Vizuál

Levegőért kiált az OFF-Biennále Budapest

2021.03.30. 22:35
Ajánlom
Kifejezetten erre az alkalomra megvalósuló projekten keresztül járja körbe a LEVEGŐT! hívószó különféle művészeti olvasatait az OFF-Biennále Budapest harmadik kiadása április 24. és május 31. között.

2015 és 2017 után idén harmadik alkalommal valósul meg az OFF-Biennále Budapest. A feltörekvő és egyre népszerűbb képzőművészeti kezdeményezés főbb sarokkövei az állami támogatások elutasítása és az önkéntes munka. A program megvalósításához szükséges összegeket rendszerint külföldi kulturális alapítványok pályázatain nyerik el, illetve magánadományokból és gyűjtők segítségével teremtik elő. A helyszínek között sem találunk állami intézményt, helyette üres üzleteket, kereskedelmi galériákat, ipari épületeket, obszervatóriumot laknak be, több alkotás pedig közterekre kerül. A szervezők és a résztvevők valamennyien díjazás nélkül vesznek részt a projektekben.

The_Little_Melting_Pot_1_V2-163952.jpg

Böröcz Judit – Pálinkás Bence György: A kis olvasztótégely,2019–21 (Fotó/Forrás: OFF-Biennale / Pálinkás Bence György)

Idén kevesebb program szerepel a kínálatban, ám azok sokkal komplexebbek. Az OFF csapata közösen szervezi és hozza létre a projekteket azok kezdeményezőivel. Szinte valamennyi ötlet csapatoktól származik, amelyekben különböző területekről érkezett alkotók működnek együtt.

Az OFF-Biennále Budapest épp az ilyen önszerveződő, hosszútávú, több művészeti ágon vagy kulturális területen átívelő projekteknek kíván platformot biztosítani.

Kiemelt cél volt továbbá ebben a kiadásban, hogy a jelent kritikusan szemlélő, ugyanakkor a jövő lehetőségeit kutató, valamilyen javaslattal, vízióval előálló produkciók valósuljanak meg, amelyek a maguk eszközeivel részt kívánnak vállalni közös ügyeink alakításában. A bemutatandó projekteket az OFF kurátori stábja független szakemberek bevonásával, egy nyilvános pályázat során választotta ki.

2_HIRDALCSOKOR_videostill_cHorvathArpad-164416.jpg

Hírdalcsokor, 2020, video still (Fotó/Forrás: OFF-Biennale / Horváth Árpád)

Somogyi Hajnalka, az eseménysorozat alapítója az idei OFF kapcsán korábban elmondta: „2021 januárjában a globális pandémia nyomán kialakult helyzetben nem látjuk még, milyen formában tudjuk megvalósítani a terveinket. Mindenesetre akár városszerte megrendezett kiállítások és események, akár online tartalmak, akár a kettő kombinációja lesz idén tavasszal az OFF, a legnagyobb öröm mégiscsak az lesz, hogy harmadik alkalommal is megvalósul és

ismét alkalmat ad arra, hogy a művészet kimozdítson, felrázzon, kérdezzen, perspektívát nyújtson, közösséget teremtsen és hidat verjen egy élhetőbb jövő felé.”

CopyofTS_09MAS_museoprato_00121-163401.jpg

Museo Aero Solar, 2007- , Prato, Olaszország, 2007, az Aerocene Alapítvány jóvoltából (Fotó/Forrás: OFF-Biennale / Janis ELKO / CC BY-SA 4.0 / Aerocene Alapítvány)

A harmadik OFF-Biennále Budapest kiindulópontjául József Attila Levegőt! című, 1935-ben írt verse szolgál, ám amikor a szervezők ezt kiválasztották, még nem sejtették, hogy címadásuk milyen új jelentésrétegekkel gazdagodik a 2020-as esztendő folyamán, beleértve a koronavírus miatti küzdelmeket, vagy a rendőri brutalitás miatti Black Lives Matter mozgalom erőfeszítéseit.

Úgy tűnik, a levegő – és vele együtt a lélegzés – metaforája 2021-ben legalább olyan erős felszólítást jelez, mint a vers születésének pillanatában, a harmincas évek közepén.

01_HU-KA-OM-4-170248.jpg

Oláh Mara (Omara): Velencei Biennálé, 2010 (Fotó/Forrás: OFF-Biennale / a KuglerArt Szalon Galéria jóvoltából)

Mit tehet a kortárs művészet, amikor tudományos tények helyett összeesküvés-elméletek, történelem helyett mítoszok hatják át a közbeszédet, és a kreativitás maga is a politika és a tőke játékszerévé vált? Az OFF-Biennálén szereplő projektek nem csupán rámutatnak a problémákra, hanem a kritikán túlmenően hol utópisztikus, hol játékos, hol nagyon is kézzelfogható javaslatokkal élnek.

A szervezők értelmezésében a Levegőt! cím nem kétségbeesett segélykérés, és nem is csak követelés, hanem felszólítás mindannyiunk számára. Arra utal, hogy a tiszta levegőért, szabadságunk védelméért, képzeletünk felszabadításáért tennünk kell, nagy levegőt véve most kell munkához látnunk. Csak így, közösen tudjuk megőrizni-megteremteni azokat a helyzeteket és helyeket, ahol szabadon lehet lélegezni.

Az OFF-Biennále Budapest programjairól itt olvashat bővebben.

Fejléckép: Damir Očko: DICTA I, 2017 (fotó: OFF-Biennále Budapest / a művész jóvoltából)

Kortárs művészet alulról szerveződve – Somogyi Hajnalka és az OFF-Biennále

Kapcsolódó

Kortárs művészet alulról szerveződve – Somogyi Hajnalka és az OFF-Biennále

Az egyre népszerűbb OFF-Biennále az egyik legnagyobb alulról szerveződő, államtól független civil kezdeményezés Magyarországon. A kezdeményezés alapítója, projektvezetője és kurátora, Somogyi Hajnalka Kult50-ben megjelent portréja.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

A műgyűjtés szenvedély, izgalom, meglepetés – válogatás a Millot-Durrenberger kollekcióból

Madeleine Millot-Durrenberger Budapesten, a Mai Manó Házban mutatja be nem mindennapi fotográfiai gyűjteményének egy válogatását. A műgyűjtés szenvedélye című tárlat mégsem egyszerű tematikus válogatás, hanem magának a műgyűjtés folyamatának érzékeltetésére vállalkozik.
Vizuál hír

Most vagy soha! – 4,5 milliárdból készül grandiózus Petőfi-film

A Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk forgatókönyvéből készülő alkotás a márciusi ifjak sorsfordító napjának, 1848. március 15-nek állít emléket.
Vizuál ajánló

Helen Mirren közreműködésével elevenedik meg Anne Frank tragikus története

A január 27-től látható Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm új perspektívából mutatja be az emberiség történetének egyik legsötétebb időszakát és a háborúban elhurcolt gyerekek tragikus sorsát.
Vizuál hír

Saját Banksy-képeit árverezteti el Robbie Williams

A három alkotás között szerepel a Girl With Balloon (Lány lufival) című kép is, amelyre a Sotheby's londoni árverésén lehet majd licitálni március 2-án.
Vizuál Zöldhullám

Válhat-e művész az állatokból?

Mindmáig úgy tudjuk, hogy az ember az egyetlen öntudattal bíró lény a Földön, így egyedül ő hozhat létre művészetet. Tekinthetjük-e mégis művésznek az énekesmadarakat vagy azt a csimpánzt, amelyik előszeretettel fejezte ki magát ecsettel?