Vizuál

Lengyel panel-retro

2012.07.17. 10:01
Ajánlom
Julita Wójcik gyerekkori lakóházának fonalból horgolt mása a Lengyel Intézet Platán Galériában augusztus 31-ig tekinthető meg.

A gdański származású Julita Wójcik leginkább a vidéki otthon esztétikumának hírnökeként ismert a nemzetközi képzőművészetben. A szobrászként és akcióművészként tevékenykedő Wójcik munkáiban - a hétköznapi tevékenységek művészeti szintre emelése következtében - elmosódik a határ valóság és művészet között. Hámozott már krumplit egy galéria kiállítóterében, de az is megesett, hogy absztrakt fogalmakat olvasott fel legelésző tehenek számára. Wójcik akcióit legtöbbször a cselekvés hiánya jellemzi. Máskor madáretetőket épít, sárkányt ereget, vagy arra tesz kísérletet, hogy nyilvános helyen alakítson ki halastavat. Ezek egykor mindennapi rutinnak számítottak, mára viszont már kivesző, úri hóbortként gondolunk rájuk. Azzal, hogy Wójcik művészi kontextusba helyezi ezeket a tevékenységeket, fontossággal ruházza fel őket egyrészt, de el is veszi egyszersmind elitista jellegüket.

Wójcik számos alkotásában reflektál jellegzetesen női tevékenységekre, mint például a horgolás, a söprögetés, vagy a kertgondozás, s munkáira egy csodálkozással és borzongással vegyes, letűnt kor iránt érzett nosztalgia is jellemző. Mindez megjelenik a kommunista időkben épített panelházakat ábrázoló rajzain, szobrain, valamint a Lengyel Intézet Platán Galériájában kiállított Hullám panel című munkáján is látható. „A Hullám panel kérdésfeltevés a szocreál építészet jövőjéről, történet egy jelentésekkel teli épületről, ironikus-szentimentális utazás a gyerekkorból jól ismert tájon át" - írja Magda Kardasz. A panel-romantika egyébként nem egyedülálló a kortárs lengyel művészetben. Erről szól például Joanna Bator magyarul tavaly megjelent Homokhegy című regénye is. Az írónő azt nyilatkozta nemrégiben: Krakkóban annyira trendi a Lengyel Népköztársaság-retro, hogy kirándulásokat szerveznek Krakkó leghíresebb lakótelepére, Nowa Hutába.

Akárcsak Bator, Wójcik is gyermekkora színhelyét, a Tadeusz Różański által megálmodott és kivitelezett, gdański Przymorze lakótelepet mintázza meg művében, amelyet hat hosszú téli hónap alatt, horgolással készített 2005-2006 fordulóján. „A horgolás a vidéki lányok jellegzetes elfoglaltsága. Türelmet igényel, ugyanakkor finom és kellemes. A téli időszak erre a legalkalmasabb" - olvashatjuk egy Wójcikkal készült interjúban. A művésznő jóindulattal tekint a „ronda panelekre", észreveszi a modernista építészeti gondolkodás értékeit, meglátja a panel falak mögötti, illetve falakon folyó életét. A kopár urbanisztikai monstrum - hétszáz méterével a Przymorze lakótelep Lengyelország leghosszabb, tizenegy emelet magas lakótömbje, 5500-an lakják - mögött színes történeteket talál. Megjeleníti például az ormótlanul beépített erkélyeket, a kicserélt nyílászárókat, illetve az épület homlokzatára festett rózsaszín sávokat is.

Wójcik több kiló fehér és rózsaszín fonalat használt fel az épületmodell elkészítéséhez, amit - ha tetszik, afféle posztmodern, ironikus gesztusként - éppen az egyik panelban található textilüzletben vásárolt, így meg sem bontva tulajdonképpen a hely és az anyag egységét. A horgolt építészeti forma a művész által tervezett fa posztamensen kerül bemutatásra, a lakótömb alaprajzának ívét imitáló asztalokon. Julita Wójcik Hullám panel című kiállítása 2012. augusztus 31-ig látható Budapesten, a Platán Galériában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Újabb öt évre Baán László lesz a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

Baán László 2004 óta vezeti a Szépművészeti Múzeumot, főigazgatói megbizatását újabb öt évre, 2024. november 30-áig hosszabbították meg.
Vizuál Film

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Vizuál kolozsvár

„A fotográfus a valóság kiszolgáltatottja” - Megnyílt Korniss Péter fotókiállítása Kolozsváron

Két háznyira Korniss Péter szülőházától, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban látható szeptember 12-ig a művész Változások című fotókiállítása. 
Vizuál hír

Locarnói nagydíj A létezés eufóriájáért

Szabó Réka dokumentumfilmje nyerte locarnói fesztivál Kritikusok Hete programjának nagydíját. A Tünet Együttes 2015-ben bemutatott táncszínház előadásának próbafolyamatát feldolgozó egészestés film rendezője személyesen vette át a rangos elismerést szombaton Locarnóban.
Vizuál Film

140 éve született a sztárokat felfedező Samuel Goldwyn

Megalapította az MGM stúdiót, majd inkább függetlenként dolgozott. Aranyköpéseit máig emlegeti a szakma. 1879. augusztus 17-én született Samuel Goldwyn, a film hőskorának egyik legsikeresebb független producere.