Vizuál

Lengyelország értékes Da Vinci-festményt venne

2016.12.15. 13:31
Ajánlom
Lengyelország azt tervezi, hogy megvásárolja a Hölgy hermelinnel című Leonardo da Vinci-festményt, amely egy magánkollekció része – jelentette be az ország kulturális minisztériuma szerdán.

A 15. században festett Hölgy hermelinnel a leghíresebb festmény, amit Lengyelországban kiállítanak. Da Vinci alkotása egy kétszáz éves magángyűjtemény része, értékét kétmilliárd euróra (630 milliárd forint) becsülik - írta meg az artdaily.com.

Leonardo da Vinci (1452-1519): Hölgy hermelinnel

Leonardo da Vinci (1452-1519): Hölgy hermelinnel (Fotó/Forrás: wikipedia)

A kép jelenleg a Czartoryski család alapítványának tulajdonában (Czartoryski Alapítvány) van, a kollekció a Krakkói Nemzeti Múzeumban van elhelyezve. A múzeumot a lengyel kulturális múzeum működteti.

A tervet Jaroslaw Selin, lengyel kulturális miniszter-helyettes jelentette be kedden a parlament kulturális finanszírozásról szóló költségvetési vitáján.

"A lengyel állam, ezáltal a lengyel nép tulajdonában lesz a világ egyik legértékesebb képzőművészeti gyűjteménye, ezzel a festménnyel együtt, mely sok művészettörténész szerint még a Mona Lisát is felülmúlja

– jelentette ki Selin.

Izabela Czartoryska hercegnő, aki 1801-ben létrehozta a gyűjteményt, arra törekedett, hogy megőrizze a lengyel és európai alkotásokat, miután 1795-ben Oroszország, Poroszország és Ausztria uralkodói végrehajtották Lengyelország végső felosztását.

A minisztérium azt közölte szerdán az AFP hírügynökséggel, hogy Piotr Glinkski „lépéseket tesz a gyűjtemény helyzetének rendezésére”, mely annyit jelent, hogy megállapodást kell kötnie az alapítvány elnökével Adam Karol Czartoryski herceggel, aki Madridban él.

A minisztérium ezzel a lépéssel azt akarja biztosítani, hogy a gyűjtemény soha ne kerülhessen ki Lengyelországból. Amíg viszont egy alapítvány tulajdonában vannak a festmények, erre minden lehetőség adott. A kollekció több ezer darabból áll, melyeknek becsült értéke összesen kétmilliárd euró. A Hölgy hermelinnel című festmény 350 millió euróra van biztosítva.

Marian Wolski, a Czartoryski Alapítvány elnöke elmondta: a kollekció állami tulajdonba vétele azonban jogi aggályokat vet fel: szembemegy az alapító-okirat azon pontjával, miszerint a tulajdonjog „nem átruházható és oszthatatlan”. "Jogászaink azt közölték, hogy ezeken az alapelveken nem lehet változtatni" – tette hozzá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jön az Üvegcipő, az Apák és fiúk, Spiró György Kádár-darabja - Évadot zárt a Katona

Kilenc bemutatóval készül a 2021/2022-es évadra a fővárosi Katona József Színház, amelynek társulata két új taggal bővül ősztől. Az idei szezon utolsó új online előadásaként a Mennyekbe vágtató prolibuszt mutatják be június 22-én.
Színház

Öt új bemutató lesz idén Gyulán

A Gyulai Várszínházban az elmúlt években láthatóan egyre nagyobb figyelmet fordítanak a saját bemutató előadásokra, még ha többnyire, szükségszerűen, más színházakkal koprodukcióban is hozzák létre azokat. Ráadásul minden évben kortárs magyar szerzők műveiből készült ősbemutatót, sőt ősbemutatókat is tartanak. Idén öt új bemutatóval várják a nézőket, és közülük három lesz ősbemutató.
Zenés színház

Figaro3 – Mozart, Rossini, Milhaud operái és a családállítás

Figaro3 címmel különleges színházi élményt ígérő produkciót mutat ben az Opera, Dömötör András rendezésében. A bemutatót június 26-án tartják az Eiffel Műhelyházban, és ezzel párhuzamosan élő közvetítés formájában az Opera Otthonra sorozatban.
Színház

Ian McKellen újra Hamletet játszik

A biztonságos távolságtartást figyelembe véve kezdik el játszani Sean Mathias rendezését június 21-én, melynek címszerepét Ian McKellen játssza.
Vizuál

Ilyen az égbolt szerte a nagyvilágban

A nyári napforduló alkalmából világszerte élő videón keresztül közvetítik az égboltot a Getty Research Center you tube csatornáján. A 24 órán át tartó különleges művészeti eseményt Yoko Ono inspirálta, magyar résztvevője az Artpool Művészetkutató Központ. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál podcast

Írjuk újra a magyar vígjátékot – Lakos Nóra filmrendező a Fülbemászóban

A Legjobb játékfilm és a Legjobb elsőfilm kategóriában is jelölt a HAB a Magyar Mozgókép-díjra, amit a magyar film új ünnepén, a Magyar Mozgókép Fesztiválon adnak át. Lakos Nóra rendezővel a minőségi vígjátékokról, az irodalmi adaptációkról és a fesztivál gyerekprogramjairól beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Térügyek - A tér világlása

Június 27-ig látható a Ludwig Múzeumban a Térügyek című tárlat, amelynek online kiterjesztése, A tér világlása (Spatial Affairs. Worlding) továbbra is elérhető az interneten. 
Vizuál ajánló

Ilyen az égbolt szerte a nagyvilágban

A nyári napforduló alkalmából világszerte élő videón keresztül közvetítik az égboltot a Getty Research Center you tube csatornáján. A 24 órán át tartó különleges művészeti eseményt Yoko Ono inspirálta, magyar résztvevője az Artpool Művészetkutató Központ. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: Messziről nem látja senki

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy elfeledett, mégis az egyik legsúlyosabb magyarországi környezetszennyezés emlékeit idézi fel, amikor a véletlen a garéi veszélyeshulladék-lerakóhoz vezette.
Vizuál hír

Szergej Polunyin a díszvendége a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak

A jubileumi ünnepre való tekintettel húsz helyszínen szervezik meg az idén a 20. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) megnyitóját, a seregszemle díszvendége a spanyol filmművészet és nemzedékének legtehetségesebb táncosaként számon tartott Szergej Polunyin ukrán művész lesz.