Vizuál

Lefotózott zene

2016.12.01. 15:04
Ajánlom
Autó- és motorversenyek, jazz-zenészek, zongoristák Mensáros László önálló estje és Kodály temetése. A Nemzeti Múzeum Pulszky-termében Schwanner Endre fotográfus képeiből nyílt kiállítás.

A stilizált kamerává alakított bejárattól balra egy városligeti motorversenyen készült fotó. A dátum 1956. augusztus 20., háttérben a – még két hónapig álló – Sztálin-szobor. Jobbra Schwanner Endre liftben készült önarcképe 1968-ből, mellette 2012-ből pedig a legfrissebb. Ezzel a rövid tájolással meg is indokoltuk a Nemzeti Múzeum kiállításának címét: Idők.

shwanner

shwanner (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum)

Nem nosztalgiázni akartunk.

Én is kíváncsi voltam arra, hogy a fiataloknak mit jelenthet Schwanner Endre életműve” – indokolta Stemlerné Balog Ilona, miért húzódott a háttérbe és hagyta, hogy a kiállítás másik kurátora, Fisli Éva alakítson ki egy saját koncepciót. A múzeum Történeti Fényképtárának főmuzeológusa hangsúlyozta, hogy a kiállítás egy olyan "időszalagot" hoz létre, amely bizonyos témák, tárgyak és események kiemelésével igyekszik kapcsolódási pontot keresni a jelen közönségével.

Schwanner képei akarva-akaratlanul játszanak az idősíkokkal. A ledöntött szobor a fotóstól függetlenül, a történelmi események vetületében nyert más jelentést. Az Ezerkilencszázhatvanhét című felvételen azonban nagyon is tudatosan összejátszik a lerobbant traktor mögött az erősen romos állapotban lévő kőszent és templomhomlokzat, előttük villanyvezeték.

A képeket szemlélve a felvétel ideje és a közönség életének ideje találkozik, amelynek különös feszültségéből új látogatói élmény születhet”

- fogalmazott a kurátor, aki hozzátette azt is: az analóg fotózás egy sajátos szemléletmódot és a technikai részletek iránti érzékenységet igényelt, amely talán már idegen a mai közönség számára.

Schwanner Endre 1928-ban született Budapesten, gyermekkora óta fényképez. Az analóg fényképezés átfogó ismeretét első munkahelyén, a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézetben szerezte meg. 1967-ben felvették a Magyar Fotóművészek Szövetségébe. Bár sosem dolgozott sajtófotósként, 1991-ig fotóriporterek nemzedékeit oktatta fotótechnika-elméletre a Magyar Újságíró Szövetség iskolájában.

nabonga

nabonga (Fotó/Forrás: Schwanner Endre / Magyar Nemzeti Múzeum)

Schwanner első Kodak Retina típusú fényképezőgépét 1948-ban vásárolta - másfél havi fizetéséért.

Ezt 1963-ban váltotta le, azt követően különböző Nikon-típusokkal dolgozott. A fotóst nemcsak a fényképezés művészi oldala izgatta, hanem mestere volt a technikai hátterének is. 1968-tól jelent meg fotótechnikai cikksorozata a Fotó és a Fotóművészet szakfolyóiratokban. A mostani tárlat egyik különlegessége, hogy a több mint 100 fénykép zöme a szerző zselatinos ezüst nagyítása. A művész 2011-ben adományozta hagyatékát a Nemzeti Múzeumnak.

Karrierje kezdeték Schwanner Endre motor- és autóversenyeket fotózott. Mint Fisli Éva megjegyezte: ilyen technikával elképesztő ritmusérzék kellett ezek megörökítéséhez. Innen haladt nem nem kevésbé szokatlan terep, a zenészek fotózása felé.

A hatvanas-hetvenes években szinte valamennyi Magyarországra látogató művészről készített felvételt.

 Sokukkal barátságot is ápolt, gyakran előhívta a felvételeket és dedikáltatta a zenészekkel. A tárlaton számos komoly- és dzsesszzenész - például a világhírű zongorista, Richter, Rosztropovics gordonkaművész, Thelonious Monk dzsesszzongorista és Yehudi Menuhin hegedűművész - portréja látható.

