Vizuál

Lefotózott zene

2016.12.01. 15:04
Ajánlom
Autó- és motorversenyek, jazz-zenészek, zongoristák Mensáros László önálló estje és Kodály temetése. A Nemzeti Múzeum Pulszky-termében Schwanner Endre fotográfus képeiből nyílt kiállítás.

A stilizált kamerává alakított bejárattól balra egy városligeti motorversenyen készült fotó. A dátum 1956. augusztus 20., háttérben a – még két hónapig álló – Sztálin-szobor. Jobbra Schwanner Endre liftben készült önarcképe 1968-ből, mellette 2012-ből pedig a legfrissebb. Ezzel a rövid tájolással meg is indokoltuk a Nemzeti Múzeum kiállításának címét: Idők.

shwanner

shwanner (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum)

Nem nosztalgiázni akartunk.

Én is kíváncsi voltam arra, hogy a fiataloknak mit jelenthet Schwanner Endre életműve” – indokolta Stemlerné Balog Ilona, miért húzódott a háttérbe és hagyta, hogy a kiállítás másik kurátora, Fisli Éva alakítson ki egy saját koncepciót. A múzeum Történeti Fényképtárának főmuzeológusa hangsúlyozta, hogy a kiállítás egy olyan "időszalagot" hoz létre, amely bizonyos témák, tárgyak és események kiemelésével igyekszik kapcsolódási pontot keresni a jelen közönségével.

Schwanner képei akarva-akaratlanul játszanak az idősíkokkal. A ledöntött szobor a fotóstól függetlenül, a történelmi események vetületében nyert más jelentést. Az Ezerkilencszázhatvanhét című felvételen azonban nagyon is tudatosan összejátszik a lerobbant traktor mögött az erősen romos állapotban lévő kőszent és templomhomlokzat, előttük villanyvezeték.

A képeket szemlélve a felvétel ideje és a közönség életének ideje találkozik, amelynek különös feszültségéből új látogatói élmény születhet”

- fogalmazott a kurátor, aki hozzátette azt is: az analóg fotózás egy sajátos szemléletmódot és a technikai részletek iránti érzékenységet igényelt, amely talán már idegen a mai közönség számára.

Schwanner Endre 1928-ban született Budapesten, gyermekkora óta fényképez. Az analóg fényképezés átfogó ismeretét első munkahelyén, a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézetben szerezte meg. 1967-ben felvették a Magyar Fotóművészek Szövetségébe. Bár sosem dolgozott sajtófotósként, 1991-ig fotóriporterek nemzedékeit oktatta fotótechnika-elméletre a Magyar Újságíró Szövetség iskolájában.

nabonga

nabonga (Fotó/Forrás: Schwanner Endre / Magyar Nemzeti Múzeum)

Schwanner első Kodak Retina típusú fényképezőgépét 1948-ban vásárolta - másfél havi fizetéséért.

Ezt 1963-ban váltotta le, azt követően különböző Nikon-típusokkal dolgozott. A fotóst nemcsak a fényképezés művészi oldala izgatta, hanem mestere volt a technikai hátterének is. 1968-tól jelent meg fotótechnikai cikksorozata a Fotó és a Fotóművészet szakfolyóiratokban. A mostani tárlat egyik különlegessége, hogy a több mint 100 fénykép zöme a szerző zselatinos ezüst nagyítása. A művész 2011-ben adományozta hagyatékát a Nemzeti Múzeumnak.

Karrierje kezdeték Schwanner Endre motor- és autóversenyeket fotózott. Mint Fisli Éva megjegyezte: ilyen technikával elképesztő ritmusérzék kellett ezek megörökítéséhez. Innen haladt nem nem kevésbé szokatlan terep, a zenészek fotózása felé.

A hatvanas-hetvenes években szinte valamennyi Magyarországra látogató művészről készített felvételt.

 Sokukkal barátságot is ápolt, gyakran előhívta a felvételeket és dedikáltatta a zenészekkel. A tárlaton számos komoly- és dzsesszzenész - például a világhírű zongorista, Richter, Rosztropovics gordonkaművész, Thelonious Monk dzsesszzongorista és Yehudi Menuhin hegedűművész - portréja látható.

