Vizuál

Ledényi Attila: "Kihozzuk a múzeumból a képzőművészetet"

2011.10.05. 08:30
Ajánlom
Körülbelül tizenkét éve foglalkozik művészeti kommunikációval, az EDGE Communications igazgatója. Nevéhez fűződik például a Mesterművek - 400 év francia festészete című kiállítás, most pedig az Art Market Budapest igazgatójaként igyekszik szorosabbra fűzni a viszonyt képzőművészet és közönsége között.

- Hogyan indult az Art Market Budapest kezdeményezés?

- Tavaly rövid idő alatt rendeztünk egy kisebb méretű vásárt. Amikor ez az általunk ma már egyfajta előzetesnek tekintett esemény létrejött, azt tapasztaltuk, hogy kiváló minőségű anyagot vonultattak fel a magyarországi kortárs galériák, és a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt nem túlságosan intenzív kampány ellenére is nagyon sok, körülbelül 2500 látogatónk volt néhány nap alatt. A nemzetközi vásárokra járva pedig azt tapasztaljuk - és a különböző kiállítások sikerei is ezt támasztják alá -, hogy a nemzetközi, a nyugati érdeklődés az elmúlt években jelentősen megnőtt a közép-kelet-európai kortárs képzőművészet iránt. Ezt a két impulzust összekapcsolva döntöttünk úgy, hogy 2011-től évente nemzetközi kortárs vásárként rendezzük meg az Art Market Budapestet.

- A lényeg tehát a nemzetközi kapcsolatok építése?

- Mindenképpen. Budapest tökéletes helyszín arra, hogy a közép-kelet-európai tartalmat összehozza a globális piaccal. Ez nyilvánvalóan rengeteget jelenthet a hazai kortárs képzőművészetnek is. Egyfelől házigazdaként - ahogyan az más nemzetközi vásárokon is lenni szokott - a magyar és a magyarországi kortárs képzőművészet megjelenése hangsúlyos lesz. Másfelől azt a bizonyos nemzetközi művészeti vásári kontextust, amelyhez normális körülmények között külföldi helyszínekre kell utazni, mi gyakorlatilag házhoz hozzuk a hazai galériák számára. Annak érdekében, hogy a nemzetközi gyűjtői figyelmet - gondolok itt elsősorban a nyugat-európai és tengerentúli piacokra - felkeltsük, szélesebb körből válogatott anyagot kell bemutatnunk, mint amit pusztán a magyar képzőművészeti szcéna fel tud sorakoztatni. Ebből a szempontból különösen fontos vonása a vásárnak, hogy a kelet-európai régió galériáit fogja össze.

- A nemzetközi jellemzőn túl mit emelne még ki?

- A művészeti vásár mint műfaj a legszórakoztatóbb, legszínesebb és legkönnyedebb módja annak, hogy az ember kortárs képzőművészetet élvezzen vagy hogy azzal megismerkedjen. Adott esetben várhatóan mintegy ötven kiállító egyenként fog kitenni magáért, hogy a lehető legjobb anyagát mutassa be. A látogató így egy-két óra alatt keresztmetszetét kaphatja a közép-kelet-európai képzőművészeti felhozatalnak. A fogyasztást - a művészethez való hozzájutást - azzal is próbáljuk könnyíteni, hogy a látogatók számára díjmentes a belépés: igyekszünk mindenféle akadályt lebontani a képzőművészet és potenciális közönsége között.

- Kísérő rendezvények is lesznek a vásár ideje alatt. Pontosan milyen eseményekkel készülnek?

- Létrejön egy szakértőknek és ínyenceknek szóló rendezvénysorozat, az Inside Art, vagyis "művészet belülről". Itt kerekasztal-beszélgetések és művészinterjúk formájában nyolc-tíz kurrens témát igyekszünk majd feldolgozni nemzetközi szakértők bevonásával a cigány képzőművészettől kezdve a régió fotóművészetén keresztül a nemzetközi biennálékig. Másfelől annak érdekében, hogy Budapest a vásár idején kifejezetten egyfajta művészeti központként mutatkozhasson be, Art Week Budapest néven programsorozatot szervezünk. Ennek lényege, hogy a jelentősebb intézmények már meglévő programjai mellett különböző független kiállítóhelyek, művészcsoportok és művészeti műhelyek bevonásával számtalan alternatív kulturális szórakozási lehetőséget kínáljunk. Több budapesti alkotóház is nyílt napot tart majd, de külön film- és gyermek programmal is készülünk. Ennél is könnyedebb az a rendezvénysorozat, amelynek keretében a Millenáris Fogadó épületében minden este, a vásár zárása után egyfajta művészeti bár jön majd létre. A zenés találkozóhely azt a célt szolgálja, hogy a műgyűjtők, a művészek, az érdeklődők és a galériások egy ital mellett kötetlenül ismerkedhessenek egymással - az utolsó estére pedig hajnalig tartó záró partit szervezünk. A kísérő eseményeket is próbáljuk tehát úgy kialakítani, hogy a különböző érdeklődésű közönségek számára különböző módon tegyék vonzóvá általában a kortárs képzőművészetet, konkrétan pedig magát a vásárt.

- Miben más az Art Market Budapest, mint a sok éven keresztül működő Budapest Art Fair volt?

- A megközelítésünk gyökeresen más. Mi kihozzuk a múzeumból a képzőművészetet és olyan helyre visszük, ahol az a múzeumba kevésbé járó közönség számára is könnyebben hozzáférhető - a Millenáris ilyen. Mi, ellentétben a Budapest Art Fairrel, nagyon határozott arculattal teljes egészében kortárs képzőművészeti vásárt hozunk létre, a választékba más korszakot vagy tematikát nem keverünk bele. A kommunikáció hangvétele is egészen különböző - mi a képzőművészet szórakoztató voltát és minden irányban meglévő nyitottságát hangsúlyozzuk.

Az Art Market Budapest rendezvény október 27. és 30. között kerül megrendezésre a Millenárison.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Firenze elbúcsúzott Franco Zeffirellitől

Firenzeiek és a világ minden tájáról érkezett turisták ezrei vettek búcsút hétfőn a firenzei Palazzo Vecchióban a város nagy szülöttjétől, a 96 éves korában szombaton elhunyt Franco Zeffirelli filmrendezőtől.
Vizuál hír

Ember Sári nyerte az idei Leopold Bloom Díjat

A fiatal alkotó munkái olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a másság, a modernizmus, a formalizmus, a testünkkel való kapcsolat vagy az etnikai és faji különbözőségek, mindezt komplex módon például néprajzi vagy antropológiai kontextusba helyezve.
Vizuál ajánló

Támogatói jeggyel úszhatjuk meg a sorban állást a Múzeumok Éjszakáján

Országszerte mintegy 400 intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, melynek "fővárosa" Szombathely lesz. Néhány újítást is bevezettek a szervezők.
Vizuál hír

Több hónapos programsorozattal emlékeznek a száz éve elhunyt Csontváryra

A június 19-én kezdődő sorozat keretében neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket Csontváry Kosztka Tivadar életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.
Vizuál interjú

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.