Vizuál

Lengyelország értékes Da Vinci-festményt venne

2016.12.15. 13:31
Ajánlom
Lengyelország azt tervezi, hogy megvásárolja a Hölgy hermelinnel című Leonardo da Vinci-festményt, amely egy magánkollekció része – jelentette be az ország kulturális minisztériuma szerdán.

A 15. században festett Hölgy hermelinnel a leghíresebb festmény, amit Lengyelországban kiállítanak. Da Vinci alkotása egy kétszáz éves magángyűjtemény része, értékét kétmilliárd euróra (630 milliárd forint) becsülik - írta meg az artdaily.com.

Leonardo da Vinci (1452-1519): Hölgy hermelinnel

Leonardo da Vinci (1452-1519): Hölgy hermelinnel (Fotó/Forrás: wikipedia)

A kép jelenleg a Czartoryski család alapítványának tulajdonában (Czartoryski Alapítvány) van, a kollekció a Krakkói Nemzeti Múzeumban van elhelyezve. A múzeumot a lengyel kulturális múzeum működteti.

A tervet Jaroslaw Selin, lengyel kulturális miniszter-helyettes jelentette be kedden a parlament kulturális finanszírozásról szóló költségvetési vitáján.

"A lengyel állam, ezáltal a lengyel nép tulajdonában lesz a világ egyik legértékesebb képzőművészeti gyűjteménye, ezzel a festménnyel együtt, mely sok művészettörténész szerint még a Mona Lisát is felülmúlja

– jelentette ki Selin.

Izabela Czartoryska hercegnő, aki 1801-ben létrehozta a gyűjteményt, arra törekedett, hogy megőrizze a lengyel és európai alkotásokat, miután 1795-ben Oroszország, Poroszország és Ausztria uralkodói végrehajtották Lengyelország végső felosztását.

A minisztérium azt közölte szerdán az AFP hírügynökséggel, hogy Piotr Glinkski „lépéseket tesz a gyűjtemény helyzetének rendezésére”, mely annyit jelent, hogy megállapodást kell kötnie az alapítvány elnökével Adam Karol Czartoryski herceggel, aki Madridban él.

A minisztérium ezzel a lépéssel azt akarja biztosítani, hogy a gyűjtemény soha ne kerülhessen ki Lengyelországból. Amíg viszont egy alapítvány tulajdonában vannak a festmények, erre minden lehetőség adott. A kollekció több ezer darabból áll, melyeknek becsült értéke összesen kétmilliárd euró. A Hölgy hermelinnel című festmény 350 millió euróra van biztosítva.

Marian Wolski, a Czartoryski Alapítvány elnöke elmondta: a kollekció állami tulajdonba vétele azonban jogi aggályokat vet fel: szembemegy az alapító-okirat azon pontjával, miszerint a tulajdonjog „nem átruházható és oszthatatlan”. "Jogászaink azt közölték, hogy ezeken az alapelveken nem lehet változtatni" – tette hozzá.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Könyv

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.
Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Színház

Mácsai Pál: „Az egypercesek nem csak intellektuális sziporkák”

Egy nemrégiben tartott irodalmi beszélgetés egyik vendége Örkény István „magyar hangjának” nevezte Mácsai Pált. Az Azt meséld el, Pista! című monológot huszonhárom éve adja elő a legkülönbözőbb helyszíneken. A Zsidó Művészeti Napokra is Örkény-esttel készül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fotó

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.
Vizuál műgyűjtés

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Vizuál fényképTár

Nem szabadott nagyobb fület rajzolni Sztálinnak, mint az etalon – FényképTár

A vezetők képmásán minden apró részletet ellenőriztek, központilag kiadott portrékról dolgoztak az állami ünnepségek transzparenseinek festői.
Vizuál térkép

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Vizuál hír

Ingyen nézhetőek a Cirko filmjei online

A négyzet, a Táncterápia, a Férfiak fecskében, vagy személyes kedvencünk, a Tű, cérna, szerelem is bekerültek a Cirko Film új online videotékájába, ahol március 30-ig az is kényelmesen mozizhat, aki valami miatt nem jut el a moziba.