Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

2021.09.24. 12:05
Ajánlom
"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.

Dér András rendező, az Ars Sacra Filmfesztivál egyik alapítója, a zsűri elnöke, tiltakozása jeléül mondott le zsűrielnöki tisztségéről, és ezt a döntést hozta meg a zsűri egyik tagja, Gelencsér Gábor filmtörténész is. Mint arról korábban hírt adtunk Haragonics Sári és Dér Asia rendezők dokumentumfilmjének, az Anyáim történetének vetítése feljelentés áldozata lett a fesztiválon, és a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése elmaradt.

Dér András Facebookon olvasható gondolatait először a díjátadón mondta el, az alábbiakban a teljes szöveget közöljük: 

"Napokig próbáltam zsűritársaimmal együtt a film bemutatására kérni a szervezőket, akik a Citizen Go és más civilek nyomására végül kivették a vetítési programból az egyébként versenyben lévő filmet. A díjátadón tiltakoztam a beavatkozás ellen és lemondtam a zsűrielnöki tisztségemről. Fájdalmas döntés volt, mert az én kezdeményezésemre jött létre ez a fesztivál. Gelencsér Gábor, Dombrovszky Linda, Gőbel Ágoston zsűritársaim ugyancsak értetlenül és tehetetlenül álltak e méltatlan támadás előtt. Minket közvetlenül nem kerestek meg, illetve Ágostont igen, a bemutatást sérelmező "aktivisták". Ide másolom azt a levelet, amit a szervezőknek írtam és amit kb. a díjátadón is elmondtam. Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába.

Akik most elégedetten hátradőltek győzelmük tudatában, azok vesztesek, mert erőszakkal nem lehet sem téríteni sem igét hirdetni. De párbeszédet folytatni sem.

Mi, a zsűri, azt gondoltuk, hogy az emberi kapcsolatok érzékeny bemutatása minden ember számára fontos. A dokumentumfilm különösen az a katalizátor, ahol a különböző gondolkodású, világnézetű emberek meghallva egymás véleményét képesek vitázni. Az Ars Sacra filmfesztivál a keresztényi értékek felmutatása mellett a híd szerepét is vállalja, hogy a médiában tematizált diskurzust személyes és emberi relációkban mutassa be. Ahol nem paragrafusokkal, statisztikai adatokkal, hanem embertársaink, felebarátaink küzdelmével találkozhatunk. A zsűri egyöntetű vélemény volt, hogy Az Anyáim története ilyen filmalkotás."

Az Ars Sacra Filmfesztivál díjátadóján több alkotó is kifejezte szolidaritását Dér Asia és Haragonics Sári rendezők mellett. Nyilvános Facebook bejegyzésben reagált a letiltott film miatti helyzetre Visky Ábel, a Mesék a zárkából c. a fődíjas film alkotója, és a zsűri különdíját elnyerő, "...Csak az ének" c. film rendezője, Medgyesi Gabriella is, aki a betiltott film alkotóinak ajánlotta fel díját:  

"Örömömet azonban elrontotta az a felháborító ügy, hogy feljelentések miatt az ANYÁIM TÖRTÉNETE című filmet nem vetítették-vetíthették le a fesztiválon a Toldi moziban. Ezek a feljelentések nyilvánvalóan látatlanban, a film témája miatt születtek meg, és mindannyian tudjuk, hogy miért lehetett ez a következménye: gyakorlatilag az ANYÁIM TÖRTÉNETE betiltása a zsűri és a fesztivál döntése ellenére.

Ahogy tegnap a díjkiosztón is elmondtam: ahol egy filmet betiltanak, ahol egy film vetítését is letiltják, ott lesz következő is.

Ezek után bármelyikünk bármelyik filmjét be- és letilthatják, okot találhatnak majd kényükre-kedvükre - és ez megengedhetetlen. Ezért tegnap este és ma is díjamat e szégyenletes ügy elleni tiltakozásom és velük való szolidaritásom jeleként az ANYÁIM TÖRTÉNETE rendezőinek, Dér Asianak és Haragonics Sárinak valamint a film főszereplőinek dedikálom, tisztelettel és szeretettel."

A MADOKE - Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete facebook oldalán cikkünk írásakor még nem olvasható nyilvános reakció a kialakult helyzetre. 

Az Anyáim története oldalán az alkotók megköszönték az elmúlt napokban feléjük áradó támogatást, és szolidaritást. Mint írják, filmjüknek komoly nézettséget generált a kialakult helyzet, de, mint fogalmaznak: "az ügy igazi áldozatai nem mi vagyunk". 

Az Anyáim története az HBO programjában továbbra is megnézhető.

Kiemelések: Fidelio

Fejléckép: jelenet az Anyáim története című filmből (fotó: HBO)

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Kapcsolódó

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Rangos európai fesztiválon zsűrizik Reisz Gábor

A Magyarázat mindenre rendezője is dönthet az 58. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál díjairól. A térség egyetlen A-kategóriás szemléjének versenyprogramjába beválogatták a The Hungarian Dressmaker című filmet is, amelynek főszerepét Borbély Alexandra alakítja.
Vizuál ajánló

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Vizuál hír

Új, rejtélyes projektet lengetett be David Lynch

„Hölgyeim és uram, valami készül, amit láthattok és hallhattok” – mindössze ennyit árult el a világ egyik legismertebb művészfilmese. Az elmúlt hetek sajtóhírei alapján lehetséges, hogy egy animációs alkotásról van szó, amelynek gyártását a Netflix korábban elutasította. 
Vizuál hír

Egy héten keresztül vetítik Pálfi György filmjeit New Yorkban

A Dekanalog filmforgalmazó cég a rendező Hukkle című 2002-es filmjének amerikai forgalmazásához kapcsolódóan hirdette meg a retrospektív vetítéssorozatot, amelyen Pálfi György csaknem teljes életműve látható lesz. 
Vizuál hír

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.