Vizuál

Less be a Louvre ablakán David Hockney festményén!

2019.03.14. 15:35
Ajánlom
David Hockney Ellenfény francia stílusban című festménye is látható a Ludwig 30 kiállítássorozat Megosztás című tárlatán. Hockney művét 2017-ben és 2018-ban a világ legjelentősebb múzeumai állították ki.

A Ludwig 30 kiállítássorozat Megosztás című tárlata március 17-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban. A múzeumpedagógusok által berendezett kiállítótérben a múzeum gyűjteményének olyan legendás műveivel találkozhatunk, mint Yoko Ono egyik fehér sakktáblája vagy Daniel Spoerri csapdaképe, illetve David Hockney Ellenfény francia stílusban című festménye.

Hockney_Ellenfeny_f2005-152540.jpg

David Hockney Ellenfény francia stílusban (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Adattár és Digitális Archívum )

David Hockney festménye a Ludwig Múzeum 1989-es alapításakor került az intézmény tulajdonába a Ludwig házaspár adományaként. A festmény művészettörténeti összefoglalóként is értelmezhető, miközben játszik a néző térérzékelésével. A festmény a Louvre egyik ablakát ábrázolja, amely a híres múzeum belső udvarára néz.

Hockney művét 2017-ben és 2018-ban a világ legjelentősebb múzeumai állították ki.

Először a párizsi Pompidou Központ, utána a londoni Tate Britain, majd a New York-i Metropolitan Múzeum tárlatán mutatták be. Mielőtt útnak indult a műtárgy, jelentős restaurálási folyamaton esett át a Ludwig Múzeumban, ugyanis a képen látható sötétzöld pigmentfoltok elkezdtek repedezni és leválni a vászonról.

A tavalyi év egy másik Hokcney-kép számára is izgalmas időszak volt.

A művész egyik korai festménye, a Medence két figurával 90,3 millió dollárért kelt el a Christie’s árverésén.

Így 2018-ban David Hockney lett az a ma élő festő, akinek a műve a legmagasabb aukciós árat érte el a világon.

rendezveny_foto_budapest_346438-152706.jpg

Hockney festményéhez kötődő interaktív feladat a Ludwig Múzeum kiállításán (Fotó/Forrás: Végel Dániel / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Adattár és Digitális Archívum )

A híres festő különleges világával is megismerkedhet, ha ellátogat a Ludwig Múzeum Megosztás című tárlatára, amelyhez kísérőprogramként a kiállítás kurátorai, a Ludwig Múzeum múzeumpedagógusai által tartott Kiállítótermi sétákon vehetnek részt az érdeklődők, amelyekre március 16-án és 17-én, 16 órától kerül sor.

Fejléckép: David Hockney Egy művész portréja (Medence két alakkal) (Fotó: Christies.com)

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Formabontó koncertfilmek a Budapest Ritmo-n

„Szükségből erényt, koncertből filmet” – ez a Budapest Ritmo idei mottója, amely a Bartók Tavasz keretében május 10. és 12. között különleges látványvilágú koncertfilmekkel várja az érdeklődőket.
Vizuál hír

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A Badacsony magánélete

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a klímaváltozás miatt átalakuló badacsonyi látképről mesél.
Vizuál hír

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Vizuál ajánló

Így fotóznak a filmesek

Képekben gondolkodnak - Filmesek fotói címmel nyílt meg a Műcsarnok legújabb fotóművészeti tárlata, amely a virtuális forma mellett védettségi igazolvánnyal már személyesen is látogatható.