Yehudi Menuhin hegedűművész

Yehudi Menuhin hegedűművész (Fotó/Forrás: Schwanner Endre / Nemzeti Múzeum)

A fotóst nagyon izgatta a hangok közötti átmenet pillanata, hosszú ideig kereste és próbálta elkapni ezt a momentumot koncerteken. Végül a Nemzetiben is látható Passaggio című felvételén sikerült, amelyen Szabados György keze látható a zongora billentyűkön. Foglalkoztatta a zongora, ami saját bevallása szerint korán elvesztett édesanyjára emlékeztette.

Felvételei mellett számos személyes tárgyát, eszközét - például egyik félbe vágott Nikon kameráját - is megkapta a múzeum. Ilyen az a – Fisi Éva megfogalmazásában - "megdöbbentő erejű időkapszula", amely egy a személyes hagyatékból származó könyv. Ebbe 1944. december 25-én egy szovjet katona Budapest népét megszólító, pusztítással fenyegető cirill betűs bejegyzést írt. Az írást csak a 70-es években fedezte fel Schwanner és felsége, Scholtz Ágnes.

Előkerült a fotós negatívjai közül számos beatkoncerten készített felvétel, amelyeket maga Schwanner nem érzett különösebben fontosnak, a múzeum szakemberei azonban kiállították Koncz Zsuzsa, Zalatnay Sarolta, Kóbor János vagy Zorán képeit.

pantomim 0

pantomim 0 (Fotó/Forrás: Schwanner Endre / Magyar Nemzeti Múzeum)

A negatívok azért is érdekesek, mert betekintést engednek abba, hogy a fotós miként válogatta össze felvételeiből híres képsorozatait. A falakon látható például a Madách Színház 1977-es Hamlet előadását néhány képbe sűrítő sorozata, a főszerepekben Haumann Péterrel, Huszti Péterrel és Psota Irénnel.

Különösen közel állt a fotóshoz Mensáros László, aki két évvel felette járt a bencés gimnáziumban. A színész előadói estje, a XX. század jelentette élete legfontosabb színházi élményét. 

Egy teljes évig látogatta az Egyetemi Színpadon rendezett előadásokat, míg megszületett a legendás színész egy-egy mozdulatát előadás közben megörökítő fekete-fehér sorozata.

Látogatható

Schwanner/Idők című kiállítás január 29-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky-termében. A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és a Nikon támogatásával valósult meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Klasszikus

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

106 éves korában elhunyt Norman Lloyd amerikai színész-rendező

Az Emmy-díjra jelölt színészt Los Angeles-i otthonában érte a halál - adta hírül az MTI. Norman Lloyd pályafutása kezdetén együtt dolgozott Orson Wellesszel, Alfred Hitchcockkal és Charlie Chaplinnel is.
Vizuál Bartók Tavasz

6 ok, amiért Az aranyembert nem csak olvasni, de látni és hallani is kell!

Generációk nőttek fel úgy, hogy kötelező olvasmányként forgatták Jókai Mór nagy klasszikusát, Az arany ember című regényt. Az biztos, hogy meghatározó alkotás, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy még ma is képes parázs vitákat kiváltani az irodalmi életben. Szóval épp itt az idő, hogy valódi összművészeti élményként is találkozhassunk vele. A Bartók Tavasz keretében most lehetőségünk nyílik erre a műre teljesen más megvilágításban, kötelezettségektől mentesen, filmtörténeti csemegeként és egyben zenei kuriózumként tekinteni. És ha ez önmagában nem volna elég, akkor lássunk 6 olyan érvet, ami miatt feltétlenül látni kell a májusi produkció online bemutatóját.
Vizuál hír

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Vizuál lux-díj

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Vizuál újranyitás

Újra látogatható a Nemzeti Múzeum

Május elseje óta egymás után nyílnak meg a Magyar Nemzeti Múzeum országos intézményei, a budapesti főépület 2021. május 11-től várja az érdeklődőket, a járványügyi szabályok betartása mellett.