáció hangvétele is egészen különböző - mi a képzőművészet szórakoztató voltát és minden irányban meglévő nyitottságát hangsúlyozzuk.

Az Art Market Budapest rendezvény október 27. és 30. között kerül megrendezésre a Millenárison.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Klasszikus

Miért szép a cselló? Márkus Ágnes válaszol

Hangszertár című sorozatunkban ezúttal a csellót mutatjuk be Márkus Ágnes segítségével, aki Saint-Saëns egy jól ismert műrészletét is előadja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Kincsek Kolozsvárról

Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum történész-muzeológusa ezúttal egy tisztes polgári vállalkozót, Kolozsvár egykori társas életének fontos alakját idézi meg: az első könyvkiadót Erdélyben, aki honoráriumot fizetett a szerzőinek.
Vizuál Film

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál Film

Az egzotikus filmek magyar mestere - Korda Zoltán

Az angol filmipart meghatározó Korda fivérek egyike, a négy Oscar-díjra jelölt A dzsungel könyve alkotója. A bagdadi tolvaj című filmjükből a Disney Aladdin című rajzfilmje és A csillagok háborúja is merített. A filmrendező, producer 1895. június 3-án született.
Vizuál online

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Vizuál magazin

Hatszor nősült az egyik leghíresebb agglegényt alakító színész

A még kardigánjaiban is hódító angolt Szexi Rexinek becézték a lapok. Hasonlóan ironikus, hogy legismertebb alakításai között több musical is van, pedig saját bevallása szerint alig pár hangot tud énekelni. Rex Harrison neve egybe forrt a My Fair Lady Higgins professzorával.