Vizuál

Less be a Louvre ablakán David Hockney festményén!

2019.03.14. 15:35
Ajánlom
David Hockney Ellenfény francia stílusban című festménye is látható a Ludwig 30 kiállítássorozat Megosztás című tárlatán. Hockney művét 2017-ben és 2018-ban a világ legjelentősebb múzeumai állították ki.

A Ludwig 30 kiállítássorozat Megosztás című tárlata március 17-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban. A múzeumpedagógusok által berendezett kiállítótérben a múzeum gyűjteményének olyan legendás műveivel találkozhatunk, mint Yoko Ono egyik fehér sakktáblája vagy Daniel Spoerri csapdaképe, illetve David Hockney Ellenfény francia stílusban című festménye.

Hockney_Ellenfeny_f2005-152540.jpg

David Hockney Ellenfény francia stílusban (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Adattár és Digitális Archívum )

David Hockney festménye a Ludwig Múzeum 1989-es alapításakor került az intézmény tulajdonába a Ludwig házaspár adományaként. A festmény művészettörténeti összefoglalóként is értelmezhető, miközben játszik a néző térérzékelésével. A festmény a Louvre egyik ablakát ábrázolja, amely a híres múzeum belső udvarára néz.

Hockney művét 2017-ben és 2018-ban a világ legjelentősebb múzeumai állították ki.

Először a párizsi Pompidou Központ, utána a londoni Tate Britain, majd a New York-i Metropolitan Múzeum tárlatán mutatták be. Mielőtt útnak indult a műtárgy, jelentős restaurálási folyamaton esett át a Ludwig Múzeumban, ugyanis a képen látható sötétzöld pigmentfoltok elkezdtek repedezni és leválni a vászonról.

A tavalyi év egy másik Hokcney-kép számára is izgalmas időszak volt.

A művész egyik korai festménye, a Medence két figurával 90,3 millió dollárért kelt el a Christie’s árverésén.

Így 2018-ban David Hockney lett az a ma élő festő, akinek a műve a legmagasabb aukciós árat érte el a világon.

rendezveny_foto_budapest_346438-152706.jpg

Hockney festményéhez kötődő interaktív feladat a Ludwig Múzeum kiállításán (Fotó/Forrás: Végel Dániel / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Adattár és Digitális Archívum )

A híres festő különleges világával is megismerkedhet, ha ellátogat a Ludwig Múzeum Megosztás című tárlatára, amelyhez kísérőprogramként a kiállítás kurátorai, a Ludwig Múzeum múzeumpedagógusai által tartott Kiállítótermi sétákon vehetnek részt az érdeklődők, amelyekre március 16-án és 17-én, 16 órától kerül sor.

Fejléckép: David Hockney Egy művész portréja (Medence két alakkal) (Fotó: Christies.com)

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Klasszikus

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A napelemes poloska

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a klímaváltozásra reflektál.
Vizuál berlinale

Jeremy Ironsszal és politikai állásfoglalásokkal nyitott a Berlinale

A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.
Vizuál kritika

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?
Vizuál Film

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.