Vizuál

Leonardótól Miróig - rajzok, grafikák a Szépművészeti Múzeum gyöngyszemei közül

2021.06.08. 13:20
Ajánlom
A Grafikai Gyűjtemény százötven éves jubileumára nyílt kiállítás és reprezentatív album nem csupán a művekről nyújt széles körű áttekintést, hanem a múzeumi kulisszák mögé is betekintést enged. Egyszerre ünnepli az európai rangú, egyedülálló gyűjtemény jeles évfordulóját és a múzeum újranyitását.

1871-ben került megvásárlás útján a magyar állam tulajdonába a későbbi Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményének törzsanyaga, az Esterházy-gyűjtemény. Ezt az elmúlt százötven évben számtalan nagylelkű hazai és nemzetközi adomány, valamint múzeumi vásárlás gazdagította. A grafikai gyűjtemény gyarapodásának íve az alapításkor a régi nagymesterek papírmunkáinak megvásárlásával indult, amely fokozatosan egészült ki a 20. század elejének modern rajzaival és grafikáival, s bővült tovább a 20. század második felétől napjainkig a kortárs alkotások szerzeményezésével.

delacroix-114551.jpg

Eugène Delacroix: Villámlástól megriadt ló, 1825–1829, Akvarell, fedőfehér, gumiarábikum, akvarellpapír (Fotó/Forrás: Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria)

Legutóbb huszonkét évvel ezelőtt, 1999-ben jelent meg a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményének legszebb rajzaiból válogató reprezentatív album, amelyet 2000-ben Dürertől Dalíig. A Szépművészeti Múzeum rajzgyűjteményének története a mesterrajzok tükrében címmel gyűjteményi kiállítás kísért.

miro2-122642.jpg

Joan Miró: Vándormadár, 1941 (Fotó/Forrás: Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria)

A mostani százötven éves jubileum jó alkalmat adott a Grafikai Gyűjtemény történetének új szempontok szerint történő feldolgozására és így egy új gyűjteményi kötet összeállítására, amely immár a 2012-ben újraegyesített két intézmény, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria grafikai gyűjteményeinek legjelesebb lapjait mutatja be. A korábbi hagyományokhoz kapcsolódva az idén megjelent Papír/forma. Nyolc évszázad legszebb rajzai és sokszorosított grafikái a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiben című, gazdagon illusztrált, 540 fő művet felvonultató katalógus megjelenését most is kamarakiállítás kíséri Leonardótól Miróig. Százötven éve rajzok és grafikák bűvöletében címmel. 

A tárlaton a múzeum több mint félszáz papíralapú remekművét tekinthetik meg a rajzművészet rajongói. Az itt bemutatott művek a gyűjtemény legértékesebb és legérzékenyebb rajzai és grafikái, amelyek csak ritkán láthatók kiállításokon. Így a szélesebb közönség hosszabb idő után nemcsak újra találkozhat a már jól ismert művészek, Leonardo, Raffaello, Rembrandt, Picasso, Schiele vagy Miró, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Zichy Jenő, Barabás Miklós egy-egy kivételes alkotásával, de néhány kiemelkedő új szerzeménnyel és korábban kevésbé ismert művel is megismerkedhet.

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria különböző gyűjteményegységeiben összességében több tízezer rajz és közel kétszázezres nagyságrendet számláló sokszorosított grafikai anyag található a 14. századtól a 21. századig.

Ennek köszönhetően széles körű betekintést nyújt Albrecht Dürer, Leonardo da Vinci, Raffaello, Rembrandt, Francisco Goya, Barabás Miklós, Zichy Mihály, Henri de Toulouse-Lautrec, Pablo Picasso, Rippl-Rónai József, Kondor Béla, Maurer Dóra vagy éppen Georg Baselitz papíralapú művészetébe. 

abanovak-114551.jpg

Aba-Novák Vilmos: New York (Kilátás Munkácsi Márton műterme ablakából), 1935, Akvarell, tempera, papír (Fotó/Forrás: Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria)

leonardo-114602.jpg

Leonardo Da Vinci: Fejtanulmányok, 1504–1505 körül, Puha kréta vagy szén, vöröskréta-nyomok, papír (Fotó/Forrás: Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria)

A kötet és a tárlat a magyar és nemzetközi papírmunkákat, rajzokat és sokszorosított grafikákat egymással szerves egységben kezelve tárja az olvasó és a látogató elé. Az új katalógus átfogó képet ad a papíralapú művészet egészéről. A kötet szerzői rámutatnak az évszázadokon átívelő párhuzamokra, a visszatérő és az egyedi grafikai kérdésekre (például chiaroscuro, kreatív másolatok, autonóm tájrajzolás, a sokszorosított grafika autonóm műfajjá válása, a grafikai technikák határainak kitágulása) és a papírból kiinduló igen sajátos művészi szemléletmódra. Az egyes fejezetek meghatározásánál elsődleges szempont volt a gyűjteményi hangsúlyra való rávilágítás és a gyűjteményi egységeken túlmutató összgrafikai szemlélet. A kötetben kiemelt szerepet kaptak a részletes gyűjteménytörténeti áttekintések, amelyekben a szerzők sorra vették a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjtemény, valamint az 1957-ben megalapított Magyar Nemzeti Galéria Grafikai Osztályának és Jelenkori Gyűjteményének legfontosabb grafikai kiállításait, szerzeményezéseit, tudományos eredményeit, a főbb eseményeket kronológiával és archív fotókkal kiegészítve. 

A kiadvány és a kiállítás a múzeumi kulisszák mögé is elkalauzolja az olvasót és a látogatót. A kötetben megszólalnak a gyűjteményi munkatársak, így az érdeklődő képet alkothat a múzeumi kutatómunkáról, a gyűjtemények működéséről. Ezenfelül alkotóművészek is mesélnek a rajzolás különlegességéről: az olvasó sokkal közelebb kerülhet az alkotófolyamathoz, és jobban megértheti a művészeknek a „papírhoz” fűződő különleges viszonyát.

A jubileum alkalmából két nemzetközileg is kiemelkedő jelentőségű képzőművész nagyvonalú ajándékának köszönhetően a Grafikai Gyűjtemény 2020–2021-ben kivételes művekkel gazdagodott. Georg Baselitz harminc, 2000 és 2019 között készített grafikai lapját, Maurer Dóra pedig 13 Nyom című, 2016-ban készített tizenhárom részes archív pigmentlenyomatát adományozta a múzeumnak.

A kiállítás kurátorai és a kötet szerkesztői: Bódi Kinga és Bodor Kata művészettörténészek

A gyűjteményi kötet szerzői: Bódi Kinga, Bodnár Szilvia, Bodor Kata, Földi Eszter, Gonda Zsuzsa, Hessky Orsolya, Kárpáti Zoltán, Kumin Mónika, Madár Mária, Petrányi Zsolt, Százados László, Tóth Bernadett, Vargyas Júlia, Zsákovics Ferenc művészettörténészek, valamint Georg Baselitz és Maurer Dóra képzőművészek

Leonardótól Miróig 
Százötven éve rajzok és grafikák bűvöletében

Szépművészeti Múzeum, Michelangelo-terem
2021. június 4. – augusztus 15.

 

 

Fejléckép: Egon Schiele: Ölelkező nők, 1915 (részlet) / Fotó: Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Ismerje meg az épületet, ahol Kossuth Lajos elmondta híres beszédét!

Március 16-án Forradalmi események a „Tündérpalotában” címmel ünnepi épülettörténeti sétán vehetünk részt Dr. Csorba László történész vezetésével, amely során megismerhetjük Pesti Vigadó és az 1848/49-es forradalom közös történetét.
Vizuál vadász györgy

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Vizuál gyász

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Vizuál hír

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Legyetek jók, ha tudtok!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy megrázó élményéről számol be, amit húszéves korában, egy javítóintézeti fotózáson élt át.