Vizuál

Lengyel panel-retro

2012.07.17. 10:01
Ajánlom
Julita Wójcik gyerekkori lakóházának fonalból horgolt mása a Lengyel Intézet Platán Galériában augusztus 31-ig tekinthető meg.

A gdański származású Julita Wójcik leginkább a vidéki otthon esztétikumának hírnökeként ismert a nemzetközi képzőművészetben. A szobrászként és akcióművészként tevékenykedő Wójcik munkáiban - a hétköznapi tevékenységek művészeti szintre emelése következtében - elmosódik a határ valóság és művészet között. Hámozott már krumplit egy galéria kiállítóterében, de az is megesett, hogy absztrakt fogalmakat olvasott fel legelésző tehenek számára. Wójcik akcióit legtöbbször a cselekvés hiánya jellemzi. Máskor madáretetőket épít, sárkányt ereget, vagy arra tesz kísérletet, hogy nyilvános helyen alakítson ki halastavat. Ezek egykor mindennapi rutinnak számítottak, mára viszont már kivesző, úri hóbortként gondolunk rájuk. Azzal, hogy Wójcik művészi kontextusba helyezi ezeket a tevékenységeket, fontossággal ruházza fel őket egyrészt, de el is veszi egyszersmind elitista jellegüket.

Wójcik számos alkotásában reflektál jellegzetesen női tevékenységekre, mint például a horgolás, a söprögetés, vagy a kertgondozás, s munkáira egy csodálkozással és borzongással vegyes, letűnt kor iránt érzett nosztalgia is jellemző. Mindez megjelenik a kommunista időkben épített panelházakat ábrázoló rajzain, szobrain, valamint a Lengyel Intézet Platán Galériájában kiállított Hullám panel című munkáján is látható. „A Hullám panel kérdésfeltevés a szocreál építészet jövőjéről, történet egy jelentésekkel teli épületről, ironikus-szentimentális utazás a gyerekkorból jól ismert tájon át" - írja Magda Kardasz. A panel-romantika egyébként nem egyedülálló a kortárs lengyel művészetben. Erről szól például Joanna Bator magyarul tavaly megjelent Homokhegy című regénye is. Az írónő azt nyilatkozta nemrégiben: Krakkóban annyira trendi a Lengyel Népköztársaság-retro, hogy kirándulásokat szerveznek Krakkó leghíresebb lakótelepére, Nowa Hutába.

Akárcsak Bator, Wójcik is gyermekkora színhelyét, a Tadeusz Różański által megálmodott és kivitelezett, gdański Przymorze lakótelepet mintázza meg művében, amelyet hat hosszú téli hónap alatt, horgolással készített 2005-2006 fordulóján. „A horgolás a vidéki lányok jellegzetes elfoglaltsága. Türelmet igényel, ugyanakkor finom és kellemes. A téli időszak erre a legalkalmasabb" - olvashatjuk egy Wójcikkal készült interjúban. A művésznő jóindulattal tekint a „ronda panelekre", észreveszi a modernista építészeti gondolkodás értékeit, meglátja a panel falak mögötti, illetve falakon folyó életét. A kopár urbanisztikai monstrum - hétszáz méterével a Przymorze lakótelep Lengyelország leghosszabb, tizenegy emelet magas lakótömbje, 5500-an lakják - mögött színes történeteket talál. Megjeleníti például az ormótlanul beépített erkélyeket, a kicserélt nyílászárókat, illetve az épület homlokzatára festett rózsaszín sávokat is.

Wójcik több kiló fehér és rózsaszín fonalat használt fel az épületmodell elkészítéséhez, amit - ha tetszik, afféle posztmodern, ironikus gesztusként - éppen az egyik panelban található textilüzletben vásárolt, így meg sem bontva tulajdonképpen a hely és az anyag egységét. A horgolt építészeti forma a művész által tervezett fa posztamensen kerül bemutatásra, a lakótömb alaprajzának ívét imitáló asztalokon. Julita Wójcik Hullám panel című kiállítása 2012. augusztus 31-ig látható Budapesten, a Platán Galériában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.