Vizuál

Lengyelország értékes Da Vinci-festményt venne

2016.12.15. 13:31
Ajánlom
Lengyelország azt tervezi, hogy megvásárolja a Hölgy hermelinnel című Leonardo da Vinci-festményt, amely egy magánkollekció része – jelentette be az ország kulturális minisztériuma szerdán.

A 15. században festett Hölgy hermelinnel a leghíresebb festmény, amit Lengyelországban kiállítanak. Da Vinci alkotása egy kétszáz éves magángyűjtemény része, értékét kétmilliárd euróra (630 milliárd forint) becsülik - írta meg az artdaily.com.

Leonardo da Vinci (1452-1519): Hölgy hermelinnel

Leonardo da Vinci (1452-1519): Hölgy hermelinnel (Fotó/Forrás: wikipedia)

A kép jelenleg a Czartoryski család alapítványának tulajdonában (Czartoryski Alapítvány) van, a kollekció a Krakkói Nemzeti Múzeumban van elhelyezve. A múzeumot a lengyel kulturális múzeum működteti.

A tervet Jaroslaw Selin, lengyel kulturális miniszter-helyettes jelentette be kedden a parlament kulturális finanszírozásról szóló költségvetési vitáján.

"A lengyel állam, ezáltal a lengyel nép tulajdonában lesz a világ egyik legértékesebb képzőművészeti gyűjteménye, ezzel a festménnyel együtt, mely sok művészettörténész szerint még a Mona Lisát is felülmúlja

– jelentette ki Selin.

Izabela Czartoryska hercegnő, aki 1801-ben létrehozta a gyűjteményt, arra törekedett, hogy megőrizze a lengyel és európai alkotásokat, miután 1795-ben Oroszország, Poroszország és Ausztria uralkodói végrehajtották Lengyelország végső felosztását.

A minisztérium azt közölte szerdán az AFP hírügynökséggel, hogy Piotr Glinkski „lépéseket tesz a gyűjtemény helyzetének rendezésére”, mely annyit jelent, hogy megállapodást kell kötnie az alapítvány elnökével Adam Karol Czartoryski herceggel, aki Madridban él.

A minisztérium ezzel a lépéssel azt akarja biztosítani, hogy a gyűjtemény soha ne kerülhessen ki Lengyelországból. Amíg viszont egy alapítvány tulajdonában vannak a festmények, erre minden lehetőség adott. A kollekció több ezer darabból áll, melyeknek becsült értéke összesen kétmilliárd euró. A Hölgy hermelinnel című festmény 350 millió euróra van biztosítva.

Marian Wolski, a Czartoryski Alapítvány elnöke elmondta: a kollekció állami tulajdonba vétele azonban jogi aggályokat vet fel: szembemegy az alapító-okirat azon pontjával, miszerint a tulajdonjog „nem átruházható és oszthatatlan”. "Jogászaink azt közölték, hogy ezeken az alapelveken nem lehet változtatni" – tette hozzá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál hír

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A napelemes poloska

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a klímaváltozásra reflektál.
Vizuál berlinale

Jeremy Ironsszal és politikai állásfoglalásokkal nyitott a Berlinale

A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.
Vizuál kritika

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?