Vizuál

Less be a Louvre ablakán David Hockney festményén!

2019.03.14. 15:35
Ajánlom
David Hockney Ellenfény francia stílusban című festménye is látható a Ludwig 30 kiállítássorozat Megosztás című tárlatán. Hockney művét 2017-ben és 2018-ban a világ legjelentősebb múzeumai állították ki.

A Ludwig 30 kiállítássorozat Megosztás című tárlata március 17-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban. A múzeumpedagógusok által berendezett kiállítótérben a múzeum gyűjteményének olyan legendás műveivel találkozhatunk, mint Yoko Ono egyik fehér sakktáblája vagy Daniel Spoerri csapdaképe, illetve David Hockney Ellenfény francia stílusban című festménye.

Hockney_Ellenfeny_f2005-152540.jpg

David Hockney Ellenfény francia stílusban (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Adattár és Digitális Archívum )

David Hockney festménye a Ludwig Múzeum 1989-es alapításakor került az intézmény tulajdonába a Ludwig házaspár adományaként. A festmény művészettörténeti összefoglalóként is értelmezhető, miközben játszik a néző térérzékelésével. A festmény a Louvre egyik ablakát ábrázolja, amely a híres múzeum belső udvarára néz.

Hockney művét 2017-ben és 2018-ban a világ legjelentősebb múzeumai állították ki.

Először a párizsi Pompidou Központ, utána a londoni Tate Britain, majd a New York-i Metropolitan Múzeum tárlatán mutatták be. Mielőtt útnak indult a műtárgy, jelentős restaurálási folyamaton esett át a Ludwig Múzeumban, ugyanis a képen látható sötétzöld pigmentfoltok elkezdtek repedezni és leválni a vászonról.

A tavalyi év egy másik Hokcney-kép számára is izgalmas időszak volt.

A művész egyik korai festménye, a Medence két figurával 90,3 millió dollárért kelt el a Christie’s árverésén.

Így 2018-ban David Hockney lett az a ma élő festő, akinek a műve a legmagasabb aukciós árat érte el a világon.

rendezveny_foto_budapest_346438-152706.jpg

Hockney festményéhez kötődő interaktív feladat a Ludwig Múzeum kiállításán (Fotó/Forrás: Végel Dániel / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Adattár és Digitális Archívum )

A híres festő különleges világával is megismerkedhet, ha ellátogat a Ludwig Múzeum Megosztás című tárlatára, amelyhez kísérőprogramként a kiállítás kurátorai, a Ludwig Múzeum múzeumpedagógusai által tartott Kiállítótermi sétákon vehetnek részt az érdeklődők, amelyekre március 16-án és 17-én, 16 órától kerül sor.

Fejléckép: David Hockney Egy művész portréja (Medence két alakkal) (Fotó: Christies.com)

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Klasszikus

Bösendorfer zongorát hallunk Érdi Tamás új Beethoven-lemezén

Mindig, mindenhol a Steinway, most viszont egy olyan lemez jelent meg, amelyen Bösendorfer-zongora szól. De korántsem ez Érdi Tamás felvételének érdeme.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Klasszikus

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.
Vizuál

Milyen volt Jeney Zoltán kapcsolata a filmmel?

Jeney Zoltánra emlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap. Az október végén elhunyt zeneszerzőt talán sokan a Jób lázadása, a Szindbád és a Kincskereső kisködmön filmzenéiért ismerték. Négy alkotása most ingyen elérhető az interneten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A művészet ajándék! – karácsonyi kortárs műtárgyvásár az ÚjMűhely Galériában

Különleges karácsonyi vásárral várjuk látogatóinkat november 20-tól december 18-ig az ÚjMűhely Galériában.
Vizuál ajánló

A somlói vár és egy film is építészeti díjat kapott

Kihirdették a DECODE pályázat eredményét a Faur Zsófi Galériában, ahol a pályaművekből rendezett kiállítás is megtekinthető november 20-ig.
Vizuál Film

Ceauşescu önéletrajz, Chuck Norris és a román új hullám remekei a Román Filmhéten

A rendszerváltás 30. évfordulóján a visszatekintésé, az emlékezésé a főszerep a 14. Román Filmhéten. A filmhetet A hegyek szigete nyitja, Corneliu Porumboiu Cannes-i versenyfilmjét premier előtt vetíti az Uránia kedd este.
Vizuál díj

Izraeli ügyvédnőről szóló film nyerte a Verziót 

Átadták a 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál díjait szombat este Budapesten, amelyen Rachel Leah Jones és Philippe Bellaiche munkája, Az ügyvéd kapta a legjobb emberi jogi film díját.
Vizuál videó

Megmentők vagy újraalkotók? – Polgárdi Ákos és Seres András a Kult50-ben

Mi időtálló és mi nem? Megvárjuk, hogy ez kiderüljön valamiről, vagy még idő előtt lecseréljük? Látszódnia kell valamin, hogy az kortárs? És hogyan maradhat háttérben egy restaurátor munkája az eredeti műhöz képest? Ezeket a témákat is érintettük Polgárdi Ákos grafikussal és Seres András restaurátorral.