Vizuál

Lennon, a képzőművész

2012.02.02. 09:30
Ajánlom
Úgy adódott, hogy ez a fickó belenyúlt a tutiba - és nem csak a Beatles miatt. A szegedi REÖK The Art of John Lennon címmel mutat be kiállítást.

Hiába bomlott fel a Beatles több mint negyven éve (ez azért elég súlyos), alig telik el úgy nap, hogy fel ne bukkanna valami hozzájuk köthető új esemény. Egyelőre úgy tűnik, az olyan ikonikus arcok mellett, mint például Elvis vagy Monroe, a Beatles is egy kimeríthetetlen forrás (egészen friss, 2011-es például Martin Scorsese dokuja George Harrisonról, a Living in the Material World). John Lennon neve például megkerülhetetlen - ha 20. század, minimum illik megemlíteni őt is.

Festeni is tanult, aztán mégiscsak a gitár mellett kötött ki - ennek azért talán mindenki örül. A képzőművészetet első szenvedélyének tekinthette, jóval azelőtt kezdett rajzolni, mint hogy megvette élete első gitárját. A Liverpool College of Art-ban (1957-1960) volt a legjobb barátja például Stuart Sutcliffe is, aki a hőskorban basszusgitáron játszott a még formálódó Beatlesben (a legendák szerint együtt jöttek elő az együttes nevével is).

A szegedi REÖK kiállítása több tucat alkotás segítségével mutatja be Lennon képzőművészeti tehetségét. Grafikái, litográfiái hóbortosak, és talán átitatja őket egyfajta költőiség is, állandó kommentárul szolgálva Yoko Ono-hoz fűződő kapcsolatához. A percek alatt elkészült humoros rajzait nem könnyű felismerni, illusztrációin és karikatúráin nem ritkán tanárait örökítette meg. Alkotásai mellett személyes relikviákat is láthat a közönség: a kiállítótermekbe került többek között egy ikonikus Lennon-szemüveg, utazótáska, több platinalemez, fotó és plakát is.

A több mint hetven alkotás és személyes tárgy a német gyűjtő és Beatles-rajongó Michael-Andreas Wahle tulajdonából származik. A gyűjtemény hitelességét erősíti, hogy összeállításánál Wahle számos segítséget kapott Lennon pályatársaitól, első feleségétől, Cynthiától, fiaitól Juilantől és Seantól, de még Yoko-tól is.

Lennon 2012. október 9-én lenne hetvenkét éves, és ugyancsak ezév december 8-án lesz harminckét éve annak, hogy Mark David Chapman New Yorkban meggyilkolta.

The Art of John Lennon
2012. január 28. - május 6. - REÖK
Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 10:00-18:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál instagram

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Vizuál múzeumok éjszakája

Múzeumban eddig soha nem látott Munkácsy-kép Szegeden

Az Egy tál meleg leves című festmény egy magángyűjtemény része. Egyelőre csupán a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség.
Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.