Vizuál

Less be a Louvre ablakán David Hockney festményén!

2019.03.14. 15:35
Ajánlom
David Hockney Ellenfény francia stílusban című festménye is látható a Ludwig 30 kiállítássorozat Megosztás című tárlatán. Hockney művét 2017-ben és 2018-ban a világ legjelentősebb múzeumai állították ki.

A Ludwig 30 kiállítássorozat Megosztás című tárlata március 17-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban. A múzeumpedagógusok által berendezett kiállítótérben a múzeum gyűjteményének olyan legendás műveivel találkozhatunk, mint Yoko Ono egyik fehér sakktáblája vagy Daniel Spoerri csapdaképe, illetve David Hockney Ellenfény francia stílusban című festménye.

Hockney_Ellenfeny_f2005-152540.jpg

David Hockney Ellenfény francia stílusban (Fotó/Forrás: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Adattár és Digitális Archívum )

David Hockney festménye a Ludwig Múzeum 1989-es alapításakor került az intézmény tulajdonába a Ludwig házaspár adományaként. A festmény művészettörténeti összefoglalóként is értelmezhető, miközben játszik a néző térérzékelésével. A festmény a Louvre egyik ablakát ábrázolja, amely a híres múzeum belső udvarára néz.

Hockney művét 2017-ben és 2018-ban a világ legjelentősebb múzeumai állították ki.

Először a párizsi Pompidou Központ, utána a londoni Tate Britain, majd a New York-i Metropolitan Múzeum tárlatán mutatták be. Mielőtt útnak indult a műtárgy, jelentős restaurálási folyamaton esett át a Ludwig Múzeumban, ugyanis a képen látható sötétzöld pigmentfoltok elkezdtek repedezni és leválni a vászonról.

A tavalyi év egy másik Hokcney-kép számára is izgalmas időszak volt.

A művész egyik korai festménye, a Medence két figurával 90,3 millió dollárért kelt el a Christie’s árverésén.

Így 2018-ban David Hockney lett az a ma élő festő, akinek a műve a legmagasabb aukciós árat érte el a világon.

rendezveny_foto_budapest_346438-152706.jpg

Hockney festményéhez kötődő interaktív feladat a Ludwig Múzeum kiállításán (Fotó/Forrás: Végel Dániel / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Adattár és Digitális Archívum )

A híres festő különleges világával is megismerkedhet, ha ellátogat a Ludwig Múzeum Megosztás című tárlatára, amelyhez kísérőprogramként a kiállítás kurátorai, a Ludwig Múzeum múzeumpedagógusai által tartott Kiállítótermi sétákon vehetnek részt az érdeklődők, amelyekre március 16-án és 17-én, 16 órától kerül sor.

Fejléckép: David Hockney Egy művész portréja (Medence két alakkal) (Fotó: Christies.com)

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Vizuál galéria

Strucctojással alapított gyűjteményt a magyar világutazó

A keleti tárgyak magyar gyűjtői mind más céllal utaztak távoli tájakra, ahonnan eleinte saját kedvükre hoztak haza érdekességeket. Hopp Ferenc sem állt meg a tárgyaknál, villája kertjét is ritka növényekkel népesítette be.
Vizuál uránia

Újonnan felfedezett NASA-archívokkal jön az Apollo 11

Egyetlen alkalommal, eredeti nyelven vetíti az Uránia a Holdra szállás 50-ik évfordulója alkalmából készült új dokumentumfilmet. Az Apollo 11 expedíció küldetéséről szóló Todd Douglas Miller-film, a NASA filmarchívumának újonnan felfedezett filmjeiből és hanganyagából válogat.
Vizuál ajánló

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Vizuál Film

Az újjászületett Meseautóval jön a III. Budapesti Klasszikus Film Maraton

A film és a zene közös történetére fókuszáló fesztiválon magyar és európai filmarchívumok restaurált filmritkaságai láthatók, a némafilmes korszak női rendezőinek alkotásaitól kezdve, Dziga Vertov klasszikusán át a rendszerváltás filmjeiig.