Vizuál

Lengyelország értékes Da Vinci-festményt venne

2016.12.15. 13:31
Ajánlom
Lengyelország azt tervezi, hogy megvásárolja a Hölgy hermelinnel című Leonardo da Vinci-festményt, amely egy magánkollekció része – jelentette be az ország kulturális minisztériuma szerdán.

A 15. században festett Hölgy hermelinnel a leghíresebb festmény, amit Lengyelországban kiállítanak. Da Vinci alkotása egy kétszáz éves magángyűjtemény része, értékét kétmilliárd euróra (630 milliárd forint) becsülik - írta meg az artdaily.com.

Leonardo da Vinci (1452-1519): Hölgy hermelinnel

Leonardo da Vinci (1452-1519): Hölgy hermelinnel (Fotó/Forrás: wikipedia)

A kép jelenleg a Czartoryski család alapítványának tulajdonában (Czartoryski Alapítvány) van, a kollekció a Krakkói Nemzeti Múzeumban van elhelyezve. A múzeumot a lengyel kulturális múzeum működteti.

A tervet Jaroslaw Selin, lengyel kulturális miniszter-helyettes jelentette be kedden a parlament kulturális finanszírozásról szóló költségvetési vitáján.

"A lengyel állam, ezáltal a lengyel nép tulajdonában lesz a világ egyik legértékesebb képzőművészeti gyűjteménye, ezzel a festménnyel együtt, mely sok művészettörténész szerint még a Mona Lisát is felülmúlja

– jelentette ki Selin.

Izabela Czartoryska hercegnő, aki 1801-ben létrehozta a gyűjteményt, arra törekedett, hogy megőrizze a lengyel és európai alkotásokat, miután 1795-ben Oroszország, Poroszország és Ausztria uralkodói végrehajtották Lengyelország végső felosztását.

A minisztérium azt közölte szerdán az AFP hírügynökséggel, hogy Piotr Glinkski „lépéseket tesz a gyűjtemény helyzetének rendezésére”, mely annyit jelent, hogy megállapodást kell kötnie az alapítvány elnökével Adam Karol Czartoryski herceggel, aki Madridban él.

A minisztérium ezzel a lépéssel azt akarja biztosítani, hogy a gyűjtemény soha ne kerülhessen ki Lengyelországból. Amíg viszont egy alapítvány tulajdonában vannak a festmények, erre minden lehetőség adott. A kollekció több ezer darabból áll, melyeknek becsült értéke összesen kétmilliárd euró. A Hölgy hermelinnel című festmény 350 millió euróra van biztosítva.

Marian Wolski, a Czartoryski Alapítvány elnöke elmondta: a kollekció állami tulajdonba vétele azonban jogi aggályokat vet fel: szembemegy az alapító-okirat azon pontjával, miszerint a tulajdonjog „nem átruházható és oszthatatlan”. "Jogászaink azt közölték, hogy ezeken az alapelveken nem lehet változtatni" – tette hozzá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál BIDF

Ha kíváncsi vagy a nagyvilágra, nézz dokumentumfilmeket

Csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm száll versenybe az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF), amelyet január 28. és február 3. között rendeznek Budapesten a Cinema City Aréna moziban.
Vizuál berlinale

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.
Vizuál hír

A szakértői vizsgálat előtt loptak el egy feltételezett Michelangelo-festményt

A belga kisváros templomából pár nappal azelőtt vitték el a festményt, hogy a szakértőnek alkalma lett volna megvizsgálni. A magányos elkövető kizárható, mivel a kép súlya egy mázsa körül van.
Vizuál szecesszió

Eddig ismeretlen Klimt-domborműre bukkanhattak Budapesten

A hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra Klimt jellegzetes motívumainak számítanak. A másfél éve felfedezett, gipszből készült alkotás korábban egy zongoraszalon díszéül szolgált.
Vizuál kiállítás

Hős vagy gazember? – Az ismeretlen Görgei

Görgei Artúr honvéd tábornokról szóló időszaki kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban. A tárlat arra is választ igyekszik adni, igaza volt-e Kossuth Lajosnak, aki Görgeit tette felelőssé a szabadságharc elvesztéséért.