Vizuál

Lengyel panel-retro

2012.07.17. 10:01
Ajánlom
Julita Wójcik gyerekkori lakóházának fonalból horgolt mása a Lengyel Intézet Platán Galériában augusztus 31-ig tekinthető meg.

A gdański származású Julita Wójcik leginkább a vidéki otthon esztétikumának hírnökeként ismert a nemzetközi képzőművészetben. A szobrászként és akcióművészként tevékenykedő Wójcik munkáiban - a hétköznapi tevékenységek művészeti szintre emelése következtében - elmosódik a határ valóság és művészet között. Hámozott már krumplit egy galéria kiállítóterében, de az is megesett, hogy absztrakt fogalmakat olvasott fel legelésző tehenek számára. Wójcik akcióit legtöbbször a cselekvés hiánya jellemzi. Máskor madáretetőket épít, sárkányt ereget, vagy arra tesz kísérletet, hogy nyilvános helyen alakítson ki halastavat. Ezek egykor mindennapi rutinnak számítottak, mára viszont már kivesző, úri hóbortként gondolunk rájuk. Azzal, hogy Wójcik művészi kontextusba helyezi ezeket a tevékenységeket, fontossággal ruházza fel őket egyrészt, de el is veszi egyszersmind elitista jellegüket.

Wójcik számos alkotásában reflektál jellegzetesen női tevékenységekre, mint például a horgolás, a söprögetés, vagy a kertgondozás, s munkáira egy csodálkozással és borzongással vegyes, letűnt kor iránt érzett nosztalgia is jellemző. Mindez megjelenik a kommunista időkben épített panelházakat ábrázoló rajzain, szobrain, valamint a Lengyel Intézet Platán Galériájában kiállított Hullám panel című munkáján is látható. „A Hullám panel kérdésfeltevés a szocreál építészet jövőjéről, történet egy jelentésekkel teli épületről, ironikus-szentimentális utazás a gyerekkorból jól ismert tájon át" - írja Magda Kardasz. A panel-romantika egyébként nem egyedülálló a kortárs lengyel művészetben. Erről szól például Joanna Bator magyarul tavaly megjelent Homokhegy című regénye is. Az írónő azt nyilatkozta nemrégiben: Krakkóban annyira trendi a Lengyel Népköztársaság-retro, hogy kirándulásokat szerveznek Krakkó leghíresebb lakótelepére, Nowa Hutába.

Akárcsak Bator, Wójcik is gyermekkora színhelyét, a Tadeusz Różański által megálmodott és kivitelezett, gdański Przymorze lakótelepet mintázza meg művében, amelyet hat hosszú téli hónap alatt, horgolással készített 2005-2006 fordulóján. „A horgolás a vidéki lányok jellegzetes elfoglaltsága. Türelmet igényel, ugyanakkor finom és kellemes. A téli időszak erre a legalkalmasabb" - olvashatjuk egy Wójcikkal készült interjúban. A művésznő jóindulattal tekint a „ronda panelekre", észreveszi a modernista építészeti gondolkodás értékeit, meglátja a panel falak mögötti, illetve falakon folyó életét. A kopár urbanisztikai monstrum - hétszáz méterével a Przymorze lakótelep Lengyelország leghosszabb, tizenegy emelet magas lakótömbje, 5500-an lakják - mögött színes történeteket talál. Megjeleníti például az ormótlanul beépített erkélyeket, a kicserélt nyílászárókat, illetve az épület homlokzatára festett rózsaszín sávokat is.

Wójcik több kiló fehér és rózsaszín fonalat használt fel az épületmodell elkészítéséhez, amit - ha tetszik, afféle posztmodern, ironikus gesztusként - éppen az egyik panelban található textilüzletben vásárolt, így meg sem bontva tulajdonképpen a hely és az anyag egységét. A horgolt építészeti forma a művész által tervezett fa posztamensen kerül bemutatásra, a lakótömb alaprajzának ívét imitáló asztalokon. Julita Wójcik Hullám panel című kiállítása 2012. augusztus 31-ig látható Budapesten, a Platán Galériában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Szakírói pályázatot hirdet a Capa Központ

40 év alatti szerzők írásait várják a Kép-Élmény című kiállításhoz kapcsolódóan. 
Vizuál Film

Néhány érdekesség az idei Oscar-jelöltekről

Több érdekességet is összegyűjtött az Amerikai Filmakadémia az Oscar-díj kedden nyilvánosságra hozott idei jelöltjeiről. Miben különleges Lady Gaga nominációja?
Vizuál oscar

Nincs magyar Oscar-jelölt, a Ruben Brandt és a Susotázs is lemaradt

Fantasztikus siker kapujában állt a magyar animációs film, de sajnos nem sikerült jelölést szereznie.
Vizuál kiállítás

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Vizuál Film

Heavy metál partival és mozgó szaunával érkeznek a finn filmek

A finn filmes kultúra legjavába nyerhetünk betekintést február 6. és 10. között, a nyolcadik Finn Filmnapokon  Az idén 15 éves magyarországi Finn Intézet (FinnAgora) díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket hoz el a budapesti Toldi moziba.