Yehudi Menuhin hegedűművész

Yehudi Menuhin hegedűművész (Fotó/Forrás: Schwanner Endre / Nemzeti Múzeum)

A fotóst nagyon izgatta a hangok közötti átmenet pillanata, hosszú ideig kereste és próbálta elkapni ezt a momentumot koncerteken. Végül a Nemzetiben is látható Passaggio című felvételén sikerült, amelyen Szabados György keze látható a zongora billentyűkön. Foglalkoztatta a zongora, ami saját bevallása szerint korán elvesztett édesanyjára emlékeztette.

Felvételei mellett számos személyes tárgyát, eszközét - például egyik félbe vágott Nikon kameráját - is megkapta a múzeum. Ilyen az a – Fisi Éva megfogalmazásában - "megdöbbentő erejű időkapszula", amely egy a személyes hagyatékból származó könyv. Ebbe 1944. december 25-én egy szovjet katona Budapest népét megszólító, pusztítással fenyegető cirill betűs bejegyzést írt. Az írást csak a 70-es években fedezte fel Schwanner és felsége, Scholtz Ágnes.

Előkerült a fotós negatívjai közül számos beatkoncerten készített felvétel, amelyeket maga Schwanner nem érzett különösebben fontosnak, a múzeum szakemberei azonban kiállították Koncz Zsuzsa, Zalatnay Sarolta, Kóbor János vagy Zorán képeit.

pantomim 0

pantomim 0 (Fotó/Forrás: Schwanner Endre / Magyar Nemzeti Múzeum)

A negatívok azért is érdekesek, mert betekintést engednek abba, hogy a fotós miként válogatta össze felvételeiből híres képsorozatait. A falakon látható például a Madách Színház 1977-es Hamlet előadását néhány képbe sűrítő sorozata, a főszerepekben Haumann Péterrel, Huszti Péterrel és Psota Irénnel.

Különösen közel állt a fotóshoz Mensáros László, aki két évvel felette járt a bencés gimnáziumban. A színész előadói estje, a XX. század jelentette élete legfontosabb színházi élményét. 

Egy teljes évig látogatta az Egyetemi Színpadon rendezett előadásokat, míg megszületett a legendás színész egy-egy mozdulatát előadás közben megörökítő fekete-fehér sorozata.

Látogatható

Schwanner/Idők című kiállítás január 29-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky-termében. A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és a Nikon támogatásával valósult meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Klasszikus

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál tűz

Kimentették a Notre-Dame festményeit

Az utolsó festményeket, 15 darab 17. századi képet is átszállították pénteken a tűzvész pusztította párizsi Notre-Dame-ból a Louvre múzeumába, miután a műkincseket és ereklyéket már az elmúlt napokban kimenekítették a katedrálisból.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A Notre-Dame lángjai

Ezt az egészet igazándiból sosem akartam megírni, de most olyan helyzetet teremtett az élet, hogy egyszerűen muszáj! 1992 nyarát Párizsban hédereltem végig egy cimbimmel, és ez megváltoztatta az egész életemet. Előtte ugyanis szerelmes voltam, utána meg már nem. Miközben állítólag Párizs a szerelmesek városa. Hát, nekem sikerült ezt is inverzben lehozni!
Vizuál Cannes 2019

A nagy visszatérők fesztiváljának ígérkezik Cannes

Jim Jarmusch zombifilmjével nyílik a 72. cannes-i fesztivál május 14-én. Visszatér és versenybe száll az Arany Pálmáért Pedro Almodóvar, Ken Loach, Xavier Dolan, Terrence Malick és a Dardenne fivérek is, a zsűri elnöke Alejandro González Inárritu lesz.
Vizuál fényképTár

Róbert bácsi – jótevő vagy csaló?

A nagylelkű adakozót mindenki csak így ismerte Budapesten: Róbert bácsi. A városhoz tartozó egyik jellegzetes figura volt ő. Hogy ki is ő valójában, az már a kortársaknak is komoly fejtörést okozott, sőt rendőrségi nyomozás is volt az ügyben..
Vizuál interjú

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel.