Vizuál

Leonardótól Miróig - rajzok, grafikák a Szépművészeti Múzeum gyöngyszemei közül

2021.06.08. 13:20
Ajánlom
A Grafikai Gyűjtemény százötven éves jubileumára nyílt kiállítás és reprezentatív album nem csupán a művekről nyújt széles körű áttekintést, hanem a múzeumi kulisszák mögé is betekintést enged. Egyszerre ünnepli az európai rangú, egyedülálló gyűjtemény jeles évfordulóját és a múzeum újranyitását.

1871-ben került megvásárlás útján a magyar állam tulajdonába a későbbi Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményének törzsanyaga, az Esterházy-gyűjtemény. Ezt az elmúlt százötven évben számtalan nagylelkű hazai és nemzetközi adomány, valamint múzeumi vásárlás gazdagította. A grafikai gyűjtemény gyarapodásának íve az alapításkor a régi nagymesterek papírmunkáinak megvásárlásával indult, amely fokozatosan egészült ki a 20. század elejének modern rajzaival és grafikáival, s bővült tovább a 20. század második felétől napjainkig a kortárs alkotások szerzeményezésével.

delacroix-114551.jpg

Eugène Delacroix: Villámlástól megriadt ló, 1825–1829, Akvarell, fedőfehér, gumiarábikum, akvarellpapír (Fotó/Forrás: Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria)

Legutóbb huszonkét évvel ezelőtt, 1999-ben jelent meg a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményének legszebb rajzaiból válogató reprezentatív album, amelyet 2000-ben Dürertől Dalíig. A Szépművészeti Múzeum rajzgyűjteményének története a mesterrajzok tükrében címmel gyűjteményi kiállítás kísért.

miro2-122642.jpg

Joan Miró: Vándormadár, 1941 (Fotó/Forrás: Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria)

A mostani százötven éves jubileum jó alkalmat adott a Grafikai Gyűjtemény történetének új szempontok szerint történő feldolgozására és így egy új gyűjteményi kötet összeállítására, amely immár a 2012-ben újraegyesített két intézmény, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria grafikai gyűjteményeinek legjelesebb lapjait mutatja be. A korábbi hagyományokhoz kapcsolódva az idén megjelent Papír/forma. Nyolc évszázad legszebb rajzai és sokszorosított grafikái a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiben című, gazdagon illusztrált, 540 fő művet felvonultató katalógus megjelenését most is kamarakiállítás kíséri Leonardótól Miróig. Százötven éve rajzok és grafikák bűvöletében címmel. 

A tárlaton a múzeum több mint félszáz papíralapú remekművét tekinthetik meg a rajzművészet rajongói. Az itt bemutatott művek a gyűjtemény legértékesebb és legérzékenyebb rajzai és grafikái, amelyek csak ritkán láthatók kiállításokon. Így a szélesebb közönség hosszabb idő után nemcsak újra találkozhat a már jól ismert művészek, Leonardo, Raffaello, Rembrandt, Picasso, Schiele vagy Miró, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Zichy Jenő, Barabás Miklós egy-egy kivételes alkotásával, de néhány kiemelkedő új szerzeménnyel és korábban kevésbé ismert művel is megismerkedhet.

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria különböző gyűjteményegységeiben összességében több tízezer rajz és közel kétszázezres nagyságrendet számláló sokszorosított grafikai anyag található a 14. századtól a 21. századig.

Ennek köszönhetően széles körű betekintést nyújt Albrecht Dürer, Leonardo da Vinci, Raffaello, Rembrandt, Francisco Goya, Barabás Miklós, Zichy Mihály, Henri de Toulouse-Lautrec, Pablo Picasso, Rippl-Rónai József, Kondor Béla, Maurer Dóra vagy éppen Georg Baselitz papíralapú művészetébe. 

abanovak-114551.jpg

Aba-Novák Vilmos: New York (Kilátás Munkácsi Márton műterme ablakából), 1935, Akvarell, tempera, papír (Fotó/Forrás: Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria)

leonardo-114602.jpg

Leonardo Da Vinci: Fejtanulmányok, 1504–1505 körül, Puha kréta vagy szén, vöröskréta-nyomok, papír (Fotó/Forrás: Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria)

A kötet és a tárlat a magyar és nemzetközi papírmunkákat, rajzokat és sokszorosított grafikákat egymással szerves egységben kezelve tárja az olvasó és a látogató elé. Az új katalógus átfogó képet ad a papíralapú művészet egészéről. A kötet szerzői rámutatnak az évszázadokon átívelő párhuzamokra, a visszatérő és az egyedi grafikai kérdésekre (például chiaroscuro, kreatív másolatok, autonóm tájrajzolás, a sokszorosított grafika autonóm műfajjá válása, a grafikai technikák határainak kitágulása) és a papírból kiinduló igen sajátos művészi szemléletmódra. Az egyes fejezetek meghatározásánál elsődleges szempont volt a gyűjteményi hangsúlyra való rávilágítás és a gyűjteményi egységeken túlmutató összgrafikai szemlélet. A kötetben kiemelt szerepet kaptak a részletes gyűjteménytörténeti áttekintések, amelyekben a szerzők sorra vették a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjtemény, valamint az 1957-ben megalapított Magyar Nemzeti Galéria Grafikai Osztályának és Jelenkori Gyűjteményének legfontosabb grafikai kiállításait, szerzeményezéseit, tudományos eredményeit, a főbb eseményeket kronológiával és archív fotókkal kiegészítve. 

A kiadvány és a kiállítás a múzeumi kulisszák mögé is elkalauzolja az olvasót és a látogatót. A kötetben megszólalnak a gyűjteményi munkatársak, így az érdeklődő képet alkothat a múzeumi kutatómunkáról, a gyűjtemények működéséről. Ezenfelül alkotóművészek is mesélnek a rajzolás különlegességéről: az olvasó sokkal közelebb kerülhet az alkotófolyamathoz, és jobban megértheti a művészeknek a „papírhoz” fűződő különleges viszonyát.

A jubileum alkalmából két nemzetközileg is kiemelkedő jelentőségű képzőművész nagyvonalú ajándékának köszönhetően a Grafikai Gyűjtemény 2020–2021-ben kivételes művekkel gazdagodott. Georg Baselitz harminc, 2000 és 2019 között készített grafikai lapját, Maurer Dóra pedig 13 Nyom című, 2016-ban készített tizenhárom részes archív pigmentlenyomatát adományozta a múzeumnak.

A kiállítás kurátorai és a kötet szerkesztői: Bódi Kinga és Bodor Kata művészettörténészek

A gyűjteményi kötet szerzői: Bódi Kinga, Bodnár Szilvia, Bodor Kata, Földi Eszter, Gonda Zsuzsa, Hessky Orsolya, Kárpáti Zoltán, Kumin Mónika, Madár Mária, Petrányi Zsolt, Százados László, Tóth Bernadett, Vargyas Júlia, Zsákovics Ferenc művészettörténészek, valamint Georg Baselitz és Maurer Dóra képzőművészek

Leonardótól Miróig 
Százötven éve rajzok és grafikák bűvöletében

Szépművészeti Múzeum, Michelangelo-terem
2021. június 4. – augusztus 15.

 

 

Fejléckép: Egon Schiele: Ölelkező nők, 1915 (részlet) / Fotó: Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Hét új bemutatóval készül a Radnóti Színház a következő évadra

A Radnóti Miklós Színház megtartotta évadzáró társulati ülését a Tesla Labor udvarán, melyen elbúcsúztatták a járványhelyzet miatti "mostoha évadot" és nyilvánosságra hozták a 2021|2022-es szezon új premierjeit.
Klasszikus

"Gyógyuljunk a zene erejével!” - Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

A Nemzeti Filharmonikusok "Vidd tovább a dallamot!" szlogennel hirdette meg a 2021/2022-es évadot, melyben megtalálható hét színes műsort kínáló bérlet, egy régóta sikeres, közkedvelt beavató koncertsorozat és több izgalmasnak ígérkező bérleten kívüli hangverseny is.
Plusz

Jankovics Marcell előtt tisztelegnek az idei Fiatalok Szabadtéri Fesztiváljának résztvevői

Július 30-án elstartol a FISSZ FESZT, Dunakeszi családi fesztiválja, melyen megemlékeznek a nemrégiben elhunyt Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendezőről is. A szervezők a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is változatos programkínálattal, érdekes táncművészeti és színházi előadásokkal, valamint klasszikus és könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket.
Könyv

Pilinszky csendje - Juhász Anna a Lírástudók vendége

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastjának legújabb része. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Juhász Anna, irodalmár.
Vizuál

A nagy Gambrinus-nyomozás – 10 érdekesség az újjászületett biedermeier portréról

Hogyan vészelte át az elmúlt évszázadokat, és ki volt az alkotója annak a 19. századi festménynek, amely a sörkészítők patrónusát, Gambrinus királyt ábrázolja? A különleges alkotás is látható lesz június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján a Dreher Sörmúzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Jancsó-filmek a Balaton-felvidék vonzásában - Jancsó 100

1968 után a filmesek számára is szűkültek a szabadság magánkörei, a menekülő útvonalak egyike pedig a Balaton-felvidékre vezetett. A pannon táj lankái több Jancsó-film helyszínéül is szolgáltak, a Fényes szelek, az Égi bárány, vagy éppen a Szörnyek évadja már ebben a környezetben játszódik.
Vizuál hír

Mészáros Márta restaurált klasszikusa Cannes-ban

Meghívást kapott a legnagyobb presztízsű filmfesztivál felújított alkotásokat bemutató Cannes Classics válogatásába, Mészáros Márta a Napló gyermekeimnek című alkotása. Az 1984-ben bemutatott filmben saját fiatalkorát dolgozta fel a filmrendező, mellyel kiérdemelte a cannes-i zsűri nagydíját is.
Vizuál magazin

A nagy Gambrinus-nyomozás – 10 érdekesség az újjászületett biedermeier portréról

Hogyan vészelte át az elmúlt évszázadokat, és ki volt az alkotója annak a 19. századi festménynek, amely a sörkészítők patrónusát, Gambrinus királyt ábrázolja? A különleges alkotás is látható lesz június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján a Dreher Sörmúzeumban.
Vizuál hír

Együtt lesz látható a koronázási palásttal egy korábban levágott töredéke

A 11. századból származó koronázási palást kisméretű részletét a BÁV centenáriumi aukcióján vásárolta meg a Nemzeti Múzeum 21,25 millió forintért.
Vizuál podcast

Írjuk újra a magyar vígjátékot – Lakos Nóra filmrendező a Fülbemászóban

A Legjobb játékfilm és a Legjobb elsőfilm kategóriában is jelölt a HAB a Magyar Mozgókép-díjra, amit a magyar film új ünnepén, a Magyar Mozgókép Fesztiválon adnak át. Lakos Nóra rendezővel a minőségi vígjátékokról, az irodalmi adaptációkról és a fesztivál gyerekprogramjairól beszélgettünk.