Vizuál

Lesz mit várni 2012-ben

2012.01.11. 09:00
Ajánlom
A Műcsarnok és a Ludwig kapcsán már emlegettük a terveket és így néhány igen nagy nevet is, de jönnek még sokan mások. Ha valamikor, most nincsenek kellemes helyzetben a múzeumok, mégis lesz itt nekünk sok program. Tehát járjunk a múzeumba be, mert kultúrát támogatni jó.

A Szépművészeti Múzeum 2012-ben nyíló első kiállítása példának okáért a 19. századi grafikatörténet képviselője, Honoré Daumier és kortársai rajzait mutatja be. Utána a március végétől látogatható St. Galleni-i kalandok a nagy hatású Erker-komplexum legfényesebb korszakát idézi fel többek közt Hans Hartung, Antoni Tápies és Günther Uecker munkáin keresztül. Ugyanekkor A modern fotóművészet születése címmel folytatódik a múzeum fotós kiállítássorozata, amely a 20. század első három évtizedének történetére fókuszál, a nemzetközi anyag mellett (az egészen december végig a Magyar Nemzeti Múzeumban tanyázó)  André Kertész, (a Lumúban nagy tárlatot kapó) Moholy-Nagy László, Pécsi József és Escher Károly képeiből válogatva. Június közepétől Pieter Bruegel korának Németalföldjére viszi el a látogatót, augusztusban pedig Kína kortárs művészetén a sor. A múzeum tervei szerint ősszel érkeznek Budapestre a mai Grúzia területén fekvő ókori Kolkhisz aranykincsei, október végén pedig várhatóan nagy csinnadratta közepette nyílik meg a Cézanne és a múlt című tárlat. Ez a teljes életművet és a múlthoz való viszonyt kívánja áttekinteni körülbelül nyolcvan-száz Cézanne-festményen, -rajzon és -akvarellen keresztül, párhuzamba állítva azokat 16-19. századi mesterek harminc-negyven alkotásával.

A tavasztól a Szépművészeti Múzeummal közös irányítás alatt működő Magyar Nemzeti Galéria első 2012-es kiállítása az új alaptörvény hatályba lépése kapcsán a Hősök, királyok, szentek című tárlattal kezd. A követező kiállítás az 1892 és 1914 közötti magyar művészi sokszorosított grafika történetét mutatja be áprilistól, majd a londoni olimpia idejére időzített, Művészet és sport című tárlat az elmúlt évszázad művészet- és sporttörténetének párhuzamos bemutatására vállalkozik. Ősz elejétől késő középkori és kora újkori címeresleveleket és címeres emlékeket lehet nézni, majd novemberben Derkovits Gyula életművéből nyílik monografikus nagykiállítás.

Az Iparművészeti Múzeumban a Budapesti Tavaszi Fesztivállal együtt nyíló Art Deco és a modernizmus című kiállítás a magyarországi lakásművészetet mutatja be 1920 és 1940 között. Az Art and Design for all című nagykiállítás pedig a londoni Victoria and Albert Múzeum kincseiből nyújt reprezentatív válogatást május végétől - négyszáz műtárggyal, ezer négyzetméteren. 

A Műcsarnok többek között Bernar Venet, Bukta Imre, Marina Abramović, Christian Marclay, Banksy és Aj Vej-vej munkáit hozza el, nyílik új kiállítótere, és az Ernst Múzeum is idén ünnepli századik születésnapját - minderről bővebben itt lehet olvasni. A Ludwig pedig bemutatja Megyik János, a Société Réaliste, Robert Mapplethorpe, Lakner Antal és John Cage műveit, rendez tárlatot saját gyűjteményéből és boncolgatja a művészek szerepvállalásait - a részletekért katt ide. Lesz tehát hova kapkodni a fejünket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Klasszikus

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Színház

Bodolay Géza vezetheti az SZFE Színházművészeti Intézetét

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet is vezető rendező Bagossy Lászlót váltja az intézetvezetői poszton – írta meg a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A négyzetrácsos papírtól a virtuális valóságig – A hálózati vizualizáció története dióhéjban

Bár jelenleg zárva tart a Ludwig Múzeum, így a Barabási Albert-László hálózatkutatói munkásságának vizualizációs anyagát bemutató kiállítás is, jó hír, hogy a mielőbbi újranyitás reményében a múzeum március végéig meghosszabbította a tárlatot. Addig is, amíg újra személyesen átélhetjük a tudomány és a művészet találkozásának varázsát, ismerkedjünk meg a hálózati vizualizáció fejlődéstörténetével.
Vizuál hír

Firenzében díjazták Lakos Nóra filmjét

Lakos Nóra HAB című alkotása nyerte a nagy múltú firenzei Cinema e Donne nemzetközi filmfesztivál legjobbjának járó Gilda-díjat.
Vizuál magazin

Aki egyszer legyőzte Chuck Norrist – ma lenne 80 éves Bruce Lee

Alig néhány szerep fűződik a nevéhez, Bruce Lee-t azonban a legnagyobbak között tartja számon a filmipar. Sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy harcművészként, színészként, rendezőként, producerként és forgatókönyvíróként is megállta a helyét. Mindössze 32 éves volt, amikor elhunyt, halálának körülményei pedig máig tisztázatlanok.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Színház az egész

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az idén 85 éves Törőcsik Mariról mesél.
Vizuál hír

Mads Mikkelsen érkezik Johnny Depp helyére a Legendás állatok és megfigyelésük folytatásában

Miután a Warner Bros. Filmstúdió megvált a bántalmazás miatt botrányba keveredő Johnny Depptől, a rajongók a közösségi médiában követelték a színész visszavételét. A stúdió azonban nem engedett a nyomásnak és csütörtökön bejelentette: Mads Mikkelsen veszi át Grindelwald szerepét a Legendás állatokban.