Vizuál

Lesz kiért izgulnunk az Oscar-díj átadóján

2022.02.14. 15:25
Ajánlom
A Magyarországon készített Dűne című szuperprodukció 10 Oscar-jelölése a hazai filmes szakemberek világszínvonalú munkájának elismerése is egyben. Sipos Zsuzsanna berendező látvány-kategóriában esélyes a filmes szakma egyik legnagyobb díjára. 

Több száz hazai filmes szakember közreműködésével főként Magyarországon készült Denis Villeneuve rendezésében a Dűne című szuperprodukció, mely közel 400 millió dolláros bevételével és múlt héten bejelentett 10 jelöléssel az Oscar-díjakra 2021 legsikeresebb mozifilmjeinek egyike. Az előkészítést követően több mint 4 hónapig tartott a Dűne magyarországi forgatása 2019-ben a Mid Atlantic Films közreműködésével, és néhány hetes pótforgatásra is sor került a Pioneer Pictures szervezésében 2020-ban.

Sipos Zsuzsanna berendezőt a Dűné-ért Oscar-díjra jelölte az Amerikai Filmakadémia a látvány (Production Design) kategóriában Patrice Vermette látványtervezővel együtt. A hosszú évek óta hazánkban élő és dolgozó Mac Ruth hangmérnököt a Dűne hangvilágát megalkotó csapattal együtt jelölték Oscar-díjra a hang (Sound) kategóriában, a szakembernek ez már a negyedik Oscar-jelölése.

A Nemzeti Filmiroda nyilvántartása alapján a magyar filmipar 2021-ben volumen rekordot döntött.

Míg 2019-ben, a koronavírus járvány előtti évben a közvetlen filmgyártásra nyilvántartásba vett összeg 164,4 milliárd forint volt, 2021-ben már meghaladta a 218 milliárd forintot, így az ágazat volumen növekedése közel 30 %-kal büszkélkedhet. Évente átlagosan 300 filmes produkció gyártását regisztrálják Magyarországon, az ágazat mintegy 20 ezer szakembernek biztosít munkát. A gyors és hatékony intézkedéseknek és a kormányzati támogatásnak köszönhetően még a járványügyi korlátozások sem tudták megállítani az ágazat növekedést. 

dune_oscar_foto_dunemovie_fb-151909.jpg

Dűne (Fotó/Forrás: NFI)

A stúdiókapacitás növelése mellett a hazai filmipar további fejlődésének kulcsa a szakember utánpótlás biztosítása, valamint a filmes szakemberek továbbképzése a gyorsan változó piaci igényeknek megfelelően, amelyre a Nemzeti Filmintézet már évek óta nagy hangsúlyt fektet. Az intézet Képzési Igazgatóságának csapata szakmai programokkal segíti a filmesek továbbképzését és a mozgóképgyártás iránt érdeklődők pályaorientációját.

2021-ben 8 hiányszakma képzését támogatta az NFI összesen 50 millió forinttal. A támogatott képzéseken a program 2016-os indulása óta már több mint 500 szakember végzett. Újdonságként mozgóképszakmai pályaorientációs rendezvények támogatására is kiírt pályázatot az NFI, melynek célja a középiskolai és egyetemi pályaorientáció elősegítése.

A pályakezdő és pályamódosító filmesek körében egyaránt rendkívül népszerű Fast Forward Program 12 offline és online programmal jelentkezett tavaly, amelyek a zöld filmgyártástól egészen a virtual productionig bezárólag számos jövőbemutató szakmai területet érintettek.

Az NFI Képzési Igazgatósága működteti a Filmesgyakornok.hu online platformot, ahol a pályakezdők izgalmas filmes munkákat találhatnak. Magyarországon ez az egyetlen felület, ahol a producerek és a gyakornokok közvetlen összeköttetésben állnak, ezzel is segítve a fiatalokat, hogy eligazodjanak a filmkészítés különböző területein. Az izgalmasabbnál izgalmasabb szakterületek megismertetése céljával a Nemzeti Filmintézet Filmes szakmákról röviden címmel videósorozatot is közzé tesz You Tube csatornáján.

Bővebben az NFI Képzési igazgatóság tevékenységeiről ITT

 

Fejléckép: jelenet a Dűne c. filmből / fotó: HBO Magyarország

 

A Dűne és a West Side Story is esélyes a legjobb film Oscar-díjára

Kapcsolódó

A Dűne és a West Side Story is esélyes a legjobb film Oscar-díjára

Február 8-án nyilvánosságra hozták az idei Oscar-díj kategóriáinak jelöltjeit: a Dűne tíz, a West Side Story hét jelöléssel várja a díjátadót, de a Ne nézz fel! is négy kategóriában száll versenybe a szoborért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Rofusz Ferenc lesz a XV. kerület Hollywood-sorozatának következő vendége

A Csokonai Rendezvényházban minden hónap negyedik csütörtökén hallgathat meg előadásokat Hollywood legendás magyarjairól. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. 
Vizuál ajánló

Latin-Amerika legjobb filmjei érkeznek az Urániába

Argentína, Brazília, Ecuador, Kolumbia, Peru és Venezuela filmjei mutatkoznak be a magyar közönségnek a 2. Latin-Amerikai Filmnapok során. A kínálat a politikai thriller műfajától a vígjátékon át a zenés dokumentumfilmig ível.
Vizuál hír

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Vizuál hír

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.