Vizuál

„Legszebb perceink…” - Kósa Klára jubileumi kiállítása a Pesti Vigadóban

2022.02.07. 13:55
Ajánlom
Február 16-án nyílik a Pesti Vigadóban Kósa Klára akadémikus asszony jubileumi életműkiállítása, amelyre 55 olyan művészt is meghívott, akik meghatározták a pályáját. 

Kósa Klára ötvenöt éve alkot. Szentendrei műhelyében hagyományos technológiával készülő jellegzetes kerámiáin a keresztény és zsidó szimbólumok jelennek meg. Különösen a reneszánsz kora érdekli a művészt, e kor motívumait látjuk visszaköszönni a műtárgyakon. A Pesti Vigadó jubileumi kiállításán a hetvenöt éves Kósa Klára és ötvenöt művésztársa munkáit tekintheti meg a látogató, többek közt kerámiákat, textil és üveg munkákat, szobrokat, grafikákat és művészi igénnyel készült könyveket.

_DSC7571-135149.jpg

Kósa Klára (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Kósa Klára akadémikus asszony így ír jubileumi kiállításáról:

„Kiállításaimra mindig örömmel készülök. Tervezek, alkotok, izgulok és megnyugszom, amikor látom az eredményt, gondolataim megjelenését. Boldog vagyok, ha mutathatok az én világom színéből is valamit. Magyar vagyok, mi magyarok ilyen színesek vagyunk, fényesek, ragyogók. Hosszú idő 75 év. De boldog idő! Az évek alatt kitörlődnek a gondok, a rosszak, csak a jóra tudok emlékezni. Életem során rengeteg remek emberrel, művésszel találkoztam, kiállítottam, barátkoztam. Tisztelem, becsülöm, nagyra értékelem, szeretem őket. Szeretnék velük együtt ünnepelni. Fazekasok, kerámikusok, textilművészek, könyvtervező művész, üvegművész, szobrászok, babakészítő mesterek, grafikusok, köztük szabadon alkotók, tanszékvezető egyetemi tanárok: a magyar művészvilág színe-javának egy része. 55 éve alkotok, itt most bemutatom néhány, 55 éve készült alkotásomat és újakat is. 55 művészt hívtam erre az életmű kiállításra, állítsunk ki együtt. Csodálatos emberek, emlékszem találkozásainkra, közös munkáinkra, beszélgetéseinkre. Mindig figyeltünk egymásra, tudtuk, ki mit csinál, tanultunk egymástól és közben a világnak az Isten szőtte szőnyeg színét alkottuk! Mi tudjuk, nincs külön “népművészet” és “magas-művészet”, MŰVÉSZET van és mi művészek vagyunk. Nagy öröm számomra, hogy a Magyar Művészeti Akadémia tagjaként a Vigadóban mutathatom be művész barátaim és a magam csodálatos világát. Fogadják szeretettel! Gyönyörködjenek!”

Kósa Klára, a jubiláló művész által meghívott kiállítók, vendégművészek (mesterek, tanítványok, alkotótársak, pályatársak, barátok.)

A kezdet: dr. Kósa Ferencné Kovács Erzsébet

A folytatás: Kósa Judit

A jelen: Albert Attila * Áment Éva * Beszprémy Katalin * Princzné Bérczy Krisztina * Bíró Sándor * Bocsi Éva * Borsódy Eszter * Búsi Lajos * Chlumetzky Ildikó * Diós Gabriella * Donkó Károly * Angyal Kornélia * Farkas Bori * Fazekas Ferenc * Fazekas Lajos * Fodorné László Mária * Gonda István * Gy. Kamarás Katalin * Harangozó Rita Noémi * Haris Mária Márta * Huszti Kinga * Hákli Tímea * dr. Illés Károlyné * Józsa Judit * Kékedi László * Kolumbán Zsuzsa * Kovács László * Kovács Szabolcs * Kovács Zsóka * Kozák Éva * Kun Éva * Kustán Melinda * Kádasi Éva * Landgráf Katalin * Lipovics János * Lőcsei Krisztina * Vinczéné Lőrincz Ágnes * Müller Krisztina * Nagy Márta * Németh Hajnal Auróra * Pataki Margó * Pauli Anna * Petrás Mária * Sarkantyú Judit * Simon Ilona * Sinkó Veronika * Smetana Ágnes * Szabó Kinga * Szerényi Béla * dr. Széles Katalin * Szűcs Imre * Molnárné Tamás Anetta * Nagyné Török Zsóka * Varga Erika Romani * Veres Kálmán * Vidák István * Nagy Mari

A jövő: Sótonyi Lotti

„Legszebb perceink…”

Kósa Klára jubileumi kiállítása
Pesti Vigadó
2022. február 16.-április 30.

 

 

Támogatott tartalom.

 

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Fenntartható? - Az újrahasznosítás és a lassulás jegyében jön a Műtárgyak éjszakája

A fenntarthatóság lesz a kiemelt témája a VI. Műtárgyak éjszakájának, amely ötven budapesti és néhány vidéki helyszínen csaknem száz művészeti sétával, tárlatvezetéssel, szakmai előadással, műterem-látogatással és egyéb programmal invitálja a látogatókat május 26. és 28. között.
Vizuál hír

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.
Vizuál ajánló

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál Film

Ukrajna árnyékában - Ma kezdődik a 75. cannes-i fesztivál

Több mint 35 ezer szakmai résztvevő és mozirajongó részvételével kezdődő fesztivál hivatalos programjában 21 film versenyez az Arany Pálmáért. Az évfordulós seregszemlét három év után ismét a megszokott időpontban rendezik meg, és a koronavírus-járvány miatti korábbi óvintézkedések is megszűnnek.
Vizuál ajánló

A fény, a hang és a művészet labirintusa - Cinema Mystica a Margitszigeten

Magyarország első immerzív, digital art kiállítását május 13. és június 5. között rendezik meg a város legújabb kulturális helyszínén, a margitszigeti Kristály Színtérben. Az új médiumokat felvonultató tárlat egy érzékszervi utazás, mely 16 egyedi installáción vezet végig